9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, December 29, 2011

Permohonan Nikah & Temuduga


Alhamdulillah… cuti 2 hari yang lepas ni My dah pun selesaikan permohonan nikah di Pejabat Agama Daerah Segamat di tempat tinggal My.  Temuduga kahwin pun My dah lepas. Fuhhh lega sangat-sangat.

Actually, niat asal nak pergi Pejabat Agama tu nak hantar dokumen-dokumen permohonan nikah je. My tak tahu pun nak kahwin ni ada temuduga..-.-’ Nasib baik My sms seorang kawan yang dah berkahwin My tanya dia Pej. Agama ada enquiry apa-apa tak bila nak hantar dokumen nikah. Dia tanya My nak hantar borang nikah atau nak ke temuduga? Ah sudahhh ada temuduga ke? Terus My tanya pada kawan tu soalan-soalan yang bakal ditanya… So, sebelum naik ke Pej. Agama dah prepare sikit hehe.

Sampai ke kaunter My hantar dokumen n mintak untuk buat temuduga sekali. Lepas tu dia bagi My borang untuk temuduga. Aiseyman soalan dah update la tak sama dengan soalan yang member dapat.. masak masak… Tak lama lepas tu My dipanggil masuk untuk temuduga. Berikut adalah perbualan yang sempat dirakamkan:

(Sebelum memulakan temuduga dia sibuklah dok tanya kahwin bila, keje apa, kahwin orang mana, bla bla bla… )

Ustaz: Bacakan Kalimah Syahadah beserta niat
My : Asyhadu……. (lancar, nasib baik niat nya pun masih ingat… -.-’)
(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Ustaz: Bacakan Al-Fatihah
My: Alhamdulillah….. (lancar mengikut tajuid…:D)
(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Ustaz: Bacakan Doa Qunut
My: Allahummahdinifimanhadait………(fuhhhh habis pun baca)
(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Ustaz: Sebutkan Rukun-Rukun Nikah
My: Wali, 2 orang saksi, pengantin lelaki, pengantin perempuan, Ijab & Qabul. (yes yes!)
(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Ustaz: Bacakan niat mandi wajid
My: Nawaitu….. (Tiap-tiap bulan den mandi wajib kot…..)
(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Ustaz: Berikan 3 tanggungjawab isteri
My: Hurmmmm…. Jaga makan/minum n pakai suami… hurm….. Mendengar kata suami selagi tidak melanggar syarak… hurm…….. (lama My hurmmm… sebab otak tak dapat berfungsi dengan baik demmm… apa lagi satu ni… apa lagi satu ni…. grrrr).. Ahhhahhh!! Ada 1 je lagi yang terlintas kat kepala otak My tika itu….

“Melayan suami di tempat tidur”

Ustaz: (Tergelak kecil) Dah ready ke? (Dia sengih-sengih)
My: (Muka merah padam) Eh… belummmm….-..-’
Ustaz: Ada lagi benda lain macam Jaga Maruah atau nama baik Suami. Tapi yang awak cakap tadi pun betul jugak. (dia tersengih-sengih lagi)

(Ustaz tandakan pada kotak LULUS)

Demmmmmm….. nak sepak-sepak je mulut masa tu!!! Urghhhh!!! Malunyeeeeee!!! Napelah itu yang terkeluar dari mulut My! OMG!!!! nak lari je rasa sebab bengang giler oke!!!

Lepas dia dah sign form tu menandakan temuduga dah pun berakhir kitorang pun keluar dari bilik tu. Sambil ustaz tersengih-sengih lagi masa keluar dia suruh My tunggu nama dipanggil selepas itu. Demmmm! Masa duduk menunggu tu pun My masih terasa bahang bengang tu hoke. Sambil tersenyum-senyum malu My buat-buat main henpon… cepatlah panggil nama nak balik nih!!!

Tak lama lepas tu orang kat kaunter tu panggil. Lepas dah selesai cepat-cepat My ke kereta.. Aduhh malu jangan cakaplahhhhh malu giler wehhhhhhh….-..-’

Seyes taknak pegi pejabat Agama lagi dah....! T__T

Nasihat My, kalau tanak bengang rasa nak siat-siat kulit muka macam My ni... prepare dulu jawapan-jawapan yang nak diberikan kepada penemuduga... kalau tak seyes 3 hari 3 malam tak boleh lupa insiden ni hoke! -.-'

22 comments:

Diana2u said...

xsangke plak kene interview.. diana aritu xde plak kne interview.. Ikut negeri kot eh yg interview ni.. hihi..
Tapi mmg lawak part "layan suami"..
ahahahaha

Ecah Ecot said...

haaaa..ade intebiu?alamak.....kne prepare ni...hehe

Finaz Jaafar said...

kite lambat lagi nak kawen tapi seyes nak tau proses nak kawen ni..bkn pe, kite langsung tak tau pape

mOoN said...

ada interview ea? masa moon ri tu xde lak interview...

nurkaloi said...

hahaha terbaik laaa jwpan !

Tsu Miy Chan said...

alhamdulillah lepas jugak menjawab.. masa temuduga tu sorg2 eh? bukan skali dgn pasangan? nih neves nk kawin ni :P

Liyana said...

ade kena interview ke? mase sy hari tu xde plk... nsb baik.. klu x mesti jwpn yg sama kuberikan, ahaha

**::CIKNUURUL::** said...

ohh,laa,.kene interview rupenye,agaknye Johor cmtu x?,.huhu,.seriau la plak,.nasib baik bace blog ni,.kalo x,xtau ade intrview,.huhuh..

mynameismy said...

@Diana2u

a'ah biase ikut negeri.. ada, adala tade best la. hehe

mynameismy said...

@Ecah Ecot

xpasti negeri lain kena intebiu ke idak. kalau johor kena..:)

mynameismy said...

@Finaz Jaafar

hehe xpe2 bykkn menimba pengetahuan drpd y da berpengalaman..:D

mynameismy said...

@mOoN

besh la tak kena hehe.

mynameismy said...

@nurkaloi

heeeee~ malu kitewwww...0_o

mynameismy said...

@Tsu Miy Chan

A'ah sorang2 je. lgpun pasangan bukan org johor.. so dia settle kt pej agama negeri die la. tp die kate xkena soal pn hehe. johor plak ade intebiu bagai..:)

mynameismy said...

@Liyana

haha.. kanzz kannzzz..jawapan tu cemerlang kan?:D

mynameismy said...

@**::CIKNUURUL::**

org jhr gk ke? bersedia! :)

zana said...

seyes lawak...adoi,hehe.. ok la tu blh jgk my jawab wlupun jwpn dia... err, kategori jwpn superb. hehe seyes lawak. Nk kahwin pun dh mcm ambik exam ada tmudga sgla. =)

cik chinta said...

urghhh...seram walopon blom kena temuduga. nwy, jawapan layan somi tu xle blah r. ekekek..

mas saari said...

alhamdulillah, mesti tak sabar nak tunggu hari bahagia kan?

Siti Nadirah said...

wah, ade intebiu? siyes xtawu! bole la prepare2 nnt.. kalau xde, kira selamat la.. kalau ade, at least da prepare.. hehe.. :)

putribongsu said...

hoiii....dah tak sabar nak masuk kamar tidur nampak!! hahahaha...

jgn nanges lak...opsss

Anonymous said...

kalau gagal mcm mne plak ye???
err nti mesti trggap2 sbb nervous

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers