9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, October 21, 2010

Hey gurlz, what do you want actually??


Entry terdahulu aku ada sebut mengenai pengambilan KPLI ambilan Jan 2011 yang sedang dibuka bermula 10 Oktober. Seperti yang aku maklumkan, aku dah pun beli No. Pin dari BSN untuk tujuan permohonan. Know what ? Aku belum apply pun. Kenapa? Hurm.. entah. Sebenarnya, aku agak confuse. Tak tahu mana satu arah harus aku tuju. Maksud aku.. apa sebenarnya yang aku inginkan. Bila dah beli No. Pin hari tu, tiba-tiba macam dah tukar fikiran taknak apply pulak. Rasanya macam awal sangat nak apply, let say kalau ada rezeki, dapat, maknanya bulan satu aku dah start kursus la… Lagipun, aku terfikir.. aku btol-btol nak jadi pendidik ke? Boleh ke aku? Hurm.. That’s why aku hold dulu selagi belum sampai tarikh tutup (24 Oktober 2010) sambil itu bolehlah aku fikir-fikirkan kembali sama ada  aku mahu teruskan dengan permohonan atau tidak.

What say you? Patut ke aku apply sekarang.. then kalau ada rezeki dapat pegi interview end of this year, lepas tu aku masuk untuk sesi Januari (kalau dapat lah kan..;P). Lepas tu kursus tu ambil masa setahun. Dalam masa setahun tu ada elaun ke? How much I will get?? Boleh ke aku survive dalam tempoh itu? Macam mana dengan job satisfaction aku? Aku puas dan berpuas hati ke dalam tempoh itu? Haih~ apa yang aku melalut ni pun aku tak tahu. I’ve no idea now.

Aku fikir balik, aku nak apply kPli ni kerana niat aku nak jadi pendidik, atau kerana nak kerja dengan kerajaan? Tapi, tak salah kan kalau aku cakap salah satu sebabnya nak kerja dengan kerajaan. Trust me, most of them yang apply for kPli must have a reason that they wanna be with government too.. exactly..;P  Tapi adalah nak ditegaskan di sini, itu tidak bermakna kami tak boleh jadi pendidik oke. Lagipun kalau apply ni bukan terus kena pegi sekolah then ‘murid2, 1+1= berapa? Sila angkat tangan bla,..bla…”.. kan ke nanti bakal-bakal guru ni akan berkursus selama setahun dalam bidang yang mereka minati sebelum melangkah ke alam perguruan. So, dengan ilmu yang sedia ada tambah lagi dengan kursus selama setahun tu, itulah yang akan dibawa sebagai bekalan untuk mengajar anak-anak didik nanti, haa tahu??  Kalau seseorang tu tak ada minat langsung nak jadi cikgu, takkanlah dia buta-buta je nak apply betol tak? Tak banyak sikit pun mesti ada intention nak jadi pendidik, nak didik anak-anak…bla..bla.. rite? Aku pun dari kecik memang pernah berazam nak jadi seorang pendidik. Cuma, bila dah berada dalam bidang sekarang ni.. which that field  is what I have studied previously, rasa macam tak tahu mana arah yang nak aku pergi. Yela, start ambil business dulu terus blur tak tahu dah what I wanna be after that. Bila dah masuk degree plak, sambung Marketing Course.. ha sudahhh.. makin blur aku dibuatnya. Pandangan masa depan terus blank dan kelam sebab tak dapat berfikir what I wanna be in the future.. huhu.. sadis tak sadis tak..ngee~

Rasanya darah ahli perniagaan tidak ada langsung dalam diri aku mahupun kaum keluarga aku. Huhu. So, apa halnya aku dok amik course Business + Marketing dlu ek??ngee~ Hurm.. tapi, aku tak pernah kesal pun. Aku bersyukur dengan apa yang Allah beri pada aku. Kalau aku tak boleh, takkan aku berjaya melepasi Diploma in Business Studies for 3 years without extend any paper.. Takkan aku berjaya melepasi Bachelor in Marketing for 2 years also without extend any paper. Betol tak? Kalau aku tak boleh takkan aku berjaya harungi macam-macam cubaan sepanjang 5 tahun nak bergelar graduan ni. Hurm, bila diingatkan balik zaman-zaman belajar dulu.. rasa nak ulang balik pun ada.. Tapi tak sanggup dah kowt.. cukuplah sekali hihi. Yela.. yang sukanya.. yang dukanya.. macam-macam ada lah… dan akhirnya, aku sampai juga ke hari ini… (rindunya kenangan-kenangan dulu..)=…)

Dan hari ini…

Aku berada di Wirazone Sdn Bhd a.k.a Malakoff Corp. Bhd yang banyak beri aku peluang sepanjang hampir setahun ni. Mana tidaknya, daripada seorang Trainee dengan elaun ciput, diabsorb plak sebagai Marketing Assistant (temporary) selama 3 bulan dengan salary paras-paras hidung sampailah sekarang aku dah jadi Executive since August lalu dengan salary yang berpatutan dengan kelayakan dan as fresher . (kiranya for this moment berbaloi laa…) Hurm, Aku patut rasa bersyukur dan beruntung sangat berada dalam company ni.. Yela, diserapkan terus as permanent staff adalah satu nikmat yang perlu aku manfaatkan. Kalau aku resign dalam masa terdekat ni rasa macam rugi plak. Plus, rasa macam sia-sia je company hire aku awal-awal dulu. Eventhough it is my right to choose which path in my life. But, aku tak rasa nak pergi lagi, I mean.. aku tak rasa nak meninggalkan company ni lagi. Aku belum buat anything that give impact to this company. Aku belum buat anything that give me a feeling of satisfaction. Yela, sekarang pun aku masih under probation for 6 month, until January ni. Macam tak syok plak kan nak resign waktu terdekat ni? Hurm, So.. what say you? Aku fresher, baru nak belajar the real alam pekerjaan.. dapat peluang yang jarang-jarang orang dapat macam ni, patut ke  aku lepaskan? Kalau aku keluar, banyak mana la sangat experience yang aku dapat kat sini sepanjang hanya almost one year ni untuk digunakan kat luar sana nanti? Orang tak nak tengok setakat experience cabuk macam ni ye tak? Hurm…… I am in dilemma

What do you say if I continue working here? Stay, do work, gain experience, gain knowledge, gain network, etc... As long as people here need me... then I just do it. Once I get better offer out there, then I’ll leave. Isit a right decision? While I’m here, I will consider also about the KPLI. Yeah, I interested to be but not at this moment. Maybe next year? Whose know rite? We will see… (;


Hurm.. aku okay je dengan apa yang aku ada. Tidaklah aku terlalu yakin.. tidaklah aku terlalu berpuas hati. Kira Average la macam tu.. Cuma, apa yang perlu aku lakukan.. bekerja dengan ikhlas..tenang..sabar.. Soon, mungkin akan ada banyak perkara yang I will face to. Buat je kerja as long as apa yang aku buat tidak melanggar hak-hak asasi mahupun individu (ecece berfalsampah plak). Hurm, one more thing is...OFFICE POLITICS. Guest what? You probably can’t imagine there will be people who envy with you and might also say badly about you…behind you…eventhough you should not be treated like that. Biasalah, human being.. Hm, sounds sad right? Can’t you imagine a fresher like me? If such things happen to me... What will I feel? What I will do? Hurm.. dunno. But, as I said the important thing is..just run your responsibility. Ignore the others that benefit you NOTHING. If possible, try to avoid those who kinda like that. BUT..if such things still happen, oftenly.. and you can’t stand with it anymore.. plus,  it might turned your job satisfaction down.. then you need to consider your final decision. Either to stay.. or leave… oke…? CHILL..(=

Oke.. aku dah merepek mengalahkan esei aku masa sPm.. sorry.. ;P Hurm.. okaylah.. Untill we meet again!! 

Fingernote: buhsan tade kejeeeeeeeeeeeeeeeeeee







2 comments:

putribongsu said...

stay as far as u can. The decision is yours. Selagi hati tidak terguris & maruah tidak tercalar teruskan perjuangan anda.

Ewahhh cam ahli politik plak.

MAIZATUL AKMA said...

haha..

'Selagi hati tidak terguris & maruah tidak tercalar teruskan perjuangan anda'

i LIKE that words.;P

InsyaAllah.. n selagi ade kamu juga..(=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers