Kawan-Kawan Saya! ^_^

Asid Folik & Kehamilan


Bagi orang yang sedang hamil, mesti tahu pasal asid folic ni. Lebih hebat kalau korang tahu pasal ni sebelum hamil lagi hehe sebab asid folic ni bukan sahaja bagus untuk kehamilan malah bagi mereka yang merancang kehamilan… J My kalau tak check up kat klinik hari tu memang kirim salam lah nak tahu pekejadahnya asid folic ni…-.-‘ Doktor tu sebut je pasal asid folic My dah terkebil-kebil… Dia tanya whether My dah amalkan sebelum mengandung atau tidak… My geleng je lah kepala. Pastu dia suruh makan lepas dah tahu hamil tu n masuk sekali dalam bil… Sebab ianya murah, My layankan aje lah…. heheh

Lepas tu bila browse internet barulah My tahu pasal pentingnya asid folic ni. Bila dah tau tu, sampai harini My tak lupa makan. Mesti kena ada depan mata hari-hari sebab tau je lah My ni pelupa so kalau tak skip plak nanti. Dah biasa sebelum ni makan vitamin pun selalu skip lepas tu langsung tak makan. Tapi kali ni, kerana baby dalam perut ni… tak boleh lupa!! Hari-hari after breakfast mesti makan asid folic… J
folic asid

Apakah Asid Folik?

Asid folk adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. 



Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. 

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu. 

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda. 

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat. 

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. 

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik. 

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat: 

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • bayam, 1 cawan;
  • kacang bendi, setengah cawan;
  • asparagus, setengah cawan;
  • lentil, setengah cawan;
  • hati, 1 keping;
  • 11 kubis brussels;
  • kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;
  • emping bran, 7 sudu makan;
  • germa gandum, 25g / 1 aun;
  • betik sederhana besar.Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • brokoli kukus, 2 pucuk;
  • buah oren saiz besar;
  • nasi putih, setengah cawan;
  • oat, setengah cawan;
  • kacang merah, setengah cawan;
  • jagung saiz besar, 1;
  • biji bunga matahari, 1 aun.
  • Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit. 
Sila maklum: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.


Sebenarnya, kalau korang baca pasal asid folik ni dengan lebih terperinci korang akan lebih faham akan kepentingannya. Jadi, jangan ambil mudah. Ianya sangat digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil, kelahiran pramatang dan kekurangan berat bayi ketika dilahirkan. Selain itu ia juga memberikan kekuatan dan membantu wanita hamil mendapat kesihatan yang baik sepanjang kehamilan... J

Ada apa-apa yang korang nak tambah? Especially yang dah ada pengalaman dengan asid folik ni. Correct me if I'm wrong oke... J

Till then!


sumber: babycenter

6 ,167 orang dah membebel. nak bebel jugak klik sini:

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin smpi skrg still mkn lg asid folic nie

Puan Simply Syeeda said...

thanks for sharing.. i pun bru start amik asid folik.. :)

mas saari said...

akak memang amalkan makan asid folik ni.. tak pregnant pun makan!

Gadis said...

Gadis pun bile dh tau pregnant bru la mkn.

kalau x mmg x mkn acid folic ni..

walaupun baby dh 18 minggu still mkn acid folic lgi...

aper2 pun thanks sharing info...=)

noradzlina.kamdani said...

he he he..kdg2 lupa gak mkn acid folic ni..tp cuba topup kt mknn sayuran berhijau yg my dh list kn tu...

Nurul Syuhada said...

Salam..
Saya da kawen tp still belum pregnant lg then baru ja terbaca mengenai asid folik ni,.so kalau saya nk ambil perlu ke jumpa doktor dulu or terus ja beli kt farmasi.. ad sesiapa boleh tolong?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Little Princess

Lilypie First Birthday tickers

Klik2

 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute