9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Sunday, May 31, 2009

:::movie:::



Sepanjang bulan mei ni jew ak da tgk 3 buah filem...



Awal bulan hrtu ak tgk citer x-men..hurm,not bad..filem ni basicly ceritakan asal-usul Wolverine dan abang tirinya Victor a.k.a Sabretooth. Intro filem ni menarik sebab ia menunjukkan Wolverine dan Sabretooth jadi tentera Amerika dari Perang Sivil hinggalah ke Perang Vietnam. Diorang ni susah nak mati dan tak makan dek umur sebab diorang ada healing factor. So, kalau kena tembak pun luka boleh pulih dengan pantas.
Selepas join tentera, Wolverine dan Sabretooth join Team X yang diketuai William Stryker. Tapi sebab team ni jahat kejam, Wolverine terus blah dan jadi pemotong kayu balak di Kanada.Kalau korang nak tahu, claw Wolverine sebenarnya adalah tulang yang keluar dari tangan. Lepas tu beliau ditipu Stryker untuk join program Weapon X. Kat sini la dia dapat tulang adamantium dan nama Wolverine.
Selepas Wolverine tahu dia ditipu, beliau terus larikan diri dan berazam mencari dan bunuh Stryker dan Sabretooth.
Sekarang aku akan ceritakan ending filem ni. Wolverine lawan Weapon XI. Ketika Weapon XI nak pancung Wolverine, Sabretooth selamatkan keadaan. Pastu diorang berdua join lawan Weapon XI. Last-last Weapon XI mati dipancung Wolverine.
Wolverine kemudian putuskan hubungan dengan Sabretooth sebab hala tuju yang berbeza. Selepas Sabretooth blah, tetiba Stryker keluar. Wolverine ditembak peluru adamantium yang sebabkan beliau hilang ingatan.part y da nk abes ni xbape nk besh nie...dah la hlg ingatan...aweq pn mati...last2 xde pew y die igt...moment2 sume xigt...hampeh...
Lepas terjaga, Wolverine pun larikan diri sebab polis datang. Habiss..
Ada juga banyak mutant yang muncul. Kalau korang peminat komik X-Men sure kenal mutant-mutant ni. Yang bestnye mutant ni masih kecil remaja. Ada Cyclops, Pyro, Deadpool, Blob, Emma Frost. Prof. X yang belum lumpuh pun ada!

seminggu intersesi..mase anniversary hrtu ak g tgk night at the museum 2 plak..besh la...lawak..watak2 pn xbyk berubah dr filem pertama. Larry Daley (Ben Stiller) seorang lelaki yang berjaya, mempunyai syarikat alat peralatan canggih untuk kegunaan rumah selepas 2 tahun meninggalkan kerjayanya sebagai Pengawal Keselamatan Muzium. Namun memiliki syarikat yang besar dan berharta bukanlah sesuatu yang Larry impikan kerana hidupnya telah berubah daripada seorang pengawal kepada hartawan. 2 tahun tidak berkunjung ke muzium yang dulunya adalah empat kegembiraannya berubah apabila suatu hari Larry singgah ke muzium, semua patung² didalam muzium tersebut akan dipindah ke Washington pusat pameran terbesar di dunia. Melalui tajuknya Battle of the Smithsonian, Larry terpaksa pergi ke Smithsonian untuk menyelamatkan rakan² patungnya apabila Kahmunrah iaitu abang kepada Ahkmenrah raja firaun ingin menakluki bumi dengan memanggil bala tenteranya daripada zaman silam melalui jongkong emas yang menghidupkan kesemua replika didalam muzium tersebut. besh!




haaaa....filem 'syurga cinta' ni ak br jew tgk beberape hr y lepas...tu pn tgk ngn ieka..klu ajak ben tgk citer ni mawunyee die nk layan...haha...tp ok what citer ni... cume ak rase watak heliza dlm citer ni...mcm...slow sgt...then byk ckp..dialog2 die tu mmg sumenye membina cume ak rase....tah...byk ckp la...klu jenis lelaki mcm irham dlm citer tu mgkin nk dgr kowt...klu owg len tatao la ak...lgpn, mungkin heliza br pertame kali berlakon kn...kire ok la tue...well donw heliza!
Syurga cinta memaparkan kisah
rham, berusia lewat 20-an anak kepada pasangan Tan Sri Zakaria dan Pn Sri Mahani telah membesar di luar negara sejak berumur 12 tahun lagi. Dia telah bersekolah dan bekerja di sana untuk beberapa tahun dan pulang ke Malaysia kerana perlu mengambil alih syarikat milik keluarganya. Kerana terlalu lama di luar negara, cara dan gaya hidupnya tidak ubah seperti orang barat.

Sekembalinya ke Malaysia, Irham telah bertemu dengan rakan-rakan lamanya ketika belajar di luar negara iaitu Zainal dan Alex yang sangat mengenali hati budi Irham. Irham sememangnya seorang lelaki yang handal memikat gadis yang diinginkannya. Alex dan Zainal sering kalah jika bertaruh. Bagi memastikan Irham kalah, mereka mencabar Irham memikat gadis bertudung kerana mereka tahu Irham tidak menyukai gadis sebegini.
Gadis tersebut adalah Syuhadah, seorang gadis moden namun masih mempertahankan nilai-nilai sebagai seorang muslimah sejati. Dia merupakan anak yatim dan dijaga oleh datuknya sejak dari kecil. Walaupun hidup mewah namun dia tetap dididik dengan didikan agama yang cukup. Irham melakukan pelbagai cara untuk memikat Syuhadah yang secara kebetulan merupakan guru agama di sekolah adik angkatnya iaitu Ikmal.
Hubungan Irham dan Ikmal yang tidak begitu baik sebelum ini menjadi lebih baik apabila Irham memerlukan bantuan Ikmal dalam menjayakan ’misi’nya. Melihat ’ketulusan’ Irham yang berpura-pura mendalami ajaran Islam, hati Syuhadah terbuka untuk menerima Irham sebagai kawan dan dalam tempoh berkawan dalam diam-diam wujudnya perasaan kasih dan sayang. Irham pula sedikit sebanyak dibimbing oleh Syuhadah sehinggakan dalam tempoh sebulan tanpa dia sedari dia telah melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim dan dia merasa selesa dan tanpa disedari telah menunaikan tanggungjawab sebagai orang Islam seperti mendirikan solat.
Namun tempoh sebulan telah pun tamat dan Irham perlu berjumpa dengan Zainal dan Alex bagi menunaikan janjinya dengan membawa Syuhadah. Di depan Zainal dan Alex Irham telah berterus-terang kepada Syuhadah bahawa dia cuma ”suka-suka” dan bukannya benar-benar jatuh cinta kepada Syuhadah. Syuhadah yang mendengar pengakuan itu benar-benar kecewa. Sudahlah dia susah untuk menerima cinta dari seorang lelaki kini lain pula jadinya. Syuhadah telah membawa diri pulang ke kampung. Irham menang pertaruhan tetapi dia gagal menafikan perasaannya yang sebenar terhadap Syuhadah.
Bagaimana Irham menangani perasaan tersebut? Berjayakah Irham memenangi kembali hati Syuhadah yang begitu kecewa dengan apa yang berlaku? Segalanya bakal terjawab dalam SYURGA CINTA. so...meh lew serbu wyg tgk syurga cinta...especially sape y ade pakwe y xbape btol sket tu kan...kot smpai seru...tobat tewus....Alhamdulillah....huhu.....
p/s:pasni nk layan transformer n jgn pndang blakang congkak lak...;p

Saturday, May 23, 2009

..:::1st anniversary::.


genap 1 year....;) hope our love will be forever lasting....love u ben....

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Friday, May 22, 2009

.::1st week lecture::.

tup2 jap jew da abes lecture tuk mggu pertama...
for this intersesi i got group A..teach by prof madya dr siti halijjah binti shariff dr course OM..ok laa...
classmate ade combine ngn dak2 course len.. so xley la nk huhahuha sgt...geng2 same pale ngn haku pn masing2 terpisah group A,B n C.. so jumpe tyme b4 msuk class n lepaq mam lepas klus jew la huhu.. hurm,br 1st week ni da blajar 3 chapter..byk gk la input y aq dpt.. stkt nie da blajar 3 type of decision tuh then da masuk linear programming...mak aih...berbelit gk la pale otak haku.. ad y simple,simple sgt y ssh tu xley nk kate laa...satu soklan jew mkn 2/3 jam.. nk jwb final kang 3 jam jew..camne la aq nk jwb kang..dah la 'answer all questions' ha hamikk...huhu tp apepn,i'll try my besh.. akan ku jadikan QMT ni kesukaan aku... hari2 ade homework wooo...ok laa xde la bowink kn... so, for weekend ni jew die bg homework wast tajuk simplex equation dr 4 past year...omg...mcm ssh jew aq tgk soklannyee....chaiyok2 my!!

Sunday, May 17, 2009

:::homesick ;( :::



God...windunyee aq kt rumah... windu ngn mak,abah... anak2 buah baru aq...;( seyes xpuas balik rumah..xpuas main ngn anak2 buah...huh... klu la xde intersesi...aq skunk masih bley bercuti sepuas2nye kt rumah..;(
aq smpai rumah tghari td...amek tiket awal2 pg...n kt rumah swg2 skunk.. y len balik pg sok..yela rumah dekat sng la..aq nie? klu balik sok alamatnye xsempatla nk kew kelas....hurm... giler bosan..nk tgk tV tatao nk tgk pew da..nk ngadap laptop nie pn da bosan huh...smpai2 jew tghari td aq menangis.. tahlaa..windu tul nk balik rumah smula...;(...rase mcm hidup swg2 jew..sedey...sunyi....uwwaaaaa.....cptla mase berlaluuu.........
smlm abg br smpai dr perlis..sempat sehari jew ngn aiman danish..anak lelaki sulong abg.. beza tul die ngn anak akak,haiqal.. mane xnye haiqal tu kn lahir xcukup bulan..bdn halus jew.. dak aiman nie masyaAllah..semangat tul...geramnyeeee...... uwwaaa aunty windu kt kowank.......... bile ley jumpe ag nie.....;(....



::hari guru::

Setiap 16 Mei tiap-tiap tahun adalah Hari Guru. Peranan guru di zaman globalisasi kini semakin mencabar dan tercabar, sesuai dengan perkembangan massa, berbanding dengan peranan guru zaman sebelum merdeka dan di awal kemerdekaan. Ia mengingatkan kita pengorbanan guru dalam melaksanakan agenda membentuk insan bergelar pelajar agar seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, dan intelektual. Tarikh 16 Mei dipilih sebagai HARI GURU kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.
Dokumen tersebut yang dikenali sebagai LAPORAN RAZAK (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan sejak hari itu.

Selamat Hari Guru.



OBJEKTIF HARI GURU

Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan intergerasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.

Menarik perhatian ibubapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.

Memupuk perasaan perpaduan iktisas dan muhibah diantara guru
Meninggikan martabak dan taraf guru dalam masyarakat.

Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan dan sebagainya yang akan diadakan pada Hari Guru.

Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.


TEMA HARI GURU:
1972 Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara
1973 Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1974 Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1975 Guru Dengan Pembangunan Negara
1976 Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan
1977 Dedikasi Dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1978 Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1979 Murid Sejahtera Negara Jaya
1980 Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1981 Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1982 Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1983 Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1984 Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1985 Guru Dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1986 Pendidikan Teras Nasionalisme
1987 Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1988 Guru Pengasas Budaya Membaca
1989 Guru Pembena Budaya Ilmu
1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1993 Guru Inovatif Dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1994 Guru Inovatif Dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1995 Permuafakatan Dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1997 Guru Bestari Sekolah Bestari
1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan Tanggungjawab Bersama
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2003
Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004
Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
IKRAR GURU

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami,
Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkan
Prinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.



GURU MALAYSIA

Kami Guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putera Puteri Negara Kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan,
Kami tetap bersama,
Membantu..
Membina…
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan..Corus…

Dibidang pembangunan,
Kami tetap bersama,
Membantu..
Membina…
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan..(2x)

Tuesday, May 12, 2009

.::tagged by nazz::.

1. Nama timangan dalam family:

>> 'my' jew... xapat title adeq psl abg atas da dpt title tue...isk...pahpe tah kn...

2. Anda seorang yang

>>sangat seronok didamping*byk berahsia dan sukar dimengerti*agak pendiam kecuali diransang*ada harga dan maruah diri*xsuka menyusahkan org lain tp tdk mrh apabila disusahkan*mudah dipujuk dan bercakap lurus*emosi sgt mndlm tp mudah terluka hatinya*berjiwa sentimental*jarang berdendam*mudah memaafkan tp sukar melupakan*tidak suka benda remeh temeh*membimbing cara fizikal dan mental*Sgt peka, caring dan mengasihi*layanan yg serupa dgn semua org*tinggi daya simpati*pemerhatian yg tajam*suka menilai org lain dgn pemerhatian*mudah dan rajin belajar*suka muhasabah diri*suka mengenangkn peristiwa atau kawan lama*suka mendiamkan diri*suka duduk di rumah*suka tunggu kawan tp xcri kawan*gresif kecuali terpaksa*lemah dr kesihatan perut*minta disayangi*mudah terluka tp hati lambat pulih*terlalu mengambil berat*rajin dalam membuat kerja

huhu ini adalah berdasarkan kajian dato' fadzillah kamsah...
me xpandai menilai diri sendiri..so terpulang pd setiap individu nk judge me cane...;)


3. Insan istimewa dan kenapa dia teramat istimewa

>>my abah...sbb die sgt kuat besarkan anak2 wlupn susah...
>>my mak...sbb die ibu y baik huhu...
>>my sibling...klu xde sibling xbesh kn...(:
>>my boyfriend...he always there for me..

4. Lagu kesukaan sekarang

>>kau aku - aizat

5. Warna kegemaran

>>HIJAU..tatao nape..dr kecit suke ijau...huhu...

6. Benda paling wajib ada dalam handbag

>>HP, purse, speck mate (coz i rabun,so nk tgk wyg kna standby), kunci umah

7. Kali terakhir anda nangis

>>xigt tarikh tp mase final exam hrtu

8. Tag rakan anda

>>Siapa yang baca blog i so anda di tagged.. heeee=p

:::home sweet home:::

abes final 7hb....jumaat spent tyme wif my muchuk...then sabtu g umah angah kt bt pahat (da jnji last month nk dtg jumpe anak2 sedare)... n at last smlm aq slamat smpai kew pangkuan mak n abah...huhu.. smlm ikutkan aq nk balik dr umah angah ptg lew ley nek bus cepat ekspres kul 3.30 ptg...tp tup tup seawal pg smlm lebey kurang kul 8 lebey dlm keadaan aq y masih berkain batik sowang2 kt umah angah (angah,abg adi keje + ika n syura g skolah)...n sdg menunggu kain y sdg berpusing dlm washing machine tuk dibilas smbil mendownload lagu terbaru with my lappy...abah call plak.. tibe2 tertera 'daddy' kat screen fon...(dlm hati asal lak abah kol aq ni?)... aiyooo abah suh aq balik RYTE NOW.. why?bcoz abah ade kt spital sgmt..mcm bese la kowt nk amek ubat.. abah ckp abah nk wat mate (coz sakit kencing manis abah da nek kew mate kowt menyebabkan abah rabun lebey kurang cmtu la..)... abah ckp, abah xley nk wat pemeriksaan mate tu coz doc ckp abah xley drive kete balik swg2..coz 4 sure abah xkn nmpak jln...so abah suh aq gerak dr bP pg tu then ley tlg die drive kete...aiyakkk...aq tnpe pK pnjang cume mengiyakan jew kehendak abah..cume aq ckp tataola nk smpai kul bape sbb aq lum ciap..then aq tatao ade bus kew idak...abah kate xpe... hurm...so dgn kepale y serabut aq tatao nk start dr mane...(beg xkemas ag..brg2 aq bersepah ag..laptop masih terbukak)...aiyoooo abah abah...keranamu abah aq mandi koboi pg smlm...thenaq kemas2 beg..smbil tu aq msg angah gtaw aq terpakse bergegas tuk pulang...brg byk,beg berat..xkn aq nk bw beg tu g jln besar sane tggu bus nk g bustand..len la klu ade teksi y lalu depan tu...tp kalu ade...klu x??menebal plak muke aq owg lalu lalang ctu kang...aiyooo...then aq terpikir nk mntak tlg 'kak yang' anta g bustand (adik ipar angah)..then aq pn sms la die..fuhhh nasib bek die nk anta....
sesampainye di bustand - omg!!! bus ekspress xde yo...aq da terlepas bus kul 9 td sepatutnye...n bus lepas ni kul 3.30 (y sptutnye aq nk nek)..uwwaaa...ape lg aq terpakse la nek bus smbung2...bermakne aq kena nek bus kew yong peng atau muar dulu then tukar bus kew sgmt...perh...dgn beg byk,berat....dugaan apakah ini..isk.. nak tanak aq nek la bus kew ypeng..fuh..nsb bek ade air cond hehe...perjalanan kew ypeng lebey kurang sejam xbape smpaila sejam...smpat gak la aq lelapkn mate jap ngee~ (sape xknal aq atas ape pn ley terlelap huhu)...nk tuwun bus tu driver bus smpat lak perli 'lari dr umah kew deq'?? aiyoo senget....malu dowh...huh
tuwun bus tu bus kew sgmt xdtg lg..so terpakse la menunggu jap...aiyooo panas seh... n then aq da nmpak da bus 'yow hoe'... ha confirm tu nk g sgmt punye bus...hurm btol la... waaaa xde aircond...last aq nek bus ni tah taun bile xigt dah..kena naek lg kew???isk...aq nek bus driver bus xnek ag...tah ape die wat lame gk tggu..da la pns giler nie....aiyooo... hurm tp apepn,ak tetap masih mampu terlelap dlm bus tuh haha.... then aq benti kat depan spital.. before 12 la smpai..Alhamdulillah...smpai gak... then abah amek kt depan spital tu.. tp pastu masuk spital blk coz abah g cek mate tu kol 2... (lorhhh xwat lg rupenye...xpsl2 kena tggu lagi uwwaaaa penattt...)... so b4 tggu kul 2 tu aq lepaq surau sat tggu zohor...smpat gk la online jap haha...then balik umah dlm kul 3 lebey...aq la drive...nsb aq ade..abah mmg samar2 sket mate xbape nmpak..huu...
aq smpai umah dlm kul 4 kowt..waaa sgt syok...akhirnye apat jumpe anak sedare baru aq..muhammad haiqal..(my sis punye anak kedua)..kecitnye dieee...yela lahir xcukup bulan kn..mcm yana dulu laa huhu..yana skunk semakin besar n pandai..geram tul aq melayan keletahnye.. sabtu ni my bro y kat perlis nk balik..pasni apat jumpe baby boy ag swg...beshnye..xsia2 cuti smggu dpt jumpe dua2 baby boy...;)

hurm...i mish my muchuk..tyme2 cani die ngah keje la nie..hurm.. hrtu die amek aq kt s.a then ktowank g amek nset sony G900 aq kt PAS..y da beberape bulan kt situ dek tahap ketahanannye y x sepatutnye di pasarkan...hampeh tul..pas satu osak..y len lak osak..terbaru touch pad die osak..xpsl2 menatang tu xde warranty so aq kna la byr 180.. sudahnyeee aq trade in fon tu...walaupn syg n agak berat nk jual terpakse la dr tpkse menanggung kerosakannye lps ni naye jew..mawu xsyg beli dgn harge 1000++ trade dpt separuh jew dr harge...gile kentang tul. lame giler aq ngn ben kt kedai tu hrtu...duk usha2 fon len tuk ditukarkn ngn G900 kesayangan aq tu.. mcm bese ben ngn kepakarannye dlm tawar menawar.. penin da cine kedai tu duk melayan die..aq ni klu beli brg tawar mmg tawar tp dpt tawar satu dua harge pn aq da ok tewus smbar jew tp dak ben ni idak..seboleh2 nk tawar setawar2nye.. at last,berjaye gk die mntak hrge y die nk..n kitowg trade in dua fon n amek dua fon len model y same cume kaler len.. amek fon y bese2 jew jnji ley msg,kol,mms,3g... mls da nk amek canggih2 sgt.. kang xpsl2 mcm touch screen aq G900 tu..sik masuk spital jew yo..hukhuk... hurm...then ptg tu kitowg cume lepaq kt kLcc..n sempat jumpe kak noriz (my fren) kt situ huhu...
then ptg sbtu tu ben anta g pudu...die tggu smpai bus aq jalan...thanx sayang...take care urself..luv u...;)

Sunday, May 10, 2009

:::hukum merayakan HARI IBU:::

Oleh: Syaikh Muhammad Bin Shalih Al Utsaimin

Asy Syaikh Muhammad bin Shalih Al Utsaimin Rahimahullah ditanya tentang hukum perayaan Hari Ibu. Beliau Menjawab:
Sesungguhnya setiap perayaan yang menyelisihi perayaan-perayaan yang disyari’atkan adalah perayaan bid’ah yang tidak dikenal pada masa Salafush Shalih dan terkadang berasal dari kalangan non Islam, sehingga disamping bid’ah terdapat penyerupaan dengan gaya hidup musuh-musuh Allah Subhanahu Wata’ala. Perayaan-perayaan yang disyari’atkan dan dikenal dalam Islam adalah Idul Fithri, Idul Adha, Idul Usbu’ (hari Jum’at) dan tidak dikenal dalam Islam selain ketiga perayaan tersebut.

Setiap pesta perayaan selain ketiga perayaan tersebut (Idul Fitri, Idul Adha, Hari Jum’at -red) maka sia-sia dan batal demi syari’at Allah, berdasarkan sabda Nabi Sholallahu ‘Alaihi Wasallam (yang artinya), “Barangsiapa yang membuat perkara baru dalam urusan kami, sesuatu yang bukan berasal darinya maka tertolak”. Yakni sia-sia dan tidak diterima disisi Allah Subhanahu Wata’ala, dan dalam lafadz yang lain, “Barangsiapa beramal tanpa ada tuntunan dari kami maka tertolak.”
Apabila telah jelas perkaranya maka tidak boleh mengadakan perayaan Hari Ibu seperti dalam pertanyaan di atas, tidak boleh pula menampakkan keceriaan dan kebahagiaan di hari tersebut layaknya perayaan sebuah hari raya seperti pemberian hadiah dan semisalnya. Wajib atas setiap muslim untuk merasa mulia dan bangga dengan agamanya dan mencukupkan diri di atas ketetapan Allah dan Rasul-Nya di dalam agama yang lurus yan telah diridhai Allah Subhanahu Wata’ala untuk hamba-hamba-Nya, maka tidak boleh seorang muslim menambah atau menguranginya.
Dan seyogyanya setiap muslim tidak menjadi pengekor kepada setiap propaganda namun semestinya dia menempa kepribadiannya dengan kandungan syari’at Allah Subhanahu Wata’ala sehingga menjadi contoh dan teladan bukan sebagai pengekor, karena syari’at Allah -wal hamdulillah- sempurna dari berbagai sisinya sebagaimana firman Allah subhanahu Wata’ala (yang artinya), “Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kalian agama kalian dan telah Kucukupkan kepada kalian nikmat-Ku, dan telah Kuridhai Islam sebagai agama kalian” (Al Maidah:3)
Seorang IBU tidak cukup diperlakukan dengan baik, penuh hormat dalam setahun sekali saja, akan tetapi justru anak-anaknya yang berkewajiban untuk menjaga, memberikan perhatian dan taat kepadanya pada selain maksiat kepada Allah di setiap waktu dan tempat.

P/S: oleh itu...jgnlah kite terlalu taksub dgn mengagung2kan perayaan2 barat y tidak pernah terdapat dlm sejarah Islam... bg MUSLIM seperti kite...hari ibu adalah setiap hari dalam hidup kita....
perlulah diingat bahawa menghargai ibu bukanlah cukup setakat satu hari sahaja. Sebagai umat Islam kita wajib mentaati dan menghormati ibubapa kita pada setiap masa. Ini boleh dilihat pada Firman Allah, bermaksud: "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya" (Surah al Ankabut, ayat 8).

Ini diperkuatkan lagi dengan hadis Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam di mana dalam sebuah riwayat seorang lelaki datang kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya, "Siapakah orang yang paling patut aku berbuat baik?" Jawab baginda, "Ibumu, kemudian ibumu, kemudian ibumu, kemudian bapamu dan selepas itu orang yang paling hampir denganmu dan seterusnya".
Walau di mana atau siapa pun kita ingatan kepada ibu perlulah sentiasa segar dalam ingatan, tidak kiralah samada mereka masih bersama kita atau sudah tiada. Fikirkanlah, kita berada dalam perut ibu selama 9 bulan dan ibu bertarung nyawa semasa melahirkan kita. Jadi layanlah mereka sebaik mungkin, temanilah mereka sekerap yang boleh dan hargai jasa mereka sepanjang masa. Sentiasalah kita mendoakan ibu kita lebih-lebih lagi jika ibu kita sudah meninggal dunia.

Saturday, May 9, 2009

:::merdeka!!!:::

waaa....lega giler....da bes exam 7 mei lalu....huhu seksa giler nk tggu each paper....n at last...Alhamdulillah.. br ley bernafas dgn tenang ngee~.. hurm...n hopefully i pass this exam...plz God....i tried my besh well...
hurm... spjg exam ni aq xonline...laptop pn bg ben suh jage yelaaa kang klu kt tgn aq skali da online bape jam plak kn...study kemane2 tah... hehe...so skunk i got my lappy back...muah2 windu kamoooo huhu...

Nwy...Al fatihah wat arwah syarifah nabilah al hadi....n takziah wat fizi...y excident ngn Bel.. pg 1 mei br2 nie... tergezut giler dgr dowank excident awl pg tu mase on d way back from SS2 nk blk kew s.alam... byk kenyataan2 press y agak rude...org y xmengenali dowank persepsinye pasti negatif lepas bace sume tu..sudahnye ade press y silap wat kesimpulan... apepn...moge Roh Bel ditempatkn di tempat2 org y soleh dan solehah... n hope fizi cepat sembuh n tabah terima pemergian Bel....di saat org lain sedang berjuang tuk final exam..bel? hanye die tahu bagaimana sakaratul maut y dihadapinye... ptg 2 mei tu, aq n kwn2 ade gk pegi melawat fizi kt HTAR klang. pity him...pasti ini sume jd tamparan y hebat bg die...sabarlah fizi...Allah lebih menyayangi bel..n kite y masih bernafas ni..teruskan lah hidup ngn tabah....hurm...

n now....aq ade kt bt pahat...rumah angah... br smpai ptg td ben anta nek bus kat pudu... kebetulan lak, ptg td abg ipar aq kena tahan wad dunno why dr pg td die muntah2 then mengadu sakit pinggang.. g spital da xray sume kna thn wad plak...tatao la tu smpai bile. so aq pn xbeli ag tiket blk segamat xpe la stay jap tulun tgk2 kn anak sedare ni cuti pn smggu... n afta that....back to shah alam...18hb start intersesi...uwwaaaa.........huh...bese la...da name belajar kn...so belajar jew la...huhu...

k la....AF show da start...hehe.....c ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers