9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, December 12, 2011

Rumah Masa Depan


Weekend yang lepas My tak pulang ke kampung. Kakak-kakak dan abang My yang duk Perlis semua balik. Siap berjalan sakan ke Melaka. Ahh! Tiada perkara yang lebih indah daripada dapat bersama keluarga tapi apakan daya dahku hidup diperantauan..nak balik selalu kena fikir 247653 juta kali..-.-’ Jadinya hanya berputih mata saje lah tengok diorang dok hapdet status kat fesbuk dok berjalan sana sini… takpe takpe.. T_T

Walaupun tak pulang ke kampung halaman masa My tak terbuang macam tu je. Tidaklah My berlingkar macam ular sawa makan tido makan tido di rumah. Sebaliknya? My ke Serendah, Selangor melawat rumah masa depan bersama suami masa depan hehe.

For those yang tak tahu Serendah terletak berhampiran Pekan Rawang. Agak jauh sikitlah dari tempat tinggal My sekarang dan agak jauh sikit kuasa dua dari Pusat Bandar KL. Hehe. Rumah ni enchek tunang beli since June haritu tak silap. Rumah ni sebenarnya rumah ayah enchek tunang. Tapi takde siapa duduk pun, hanya rumah persinggahan. So daripada tak siapa duduk enchek tunang decide beli je rumah ni. Mulanya ayah enchek tunang nak bagi je tapi enchek tunang ni tak suka. Takut ada masalah dengan adik-beradik plak di kemudian hari so rumah ni dah jadi milik enchek tunang secara mutlak dan bakal menjadi milik My gaklah kalau dah kawen nanti ahahaha..=D

Sebab tu My tak risau sangat nak mencari rumah. Sebab hal rumah dah settle awal-awal. Enchek tunang cakap untuk 3/4 tahun terawal ni oklah nak duduk kat rumah tu akan datang kalau ada rezeki lebih boleh beli rumah baru. Rumah yang dia beli ni pun rumah lama je.. teres satu tingkat. Alhamdulillah.. janji ado hehe

So, 2 hari ni masa kitorang habiskan di rumah ni je. Nak dating? Takde masa dah nak bercintan cintun sana sini dah sah-sah tunang aku dan InsyaAllah akan jadi suami aku kang lepas kahwin cintan cintun lah puas-puas kannnzzz… =D Kitorang habiskan masa kat rumah tu sebab enchek tunang nak buat wiring satu rumah. Tukar lampu-lampu yang ado.. tambah plug sana sini.. buang mana tak perlu tambah mana perlu. Luckily, enchek tunang kan ado ilmu kepakaran mengenai pendawaian dan air-cond so untuk rumah kitorang ni tak payah membazir duit hire orang buat semua tu hehe. Kitorang just spend duit untuk beli barang-barang nak buat kerja semua tu je. best2! Hehe.
barang kelengkapan untuk wiring rumah.. ^_^
sudut pandangan depan rumah
Rumah ni dulu ayah enchek tunang pernah sewakan sekali je kat orang. Lepas tu memang takde siapa menetap kat sini just sekali-sekali family datang sekadar berehat-rehat. So barang dalam rumah ni adalah sikit-sikit setakat toto, bantal kerusi.. peti ais dan mesin basuh pun ado tau hehe. 
depan rumah

depan rumah. semaks! hehe
dalam rumah. ops! sorry bersepah sikit hehehe
bilik. errr.. sori syg tersnap plak.. shhh..=P
dapur kering
Untuk bahagian dapur ni ada satu lagi ruangan kat belakang rumah. enchek tunang kata yang dalam gambar ni untuk dapur kering. dapur basah kat area belakang. errr.. tapi macam sempit je yang belakang tu. My ni kalau memasak macam berperang so perlukan ruangan yang agak besar hahaha. Takpe2 nanti kita adjust ye.... ^_^

pendawaian elektrik
Seusai solat zohor, enchek tunang memulakan kerja-kerja wiringnya di sekitar dalam rumah. Fuuhhh kental betul tengok dia buat kerja. dok panjat sana panjat sini. Masuk plak syiling rumah setting wayar apa semua.. Bersyukurnya My dapat calon suami yang pandai buat kerja-kerja teknikal ni.. jimat duit den heheheh...:D Masa enchek tunang dok buat kerja, kerja My adalah duduk melepak melayan internet sambil mengunyah haha. sesekali enchek tunang panggil tolong ambilkan barang je My tolong.. jadilah.. janji tolong...=D

Pung pang pung pang buat kerja sampai maghrib jugaklah kitorang dok mengerjakan rumah tu then baru balik rumah. Ada lagi yang tak siap. Kebetulan harini enchek tunang cuti yela kerja kat PJ dapatlah cuti umum kanzz.. So dia pergi sambung buat kerja n harini nak pasang air-cond kat bilik kami.. weehuuuu~

Kerja My? tengah fikir camne nak setting dalam rumah tu nanti? Lepas ni nak beli perabot sikit-sikit. Dapat set bilik tidur dan tV dulu pun oklah. Lepas tu followed by set sofa... set meja makan... hehe.. tak sabar nak duduk rumah sendiri dengan orang kesayangan... =P

For those yang memerlukan specialist for wiring, air-cond, nak pasang water heater ke apa ke.. feel free to contact us oke! ^_^ (within Klang Valley only depends on availability)

Till then!

8 comments:

mas saari said...

memang untung buat sendiri... jimat gile!

Anonymous said...

franklin pharmacy philadelphia http://exclusiverx.com/products/cytotec.htm nigeria pharmacy

athirah said...

yes... dh tau nk pngl sapa bt wiring umah i nti.. wink =)

KAMIHIDUP said...

jimat kalau pandai buat sendiri. :)

SoLy SoLicious said...

waahh..bagus la dh ade rumah ^^

e k i n ♥ y u s r i said...

balang kaca tue ekin beli kat kedai RM5...HANODEI....
ntah ape name kedai tue...lupe
kat tesco selayang ade
sume brg RM5 je

Penggemar Coklat said...

untung ah incik tunang ada kepakaran gitu sebab ayah pun ada kpakaran yg sama gak tp tak tau pula untuk bakal husband nnti..hehehehe

Pendekar Berkuda said...

power lah incek tunang tu...opps....kawin jangan lupa ajak k... woahha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers