9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Saturday, March 5, 2011

CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI

Bosan sepanjang hari.. hanya duduk melepak di rumah.. dah bosan melayan fesbuk yang bosan.. blogwalking ke rumah-rumah blogger dengan hidangan hapdet-hapdet dan gosip-gosip terkini… Malam ini, sambung melayan internet. Seperti biasa, perkara pertama, dinner di blogger idol..Ben Ashaari..

INGIN BERADA DALAM BLOGLIST BEN ASHAARI??!! Wah macam besh je. Mestilah mahuuu… Okay, mari lihat sama ada My layak atau tidak.. dimulakan dengan lafaz bismillah… dan review syarat-syarat yang diperlukan…

1)Berikan tajuk seperti di atas… ‘CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI’… dan linkkan ke entri Ben Ashaari

2)As usual, tepek header Ben Ashaari di entri ini… 
more info klik here
 3)Syarat paling utama.. buat cerita PALING KREATIF mengenai blog Ben Ashaari.. Okay kita mula..

(sambil stanby blog Ben Ashaari di another new tab sebagai rujukan mencari ilham)
Ada apa pada blog Ben Ashaari? Apa yang My boleh ceritakan tentang blog ini?
Hurm, sebuah blog yang sangat simple, ringan dan sedap mata memandang..
Dimiliki oleh seorang blogger tough yang tidak asing lagi, 
Ben Ashaari yang terkenal di dunia blogging di laman sesawang…

Simple, ringan dan sedap mata memandang di sini, boleh diklasifikasikan sebagai…
Simple kerana tidak mempunyai rambu ramba di sana sini sebagai hiasan.. sesuai dengan tuan blogger yang pada firasat My juga simple tetapi kemas.. kalau pada blognya, ianya simple tetapi padat dengan isi..;)
Y’all tengok jelah.. semuanya serba serbi simple kan? Okay kita lihat header dia sekarang.. Dia cuma menggunakan 4 keping gambar di mana gambar yang dia rasa dia cukup kacak dan bergaya dijadikan main pic di situ.. heee… yang lainnya sebagai pelengkap kepada 3 frame yang lain. Kalau blogger lain mungkin sibuk bikin menggunakan photoshop dan sebagainya tetapi bagi Bro Ben rasanya dia tidak sampai ke tahap mengambil masa selama 2minggu untuk menyiapkan header tersebut.. Mungkin sekadar menggunakan combine page di photoscape atau pakai table kat word je kot hehe… yang wording kat sebelah tu simple kacang goreng je kan.. tayah nak wat 3D, font bunga-bunga bagai…hehe.. simple memang simple.

 Seterusnya kita lihat pada layout.. background, template segala… giler simple! Guna kaler gelap sebagai background.. template dia.. pap! Pakai putih sudeh.. habis cerita.. nak tulis hape pun semua orang boleh nampak an an? Okay, kalau y’all perasan, Bro Ben sering menggunakan font yang sama untuk entri. Font color semestinya hitam tak perlu warna warni seperti pelangi.. simple kan?
Okay kita scroll lagi ke bawah… ringan sebab Bro Ben hanya appearkan 2 blog di muka depan page nya. Dia kan blogger terkenal tak perlu nak letak sampai 5-10 entry untuk tatapan umum kerana kita sedia maklum, kalau pun kita terlepas pandang entri-entrinya sebelum ini kita mesti akan klik kepada ‘catatan lama’ rite? Ye.. Bro Ben mesti telah menjangkakannya. Dan untuk menarik perhatian kita, peminat tegarnya.. dia sediakan linkwithin untuk entri-entri yang berkaitan ataupun entri yang mungkin kita paling minat suatu masa dulu..heee. Ringan juga sebab dia tidak menggunakan font yang banyak untuk setiap sudut wording di blognya, color juga hamper kesemuanya menggunakan color basic iaitu hitam.. ada beza pun Cuma kaler merah.. (barangkali die penggemar kaler merah seperti RedMummy an an hehe).
Okay scroll lagi scroll lagi… Simple.. ringan sangat-sangat kan? Bro Ben juga tidak tamak menggunakan ke semua ads yang ada.. di mana dia hanya meletakkan di leaderboard, sidebar dan di antara blog postnya dengan tajaan Nuffnang dan Innity… Kalau orang lain mungkin dah letak kesemua penaja iklan yang ada… ads banyak sennya takde gak hehe..
Scroll lagi sampai bawah… eh dah habis?? Simple giler kan? Sebab tu lah setiap kali My nak masuk memang takkan sangkut.. gambar header dia pun tak pernah keluar separuh kepala atau separuh badannya dahulu… Walaupun ramai blogger yang masuk tengok blog ni pun sure takkan ada traffic jam punya.. Ini bermakna blog Ben ashaari mempunyai masa web loading yang cepat… Bila loading cepat, mood pembaca pun jadi senang.. terus ada mood nak baca setiap entri walaupun hanya entri biasa..;) Tengok tu, muat lagi nak masuk iklan-iklan blogger-blogger lain taw..;)

Bagi My, blog Ben Ashaari simple tapi padan.. ringan tapi berat.. berat dengan isi.. berat dengan informasi..  Sedap mata memandang sebab takde widget-widget yang boleh membuat loading jadi berat, boleh buat fikiran pembaca jadi sarat.. easy navigation… di mana all user able untuk bergerak through the website untuk mencari apa yang mereka mahu.

Pembaca mahu datang ke blog Ben Ashaari for a reason.. apa jua reason yang kita semua sebagai pembaca mahu, Ben Ashaari akan menyediakan juadah-juadah entrinya yang terkesan di hati kita semua. Tak pernah kita kata tidak pada setiap entri yang di hidangkan kepada kita rite? 

Bagi My, istimewanya Ben Ashaari kerana bijak bermain dengan kata-kata.. bijak menyusun rencana untuk dikeluarkan sebagai entri dan seterusnya memberi benefit bukan saja kepada dirinya sendiri malah kepada ke semua rakan-rakan bloggernya yang dihargai.. Entri-entri yang dikeluarkannya mempunyai banyak pengetahuan kepada bloggerian.. entri-entri yang di hidangkan penuh dengan kasih sayang.. ye.. kasihh sayang terhadap dirinya dan juga semua bloggerian yang setia bersamanya.. Adakalanya entri Ben Ashaari membuatkan pembaca mengiyakan pendapat yang disuarakan oleh Ben Ashaari yang kita sendiri tak expect he will thingking the same… Apa yang kita buat? Tersenyum sesudah membaca entri dari dia sambil meninggalkan jejak dengan komen yang membina..;)

Okay I'm done! (recheck sama ada My telah memenuhi syarat yang diberi)..

Last but not least, For Ben Ashaari.. I wish you the best in your life.. especially in your blogging life...I know I am one of your thousands followers + readers + fans!! (Mungkin susah untuk dipandang walau sebelah mata). But nevermind, apa yang penting.. Bro Ben blogging untuk semua orang.. Kalau ada individu yang listed as your choice for any segmen, for the best header or blogger perhaps.. there is a credit to them! Indirectly, menguatkan semangat to them.. and of course membuatkan yang lain-lain juga bersemangat untuk terus berblogging dengan harapan dapat jadi seperti kamu..;) Yang harus dinilai kepada sesebuah blog itu adalah isi blog dan empunya blogger itu sendiri..;) You're the best bro! keep it up!

Till then! (I wish i'll be the one...Aminn..^_^...)

11 comments:

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 blog CERITA KREATIF BEN ASHAARI ;)
dtg dr blog abg ben;D.

CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 blog CERITA KREATIF BEN ASHAARI ;)
dtg dr blog abg ben;D.

CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI

Novelgurl said...

Salam singgah dri blog En.BA =)

Azmizam said...

I agreed with this "blog Ben Ashaari simple tapi padan.. ringan tapi berat.. berat dengan isi.. berat dengan informasi.. " :)

iLa VaNiLLa said...

fuyooo...... pnjg lebar... dh bce ila pnye?? hehe ! gud luck ye... ;P

iLa VaNiLLa said...

fuyooo...... pnjg lebar... dh bce ila pnye?? hehe ! gud luck ye... ;P

pRiNCe said...

"nice entry... :)
jom ktahui plbagai info mngnai dunia n akhirat di blog prince.... :)"

prince datang dari blog bro ben..:)

Lin said...

dari blog beliau ^^ ..
dpt info lagi.. tQ

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah terperinci.. memang study habi la ni

KEMANA HILANGNYA SANG LEKIT SEMALAM??

Zuwairi Aiman said...

Ni mcm dah boleh tulis novel pasal Ben dah hehehehe... great blog anyway

mynameismy said...

HEHE..

thanks for dropping by here everyone!!!;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers