9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, January 24, 2011

Induction : 3rd week Atkins (No menu Hapdate!)

Salam.. hai u ols! Pejam celik pejam celik kejap je dah 3 minggu dalam tahun 2011 ni kan kan? n… dah 3 minggu ‘sepatutnya’ I dalam Atkins!!! Kenapa ada ‘…’ untuk perkataan ‘sepatutnya’ tu? Huhhhh!! Ni nak habaq ni. T_T..

Minggu pertama Atkins I memang bersemangat.. giler kentang tak sentuh makanan-makanan yang dilarang. Minggu kedua?? Anda pun boleh lihat pada minggu lepas punya post kan? Agak kesal dan kecewa disitu.. sebab.. dengan jayanya I telah mengkhianati badan sendiri dengan mengkantoikan diri atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Ahhh! Jangan jadikan ia sebagai alasan la my! Jangan salahkan kawan kalau ko kononnya terpaksa makan prosperity. Jangan salahkan company punya event ko terpaksa menjamu selera dengan hidangan yang diberi dengan rakusnya ( eh eh masih sopan ketika makan oke). Sudahnya, ada beberapa hari di minggu kedua yang I telah kantoi.. hurm…. Bila nak makan.. selalu I kata.. ‘ala sikit je nihhhh…’… bila perut dah kenyang.. ‘ahhh menyesal nya bedal ol this rubbish!!!’…T_T…

Minggu ketiga Atkins.. bila dah start kantoi sikit-sikit.. I dah mula berani membuat kesilapan lebih drastik! Walaupun I tetap makan makanan yang dibenarkan masa Atkins but!!! I akhiri minggu ketiga dengan kesilapan terbesar bila terpaksa makan nasi!! Itupun sebab I balik kampung ke halaman ayahanda bonda.. Owh bukan terpaksa tapi memang nafsu makan sedang menguasai diri I ketika itu dan tanpa berfikir panjang I telah menjamu selera dengan kejamnya tanpa mengasihani perut sendiri! Ahh kejamnya kau my sebab mengkhianati aku! *bisik si perut terchinta. Ahhhhh!! Seperti biasa, bila tekak mula mengeluarkan sendawa tanda kekenyangan… muka kekesalan mula terpancar. Maafkan aku perut….T_T… So, I decide untuk tidak hapdate menu bagi minggu ini sebab apa yang I buat tu dah sia-sia bila I khianati badan sendiri…………………..

Akan tetapi! Bila dah banyak terkantoi tidak bermakna I kalah. Tidak juga bermakna I putus asa. I masih mahu kurus. I masih mahukan pinggang kerengga. Ye.. masih mahu!!! T_T… Untuk menebus kesalahan itu.. I akan ‘re’muhasabah diri.. ye.. kesedaran yang perlu I cari! My.. fikirlah yang terbaik untuk kebaikan perutmu! Isk. Untuk itu, I akan berusaha lagi. Bila dah bersedia, I akan lakukan re-induction. Ye! I akan melakukannya! Err.. sebab apa I kata ‘bila dah bersedia’? Sebab.. petang esok ada jamuan farewell untuk boss I.. so, sebelum I cakap I kantoi di minggu ke-4 Atkins baik I cakap awal2 yang I mungkin akan makan rubbish lagi hehe. So, xkan ada la post untuk 4th week of Atkins hehehe.. Pandai tak I melepaskan diri.. *nakal! Anyway guys.. Bila dah re-induction nanti I’ll update my menus as usual.. Eh jangan risau tak ambil masa lama. Maybe around this week. Maybe next week huhu.. n I akan pastikan all my menus suci dan bersih without any rubbish!! Ini bukan perjanjian but sebagai pembakar semangat!! Moga I sedar dan bangun balik!!! Chaiyok my!!

Eh all atkiners out there. Jangan jadi macam I oke! But kalau u ols pun terjebak jangan cepat putus asa!! Bangun balik! Buat re-induction oke hehe..

Bukanlah nak menyeksa badam atau diri sendiri.. but nak bagi badan ni belajar disiplinkan diri.. Nak kurus bukan untuk chantek je.. but nak bagi badan sihat! Lemak banyak tak chantek.. plus badan pun tak sihat!!! Heee…

Till then!! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers