9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, April 12, 2012

Mual dan Muntah

Bismillahirrahmanirrahim….

Assalamualaikum readers…. Alhamdulillah harini rasa lebih lega berbanding 3 hari yang lepas. My dah masuk kerja. Tapi agak tak selesa bila sisa-sisa batuk masih ada… mual ditekak dah makin terasa diikuti muntah…
ehsan google
Hurm, mungkin morning sickness sebagai ibu mengandung dah bermula…. dan My tak dapat lari daripada melaluinya…. Memang agak seksa… Badan jadi lembik… lagi-lagi kalau muntah dengan agak banyak… Memang belakang badan mintak diurut… Allahuakbar…. T___T

Inilah suka duka jadi seorang bakal ibu…. Inilah nikmatnya menjadi bakal ibu…. InsyaAllah, My redha hadapi semua ini… namun My harap sangat Allah berikan My kekuatan untuk melawan semua ini… InsyaAllah… demi anak dalam kandungan…. My redha.. tapi My mohon pada Allah… kurangkanlah…. My nak kuat bekerja… My nak kuat menguruskan rumahtangga dan enchek suami… T___T

Korang, mommy2 to be tu… ada rasa macam mana yang My rasa tak? Boleh tak bagitau camne nak hilangkan rasa mual? Apa yang bagus untuk dimakan supaya tak muntah? My tak larat lah kalau hari-hari macam ni… T__T

Sekarang ni tekak takde rasa nak meminta-minta makanan. Cumanya, My dah tak bleh masuk yang berat-berat. Contohnya kalau pagi My dah makan ayam... tengahari My taknak ayam dah... nak ikan plak. Kalau dah makan nasi taknak nasi dah... nak benda lain... kalau dah makan bihun... tanak bihun dah... nak benda lain... Sampai kadang-kadang tak tahu nak makan apa... bila teringatkan makanan yang dah My makan rasa nak muntah... T__T

Ya Allah…. Berikanlah aku kekuatan……


13 comments:

Anum said...

take care sis

mas saari said...

sabar dan kuatkan semangat! itulah dugaan awal2 mengandung..

cuba my makan benda2 masam utk hilangkan rasa mual tu, spare asam kat opis..

Sunah Sakura said...

bestnye mengandung..err

e k i n ♥ y u s r i said...

biaselah tue awal2 pregnant
ekin hr tue alhamdulillah x teruk sgt sickness....
mkn je mknan ape2 pon....
asalkan boleh mkn....huhu

my,ekin mule beli brg baby dr 3 bulan lg....
biaselah ekin dan suami nie gaji x brape nak besar...huhuhu
beli skit2,x rs sgt....
skrg dah 7 bln,brg2 dah hmpir complete....

slalu tgk sale2 kat website nie http://www.shoppingnsales.com/

mOoN said...

sepanjang peknen x penah ada alahan macam ni.. syukur sangat.. kakak ipar kata, if jauh ngan hubby, alahan memang kurang.. but dalam situasi me,, alahan mmg langsung xda.. alhamdulillah...

sis bykkan rehat dan sabar tau... dah masuk 4 bulan nnt insyaALLAH alahn tu akan berkurangan.. :)

Liyana said...

stand by la asam2 kt dlm henbeg...blh kurang muntah.. org ckp la... sbb yna xde muntah lgsg waktu peknen :)

Liza Razak said...

saya x pernah mengandung so x leh nak advice..hehe.apa pon saya doakan sis selamat bersalin nanti :)

Teratak Hami said...

Syukur akak takde morning sickness sampai muntah teruk2, dari anak 1st sampai yg ke 5 ni. Akak punye petua senang jek, jgn biarkan perut kosong. So makan jelah. Cuma bila dah sampai 6 bulan macam skrang, takle nak makan byk2, nanti rasa sesak nafas + rasa nak terkeluar semula makanan.

cik chinta said...

ciannye dia. sabar k.

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Kak My, sabar ye. Jaga diri baik baik tau. :)

noradzlina.kamdani said...

yg ni akk pernah baca..mkn biskut...ianya membantu.

kayrul-shah said...

biasa la My alahan ibu mengandung nie..kayrul dulu macam My gak..sampai nak masak pun tak boleh..Baby dlm perut dah 5 bln baru blh memasak. Masa tue bila makan jer mesti muntah.

Yang betul-betul boleh makan masa tue, ikan pekasam jer..kalau takde ikan pekasam memang takde selera langsung la...

Puan Simply Syeeda said...

kita senasib la klu cmtu.. sy pun morning sickness..sy xlalu asam.. pg2 sy minum jus oren..sbb nk hilangkan rsa loya..mkn pun skit2..tp kerap.. standby roti or chocolate dlm beg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers