9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, April 26, 2012

Antenatal Check-Up Registration - Daftar Kehamilan

Salam yu ols.... wah wah My ni dapat BE je terus senyap plak takde hapdet. Ada yang kena tarik balik BE tu kang hehe. Anyway... sejak-sejak membuyung ni sangat-sangatlah mempengaruhi mood untuk berbelog. Setiap kali nak start je menaip.... arghhhh terus dah takde mood.... sudahnya, dibiarkan je tak berhapdet. Sesekali My hanya melawat belog sendiri dan belog-belog jiran lain especially all moms to be... :) Seronok sangat baca pengalaman diorang sampai berair mata ni sebab My sebak... Mungkin sebab ada nyawa lain dalam badan ni makanya My mengerti apa yang sedang dilalui mereka... Indahnya perasaan bila kita bakal bergelar ibu... Kan? :) 

Kandungan My sekarang dah 8 minggu lebih. Loya dan muntah masih aktif. Tak cukup waktu pagi dia datang waktu petang dan malam… Segala petua yang My dapat dah tak lut dek tekak… nak terkeluar jugak isi perut nih. Bayangkanlah air putih pun My susah sangat nak telan… Asal minum je nak terkeluar balik… Makanan semua My naik muak bila tengok. bihun tolak tepi mee tolak tepi.. sup sup tolak tepi… Nasi? Paksa telan tapi selalu tak habes. Fast food? Western food? Laju je telan tapi still rasa loya after a few hour. apa nak buek? T__T. Orang kata loya, muntah masa trimester pertama je. Harap-harap semua ni berakhir lah selepas ni…. Lembiklah My kalau continuously sampai 9 bulan…-.-‘ 

Anyway, lupakan pasal loya muntah segala… last Tuesday I took leave n went to Klinik Kesihatan Serendah, Hulu Selangor for antenatal registration… :) Ditemani enchek somi tersayang yang bercuti sama hari itu My ke KK (Klinik Kesihatan) seawal sebelum 8 pagi. Erkkk… orang dah berduyun woooo…. Nasib baiklah unit ibu mengandung dengan pesakit biasa separate so My ke bahagian ibu dan anak di sudut lain. Itupun dah ramai mak buyung yang dah datang. Dengan keadaan terpinga-pinga My ke kaunter dan bgtau nak register kehamilan. Walaupun sibuk, dia ambilkan My buku merah untuk diisi. My isi sendiri lah. Lepas tu dia suruh duduk n tunggu nama dipanggil. Uik. Senang nye? Bukan kena tunjuk surat nikah? Bil air api segala ke? Yela, kawan-kawan yang pernah register kehamilan semua bgtau kena tunjuk surat nikah, bil air tempat tinggal bla bla… Tapi My tak pun… Beriya den angkut surat nikah besau-besau tu (kad nikah tak buat lagi)….-.-‘ Takpelah, senang sikit urusan kan hehe. 
Tak lama lepas tu, nama My dipanggil n masuk dalam bilik. Ada temubual sikit dengan nurse. Dia tanya pasal tarikh nikah… tarikh last period… tanya sejarah penyakit dalam keluarga blab la bla… dan ceramah sket pasal nak ambil darah. Ada 5 reason kenapa kena ambil darah My pun iyakan je lah apa dia cakap… Tak lama lepas tu dia suruh My ke bilik 7 untuk ambil darah. Sampai bilik 7 sebelum ambil darah amekau dia soal balik kenapa perlu ambik darah… dapat jawab 2 je yang lain lupa… nasib baik dia tak marah… dia ingatkan balik kenapa perlu ambil darah… -..- After 20 minutes ujian darah settle. Non-active so maknanya takde HIV lah hehe. Dah settle ambil darah pergi plak ke makmal, letak buku kemudian dia panggil untuk pemeriksaan urine. Dahlah baru pas kencing lepas tu kena kencing lagi nasib baiklah My ni memang jenis kerap kencing nak nak dah peknen ni kan so ada lagi lah stok untuk urine test tu kehkehkeh. Dah settle pergi balik ke bilik yang mula-mula dia temubual tadi. Letak buku merah dalam bakul tunggu nama dipanggil. 
baru sekali check up macam2 dia tulih...-.-'
Tak lama pastu dia panggil masuk bilik tu semula. Dia suruh baring n tengok-tengok perut, cek breast segala. Dia kata perut tak nampak lagi. memang pun… nampak macam buncit je…-.-‘ Lepas tu duduk sebelah nurse tu… Nurul Hawa nama dia. Dia kata, My akan berada di bawah pemerhatian dia sepanjang pregnant ni yela sorang patient akan dapat sorang nurse macam tu lah so kira next time check up My akan jumpa dengan nurse yang sama. Baik orangnya. Dia nasihat My apa perlu makan, tak perlu makan. Tak cukup dengan tu dia tanya My kalau ada apa-apa yang My nak tanya atau nak tau. Dalam hati My boleh ke dia ni jaga My ni tengok perut dia pun dah nak meletup kot… dia pun mengandung sama… hehe… giler kauuu kat unit mengandung tu je lebih 5 orang nurse yang My tengok tengah pregnant gak tau. Tak tahulah My macam mana diorang buat kerja sekuat itu… Agaknya macam manalah nanti kalau sorang-sorang cuti bersalin hahahaha… Dah lah gomen cuti bersalin 3 bulan kannnzzzz… tutup kedai lah KK tu jawabnyeee hehehe… 
Dah borak-borak dengan nurse tu, dia bagi My pil-pil vitamin. Entah My pun tatao fungsi dia. makan je lah kannnzzz... pastu dia suruh plak ke bilik sebelah… tah apa nurse kat sebelah tu buat tah tapi dalam buku merah dia tulih heart, lungs, breast dengan thyroid… dia cek semua tu lah kot… Ok settle. Kuar bilik jumpa balik nurse Hawa tadi tu bagi buku merah tu. Ingatkan dah boleh balik. Tapi alang-alang hari Selasa klinik gigi pun buka dia suruh My naik atas pergi cek gigi. Takpelah bagus gak kan kang tak pasal-pasal kena cuti lagi untuk cek gigi. Naik atas dapat number giliran baru… agak lama gak menunggu tapi asalkan ada enchek somi My okay je tunggu…J Bila sampai turn My dia cek gigi… dia kata gigi semua okay lepas tu dia bagi talk sikit pasal gigi dan kehamilan. Alaa tapi My dah lupa lah apa dia cakap.. yang My ingat dia tunjuk cara gosok gigi dengan betul pastu dia tunjuk struktur gigi baby macam mana… owh sangat comel… :)

Dah settle. My turun bawah semula, hantar buku merah dan pergi makan mekdi sebelum pulang tidur sehingga petang hehehehe… Next appointment on 24 May. N know what???? On that day nanti My dah kena minum air gula!!!!! Owh my gucci!!!! Sebab abah My ada kencing manis so dia kata kena cek awal… Alaaaa… T__T Kawan-kawan yang pernah minum air gula sume kata besenya dia akan suh minum masa kandungan dah besar sket. Tapi gamaknya My kena minum masa kandungan baru 3 bulan nanti… arghhhh… entah macam mana nanti… **agak-agak boleh tak bawa perisa strawberry ke oren ke campur dengan air gula tu nanti? Hehehehehe… 
borang yang My kena bawa masa minum air gula nanti..T__T

see see.... -.-'
Ok begitulah cerita shaye sepagi di Klinik Kesihatan Serendah hehe. Panjang berjeler kau… bape orang gaknya yang skip terus sampai bawah… :D Anyway, overall… My sangat berpuas hati dengan service di Klinik Kesihatan Serendah tu. Bukan apa, kata orang service di Klinik Kesihatan ni teruk… staff buat keje tak ikhlas lah marah-marah lah… lama sangat nak tunggu lah bla bla bla… Mula-mula nak register tu takut gak My kot lah kena marahkan…-.-‘ Tapi sebenarnya tidak… My rasa setakat ni sangat okay. Masalah menunggu tu bagi My takde masalah as long as service diorang bagus. Sebenarnya bukan masalah KK itself tapi attitude pekerja yang memainkan peranan... Kalau diorang berbudi bahasa, kerja bagus ianya takkan jadi masalah… Patient pulang ke rumah pun dengan ceria… :) My siap kena puji dengan nurse sebab datang awal untuk register.. Seeloknya yu ols yang pregnant tu datanglah untuk register sebelum kandungan berusia 12 minggu… k? :)

Semoga Allah memudahkan perjalanan anak ibu ke dunia ini… Amin… :)

Eh pagi tadi kan festime naik Komuter dari Serendah. Oooo ada rupanya train nak ke KL Sentral dari sini tapi last train pukul 7.10am macam tu lah. Kalau tak train lain dia berhenti sampai Rawang je. So pagi tadi start naik dari Serendah... Dapat duduk... siap tido kauuu sampai Kl Sentral hehe. Pasni bolehlah naik komuter je. Sian enchek somi nak hantar naik motor. Kang makin membuyung berat plak motor tu hehehe...
train baru 6 coach sangat luas dan selesa... :)
One more thing!
Inai terakhir! *montoknye jari...-.-'
Heee dah 3 bulan kawen inai masih di jari... Ini antara inai inai terakhir lah kot hehe... masih boleh panggil pengantin baru tak?:D Eh tapi inai kat jari kaki banyak lagi tau... 2/3 bulan lagi pun lum tentu habes gaknye hehehehe...

Ok dah2.... babai!

7 comments:

Gadis said...

wahhh..
dah pegi buat cek up kat KK Serendah yer..
gadis pun buat cek up kat sane jugak...
hihihih...

minggu lepas baru scan kat KK..
tapi doktor scan teramatla simple..
dier cume nak tgk jantung,uri n yang penting jek..

kalau My nak detail scan pegi klinik swasta..
nnti doktor tunjuk dgn detail nyer..
hihihi..

Gadis pegi klinik kat Sentosa..
n scan 2D jek..

nnti next cek up nak pegi scan 4D plak..
^_^
Gadis pegi klinik Aniza kat sentosa..rm66 siap gmbr..

awal My dah kene minum air gula yer..
Gadis x minum lagi ni..
maybe family background Gadis xde yang kencing manis..
^_^

Anum said...

take care sis

Liyana said...

hehe kena minum air gula jgk ek... xpe ok je sbnr nye rase die, xdela teruk sgt... :)

mase check breast tu malu giler kan.. dah la siap tarik2 puting, utk penyusuan katenye, huhu malu lak ai
-__-

sy punye syg buku pink tu siap balut dgn plastik, haha... bkn pe, nt konyok2 pulak sbb kena stand by je letak dlm handbag :D

sy hr tu 7 bln kawen baru hilang habis inai sepenuhnye :)

noradzlina.kamdani said...

akk pun ayah ade kencing manis..tp xkene plak minum air gula...mgkn klu dia tgk result air kencing ada lbh gula kot...

pekata my cuba minum air 100 plus plak utk reduce loya n muntah tu..portion 1:1, 1 cwn 100 plus n 1 cwn air msk...

CikPuan Azizah said...

2bulan my minum air gula yer..xpe prevent kencing manis dr awal. t ada kencing manis lagi susah.. baby besar kena bersalin awal pula..

mas saari said...

akak kena minum gak masa appointment 18hb ni...huhuhuu

Cik Aish said...

hehe nice experience...sama la kite..aish pun first experience gak ni..dah bt kad merah tp kat klinik swasta..tapi sama je ngn klinik kesihatan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers