9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, January 31, 2011

Malakoff Teambuilding Orientation Program @ MAPPETRA, Hulu Langat

Salam y'all...

Dah seminggu tak berblogging.. ahhh rindu sudah.. hehe.. I'm quite busy you.. and lately, I just back dari bermalam di tengah hutan 3 hari 2 malam..T_T.. Badan masih sakit-sakit dan tak selesa, but hari ni I gagahkan juga diri pergi kerja..

2 Minggu yang lepas i got an email from Training Dept. Dalam email tu stated bout this program which it is for all EDPs, TDPs and all new comers. Yela, walaupun I dah setahun kat Wirazone+Malakoff ni but I masuk permanent kan August and 2hb ni baru nak confirmed afta 6 month probation. So, indirectly, I pun listed jugaklah as participant... Nak tak nak, kena jugak pergi.. haih.. Dalam keadaan terpaksa I pergi bersama 24 peserta lain yang mostly from Prai, Lumut and Tg Bin, JB... HQ staff adalah 3/4 orang kot termasuk I. 

We ols pergi last Friday 26hb. Bertolak ke MAPPETRA Hulu Langat around 3.30pm dari HQ. Lepas lunch I turun bawah ke Lobby bertemankan kak Sue.. Dengan berat hati I melangkah masuk gak ke dalam perut bas bersama-sama yang lain. peserta perempuan ada 5 orang je..giler tak besh..T_T
I dah tengok tentative.. memang 3 days ni pack giler aktiviti we ols. Sampai-sampai MAPPETRA je terus jemaah Asar. But it is good sebab program ni tak menekankan hanya aktiviti fizikal dan mental but also spiritual. Solat 5 waktu memang we ols kena naik surau solat jemaah sama-sama tau huhu. 1st nite kat sana tak heavy sangat. Just stay in a room and dengar briefing.. Badly, I can't sleep that nite. Dunno why. Badan penat but mata bulat giler tak mahu tidur...Mungkin tak biasa dengan tempat baru kot..
Second day tu, bangun pagi 5.30am. Tidur tak berapa tidur la kan sebab I takleh tidur kan. So dapat tidur-tidur ayam je la. Mandi-mandi and then bersiap untuk jemaah subuh. Lepas tazkirah we ols riadah.. pergh.. sakit urat kaki jogging naik bukit turun bukit!! bukit tu tinggi giler oke! Afta breakfast we ols play Bomb Squad Challenge + Hunt. erk~ my group tak dapat point kot main Bomb Squad tu. ceyt. Masa berehat sangat terhad. Second day aktiviti memang pack. lepas lunch and zohor we ols kena masuk hutan plak for abseiling and high rope. Perghhhh.. Ini memang paling I tak suka oke. I memang gayat pada ketinggian.. Memang sebelum naik lagi I dah bagi warning that i can't do that and nah kauuu.. menangis sambil abseiling and lama jugak sangkut masa buat high rope sebab tak berani nak melangkah!! tempat tu giler tinggi and menakutkan!!!! lepas kena marah bagai i gagahkan diri gak but still menjerit dan menanges ask for help!!! i hate myself at that part!!!!! and sorry kat u ols yang kena continue buat high rope keesokan hari sebab I punya pasal..T_T..
Malam tu.. dah penat.. Tapi kitorang masih ada aktiviti.. Nite jungle trekking. Before masuk hutan I harap sangat dia tak letak kami sorang2. Ni pun I takut jugak but then ok je. Sebab we ols kena masuk hutan tu dengan berpandukan penunjuk arah yang diorang dah letak. I oke je, tak rasa takut sangat pun sebab ada ramai kawan-kawan lain. n I bawa torchlite. Yang naya nye jalan licin dan becak. Yela hujan kan... naik bukit turun bukit... masuk sungai keluar sungai. kasut.. baju.. sah-sah lah lencun satu badan. Dan yang paling sadis... risiko digigit pacat!!!!!!! Keluar je hutan we ols jerit-jerit sambil perhatikan badan masing-masing. Bukak kasut dan stoking hamik kau!!! ada pacat yang sedang menggemuk di kaki I oke!!! I pakai stoking 2 layer + masuk kan seluar ke dalam pun dia still boleh masuk!!! we ols yang perempuan balik bilik and gi bilik air sama-sama cek pacat kat badan masing-masing before mandi. I punyalah takut nak bukak. Nasib badan takde pacat gigit. Cuma masa tengah mandi tu tiba-tiba nampak pacat besar dekat tuala yang bergantung. dari mana lah dia datang cepat-cepat panggil bella tolong buangkan!!! haihhhh!!!! and badly lagi... I tak boleh tidur jugak malam tu!! tidur kul 4pagi buat projek satu hal... dah masuk tidur yang tinggal baki masa lagi sejam lebey tu pun still tak dapat tidur! Badan penat giler oke buat mata I memang tak boleh lelap.. Dahlah masa atas katil tu masih terasa-rasa macam ada pacat kat kaki, badan.. pastu mata segar je tak boleh lelap. takut giler I berjaga sorang-sorang.. sudahnya I tutup muka pakai bantal sambil peluk yaasin.. pejam mata je sampai 5.30am....T_T... masa solat subuh duk la tersengguk-sengguk sebab tak tidur...T_T....

Last day, lepas riadah sikit we ols masuk hutan untuk flying fox plak. Masa ni badan giler dah sengal-sengal oke! I belum pape dah menangis! I menangis sebab hape... malas nak cerita but then I kena plak flying fox kan...haih risau jugak~ Before this I pernah jugak main abseiling and flying fox.. mase PLKN 5 tahun yang lalu. abseiling tu memang I surrender dulu masa PLKN pun I teresak-esak masa turun tau. I bukan sengaja atau mintak perhatian but i memang lemah semangat!!! I gayat pada ketinggian!! rasa nak pitam je tengok tempat tinggi tu!! Masa buat flying fox dulu I okay tak nangis mungkin sebab benda tu menggelungsur je and buat tu macam duduk kan and masa tu pun buat tak berapa tinggi and jauh merentasi kolam je. Yang dekat MAPPETRA ni I tengok flying fox dia giler jauh!! pastu kiri kanan ada pokok buluh oke! But oleh kerana rasa marah and tercabar pagi tu, I gagahkan gak diri naik dan cuba buat!! I did it!!! Rasa puas giler lepas jerit kat penghujung tu! Pada u ols yang ingat I jerit sebab takut sori sikit I jerit sebab I release oke!!! **Tapi giler macam nak tercabut jantung masa mula-mula turun tu!!! fuhhhh!!! enaf oke.. lepas ni tolong jangan suruh I buat keje-keje giler tu lagi...lagi-lagi high rope tu...T_T...


 Hujan tak henti-henti sejak hari pertama we ols kat sana. 3rd day lagi lebat hujan but we still dalam hutan meneruskan permainan... Afta flying fox we ols bersiap sedia for paintball plak. I tak pernah main oke so ni kiranya festime la. Tapi bukan macam paintball biasa sebab ini main dalam hutan. Scary oke sebab kalau time jadi defend tu tatao penyerang datang dari arah mana. I duk belakang-belakang je sembunyi takut kena tembak. hahahaha..  dok lah situ sampai 10 minit game over...;P... dah tahu camne main paintball memang pasni tobat tanak main dahlah. tengok they ols kena tembak macam sakit je..T_T... Baju, kasut lencun habis. Nasib baik bawa 2 pairs of shoes.. Haih.. nak mandi satu hal. Tengahari tu lepas habis paintball balik mandi-mandi dan bersiap. hujan makin lebat.. arghhh sakit kepala..T_T


Petang tu presentation of project by group. Group kami tak payah cakapla... sia-sia je tidur kul 4am.. hehe.. Congrates to group lain yang kreatif-kreatif tu.. Lepas dengar ucapan daripada trainer dan tetamu terhormat, Dato' Hassan Ali... we ols bersiap sedia untuk pulang!! ahhh memang tak sabar oke!!! 
Lepas minum petang and asar.. we ols pun gerak pulang... walaupun penat yang teramat-amat sangat but we having a good day!! (err yeke??)... Apapun, thanks to ol of u yang terlibat and nice to know y'ols!!! Ada rezeki kita jumpa lagi...^_^

**Niat hati nak MC keesokan harinya.. but today.. I berjaya ke office.. syabas my!! hehe
**I need massage!!! badan giler sakit ni..T_T

2 comments:

putribongsu said...

baguslah dah pegi ni...at least ada gak experience teambuilding dlm hutan...teambuilding 5stars hotel pon da merasa kan...

mynameismy said...

ngee~ ye la...;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers