9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Saturday, April 30, 2011

bestnya duduk di teratak PINKY MOMMA ;)

Sementara tunggu masa nak keluar menonton wayang jam 11.45 malam ni.. My nak join segmen yang dianjurkan oleh momma hot nih. 

Oleh kerana Pinky Momma minat gilerz dengan kaler pink My gunakan pink untuk font color entry ni hehe.. jom layan segmen Pinky Momma..;)


Pinky Momma!! My notice momma hot ni di rata-rata komen blog..  dah familiar sangat bila nampak Pinky Momma drop by comment kat belog-belog. hehe.. My pernah jugak menjengah ke sini tapi baru harini follow...0_o..

So, sebagai pengiktirafan kepada momma hot yang suka pink ni.. My tepekkan banner beliau di ruangan banner di belog My..;) dan secara rasminya My nak menjemput Pinky Momma sudilah kiranya join Giveaway pertama My di SINI...Semoga Pinky Momma terus success dalam dunia belog di samping menjadi isteri dan momma kepada baby yang comel!;)

y'ols nak join? kelik SINI oke.. ^_^


notakaki: jom layan Fast & Furious 5! ^_^

jerking... bukan jking hoke...

fuhhh... letihnya badan... mahu tidak.. malam tadi tido nak dekat kul 2 pagi.. bangun subuh 6.30am terus tak tido dah. Siap-siap mandi ke AAM Automotive Centre kat Batu Caves. ha? My buat ape?? Kan dah citer kat SINI and SINI.. Yela.. yu tu tak biasa tengok hapdet ai memang la yu tatao...isk takpe takpe..T_T
My bawak kereta pegi service tadi..dah balik pun.. akhirnya.. siap juga kereta tu.. tak pasti plak bape jam My tunggu. Sebab tadi ke sana bawa laptop kan so tak terasa sangat. Cuba kalau tak bawak tadi mahunye My hangin satu badan sebab tunggu lame sangat..-.-'... So, total semuanya RM139.80... T_T....
Tadi My nampak kat resit enchek kaunter tu ade tulih apa masalah kereta tuh... My nampak lah dia ada tulih 'jerking'..... ooooo... camtu ejaan dia.. tadi My tulih jking...;D Yela orang pompuan kan.. biasalah tah bawak jek.. apa rosak pebenda rosak pun tatao...-.-'... fine!
On the way balik sempat singgah Selayang Mall.. kununnya nak window shopping tapi tiba-tiba macam tade mood.. lagipun tade enchek penyayang teman so macam tak besh plak kan.. So, My decide balik je rumah... Sesampai jek tak masuk rumah dulu, pegi singgah rumah bakal mak mertua.. heheh... Yela.. dah nampak depan umah takkan tak singgah ye dak.. calon menantu yang baik kenalah sopan.. peramah gitewww.... ;D

Selepas lebih sejam melepak melayan anak-anak buah di sana barulah My balik rumah... badan pun penat.. ingat nak solat pastu tidur kejap... perut berkeroncong makan pagi tadi jek. Tadi makcik ajak makan tapi My tolak... nak elak makan nasi! ;D

Oklah korang nak gi solat pehtu tido sat... letih..-.-'

till then!

Ni lah pompuan tawu bawak kete jek! apa2 rosak pun tatao grrrr

Weeehuuuuuu! ai dah selamat sampai ke AAM Automotive Centre yuuu... ek eleh bukan susah pun..;D erkkk.. tadi kemain hangin nak carik jalan. dari start enjin sampai mati enjin dok sms enchek penyayang suh tunjuk jalan. Walhal dia dah sms direction panjang lebar tadi.. tapi den tak faham! sampai terlajak ke taman batu muda dalam tuh...

Tapi akhirnya.. My jumpa jugak jalan... hehe... terror tak terror tak... My ni kemana-mana suruh drive jalan jek... janji bagi direction pandai-pandai lah My bergerak sendiri.. tarak takut punya.. (tapi kalau tak jumpa-jumpa menggelabah jugakkk grrr)

Sampai je AAM.. pegi kaunter..

My: Assalamualaikum.. (kunun tunjuk ciri2 pompuan melayu terakhir ayu dan sopan gitu..:D)
Enchek kaunter(bleh tahan ensem): Ws... slmt pagi.. ye boleh saya bantu?
My: errr... nak service kereta.. ai pun tak sure nak buat apa sebab member (member? ptuihhh) suh hantar sini.. dia kata ape tuh.. 'jking.. jking'? (btol ke eja tuh?). Tapi dia dah call member dia keje sini tadi.. nama dia Zaidi.... (nasib baik la dia ada kabel keje sini)
Enchek kaunter: oooo Satria eh??
(Pastu datang seseorang)
Zaidi: Beney suruh datang eh??
My: Haaa... a'ah! 
Zaidi: Kereta jking eh? temperature meter tak naik? bla bla bla? Bila ekon bukak lagi terasa jking eh?
My: errr... saya ni tahu bawak je enchek... enchek buat je lah apa yang patut macam beney cakap tuh... kalau dia cakap macam tuh ye la tuh kot.... -.-'
Zaidi: okay2.. nanti kami check dulu... pergilah duduk dulu dalam guestroom. (amik kunci kereta n buat apa yang patut)
(My pergi ke guestroom and bukak laptop!;D)

demmmm!!! Seyes y'ols My ni kalau bawa kereta memang terror! memang expert! nak suh bawak 120km/j ke atas? no prob! (kena speed trap kau bayar!!).. Tapi kalau kereta rosak?? pergh! memang gelabah! tatao apa-apa! zero knowledge!!! yang My tahu cek air je...-.-'

Pernah taw y'ols.. raya tahun lepas... My balik cuti raya ke segamat Johor... drive sorang2 balik KL... Tiba-tiba je tengah jalan kat h/way My rasa ekon dah tak sejuk! panas! pastu tiba-tiba ada bunyik kat enjin!! sampailah tiba-tiba enjin kereta mati sendiri!! My terus tepon enchek penyayang! gelabah tak pasal-pasal kereta breakdown! My try drive lagi kereta.. nampak hentian Nilai terus masuk situ! pap!!! terus enjin kete mati tepi jalan. betul-betul dah dalam hentian Nilai. enchek penyayang tanya temperature naik ke? demmm! My tak tengok langsung temp meter sebelum tuh! Pastu my tengok memang naik hoke!!! enjin berasap! My turun kete.. pegi kedai.. minum air.. n tenang fikiran! enchek penyayang suruh call PLUS.. tak lame tu terus PLUS datang buat apa yang patut. dia kata hos bocor. dia potong hos tu sikit n suh My repair bila dah sampai rumah. My gerak balik. ekon dah oke.. tapi lepas Sg Besi Temperature naik balik!. My dah gelabah. benti kat Petronas n isi air penuh-penuh! (padahal xleh isi penuh-penuh kan? grrr). Pehtu My nekad bawak je.. Sampailah ke Jalan Kuching My dah xleh blah dengan bunyik yang ada kat kete tuh n benti terus kat jalan Kuching. My kol enchek penyayang suh datang situ time tu jugak! dengan panas terik My duduk dalam kete sampai dia datang. demmmm... memang xleh lupa hari itu! -.-'

Err... tadi enchek kaunter tu masuk sini..dia gtaw apa yang rosak.. dia cakap kena tukar kabel plug. My terpinga-pinga jek. Terus tepon enchek penyayang suh cakap sendiri dengan mamat nih.. My? terus menaip entry ini..;D

y'ols cane?? pakar ke bab bab kete ni? lelaki yang berkereta ofkos la tawu kan.. pmpuan??? ada sape-sape yang bijak mengesan kerosakan pada kereta? hehehe..


aktiviti hari Sabtu

gudmorning ols!!!

Hari Sabtu yang membosankan apabila enchek penyayang kena pergi training dari pagi sampai ke petang..-.-'... 2 orang kakak housemate telah pulang ke kampung halaman masing-masing meninggalkan My sendirian bersama anak tersayang, noty.. (kucing).. Itupun dia tade! sejak-sejak dah meningkat remaja ni asyik berjalan jek! Akan balik kalau perut dah berkeroncong mintak diisi.. Bila dah kenyang? Merayap satu taman... dari pagi sampai ke Subuh... Nak bermanja dengan mummy dia pun dah tak dan... isk...

Aktiviti harini? Enchek penyayang tade apalah dayaku nak berbuat apa-apa an an.. Kenduri Yana? Rasanya tak pergi sebab bercadang nak ke kenduri masa rumah Ujang nanti... Nak gi harini pun tade geng... -.-'

Enchek penyayang amanahkan My bawa kereta pergi service kat AAM Automotive Centre... Buat ape tah My pun tatao. yang My tawu drive je hoho.. My pergi je lah sana nanti n cakap je dialog yang enchek penyayang ajar.. haha...

err oklah AAM bukak kul 9am.. nak gi mandi... siap n pergi sana. Pastu??? erm.. entah... mungkin soping lagi..;D tak pun berbelog saje lah... hehe

see ya!!!

Friday, April 29, 2011

ooo... macam ni lah rupe iphone 5 yang sebenar rupanya...

y'ols dah tengok dah camne rupe iphone 5??
meh tengok nih.


*
*
*
*
*
*
*
gotcha!!! saje bagi gelak sket petang-petang nih..;D



weh dah join GA My belum? rugi tak join. klik SINI pat
yang dah join sila check nama ada listed tak eh eh..
ok bai

walaupun lencun masuk opis akibat kena hujan lebat kemain.. tetap senyum jugak…^_^

Whoooo….. bukan nak tunjuk yang kasut My tu mintak diganti ye sayang-sayang semua… akan tetapi… nampak tak kaler tu gelap sket.. patutnya dia nampak cerah dan suci sket… akan tetapi….

LENCUN!!!! Bukan tahap lembab-lembab je ye.. tapi lencun sampai boleh diperah…-.-’..

Heee… kenapa? biasalah.. My kan manja sangat.. nak drive malas.. nak naik komuter lagi malas.. So, enchek penyayang yang hantar pergi balik kerja.. -.-’ Nak dipendekkan cerita.. pagi tadi kat kepong hujan… bukan dari pagi tadi.. dari malam tadi hujannya bawa sampai ke pagi.. Masa pagi nak pergi kerja dah gerimis-gerimis je so kami gerak je lah ke kerja seperti biasa..

Sampai kat Bandar Kepong.. omg! hujan lebat hoke.. terus berhenti di bus stop nak sarung raincoat. Fine. Raincoat My enchek penyayang nih bawa bajunye jek. Suar tade…T_T… dia kate.. ‘takpe.. tak basahnye…’… dia punya full raincoat hoke. Pastu dah gerak lagi separuh jalan hamik kauuu… hujan semakin mencurah-curah.. den takleh kate hapelaaa.. seluar tuh dah basah hoke. Air dah masuk sampai ke kulit….T_T…

Terus dia benti kat bus stop lagi… fine. Seluar dah lencun tahap gaban! Uwwaaa.. cane nk masuk opis nih. nak patah balik rumah memang taklah. Pastu kami tunggu lah hujan benti kejap.. adelah 10 minit tunggu… 10 minit tu kering lah seluar tu kan??? jangan harap! Sudahnya bila hujan dah renyai-renyai dekat nak benti kami gerak balik sampailah ke opis My…

Nak jalan naik opis.. naik lif pun malu tau!!!! Seluar lencu habes! Uwwaaa malu malu!!! @__@

Sampai opis 8.45 am… n seluar masih lencun… dengan opis yang sejuk mengalahkan di antartika.. ada harapan ke seluar ni nak kering?? Ada sape-sape bawa iron x weh??? T_T Pergh.. memang tak bangun dari tempat duduklah den ni kang.. nak kencing nih. kena tahan ke?? Nak pergi pantry amik air nih… dah 4 hari puasa tak pergi pantry! Demmmm… -.-’

Fine. Fine. Duk diam jek kat sini… sabar.. sabar… hari Jumaat…

Sila senyum sampai ke telinga… ^_^ … ^_^ … ^_^….-.-’

Weh dah baca Tazkirah besh My harini? Wajib baca taw. Klik SINI. Otopublish tuh karang semalam hoho…

Ok bai.

Tazkirah Jumaat - Sah ke Solat ekspress? hurm.. jangan mencuri dalam solat..

KALAU ANDA ORANG ISLAM.. SILA BACA HINGGA HABIS

(sebelum My mula, kalau My silap di mana-mana isi di sini harap perbetulkan ye..0_o)
Sila setting kan mood anda ke mood kerohanian.. sambil diiringi selawat ataupun lagu-lagu nasyid ciptaan Rabbani, In Team, Hijjaz dan yang lainnya…

Alhamdulillah.. dipertemukan lagi kita di hari Jumaat yang mulia ini. Harini Ustazah My nak berbelog mengenai SOLAT.. Ha, sebelum tu nak tanya, y’ols solat Subuh tak pagi tadi? Yang buat.. Alhamdulillah.. yang tak buat? MasyaAllah… perbaiki diri lagi oke.. ^_^. Pabila dikejut jangan belasah plak hamba Allah yang kejut tu ye..Ops..0_o Yang tade siapa nak tolong kejutkan sediakanlah 2/3 alarm clock.. tak cukup jugak tambah lagi sampai 10 alarm oke..kat pasar malam berlambak jual. Kena! Kena belajar bangun pagi. Baru ada ciri-ciri suami dan isteri yang  soleh dan solehah.. tak gitu...?

Pernahkah y’ols.. tengah-tengah solat nih.. especially masa tengah solat bersama hamba-hamba Allah yang lain contohnya solat di surau kampus ketika menghadiri kuliah.. solat di masjid.. ataupun ketika solat di surau office.. atau di mana-mana pun dan ada hamba Allah yang lain solat bersama anda.. eh bukan berjemaah ye.. Yang solat bersama anda tapi solat nafsi-nafsi (sorang2).. Pernahkah y’ols rasa tidak kusyuk bila hamba Allah yang solat sebelah anda tu melakukan solat ekspress.. err.. ini tidak ada kena mengena dengan bas ekspress ye kawan-kawan. Haa.. pernah tak pernah tak? Y’ols tengah solat ni, tapi y’ols notice yang hamba Allah sebelah y’ols yang tengah solat tu solat ekpress.. ahh senang citer dia solat terlalu laju! Kalah ERL Express yang nak ke KLIA tu..

Lagi tak khusyuk bila y’ols rasa pelik sebab.. ‘eh rasa-rasanya tadi aku yang solat dulu.. aku baru nak tahiyat awal apesal dia dah tahiyat akhir?? Laju giler dia ni solat’.. haa.. tak pasal-pasal kurang pahala solat..-.-’ y’ols rasa.. sah tak solat hamba Allah tu? Y’ols rasa sempurna tak rukun solat hamba Allah tu? My selalu tertanya-tanya.. macam mana pembacaan surah.. rukuk.. sujud.. I’tidal dan segala perbuatan di dalam solat seseorang yang solat terlalu laju macam tu. Yela, My pelik. Laju nye dia solat.. baca surah apa sekejap sangat? Time ruku’, sujud tu.. takkan baca sekali je kot bacaan tu? Toma’ninah buat ke tak? Kan ke toma’ninah salah satu rukun solat?


Okay sebelum tu mari kita lihat satu video.. Ini salah satu contoh hamba Allah yang solat ekspress. 

Maaf ye.. video ini dipertontonkan bukan tujuan untuk memalukan. Tapi sebagai pengajaran untuk semua.. Persoalan sama ada solatnya diterima Allah atau tidak.. itu urusan dia dengan Allah.. jangan dipersoalkan oke..0_o Sesungguhnya Allah lah yang Maha Mengetahui akan sesuatu...


oke kita sambung lagi...
Ini pencurik di rumah org bukan dlm solat ye..-.-' (amik dr google)
Y’ols tawu tak solat ekspress ni dikategorikan sebagai apa? Pandai… inilah yang dinamakan ‘mencuri dalam solat’… Apa maksud mencuri dalam solat tu?

Solat yang dikerjakan dengan tidak sempurna iaitu dengan tiadanya toma’ninah. Disebut oleh Rasulullah sebagai nuqratud dik (solat seperti ayam yang mematuk-matuk)

Y’ols tahu apa itu toma’ninah? Mestilah tahu kan.. Takpe, dah tahu pun mari kita refresh kembali:

Toma’ninah ialah berhenti sekejap. Paling minima ialah dengan kadar satu tasbih. Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: kemudian hendaklah kamu rukuk dan berhenti sekejap dalam keadaan rukuk itu, dan kemudian bangun dan berdiri tegak (iktidal serta toma’ninah). (Riwayat al-Bukhari).

Toma’ninah ni semua orang tahu kan, ada dalam rukun solat? Jom kita refresh pulak rukun-rukun solat:
  1. BERDIRI BETUL, jika tidak mampu boleh dengan duduk jika tidak mampu juga boleh sembahyang dalam keadaan berbaring.
  2. NIAT, dilafazkan sewaktu mengangkat takbiratul ihram.
  3. TAKBIRATUL IHRAM, mengucapkan perkataan Allahu Akbar.
  4. MEMBACA SURAH AL-FATIHAH, bermula dengan bacaan Bismillah… hinggalah Waladhaallin.
  5. RUKUK DENGAN TOMA’NINAH, membongkok 90 darjah.
  6. IKTIDAL DENGAN TOMA’NINAH, berdiri betul selapas rukuk.
  7. SUJUD DUA KALI DENGAN TOMA’NINAH, membongkok sehingga dahi berada diparas lantai.
  8. DUDUK DI ANTARA DUA SUJUD DENGAN TOMA’NINAH, duduk sebentar selepas sujud yang pertama.
  9. DUDUK BAGI TAHAIYAT AKHIR.
  10. MEMBACA TAHAIYAT AKHIR.
  11. MEMBACA SELAWAT, membaca selawat keatas junjungan Nabi Muhammad s.a.w.
  12. MEMBERI SALAM, memalingkan muka kearah kanan dan memberi salam dan diikuti pula sebelah kiri juga dengan salam.
  13. TERTIB, mengikut aturan, turutan atau urutan seperti yang dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan. Perkara lain yang dilakukan dalam sembahyang dari rukun ini dinamakan sunat.
Okay kalau anda lihat rukun-rukun solat di atas, terdapat 4 tempat di dalam solat yang perlukan toma’ninah iaitu:
  1. Rukuk
  2. I’tidal (bangun daripada rukuk)
  3. Sujud
  4. Duduk di antara dua sujud
Apa akan jadi sekiranya y'ols tidak melakukan toma'ninah di dalam keempat-empat rukun solat ini? Rukun Solat ni kan perkara wajib yang kita perlu lakukan di dalam solat.. makanya wajiblah kita buat.. bila perkara wajib kita tak buat apa hukumnya?? ha tahu pun... TAK SAH! Ertinya tidak Sah Solat serta terbatal dan perlu dibuat semula. 

Okay.. mari kita bersangka baik. Mungkin orang yang solat laju tu nak cepat.. So, dia hanya membaca Surah al-Fatihah di dalam solatnya serta tidak membaca bacaan ketika rukuk dan sujud. Yela, bacaan surah-surah lain itu kan sunat.. bacaan dalam ruku' dan sujud itu juga sunat.. bila sunat, tak wajib buat kan? So, bila bacaan-bacaan tersebut ditinggalkan maka sempatlah toma'ninah dan SAH lah solatnya. Mungkin itu yang cuba dilakukan oleh hamba-hamba Allah yang solat ekspress ni tak?? Hurm.. tapi takkan setiap kali solat pun dia nak buat secara ekspress ek? Takkan setiap masa dia kena bersegera? Takkan setiap kali solat dia ada hal lain maka perlu solat ekspress? Kot ye pun Islam itu mudah kerana memudahkan kita, takkan semua benda kita nak ringkaskan?  Ye.. solat dia mungkin SAH.. akan tetapi.. Hamba Allah ini dah meninggalkan sesuatu yang amat bernilai bagi dia nanti.. sederhana di dalam solat maka sederhana juga lah bekalan di akhirat nanti ye dak? hurm... entahlah... 

Y'ols biasa dengar dan tengok tak kat TV3 especially bila waktu Zohor dan Asar..? Takde Azan kan? Tapi biasanya dia akan bacakan hadith dan riwayat kan? Pernah dengar yang ini?

Nabi s.a.w. bersabda:“Sejahat-jahat pencuri ialah orang yang mencuri dalam solat.  Sahabat bertanya: Bagaimana dia mencuri di dalam solatnya? Nabi s.a.w. menjawab: mereka tidak ruku' dan sujud dengan sempurna." [H.R. Ahmad , At Thabarani dan Ibnu Khuzaimah dalam sahihnya dari Ibnu Qatadah]
Masih terngiang-ngiang kat telinga My sebab TV3 dah selalu sangat ulang kan? Tapi pernah tak kita amati maksudnya yang sebenar-benarnya? Inilah yang My cerita kat atas tu... Meh baca cerita di zaman Nabi ni: 







Suatu hari, selesai solat berjamaah, Rasulullah duduk bersama para sahabatnya di salah satu sudut masjid.


Tiba-tiba datang seorang laki-laki ke sebuah sudut lain dan langsung mengerjakan solat sendirian. Dalam solatnya orang itu ruku dan sujud dengan cara seperti mematuk-matuk (sekejap-sekejap) karena terburu-buru.


Melihat hal itu, kemudian Rasulullah berkata kepada para sahabatnya :


“Apakah kalian menyaksikan orang ini?
Barang siapa meninggal dalam keadaan [solatnya] seperti ini, maka ia meninggal di luar agama Muhammad”
Nabi Saw kemudian memperumpamakan orang itu seperti burung gagak yang sedang mematuk darah dan seperti orang lapar yang hanya makan sebutir atau dua butir kurma.


”Bagaimana ia boleh kenyang?” , tanya baginda.


Sikap terburu-buru dalam solat, hingga merusak gerakan dan makna solat, termasuk perbuatan dosa.


Hal itu sama saja dengan memusnahkan thoma'ninah yang merupakan salah satu rukun solat. Padahal, tidak ada solat tanpa melengkapi rukun-rukunnya.


Jadi, dengan tidak dipenuhinya thoma'ninah, solat bukan sekadar tidak sah, tetapi solat itu dianggap tidak ada.


Allah bahkan mengancam orang-orang yang solatnya seperti itu dengan kutukan bahawa mereka akan celaka. Sebabnya, dengan meninggalkan thoma'ninah, mereka sudah lalai dalam solat (QS Al-Ma'un: 4).



Kenapa Allah dan Rasullullah SAW mencela dan mengancam perbuatan tersebut, sehinggakan disamakan dengan mencuri? solat adalah hubungan batin antara hamba dan Tuhannya. Hubungan khusus itu mengandungi makna penghambaan dan penghormatan kepada Pemilik kehidupan, Allah yang Maha Agung. Meninggalkan toma'ninah merupakan bukti bahawa orang yang melakukan solat itu tidak sungguh-sungguh dalam melakukan penghormatan terhadap Allah, bahkan perkara itu juga termasuk penghinaan.


Jadi marilah kita sama-sama muhasabah diri.. Kalau kita tergolong daripada golongan seperti ini.. berubahlah.. nak ke mana solat laju-laju?? Kan ke lebih elok kita solat dengan sempurna agar pahala yang kita peroleh juga sempurna malah dilipatkaligandakan.. tak mahu ke?? Jangan tergolong di kalangan hamba-hambaNya yang rugi...


Renung-renungkan.... 


Sebelum kita akhiri tazkirah meh layan video besh ni... Layannn~


Singer:Sami Yusuf
Song: Asma Allah

Salam...wbt....^_^


sumber: Ustaz Naim, iLuvIslam, solat.info


Thursday, April 28, 2011

Apesal minah ni susah sangat nak mengaku umur haa??

Salam.. dah makan ke y’ols? Ni asyik masuk belog je nih.. kerja kat opis tu dah siap ke? Kerja sekolah? Study untuk exam? Kemas-kemas rumah?? Dah? Bagus… meh meh teruskan baca oke..0_o

Waktu lunch tadi My bersembang-sembang dengan budak-budak (-.-’) ni kat Facebook Sahabat Blogger.. kemain rancak lagi… My pun layankan aje… Citer pasal kentut pun ade kauuu…=_=’.. Adalah beberapa orang tadi duk merepek meraban antaranya Along Usop, Fakhrul, Fadhli (demm yuuu grrr), Syed Hakim (eh apa name blog dia tuh? tibe2 lupe..  =_=)
(tolong bagi url kau org.. tak jumpa la!grr)

Si budak tak baligh tuh la start mengomen di SB… dak-dak ni pun join je lah sekaki.. perut dah kenyang lettew masing-masing makan fesbuk…;D Pehtu kan masuklah plak bab-bab sensetip nih.. ada minah nih tanak mengaku umur.. perempuan kauuu.. tapi normal lettew kalau tanak mengaku umur kan kan? bengang betul minah ni bila budak padli tuh bagi angka besau-besau kat umur dia… ce tengok n ice tengok… grrrr









See? See? Still taknak mengaku umur dia tu kan kan? -.-’

Sering dipersoalkan.. kenapa sebahagian wanita susah nak mengaku umur? Kononnya, kalau ada lelaki yang lebih muda daripadanya bertanyakan tentang umurnya, dia yakni wanita malu nak sebut usia.. ye ke??? Eh bydway My tatao pun umur budak-budak kat atas ni berapa. Eh eh.. bukan My.. minah tu minah tuh.. ha. Dia tatao pun umur diorang tu berapa. Ape plak motif segan menyegan nak cakap umur kat lelaki lebih muda an?

Dalam Islam kita diajar untuk bersangka baik.. ye abang-abang kakak-kakak (tanak panggil adik-adik tueee…-,-’).. So, silalah bersangka baik kepada Minah itu.. mungkin dia tak sebut umur sebab terlupa…=_=.. mungkin jugak sebab dia nak awet muda so.. walaupun dia masih muda dia still cakap dia muda so.. dia akan sentiasa awet muda… haa.. kan kan… (ape kau merepek ni!!grrr)

Jadi… pendek kata.. silalah mahapkan makhluk tuhan kerdil lagi muda kat atas tu oke…bagus.. bersangka baik…0_o….

Sebelum orang tanya lagi umur berapa baik belah. Ok bai. Zuuuupppppppp!! (lari)

**kurang topup den RM5 bagi kat dak hingusan tuh.. grrr

kita yang buat dia...

Assalamualaikum (sopannya.. anak sapo lah nih…)

Tengah lunch ke y’ols? My puasa harini… hari ke-4.. Alhamdulillah.. berjaya dah puasa 3 hari… tu yang berani buat hari ke-4 plak hehe… yeay! Nampak gaya cepatlah My habis ganti puasa..0_o Kali ni berjaya plak My berpuasa.. Kalau tidak sebelum ni? Beriya ni niat puasa malam tu nak puasala konon esoknya. siap bangun sahur bagai.. (maka roti+minum air je).. Tup tup esoknya kat opis mulalah mengada-ngada.. laparlah.. perut sakitla.. tak laratlah.. macam-macam alasan. Sampai lunch? Terus berbuka!! Bila perut dah kenyang baru nak menyesal sebab berbuka. Lemah betul iman….T_T

Ada seorang kawan suatu masa dulu pernah cakap.. badan kita.. otak kita.. kita yang buat dia.. macam tu kita nak makanya macam tuh la jadinya.. macam ni kita nak makanya macam ni lah jadinya.. y’ols faham apa maksud My? Yela.. setiap perbuatan kita tu kan dikawal oleh siapa? Kalau bukan diri kita sendiri kan? Kalau My kata nak puasa.. My betul-betul berazam nak kekal berpuasa satu hari tu.. makanya berjayalah My berpuasa seperti 3 hari ni. Sebaliknya, kalau My nak berpuasa tapi dalam diri My asyik cakap ‘tak boleh! Tak tahan! Tak larat! Kalau tak makan sekarang aku rugi! Ahhh esoklah puasa’… makanya….? Dah tentulah My berbuka kan? Cuba My buat tak tahu.. jangan cakap yang My tak larat nak puasa.. jangan dilayan syaitan yang cuba menghasut.. buat-buat lupa yang My sedang berpuasa sambil berbelog (jangan buat-buat lupa pi makan plak grr).. Mesti My boleh tahan sampai waktu berbuka… kan?
google
Tu lah, kadang-kadang lemah betul iman kita ni kan? Mudah terpedaya dengan diri sendiri dibantu hasutan Syaitan… Kalau nak buat sesuatu tu, buat je lah.. Tak cuba betul-betul mana nak tahu kita boleh buat atau tidak kan? Kalau dah mengalah sebelum kalah… maka gagal lah kita jadinya…

Apa yang diri kita buat.. badan kita buat… kita yang buat dia….

Renung-renungkan…. Tak faham? Errr tak dapek den nak nolong…0_o


moga berkat rezeki kita... Amin....

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kami sambut kedatangan hari ini dengan kesyukuran kepadaMu. Sempurnakan nikmatMu untuk kami pada hari ini dan kekalkanlah nikmatyang telah engkau kurniakan kepada kami selama ini dan kurniakan kelazatan untuk kami dalam mengecap akan segala nikmat yang dikurniakankepada kami.
Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Kami memohon kepada Mu akan nikmat secukup-cukupnya, memohon kesihatan semulia-mulianya, memohon rezeki semewah-mewahnya, memohon rahmat dannikmat sebanyak-banyaknya, memohon anugerah sebaik-baiknya, memohon sifat lemah lembut yang sehalus-halus Hikmahnya, memohon amal yang sebenar-benar faedahnya.

doa amalan waktu pagi 

Saja muhasabah diri. Moga tak lalai dengan alam maya ni hingga melengahkan kerja. Pada yang kerja, sila siapkan kerja anda dulu ye. Yang tengah final exam.. sila study jangan lupa doa penerang hati… surirumah sepenuh masa? Pastikan rutin harian sempurna dilakukan semasa anda membaca entry ini… ^_^

Moga rezeki yang kita cari dan peroleh mendapat keberkatan dariNya…. Amiinnnn...

*belum hari Jumaat dah bagi tazkirah minah sorang nih… -.-’


Wednesday, April 27, 2011

Thank y'ols yang join GiveAway My yang naif ni...

Ingat nak hapdet senarai peserta GA yang masuk sejak My balik kerja petang tadi.. tapi dah 2 hari ni line berukband lembab macam siput vavi grrr... So, My published je dulu esok My hapdet oke.. 0_o

Thanks kat y'ols yang sudi join GiveAway My... walaupun belum sampai 100 penyertaan bagi blogger naif macam My ni tapi rasa macam dah ramai sangat je. Rasa macam nak tutup awal je GA nih.. Sebab apa? Sebab kalau makin bertambah nanti My akan rasa tak sampai hati... Yela, kalau ramai berapa ketul je dapat hadiah nanti.. yang lain-lain? mesti sedih kalau tunggu punya tunggu tengok result? demmmm.. 'nama aku tak listed!.. tamo ah datang belog My lagi grrr'.... isk.. tamolah gitu eh eh... Kalau boleh semua orang My nak bagi hadiah tapi manalah My termampu kan... luggage pun tak muat nak bawa balik barang banyak2..-.-'

So, camne? nak tutup awal ke tak? esok ke? lusa ke? hehe.. ke.. My on je sampai tarikh yang My cakap tu? Tade heart feeling kan nanti? Kalah Menang adat bertanding an an? Eh tapi ini bukan pertandingan ini depends on TUAH.. hehe... Jangan risau, My akan pilih pemenang betul-betul berdasarkan kriteria-kriteria yang My sebut kat SITU tu oke..^_^

Pada y'ols yang baru join nanti My hapdet url y'ols kat senarai peserta GA tu oke.. Thanks taw join! Nak pergi satu-satu page say TQ and follow takut tak berkesempatan atau terlepas pandang.. (baru faham camne rasa bila orang buat contest/GA heee).. But got time My akan ke sana follow kamu oke..;) n no worry bila nak finalize pemenang nanti My akan baca gak setiap satu untuk mencari yang terbaik dan memikat hati! *ecewah!

So, sape-sape rasa nak edit-edit lagi entry GA tu sila-silakanlah..;D

Gudluck y'ols!!! thanks again ya!!! ok bai

Ben Ashaari buka cawangan baru

Dari bangun pagi tadi dapat merepek satu entry je… busy sangat buat keje? Dok aih… entahlah. Tade mood.. nak berbelog pun tade mood.. tade idea! grrr…

Ok fine. Dah taw kenapa My tade mood.. sebab perut kosong.. bila perut kosong akan ada rasa lapar.. bila lapar mood jadi tak normal.. bila tak normal tak bolehlah cetuskan idea untuk berbelog!! grrrr! Well, macam ni lah My kalau berpuasa….T_T…. 4 jam lagi nak berbuka.. lamanya….0_o.. Perut! Silalah bersabar!!! -.-’

Oleh kerana mood yang tak stabil di kala lapar dan mengakibatkan My ketandusan idea berbelog, makanya My cuma blogwalking di rumah-rumah sahabat blogger yang lain tak kira lama ataupun baru, femes ataupun tak bape nak femes…-.-’.. Belog yang dah lama bertapak semakin berkilau sinarannya.. blogger yang femes semakin bijak menerokai dan menerajui pasaran blogger… hui… ketinggalan lah My jauh ke belakang… kalau singgah di belog-belog mereka pun sudah tentu mereka tak sedar kehadiran My…Tak terlayan oleh mereka akan komen dan bebelan yang My tinggalkan di belog yang ditenggelami oleh bebelan insan-insan lain yang sekerdil blogger seperti My barangkali..T_T ‘siapalah aku’ bak kata Amy Mastura dalam bait-bait lagunya… -.-’.. *poyo ayat sehhh

Tapi tak mengapa. Biarkan mereka terus berjaya.. kita yang masih di bawah? Terus menyokong mereka-mereka yang telah berjaya… My? Merekalah yang My jadikan panduan untuk terus kehadapan.. Acapkali bila My lihat blogger-blogger lain yang berjaya mulalah timbul rasa cemburu di hati.. mula lah membuak-buak rasa mahu terus di sini ingin menjadi seperti mereka….
 
Pagi ni dengarnya Ben Ashaari dah buka cawangan baru.. Tak fikir panjang terus singgah menjengah. Baru je bertapak tapi tengok sajalah berapa ramai pelanggan yang datang? Berapa ramai dah mengikat kontrak dengan cawangan beliau? Marketing beliau bagus… no wonder la… Tengok je pembawakan aura yang BA miliki… wallah! 
Cawangan lama? Masih ON… kalau tak kerana cawangan lama umpama pisang panas tak lah ada cawangan kedua kan? Syabas syabas! Cawangan lama akan terus bersinar. Yang pasti, cawangan baru lebih santai. Kita lihat sahajalah macam mana cawangan kedua tu pun akan laris umpama pisang panas! ;)

Tunggu apa lagi?? Pergilah ikat kontrak kat SINI! Ikat seumur hidup! Macam mana? Klik je FOLLOW oke!! Pehtu jangan buat-buat tak singgah balik plak. Oke paham.. sebab baru lagi.. Dah lama-lama nanti mesti dah melekat kat url browser tuh…^_^

kalau dah namanya jodoh




Kalau dah jodoh....0_o

taknak gemuk!

Hello y'ols.. selamat pagi... masih tidur? wah wah wah enaknya dia dibuai mimpi huhu.. My? baru lepas bersahur... mata pun masil terkebil-kebil... Harini masuk hari ke-3 berpuasa.. Alhamdulillah.. 2 hari sebelumnya berjaya mengekalkan tahap keimanan untuk menahan lapar hingga ke petang hehe..

My puasa sebab... faktor-faktor ke arah kegemukan yang semakin membelenggu diri ini. Obses nak kurus??? eh bukanlah macam tu.. My rasa My patut puasa sebab dengan napsu makan yang ada pada diri My ni akan membawa keburukan kepada diri My sendiri.. -.-'.. Lately ni apa yang My pasan, berat badan maintain berat...T_T baju kemeja dah sendat sana sini... seluar slack apatah lagi... yang masih boleh masuk kat badan hanya baju kurung... sadis tak sadis tak? -.-'.... My siap soping baju baru y'ols! Carik blouse terus.... dahlah mahal...T_T Yela, takkan hari-hari nak pakai baju kurung kan.. katepun kerja part marketing... nak pakai lagi baju yang dah semakin kecit tu (menjaga hati sendiri..-.-') kang terbonjol sana terbonjol sini plak... adeh.. tak sanggup den.. 

My tanak gemuk dan My nak sihat! My cubalah diet macam mana pun My tetap akan kantoi! T_T So, berpuasa je boleh mengawal pemakanan My... Kalau badan gemok tapi sihat takpelah kan? Kalau kolestrol, lemak je penuh dalam badan? kan ke bahaye tuh.... an an? So, silalah beri semangat untuk My berpuasa..;D nak buat straigt Isnin - Khamis je.. InsyaAllah... lagipun, bolehlah My ganti puasa sekali..cepat sikit habes taklah terkial-kial nanti...;)

Oklah y'ols.. dah azan... My nak mandi-mandi, solat dan bersiap ke kerja..;) wah kentalnya den harini tak sambung tidor pas sahur....-.-' Mahu tertidur dalam opis ni kang... demmm....

ok bai!

Dah join Giveaway My? kalau belum klik SINI oke! 0_o

Tuesday, April 26, 2011

My Life's Story Blog dengan semangat yang baru!

Hello y'ols! wah wah wah.. meriah betul di fesbuk Sahabat Blogger tuh. Tak terlarat My nak melayan dengan karenah-karenah diorang...-.-'... So, better My undur diri dan hapdet entry ini sebelum melangkah pergi untuk tidur hehe..

Senanya nak hapdet pasal ni siang tadi tapi dek kekangan waktu My pospon ke malam ini hehe.. y'ols perasan anything di belog ini? errr... yu festime masuk sini kot....sebab tu tak perasan..-.-'.... 

Taraaa!!! belog ini dah berwajah baru dek sentuhan oleh siapa lagi kalau bukan Cik Bulat!!! thanks CB!! Tanpa tangan beliau maka My tidak akan memperoleh belog secomel ini. Sila cakap comel sekarang!!! ;D Since My TERRRR gatal tangan godek-godek belog ni hari tu habess belog jadi carca marba! terus My seteressss tatao nak buat lagu mana dah. Puas dah My edit sana edit sini tapi tak pernah ada yang berkenan di hati... Sudahnya, My dapatkan khidmat Cik Bulat untuk menyetelkan masalah ini... dan hasilnya..... Alhamdullilah... ofkos la jauh lebih baik daripada My sendiri buat kan.. fine..-.-'

header yang banyak berjasa...T_T
Dengan itu, secara rasminya, My nak ucapkan selamat tinggal kepada header lama yang My buat sendiri dengan menggunakan fotosop berpandukan tutorial2 yang My peroleh daripada blogger-blogger. Nak buat header tu je makan masa seminggu hoke...T_T  Walaupun tak santek akan tetapi header ini banyak berjasa kepada My untuk sampai ke peringkat ini (macam hape tah..-.-')... Thanks header! bersemadilah kau di dalam memory lappy ku ini dengan aman. Akan ku gunakanmu lagi andaikata dahku ter revert lagi!! grrr

New full template!! Rasa lebih bersemangat nak berbelog!!! ho yeh ho yeh... terima kaseh banyak-banyak Cik Bulat!!! ^_^

eh eh My jugak dah ada banner baru hoke!!! 
comel tak comel tak.. kate YE skrg!;D
Oklah.. tu je. nak tido... esok semangat jugak pegi kerja sebab boss bercuti sehingga minggu depan. yahoooo!!!! ops! 0_o

Shhhhh....;D Nite y'ols!

eh dah join Giveaway My belum? tak join rugi! meh klik SINI

BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH

Busy kerja so terlepas pandang segmen Bro Ben. Walaupun sibuk dengan pilihanraya Bro Ben tidak lupa akan tanggungjawabnya kepada readers. Segmen harus wajib sebagai pancing untuk undi haha.. gurau je Bro! y’ols yang belum UNDI silah berbuat demikian! Gudluck Bro Ben! ^_^
Nak join kelik Gambar!

Oke kali ni BA buat segmen mengenai ‘Perkara yang anda tidak boleh lupakan bila bicara tentang SEKOLAH!’.. huhuhu… macam besh jek jom layan!

*Flashback ke zaman persekolahan*

My mula jejak ke zaman persekolahan adalah pada tahun 1994, Darjah 1… Tadika? My mana sekolah tadika dulu. Tak tadika pun time exam mesti top 3 tau! (nada riak..;D).. Darjah satu masuk kelas 1K. Kelas K masa tu kira kelas pertama lah, kelas kedua M pastu R.. hehe… kira bertuah lah My masa tu dapat kelas K… otak plak bijak…;D memang sesuaii sangat..heee~
ce teka ce teka yang mane my!;D
Cikgu pertama My adalah guru kelas tersebut iaitu Cikgu Noorjuliana Binti Mazlan yang ajar subjek Bahasa Melayu.. Tak ingat plak darjah berapa dia pindah, dah lama My nak cari balik cikgu Juliana yang baik hati ni dan akhirnya! Ada kawan sekelas My jumpa dia di fesbuk awal tahun lalu! Dalam fesbuk tu kawan My tagged gambar My masa sekolah rendah dulu yang ada kat album cikgu! Seronok giler jumpa dia balik! Bila My tanya dia, kenal My lagi ke tak dia kata mestilah kenal.. anak murid dia paling kepoh dalam kelas…-.-‘… Masa darjah satu tu peristiwa yang tak dapat My lupakan adalah bila jari manis My tersepit kat pintu pagar sekolah yang berkarat.. demmm! Ada budak tuh la dia pi main pintu pagar tu tolak sana tolak sini.. Mase tu My tengah tunggu Mak amik balik sekolah.. My yang tak sedar tangan My tengah bersandar kat balik pagar tu tiba-tiba rasa sakit sangat! Mula-mula My buat-buat biasa je tapi tiba-tiba nampak darah!!! Arghhhhh!!! Aku cedera!!!! Terus My nanges….T_T… Sir Ahmad Liza yang nampak My terus bawa pergi bilik guru.. Cikgu Juliana yang kebetulan ada kat bilik guru tolong balut jari My.. pehtu Sir Ahmad Liza yang anta balik naik motor… hehehehe… Cikgu paling garang masa sekolah rendah yang My tak boleh lupa adalah cikgu Norsum!! Dia ajar ape ek? Maths ke Sains camtu la. Masa tu darjah 4. Sape tak siang keje sekolah kena rotan kat kuku! Buat jari tu macam nak suap asi ke mulut.. haa.. kat hujung jari tu die pukul pakai pembaris panjang! Sakit woooo… diam je la kitorang masa tu. Zaman sekarang kalau kena pukul? Konpem cikgu kena tumbuk hidung.. tetttttttt … hehe…
ehsan google
Weh banyak sangat kenangan time skolah ni!!! y’ols larat ke nak baca nih? hehe.. takpe takpe y’ols nak berhenti setakat ni pun boleh.. biarlah den berbicara sorang-sorang.. T_T

Nak cerita kenangan time skolah rendah ada banyak lagi.. Tapi cukuplah setakat itu, My nak sambung ke sekolah menengah plak hehe. Masuk sekolah menengah My masuk sekolah Men. Arab berasrama di Bandar Segamat. Dulu kakak-kakak My sekolah sini.. ni kire pelapis la nih heheh. Masuk form 1.. duduk kat dorm B.. satu bilik dengan kakak senior yang merupakan ipar duai My haha.. So, kes-kes buli ni My tak pernah lah pulak rasa.. berani la orang buli My.. My buli balik hoho. Kenangan yang tak boleh My lupa masa orientasi. Kena marah dengan senior time sesi toce mentoce… My nak cerita adegan yang mencetuskan keadaan itu pun complicated so tayah citer la eh eh..;D Warden sekolah My garang.. ustaz Samsudian.. tapi My suka tempe goreng wife dia hehe. Lepas waktu sekolah tengahari mesti pegi rumah dia beli tempe goreng. Time prep malam pun dia akan jual tempe hehe.. dengan air soya sekali…0_o!

Start form 2 My keluar taring dan tanduk.. Mula berkawan dengan kawan-kawan yang nakal.. (nakal bukan jahat oke).. Suka fly dari asrama semata-mata nak makan sedap-sedap kat kedai makan hahaha.. sanggup fly dari asrama sebab nak pegi main tenet kat cyber café.. hahahaha.. Sampailah satu malam tu kantoi dengan guru disiplin sekolah dan warden asrama…T_T… pergh masa tu muka tebal tatao nak letak mana dah…. (budak pandai kantoi kena cekup fly beb mana tak malu…-.-‘).. Maka tersebarlah berita kekantoian kami di seluruh pelusuk sekolah… Kes ni masuk record dan mak bapak pelajar-pelajar yang kantoi dipanggil! Demmmm~ Boleh plak sekolah hantar surat kat Mak Abah My suruh datang sekolah… Time kat sekolah, kelas My depan bilik guru je.. Masa tu Mak Abah datang sekolah nak jumpa guru disiplin.. Kawan-kawan sume nampak Mak Abah datang.. My pun dup dap dup dap berjalan ke bilik guru… sampai bilik guru nampak plak Mak Abah… apa lagi! My kan ratu lalak.. melalak la My!!! Uuuwwwwaaaaaa!!! Ustaz nasihat je… bla.. bla… bla.. jangan buat lagi.. bla bla bla… Pastu Mak Abah balik. Bila mak dah sampai rumah My kol… menangis My bila mak cakap.. ‘Dah settle dah tadi. Dah jangan buat lagi lepas ni’…. heeeee~

Weh dah panjang la!!! kalau sambung lagi sampai minggu depan pun belum tentu habes. Oklah dah lah.. dipendekkan cerita.. Nakal-nakal My pun sekarang dah pegang Ijazah kauuu…..;D…. Thanks kepada Mak Abah dan cikgu-cikgu yang terlibat dalam kejayaan diri ini… hehe…

Cerita y’ols time sekolah plak camne? Ce cite ce cite…0_o

Ok bai.

Iklan : Kerja Kosong

Anda menganggur? Perlukan kerja sepenuh masa?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Sila insaf sekarang... 0_o

Segmen Review Dalam Review Bermula!


I busy kat opis you… Tengah hapdet data untuk company punya annual survey. Pakai SPSS Software.. Demmmm…dah lupa.. kena refresh balik…-.-’

Sekarang waktu lunch.. takkan lunch pun nak buat keje kan? meh rehat-rehatkan minda. I puasa lagi harini.. So tak pegi lunch. Tadi setan dah dok bergayut kat mulut supaya berbuka tapi melihatkan badan yang semakin membesar umpama belon yang ditiup angin ke dalamnya maka terus tak jadi! Harus kuatkan iman!!! Dengan berpuasa je My boleh tahan napsu makan nih! grrr

Okay habeskan masa lunch ini dengan mengaktifkan diri akan Segmen yang Pembawa Wacana buat semalam. Senarai Peserta yang join dah listed di SINI so My nak start lah mereview seperti yang disebut di SINI… kalau pening tak faham boleh pergi SINI.. haha berapa banyak sini daa..;D (berbulu jek PW bace ni kang haha)
Segmen ni adalah dicipta untuk berkenalan antara bloggers dan jugak dapat mematangkan blogger tu sendiri.....Sebab..... korang akan mereview antara korang sendiri...he he he. Tapi...yang bes nyer....ramai la nanti yang akan mereview blog korang.....traffic tu insya Allah akan meningkat....:)

Aku akan bahagikan blog kepada Kumpulan.... Dalam Kumpulan tu ada dalam 4 blog...Blog A, B, C dan D. Blog A akan mereview blog B, C dan D... Blog B review A, B dan D. Blog C akan mereview A, B dan D....Blog D akan mereview blog A, B, dan C... Maknenyer....setiap blog akan mereview 3 blog dalam kumpulannya... dan setiap blog akan direview oleh 3 blog berasingan! Tak pasal-pasal blog korang di promote oleh 3 blog selain blog aku juger.....Nampak kan kelebihan segmen ni? He he he... Dah kate anak murid Bro Ben..muahahaha....
(di copy dari belog Pembawa Wacana..;D)

My tersenarai dalam Group 10.. Ada 4 blog yang terkandung di dalamnya.. salah satunya blog nil ah! Tayah review.. oke.. kita review the other 3 blogs tu jom!

Ops sebelum tu.. nak habaq kat geng-geng ku di Kump 10 nih.. My taw My sebenarnya tak layak nak review apatah lagi memberi komen dan pandangan sedangkan belog My sendiri pun carca marba akibat gatal tangan ter ‘revert’ ke classic tempate haritu! grr.. Sudahnya? My order je kat pakar untuk mengubahsuai.. heheh..;D  So, ni My review and beri pandangan je oke.. tamo makan dalam oke? Y’ols nak komen anything pasal belog My ni.. no problem!;)

Okay dah. Tutup cerita! Jom kita mula!;)

Blog pertama adalah pemilik mutlak Cik Syuwai a.k.a penggemar coklat. Err.. My rasa dia tak pakai header sebab My dah try banyak kali nak ‘save as’ dia punya header tapi tak dapat! grrr…  Ok takpe, My Print Screen je hikhik.. Sory Syuwai! -.-’ Belog ni ok je, simple. Kaler coklat mungkin sebab dia suka kaler coklat eh eh… mungkin sebab beliau suka makan coklat. Eh?? mana satu betul nih? demmm…-.-’… Belog beliau ni tak susah pun nak loading.. so takdelah steresss bila nak singgah heheh. Pandangan dan cadangan My.. buatlah satu header untuk belog Syuwai ni untuk menarik minat pembaca singgah dan baca hehe. Pastu kan, Jangan letak banyak sangat entry post tu appear kat home page.. Letak la at least 3 entry je appear dah ok kot so tak nampak crowded sangat. Tak silap My Syuwai appear kan 7 eh entry kesemuanya?? Sidebar okay.. cumanya sikit sangat patut kena tambah blog My sebagai bloglist.. haha.. gurau je  ok..;) Last skali masukkanlah Shoutbox kat sidebar tuh, kalau buat kat tempat lain macam tak besh nanti orang tercari-cari..hehe. Isi entry?? My tak nak komen sebab u have the right to write anything babeh!^_^ Keep it up and selamat berkawan dengan kita..;D Meh terjah dia di SINI!
Blog seterusnya merupakan milik Cik Ida. Takde ape nak komen kot sebab belog Ida ni pun lebih kurang macam blog My jek sebab Design by Cik Bulat an an an hehehe..;D Cadangan My cuma, masukkan shoutbox so senang sket orang tinggalkan jejak kalau masuk blog ida. Sometimes readers malas nak klik kat komen entry so they all akan komen kat shoutbox je. Tapi kalau Ida rasa shoutbox itu tidak penting dan hanya menyemakkan shoutbox.. it’s up to you gurl!;) Okay tu je kot. Ida orang kampung My.. Johor! Heheh.. n Ida bakal berkahwin tak lama lagi an an? Happy Wedding Day in advance Ida!^_^ Keep it up in blogging.. n.. selamat berkawan dengan My jugak…;D  Meh terjah dia di SINI!
Last but not least moh kite ke blog bernama Life is Cun yang menjadi milik terpelihara adik Shca Aryana atau mesra dipanggil Anna (eh betul ke ni syg?-.-’). Homaigod!! She’s only 14 oke!! Demmm..kenapa masa My sebesar dia dulu My tak kenal blog lagi?! My Cuma kenal ruangan chat MIRC je mase My berumur 14tahun oke..-.-’ jarak dia dengan My adalah sepuluh tahun?? Owh terasa diri ini sangat tua. Ok fine. Malu. Tanak komen banyak-banyak. Blog dia oke je. nice.. Cuma bagi appear je shoutbox tuh.. (apesal dr tadi asyik komen pasal shoutbox je nih?? grrr).  Pehtu tambah lah lagi bloglist tu oke.. Cari blogger-blogger yang kerap Anna jengah n letak di situ.. kalau tak banyak perbanyakkanlah. Dari situ Anna boleh lihat latest hapdet dari mereka n Anna senang nak belogwalking and cari kawan and tingkatkan trafik..;) **pergh suka-suka kau jek nak hajar orang! Fine…-.-’  ok Anna! Keep it up jugak oke! n selamat menjadi kepada My  yang baik hati! 0_o.  Meh terjah dia di SINI!

Oklah.. tu je… Sila komplen jugak pasal blog naïf My ni..-.-’… ok bai. ^_^/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers