9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, November 29, 2010

Mari Bertukar kepada Maybankard Visa Debit!

Owh hai.. entry baru lagi.. *_*/.. ..  err.. ye, aku tahu tajuk entri di atas patutnya dah ada sejak 2008 lagi.. hehe. Kenapa? Yela sebab Maybank dah offer debit kad dia sejak 2008 lagi kot… tapi aku baru apply hari ini. (tu pun pasti bersebab kan kan) huhu. Ala takpe.. masa baru-baru keluar dulu orang mungkin tak ramai yang percaya. Dan tak silap aku masa mula-mula dulu belum ada penggunaan secara atas talian atau secara online, di mana kita hanya boleh gunakan secara offline iaitu on the sport masa nak guna sebagai contoh kat mana-mana kedai yang anda kunjungi, macam tu la lebih kurang. Sekarang, ramai yang dah terdedah dengan debit kad ni. Sesiapa yang baru nak apply akaun untuk Maybank pun terus dapat Debit Visa Card ni tak perlu lagi Maybank Bankcard yang tak berapa chantek tu hihi. Owh mungkin juga aku adalah antara orang-orang yang ketinggalan sebab sure ramai yang dah tukar kepada visa debit ni. Huhu. Takpela….

Sebenarnya dah lama nak apply. Salah satu sebab, nak gantikan kad maybank lama yang dah kusam tuh. walaupun berisi tapi nampak tak semangat je bila bukak purse tengok kad tu mati segan hidup tak mahu hihi.. (padahal takdelah buruk sangat pun…asal boleh guna lagi kan… owh mahap Maybank Bankcard lama ku….T_T..). So, pendek cerita, baru harini berkesempatan nak pergi kaunter dan bertukar kepada yang lebih berguna dan bermanfaat. (owh mahap lagi Kad lama ku.. T_T..) err tapi sebenarnya buat hrni bukan sebab niat lama tu (hakikatnya niat lama nak apply tu dah lama berkubur) tapi atas sebab urusan bayaran bulanan Insurance.. errr.. aku baru je apply Insurance semalam.. Next entry nanti aku cerita pasal Insurance ni pulak oke (mesti baca!). So, dengan adanya Insurance ni bolehla buat penolakan setiap bulan. Bagi dia number card je. Compared to auto-debit daripada akaun bank kita, every month Maybank akan tolak RM1 daripada akaun. Kalau thru visa debit ni Maybank tolak RM8 je per year. Perbezaan RM4 tu pun bernilai juga kan? ^_^…

U ols tahu? Banyak kelebihan kalau ada kad debit ni. Tak macam Credit Card, Debit Card fungsi dia lebih kurang macam prepaid card handphone. Ada nilai bolehlah kita membuat panggilan, sms dan sebagainya. Kalau ada nilai tapi tak boleh buat panggilan tu maknanya baki anda telah expired oke..;P So, berbalik pada Debit Card tadi, kalau ada duit dalam akaun anda makanya bolehlah anda gunakan untuk pembelian dan pembayaran. Tak payah susah-susah berhutang pakai Credit Card. Dengan interestnya lagi kan kan. In case of emergency, u ols tak ada cash, terlupa nak keluarkan duit dari ATM Machine, boleh la jadikan Debit Card ni sebagai pilihan ke-2.. Besh kan? ^_^/

Antara kelebihan lain mengenai Maybankard Visa Debit ni adalah :

*Tak perlu bawa cash yang banyak untuk berbelanja

*Boleh control perbelanjaan u ols. Sebagai contoh, biasanya kalau kita beli secara cash katakanlah barangan tu bernilai RM46.35, kita bagi RM50, balance lagi RM 3.65 tu kita buat belanja sesuka hati. So dengan adanya debit card pengiraan perbelanjaan adalah tepat sebab baki tadi tersimpan rapi di dalam akaun..^_^/

*Tak perlu berhutang. Contoh? Credit card lorh.. kalau u ols guna cc perbelanjaan susah di kawal. Yelah, u ols boleh guna sesuka hati selagi belum capai tahap maximum penggunaan. Tambah lagi dengan interest. Lepas tu u ols kena jugak keluarkan duit simpanan tu untuk bayar balik apa yang u ols dah guna.. betol tak? Mesti serabut pikir macam mana nak habiskan hutang credit card tu kan kan? hee~

*Boleh guna untuk pembelian secara online.

*Tiada yuran tahunan mahupun interest! *_*/

*Boleh digunakan tatkala u ols terdesak takde cash lupa nak withdraw duit dari ATM. Ada juga orang kata eleh pakai maybank card yang biasa tu pun boleh je beli buat isi minyak, shopping bagai. Tapi tu semua kena masukkan pin number kan kan? Secure ke kalau orang lain boleh nampak apa yang u ols tekan tu? ;P So, thru debit card u ols hanya perlu sign je macam pakai credit card..*_*/..

*Boleh action sikit dengan kawan-kawan yang tak ada atau tak tahu pasal debit card..;P (errr.. dun try dis..)

Okay.. tu je. Berminat? Tunggu apa lagi.. kunjungilah mana-mana kaunter cawangan maybank berhampiran anda. Cakap je nak apply visa debit nanti dia bagi u ols form. Isi, bagi kat kaunter, dia process dalam masa 10 – 15 minit then siap!!! Bayar RM12 je (normal price kalau kita apply card replacement). Lepas tu baru boleh SMART SHOPPING! Ho yeh….*_*/ 

Ops! tunggu dulu! belum habis lagi. Kalau u ols baru nak apply, dah apply, jangan lupa aktifkan Visa Debit Kad Maybank u ols di Maybankard Secure Online Shopping Registration untuk urusan transaksi secara online. Tak tahu macam mana? U ols hanya perlu melakukannya dengan beberapa langkah mudah sahaja di Maybank2u. Tak tahu juga macam mana? owh aku memang baik hati sebab bagi u ols A-Z.. Senang je. Follow this step oke :

   1. Masuk ke akaun Maybank2u u ols.click here


   2.Klik pada Maybankard Secure Online Shopping Registration























3. Isikan maklumat yang diperlukan. Klik Submit
4. Done!! mudah kan??

So... what are you waiting for?Apply Now! ^_^







Thursday, November 25, 2010

Diet Mengikut Islam


What’s on your mind? (bak kata incik fesbuk hihi) mesti u ols pikir tak habis-habis dak my ni dengan entry dietnya kan kan… jari je yang diet.. badan? Erk~ tutop citer! Okay guys harini I nak kongsi dengan u ols pasal diet jugak.. Cuma,  kali ni I nak citer pasal diet mengikut Islam. Ye… dalam Islam pun ada cara untuk berdiet oke..;P

U ols sedar tak sebenarnya dalam pemakanan kita sehari-hari kita tak boleh pakai bedal je. Kerana itulah macam-macam penyakit timbul di kalangan masyarakat kita di antaranya seperti kencing manis, sakit jantung, keracunan makanan, lumpuh dan sebagainya. So, dekat sini I nak bagi tahu kat u ols tentang ilmu yang memang seharusnya dikongsi ni. (again, terima kasih pada incik google..ngee~). Tak tahulah korang pernah dengar atau tidak mengenai ni sebab ada di antara senarai di bawah yang I pernah dengar tapi jarang I amalkan.. ngee~

& Jangan makan SUSU + DAGING : Haa.. maksudnya di sini u ols tak boleh makan daging bersama susu sebagai contoh u ols tengah makan nasi berlaukkan daging dendeng (ahh sedapnye!) lepas tu u ols minum bersama air susu dutch lady rendah lemak (budget boleh kurus la tu bluekk). Ha tak boleh tau. Tapi I tak jumpa lah apa reasonnya. So, kalau u ols teringin nak minum susu tu u ols minumlah beberapa jam kemudian oke..(= sebaiknya minum je lah dengan air putih…lebih afdhal..;P

& Jangan makan DAGING + IKAN : Haa.. I pernah dengar pasal benda ni. Rasanya dalam Quran ke Hadith (tak pasti) ada sebut mengenai ini. Maksudnya di sini samalah seperti yang di atas tadi. Jangan makan kedua-duanya dalam waktu yang sama. Sebagai contoh u ols masak daging dendeng (again!), ikan masak singgang (paling senang haha), dan sayur kalian (saje nak sedapkan suasana makan anda) untuk makanan tengahari. Haa.. yang tang sayur tu takde masalah langsung tapi yang ikan bersama daging tu tak boleh makan bersama oke. Kalau boleh jangan campurkan makan makanan laut dan darat. (seperti ayam bersama sotong, daging bersama udang, dll). Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion ( - ), jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan merosakka usus kita. haaa. Tu yang tak eloknya tu. Plus, I pernah dengar orang cakap jangan bagi anak-anak u ols makan macam ni lebih-lebih lagi yang sedang belajar sebab ianya tak bagus untuk otak. 

& Jangan makan IKAN + SUSU : Yang ini sama je yang macam kat atas tu oke.. jangan makan ikan bersama susu.. (= Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu sebab akan cepat mendapat penyakit. 


& Jangan makan AYAM + SUSU : Sama jugakkk.. jangan makan ayam bersama susu..(=


& Jangan makan IKAN + TELUR : Jangan makan ikan bersama telur…


& Jangan makan IKAN + DAUN SALAD : alamak sayur pun ada tersenarai la… hihi…


& Jangan makan SUSU + CUKA à Susu dan cuka? Err dalam makanan mana yang ada cuka ye?


& Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL à Haa.. yang ini kebiasaannya ada masyarakat kita amalkannya. Termasuklah I ngee.. tapi takde lah selalu…Yela kadang-kadang ada majlis makan-makan pernah jugak I minum koktail buah bersama susu soya (soya tu pun sejenis susu kan kan?). So sape-sape biasa minum koktel tu buang-buangkanlah amalan tak berapa baik tu oke..hihi.

Haa itulah antara-antara info yang I peroleh. So lepas ni tak payahlah u ols nak berhempas pulas pergi gym, jog bagai kan kan.. ngee~

Eh eh nanti dulu. I belum habis lagi.. ada lagi ilmu yang I nak kongsi dengan u ols ni. Rugi tak baca sampai habis taw..;P Jom tengok bawah…

        


                         

& Jangan makan buah selepas makan nasi, sebaliknya makan buah terlebih dahulu kemudian baru makan nasi : Berbeza dengan masyarakat kita di mana kebiasaannya kita akan makan nasi dulu betul tak? Sebab ramai yang anggap buah-buahan sebagai pencuci mulut dan ianya sangat elok dimakan setelah makan nasi…padahal.. makan buah selepas makan nasi (tak sepertinya nasi sahaja. Apa2 jua makanan berat dan berkarbohidrat) hanya akan membuatkan perut anda kembung kerana dipenuhi udara… haaa.. patut pun u ols ramai yang buncit kan kan..;P  Kita disarankan makan buah terlebih dahulu sebab buah lebih cepat hadam bermakna ia tak akan jadi toksik dalam perut. So kalau ianya terhadam terlebih dahulu, so ianya bolehlah dicernakan dahulu (cerna = u’ukkk : tone cakap denagn  budak kecit huhu). Akan tetapi kalau kita makan nasi terlebih dahulu, kemudian baru makan buah, makanya buah tadi akan jadi toksik kepada badan sebab pabila hadam ia tak boleh nak keluar sebabnya kita dah makan nasi dahulu sebab nasi tu susah dan lambat nak hadam.. ada paham?? Sila baca berulang kali kalau anda lambat pikap..;P I tambah lagi sikit oke..sikit je. Makan buah sebelum makan nasi ni merupakan Sunnah Rasulullah SAW. Did u know? Rasulullah tak pernah sakit sepanjang hidupnya sebab baginda menerapkan cara hidup yang sihat, salah satunya makan buah sebelum nasi.

& Tidur 1 jam selepas makan tengahari : Oke.. I ada terbaca ni. Biar betul? Dah makan.. pastu tidur? Sejam plak tu? Adakah ini juga Sunnah Nabi? (anyone pls??) hurm.. tentang ini I tak berapa pasti sebab I tak jumpa huraiannya yang lebih lanjut. Tapi I tak pernah amalkan (eh eh tak pernah ke.. kalau cuti ada je I tidur kan kan? ngee~) Apapun, kalaulah ini benar seperti yang dinyatakan, I tak boleh lah buat kot. Yela.. dah nama pun kerja. Lunch is only 1 hour. Celah mana plak I nak curi-curi tidur kan kan? haih~ memang tak dapatla…….


Jangan sesekali tinggal makan malam. Barangsiapa yang tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolestrol dalam badan akan berganda : Uik??? Ini pun I tak pernah dengar nih? Anyone pls siapa-siapa yang tahu tolong explain. Biasa yang I dengar, jangan makan selepas pukul 7. bermakna, tak boleh makan malam la kan kan? So, apa ceritanya dengan kenyataan di atas ni? Hurm…. Interesting..

eh.. ada lagi ada lagi....!

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt membuat amalan antara lain:

* Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
* Rasulullah saw mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud) sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Tafakur sesaat seperti 70 tahun ibadah nilainya.
* Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.
* Nabi saw juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)
SUNNAH CARA MAKAN MENURUT NABI SAW :
1. Makan garam secuil sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit, dan ambil lagi secuil dengan jari manis tangan kanan setelah makan. Makanlah dengan tangan kanan tanpa sendok. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu.

2.
Berdoa sebelum dan setelah makan. Cuci tangan. Dan minum dengan memegang gelas dengan tangan kanan, meskipun tangan tersebut bekas kuah.


3.
Duduk dibawah, bukan di bangku dan dimulakan dari pinggir dan terakhir ketengah. Baik sekali makan berjamaah bersama keluarga, maupun teman. Seperti ketika haji atau buka puasa bersama di Masjid dalam satu nampan bisa untuk empat orang.


4.
Jangan tinggalkan sebutir nasipun, kerana nasi ini berdzikir.
Okay readers! renung-renungkan dan selamat beramal....^_^

Monday, November 22, 2010

Independent Gurl



Err.. hai everyone.. dah sampai opis ke? dah sedia untuk bekerja? I masih sedang mencari semangat yang hilang..T_T


I pergi kerja naik train harini. Erm dah lame tak naik train.. si dia outstation ke Utara Malaysia.. so I terpaksa berdikari selama 3 hari... ok fine bagi u ols 3 hari tu sekejap but for me.. macam 3 bulan lamenye..


isk.. bukan ape, I tak pernah kena tinggal macam ni. jap ingat balik. Hish memang tak pernah lah. selalu i jek yang tinggalkan dia balik kampung haha..


So.. terpaksalah I jadi Independent Gurl for this 3 days.. pergi-balik kerja sendiri.. cari makan sendiri.. isk.. Gonna mish u dude... T_T  (padan muke haku!) 


Saturday, November 20, 2010

Perot Kau Boncit!!



Owh haii.. hello.. hari ni cuti takde buat apa-apa.. basuh baju sudah.. kemas rumah sudah.. bagi kucin makan pun sudah.. fesbuking? Masih berfesbuk..ngee~ dah buhsan berfesbuk, teman-teman pun naik boring nak post komen. Berdating? Owh itu tidak mungkin sebab minggu lepas dah bantai marathon tengok 3 movie dalam masa dua hari. Beruntunglah I kalau ada yang nak ajak dating minggu ini...=,=…

Okay cukup. Sekarang tengah bosan. So daripada tak buat apa, bosan, adalah lebih baik I menimba ilmu dengan pembacaan. Baca novel? Owh mahap sudah lama tak menjengah novel-novel terkini, tak macam dulu-dulu novel tebal-tebal tahap buku marketing masa study di UiTM pun sanggup baca sampai tengah-tengah lewat malam. Buku-buku pelajaran? Owh sudah tentu tidak. I sudah pun menamatkan pelajaran May yang lalu. (bukankah menuntut ilmu itu sampai ke liang lahad? Erk~ insap..) buku-buku Ilmiah? Ngee~ sebenarnya nak ditekankan di sini kalau bagi I buku untuk dibaca.. I rasa jangan kata setengah jam, 10 minit pun belum mampu bertahan. Jangan kata dengan cara berbaring, even secara duduk di atas kerusi pun belum mampu bertahan. Apakah? Ya.. mata..  ahh.. lemah betul kalau bagi bab-bab membaca kat I.. confirm.. TERLELAP! Seriously.. I dah cuba banyak kali.. membaca di atas tilam sambil berbaring.. ok fine.. I terlelap.. lepas tu langsung letak tepi terus buku tu, swith off light then masuk tidur hihi. Kononnya tanak terlelap kalau baring so I try membaca sambil duduk bersandar di kerusi.. omg! I terlelap juga oke! Even I tak bersandar pun.. mata I akan automatic terlelap then tersengguk-sengguk oke. Padahal before that elok je segar-bugar lepas tu tup tup jadi mengantuk tahap gaban. Langsung letak tepi lagi buku tu dan masuk tidur.. ngee~ Kesimpulannya, daripada sejak puasa I baca buku ‘Membongkar Misteri Dajjal’ tapi sampai la ni tak habis-habis baca lagi, klimaks pun belum sampai kikiki… (nice book oke!).

Okay nampaknya I dah melalut sampai 2 paragraph. Mintak mahap. Itu bukan tujuan utama I post entry ni tapi sebenarnya I nak kongsi daripada apa yang I dapat dengan membaca. Untuk elak daripada mengantuk dengan membaca buku, I cuba plak membaca daripada laman sesawang (tapi kadang-kadang pernah juga terlelap di depan lappy haha kecuali gossip artis je mata I bulat oke.;P.. ). So, hari ini apa yang I baca? Ah huh! Dari tadi I google mengenai tips-tips kesihatan. Tapi apa yang I nak tekankan kat sini adalah mengenai ‘masalah perut boncit’. Ye.. perut boncit oke.. (tak payahlah nak suruh haku repeat untuk kali ketiganya huh). I tawulah yang post entry ni pun muncit so tak payahlah nak perli-perli oke. Bluek~ (eh tapikan I rasa macam dah kempis sikitla lately ni..;P )

Ala.. perot muncit.. sapa je yang tak muncit kan kan. even orang tuh ramping macam plywood pun cuba usha sket tang perot mesti spoil. Trust me! (eceh tanak kalah gak tuh). Orang yang memang takleh/susah gemuk jek yang tak muncit.. (jeles! Sigh~). Tapi mostly korang-korang ni mesti ramai yang muncit kan kan? macam I…;P (ye..shaye admit sob sob..), entahlah I pun bingung macam mana lagi nak buat supaya perut ini kembali kempis…macam dulu-dulu ( owh sudah lupa bila perut I tak macam ni isk). I tak makan ke, makan ke, same je.. ahh.. sekarang I dah bosan dengan perut ini ada tak mana-mana kedai yang jual perut laen? Tolonglah bagi I beli uwwaaa… Okay sudah tolong jangan melencong lagi. Tadi I google tentang masalah perut muncit ni. so macam-macam petua yang I jumpa (tapi kebanyakan page sama je I tengok tu mesti plagiarism punya kes tu tak terkecuali I lepas ni haha)

So, ilmu ni baik untuk dikongsikan. Daripada apa yang I baca ini yang I dapat. So, tips-tips berikut sangat sesuai bagi mereka yang merasakan dirinya boncit+boroi+boyot.. so bolehlah amalkan otherwise people will claim that you’re pregnant.. aiyokkkk..;P Lets check it out!

à Minum Banyak Air : uik? Yeke? Memanglah I tahu kalau nak kurus nak sihat banyakkan minum air, tapi I tak tahu la plak dengan meminum banyak air boleh kurangkan perut boncit.. how?? Menurut hasil bacaan yang i dapat, bagi mereka yang perut boroi+buncit, sepatutnya mereka (ye termasuk shayeeee) minum lebih banyak air untuk membuang toksik di dalam badan. Plus, pengambilan air yang banyak membantu mencairkan sodium di dalam tubuh sehingga ia mampu meningkatkan jumlah air yang akan keluar dari system tubuh. Minum banyak air juga menjamin fungsi hempedu untuk mengeluarkan toksin dengan lebih berkesan. Bagi mereka yang diet, minum banyak air sangat digalakkan sebab jika badan kekurangan air banyak bahan makanan yang sukar dicernakan oleh tubuh dan ini akan menyebabkan perut bertambah buncit! Waaa.. patutlah I susah nak ‘buang’.. (oke tak dinafikan I susah nk minum banyak air).. and perasan tak? Patutlah mostly produk-produk menguruskan badan menggalakkan penggunanya mengambil air yang banyak.. hurm…

à Makan perlahan-lahan :  ops.. makan perlahan-lahan? How? I makan dah la laju. Err laju itu tidak bermaksud gelojoh oke. Tapi biasanya kalau I makan, habis makan tu taklah lama. Maknanya memang I tak makan perlahan. Makan perlahan yang dimaksudkan di sini adalah nikmati makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Sila kunyah dengan perlahan-lahan sebab makanan yang tidak dapat dihadam akan menimbulkan banyak gas langsung akan membuatkan perut anda menggelembung macam belon. Ahaha. So sila hentikan sikap pelahap anda oke..;P tapi janganlah makan lambat sangat tahap siput bab1.. (nak je haku lempang lembab sangat makan tuh!). erm, tapi kan kalau diikutkan Nabi s.a.w pun makan perlahan, buktinya? Baginda kunyah 44 kali. Sunnah tue... so, kita disarankan untuk kunyah 44 kali (at least 30 kali tapi kalau nak ikut Sunnah eloklah kunyah 44 kali). Ada rahsia di sebalik saranan ini kerana makanan yang dikunyah hancur mengandungi lebih banyak enzim dari air liur dan ia sebenarnya memudahkan proses pencernaan. ho yeh..so mari kita amalkan!

à Ambil Sarapan : Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air. Err.. betik banyak kandungan air tak? Sebab I kan suka makan betik.. heee~

à Kurangkan Pengambilan Garam : Terlalu banyak garam dalam diet menambah lebih sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambatkan mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung. Ohooo so.. u ols kalau masak tu tolong jangan cempak garam banyak sangat oke. Scukup rasa sudeh…

à Bersenam : Bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah di mana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai urin. Senaman yang disarankan seperti aerobik. Whoooaaaa… ni yang paling berat skali nih. Bab2  bersenam ni janganlah bagi kat I.. adoyai… I pernah pergi jogging dekat Frim beberapa minggu yang lepas. Tapi tengokla, sampai la ni takde pegi lagi. Hehe. Entah agaknya lepas ni tahun depan baru jogging lagi.. -__-… takde geng la mahu pergi. Ben? Kadang-kadang dia ada kerja mawunya dia pergi jogging. Hurm.. kalau I dancing je muleh tak? I ada dance mat? Haa tuh senam juga what.. ngee~ tapi betollah kalau kita bersenam rasa sihat sikit badan tu. bila dah lama tak bersenam.. alahai..

Walaubagaimanapun, I ada tips-tips tambahan di mana ianya sering kita dengar dalam kehidupan seharian. Err tak tahulah u ols penah dengar atau tidak. Antaranya :

à Jangan Mandi selepas Makan : haa.. korank pernah dengar tak? Mana tawu mak-mak, atok nenek ke or kawan-kawan pernah cakap kat korang.. ‘ nak makan gi mandi dulu kang da makan baru mandi boncit plak perot tuh’.. Eh betolla u ols.. tak pecaye ke? Try la.. u ols makan puas-puas. Then u ols pergi mandi tengok apa jadi kat perot tu.. T_T

à Jangan Minum Berdiri : Erk~ tak pernah dengar jugak ke? Orang kata, kalau minum jangan berdiri. I pun tak tahu why and how. But orang kata, ni orang kata la yek I tolong sampai kan jek.. minum berdiri boleh jadi penyebab perot boncit.. oohhhooo.. konpem I tak minum berdiri lagi yo… lagipun, kalau minum berdiri tu bukan ke nampak kurang sopan sket. Kan kan? heee~

Oke.. itu antara info-info yang I dapat. But I percaya ada lagi tips-tips lain yang boleh membantu u ols. Kalau nak sila google sendiri ye..;P Pada u ols di luar sana yang mengalami perot boncit seperti I.. ( ye.. sedar diri..isk), bolehlah ambil langkah2 berikut untuk mengurangkan/menghilangkan (boleh keeee....;P) perot boncit itu..

à Bancuh air teh tanpa gula, perahkan limau nipis atau limau kasturi, amalkan minum setiap hari. (kalau anda rajin dan konsisten mungkin berhasil!)
àGilingkan kapur sirih bersama daun jambu batu. Sapukan ke perut setiap hari .
à Kurangkan makanan yang mengandungi kandungan lemak dan kolestrol yang tinggi!

Selamat Mencuba! (Kepada diri sendiri juga! T_T )


Monday, November 15, 2010

AIDILADHA

Lusa, 17 November bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1431Hijrah, umat Islam akan menyambut Hari Raya Haji atau lebih dikenali sebagai Aidiladha. Umat Islam yang berkemampuan ramai yang telah berada di Mekah untuk menunaikan Rukun Islam yang ke empat, semoga memperoleh Haji yang mabrur.. Manakala umat Islam yang lain bersama keluarga dan sanak saudara di kampong masing-masing (bagi yang pulang ke kampong le), dan mungkin, ada yang buat Ibadah Korban tahun ini? Alhamdulillah…

Aku? Ahh… usah ditanya mengapa aku masih berada di bumi Kuala Lumpur ini sedangkan mungkin ramai yang telah berada (mungkin juga dalam perancangan dan perjalanan) di kampong halaman untuk bersama keluarga masing-masing. Tapi tidak bagi aku yang berada di perantauan sebab tahun ini aku tidak akan pulang bersama mereka yang aku cinta.. (uwwaaaaa).. Nak buat macam mana, cuti Aidiladha cuma sehari, itupun jatuh hari Rabu. plus, aku masih under probation di mana probationer have NO LEAVE walaupun diawalnya aku diberitahu aku boleh bercuti..)’= Takpelah. Apa salahnya berkorban sikit kan. Dah nama pun kerja… (kau bukan kat kampus lagi my oiii…). So, terpaksalah aku beraya di sini sorang-sorang. Nasib baik ada si dia dan keluarga, bolehlah aku menumpang kasih sayang. Ngee~  Tapi kesian kat mak dan abah. Tak tahulah sape je yang ada kat rumah agaknya (selain adik-adik bujang 2orang tu). Mana taknya, cuti raya Haji kan sehari dua je. Kena tengah-tengah of the week pulak tu. Kak Lia dah inform awal-awal tahun ni dia pergi ke rumah mertua. Abg Radi? Balik ke dia dari Perlis nun? Dahlah dekat sana musim banjir. Along? Angah? Cuti ke diorang? Entah. Hopefully ada lah yang meneman mak kat rumah. Kalau tak, sape nak makan lodeh, rendang yang mak buat? (Ahhh rindunyaaaaaaa) sorry mak.. my tak dapat balik…)=

Masuk kali ini. dua kali aku tak dapat beraya Haji dengan family. Dulu sekali aku beraya kat rumah Kak Zana (senior time skolah) sebab cuti yang terhad. Mak pulak masa tu beraya kat rumah Angah (tak silap aku Abah ke Mekah time tu). So, disebabkan kekangan masa terpaksalah aku beraya dengan Kak Zana petang raya tu jugak kitorang pulang ke Bangi (masa Diploma) sebab keesokannya masing-masing kena bekerja dan belajar. Haih.. dan, tahun ini untuk kedua kalinya. Sabar ye My… ‘Ala takpela, ramai je yang senasib dengan kau, kan ke cuti sehari je. Ramai je yang tak dapat balik kampong sebab kena kerja taw taw’ (eceh jaga hati sendiri).

Err.. aku post entri ni bukan sebab nk bagitahu yang aku kena masak rendang sendiri ke hape.. Tapi sebab nak cakap pasal AIDILADHA. Kita semua sebok beraya Haji.. tengok orang naik Haji… Tapi, kita tahu ke sejarah tentang Raya Haji ni? Aku sendiri dah lupa dan kurang jelas. Apa yang aku pasti perayaan ini lebih sinonim dengan kisah Nabi Ibrahim a.s dan anaknya, Nabi Ismail a.s..

Dengan pertolongan google search di web sesawang, aku mencari info-info berkaitan Aidiladha…

Jom kita merenung kembali catatan-catatan Sirah Nabi…..
Asal-Usul Aidiladha
Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas dari mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar.
Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata, “Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti.” Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya, “Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah S.W.T., aku sedia merelakan diriku untuk disembelih.”
Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih. Perkara Nabi Ibrahim hendak menyembelih anaknya telah sampai kepada pengetahuan orang ramai. Hal ini membuat orang ramai takut sehingga ada yang mengatakan, “Nampaknya Nabi Ibrahim mungkin sudah gila hinggakan mahu menyembelih anaknya sendiri. Kalau kita biarkan perkara ini, nanti kitapun akan dibunuhnya.”
Walau apapun tuduhan orang terhadapnya, namun Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah S.W.T terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya, “Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku.”
Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah S.W.T perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya.
Tetapi alangkah terperanjatlah apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah S.W.T, kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat dari Allah S.W.T.
Peristiwa ini ada diterangkan dalan surah Ash-Shaffat ayat 101 hingga ayat 111

HARI RAYA AIDILADHA

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.
Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.
Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.
Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit Hari Raya Aidil Fitri.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.
Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.
Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.
Hari Raya Aidiladha Dalam Hadis

Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Anas r.a, yang bermaksud: "Rasulullah SAW datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari. Maka Rasulullah SAW bertanya: Hari apakah yang dua hari ini? Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari pada zaman Jahiliah: Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." (Diriwayatkan Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)

Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) “Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)

Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) yang telah diriwayatkan oleh Imam Tirmizi dan Al-Hakim yang bermaksud: "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai Allah daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih."

Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a: 
Diriwayatkan daripada Ibnu Juraij katanya: Aku telah diberitahu oleh Ata' daripada Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a kedua-duanya berkata: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha). Selepas beberapa ketika aku bertanya Ata' tentang perkara tersebut: Lantas dia menjawab dengan berkata: Aku telah diberitahu oleh Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a bahawa: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri), baik ketika imam keluar atau sesudahnya. Juga tiada iqamat atau apa-apa pun.
Sumber : wikipedia, http://terbaru2010.com/

Ha.. so semua dah tahu kan kan sejarah mengenai Aidiladha ni… huhu. Kalau dah tahu pun takpe, kita refresh balik otak yang dah tepu tu…;P

Oklah tu je nak kongsi…

Ops sebelum terlupa, esok 9 Zulhijjah 1431H merupakan hari Arafah di mana kita disunatkan berpuasa… jom kita puasa? (=

Selamat menyambut Aidiladha ya semua….!





Wednesday, November 10, 2010

ZAKAT PENDAPATAN

Firman Allah S.W.T.:

Maksudnya

"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk)." - Surah At Taubah (103).

Sekadar mahu berkongsi. Actually, dah lama timbul kesedaran mengenai Zakat Pendapatan ni. Kesedaran di sini bermaksud tersedar daripada kealpaan dalam tanggungjawab sebagai Muslim dan Hamba Allah. Suatu hari sedang aku lepak-lepak dengan seorang rakan tiba-tiba ternampak sepucuk slip di mana ianya merupakan resit bayaran Zakat Pendapatan. *tersentak. Lantas aku bertanya kepadanya mengenai zakat yang dibayar tersebut. Dia cakap, dia pun sedar mengenai Zakat Pendapatan melalui ibunya setelah ditanya “kamu dah bayar zakat pendapatan?”. Berterima kasih kepada ibu yang mengingatkan kemudian dia pergi ke pusat pungutan zakat berhampiran untuk tindakan selanjutnya. Setelah ditambah ditolak dibahagi.. maka wajiblah ke atasnya untuk mengeluarkan zakat pendapatan. Maka dia pun mula membuat pembayaran bagi pendapatan semasa dan tidak lupa untuk mengqada’kan pendapatan-pendapatan yang sudah kerana sikap kealpaan yang lalu. Alhamdulillah…

“Dan dirikanlah solat serta tunaikan zakat. Apa jua yang kamu dahulukan dari kebaikan untuk diri kamu, pasti kamu akan mendapat balasan pahalanya di sisi Allah. Sesungguhnya Allah sentiasa melihat segala yang kamu kerjakan”. (al-Baqarah; 110)



Hurm.. syukur aku sedar mengenai perkara ini di waktu aku masih mentah dalam dunia pekerjaan. So, kalau aku buat kira-kira pun, katakanlah aku wajib membayarnya takdelah banyak sangat yang kena qada’ kan kan. huhu. Walaubagaimanapun, ingin di highlightkan di sini, Zakat Pendapatan ni sebenarnya bukan sahaja diwajibkan kepada orang-orang yang sudah bekerja. Malah, kepada pelajar-pelajar yang mendapat tajaan-tajaan biasiswa daripada mana-mana institusi, ataupun pelajar-pelajar yang mendapat elaun ketika praktikal, ataupun sesiapa yang bekerja sementara/kontrak di sesebuah syarikat, mereka ini juga diwajibkan zakat ke atasnya sekiranya melebihi nisab.

Aku dah mula bekerja sejak akhir tahun lepas bermula sebagai Practical Student. So, adakah aku diwajibkan membayar zakat sejak dari tempoh itu? Untuk tidak rasa musykil dan sesat jalan, lantas aku pun menggoogle institusi-institusi pungutan zakat untuk mengutarakan persoalan tersebut. Pada mulanya aku ajukan kepada Lembaga Zakat Selangor, tapi, disebabkan aku menetap di Kuala Lumpur maka dinasihatkan aku ajukan persoalan berkenaan kepada Lembaga/Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan.

“Bagi zakat pendapatan ianya tidak ditetapkan hanya individu yg bekerja sahaja malahan pelajar2 yg telah menerima biasiswa atau wajib mengeluarkan zakat sekiranya wang yg diterima telah melebihi nisab atau syarat wajib zakat. Sehubungan dengan itu, pihak kami mencadangkan agar pihak tuan merujuk terus di Pusat Zakat Wilayah memandangkan pihak tuan menetap di Kuala Lumpur.”

Setelah digodek-godek laptop terchenta maka aku pun jumpa lah laman web dan tanpa segan silu mengutarakan persoalan tersebut. Kerana penjelasan mereka seperti di atas yang aku kurang jelas dan faham, maka pihak Pusat Pungutan Zakat tersebut telah menghubungi aku sendiri baru-baru ini untuk menjelaskan dengan lebih terperinci. Hihi susah-susah je call..;P

Dalam perbualan kami dia menjelaskan bagaimana untuk membuat pengiraan zakat.






Macam mana nak kira zakat pendapatan? Sebagaimana yang aku faham, ada dua cara (mungkin ada lebih?) nak kire. Pertamanya, dengan cara seperti di atas ni di mana:

Pendapatan Kasar Setahun (sebelum ditolak dengan EPF, Socso, etc) ditolak dengan perbelanjaan Diri setahun (di mana ianya telah ditetapkan iaitu sebanyak RM9000), Bilangan Isteri (Telah ditetapkan RM3000 seorang), Bilangan anak (telah ditetapkan RM1000 seorang), Perbelanjaan kepada IbuBapa setahun (Ikut berapa jumlah yang anda biasa beri sebulan kemudian darab dengan 12bulan), KWSP (jumlah sebulan darabkan dengan 12bulan) - 11% Cuma diberi sebagai contoh, Caruman ke organisasi yang membayar zakat (bergantung pada individu yang terlibat sahaja, macam aku takde la).

Kemudian, hasil tolakan tadi bezakan dengan jumlah Nisab yang telah ditetapkan iaitu RM9300, sekiranya ianya melebihi jumlah tersebut maka anda diwajibkan untuk mengeluarkan zakat, jika jumlah tolakan tidak melebihi jumlah nisab maka anda tidak diwajibkan tetapi digalakkan untuk mengeluarkan zakat.

Bagi anda yang diwajibkan membayar zakat, iaitu jumlah tolakan tadi melebihi jumlah Nisab, maka langkah seterusnya adalah darabkan dengan 2.5%, maka jumlah tersebut adalah jumlah bayaran yang perlu anda bayar untuk setahun. Kalau nak tahu berapa bayaran bulanan Cuma perlu bahagikan dengan 12 bulan. Maka jumlah tersebutlah yang wajib anda bayar. Jika anda bayar kurang daripada jumlah tersebut maka tidak sempurnalah zakat anda. Kalau lebih, Alhamdulillah…huhu…

Kepada yang tidak wajib mengeluarkan zakat di mana jumlah pendapatan bersihnya tidak melebihi jumlah nisab, dia tidak wajib mengeluarkan zakat tetapi digalakkan mengeluarkan zakat mengikut kemampuan. So, agak-agak nak rasa keberkatan tu bolehlah keluarkan zakat tidak kira berapa jumlah pun yang anda mahu keluarkan..seikhlas hati..(=


Cara keduanya pulak, tayah tolakkan dengan perbelanjaan setahun, hanya darabkan jumlah pendapatan kasar setahun dengan 2.5%. Tapi for sure ramai yang guna cara satu huhu...

Senang je kan? Senang2 jugak tapi aku mase mula-mula nak fahamkan punyalah susah. email jangan kata la berapa kali dah hantar kat pusat zakat tu huhu, tak cukup dengan email, aku call plak. Aku rasa confirm staff Pusat Zakat tu dah cam aku. ‘customer bermasalah untuk faham’ haha.

Oklah. Kepada yang dah mula bekerja tu.. yang gaji berlebih2 tuh, dah bayar zakat pendapatan ke belum? Bermula sekarang allocate lah pendapatan bulanan anda untuk membayar zakat. Yang dah lama bekerja tapi tak pernah keluarkan zakat.. maka beringat-ingatlah sebab di Akhirat kelak anda akan disoal. Yang tak pernah keluarkan zakat ni mungkin dia terlepas pandang, atau tak ada pengetahuan mengenai zakat.. tak mengapa. Dapatkanlah nasihat daripada pusat-pusat zakat berhampiran anda dan keluarkanlah zakat. (Kalau anda wajib anda kena Qada’ zakat-zakat yang tak pernah berbayar tau).

Ok itu je yang nak aku kongsikan. Moga-moga kerja dan pendapatan yang kita lakukan diberkati olehNya.. InsyaAllah… bekerjalah dengan hati yang ikhlas.. keluarkan zakat.. maka, lebih keberkatan yang kita akan perolehi. Percaya atau tidak.. anda tak akan rasa yang wang anda tidak mencukupi untuk menampung  kehidupan seharian anda. Yela, seringkali kita dengar (even diri sendiri pasti pernah merasai) orang selalu merungut duit tak cukup, duit cepat habis.. betul tak? Cuba kita muhasabah diri.. ke mana kita salurkan rezeki-rezeki yang kita dapat.. Ada kita bagi pada mak ayah kita? Zakat? So.. sume tu kena kita titikberatkan, jangan ambil ringan… Okay! (=

Sekian… Wassalam…


Finger Note : Ini baru Zakat Pendapatan belum lagi masuk Zakat Harta, Emas, Perniagaan, Wang Simpanan, Saham, KWSP, Fidyah... haa.. dah bayar zakat ke kowang...(=



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers