Tanda-Tanda Awal Kehamilan


Kehamilan adalah antara perkara yang paling dinanti-nanti oleh pasangan yang sudah berumahtangga... Dengan kehadiran cahaya mata maka akan mengeratkan lagi perhubungan suami isteri selain meramaikan umat Nabi Muhammad... :) Bagi pasangan yang baru berkahwin, tempoh kehamilan mungkin akan mengambil masa seawal selepas sebulan atau mungkin makan masa beberapa bulan..  dan mungkin beberapa tahun! Ikut lah pada rezeki... Kalau kata ada tu adalah... Tapi jangan fikir bila Allah tak kurniakan kita rezeki anak awal maka Allah tidak memberi kita rezeki. Bukan. Mungkin Allah nak bagi yang lebih baik dari itu. Think positive... InsyaAllah yang belum ada tu.. suatu hari nanti akan ada... :) Usaha, Doa, Tawakkal..... ok?

Ok, harini My nak share plak tanda-tanda awal kehamilan dengan korang. Yang dah berkahwin je boleh baca hoke. Yang belum kawen, tunggu dah kawen baru datang sini oke... pergi refer post pasal persiapan perkahwinan dulu heheheh...

Nak tanya ni, all mom to be out there macam mana tahu diri korang tu peknen ek? Selain tak datang bulan... ada symtom2 lain tak? Nanti share kat komen oke..? :)

Mungkin kebanyakan wanita menyedari apabila dirinya hamil dan mungkin juga ramai wanita yang masih lagi keliru mengenai status dirinya. Adakah dia telah mengandung atau tidak? 

Di bawah adalah tanda-tanda awal kehamilan, cekidaut!:

1. Loya & Muntah

Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.

Sebelum My tahu My mengandung, takde langsung rasa mual, loya atau nakmuntah.... Tak semua wanita mengalaminya... :) Atau mungkin belum terjadi di awal-awal kehamilan...

2. Kerap buang air kecil

Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.

Bab kekerapan buang  air kecil ni tak sure plak My ada ke tak. Sebabnya, kalau tak peknen pun My ni memang senang sangat nak membuang... Lagi-lagi kalau banyak minum air atau duduk dalam tempat air-cond yang terlalu sejuk. So, sampai sekarang ni memang senang sangat nak terkucil pun. haish macam orang tua plak...-..-'  Tapi, daripada apa yang My tahu, nanti masa kandungan dah membesar kekerapan wanita yang mengandung ni akan meningkat. sebabnya, semakin kandungan membesar, semakin ia menekan pundi kencing tu pasal akan selalu nak terkucil hehe. tak caya? tanya lah kat mom to be yang perut dah memboyot tu hehe...

3. Keluar Darah diikuti Kram Perut

Darah ini adalah bersifat sementara dan terlalu sedikit. Ia muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Kehadiran darah ini disebabkan oleh implantasi (implantation bleeding) atau menempelnya embrio pada dinding rahim. Munculnya darah pada saat kehamilan kadang disalah ertikan sebagai menstruasi.

Selain itu, keluarnya darah biasanya diikuti oleh kram perut. Kram perut pada keadaan terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Situasi ini akan berlaku kerana rahim akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

Okay, ini mungkin di antara tanda-tanda yang terjadi pada My apabila keluar darah beberapa hari sebelum tarikh menstruasi. Masa tu memang My ingat My dah datang bulan awal. Tapi bila pakai pad lepas tu dah tak keluar dah darah. So, My mandi wajib je lah macam biasa. Perut pun memang terasa sakit masa tu.. sakit macam hari pertama period... My memang setiap kali nak period akan rasa macam tu so memang tak expect langsung My pregnant...  hehe...So, kalau ada darah macam ni jangan panik ok. Darah yang bersifat sementara bukanlah darah keguguran. Tak semua wanita alami perkara macam ni tapi ianya tak membahayakan. But then, kalau keluar darah sikit-sikittapi berterusan mungkin anda berisiko untuk gugur jadi cepat-cepat pergi jumpa doktor oke... :)

**Correct me if I'm wrong.... :)

4. Mengidam

Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam atau mungkin lebih daripada itu!

Heee~ setakat ni My belum terasa mengidam kot. My ni semua telan. Belum lagi lah rasa nak sangat sesuatu tu. Belum lagi kottt hehe...

5. Moody

Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.

ahhaaahhh yang ni memang ada! Tapi My tak pelik pun sebab My ni memang jenis cepat sensetip haha. Tapi masa awal-awal haritu memang ada kes dengan enchek somi. Mana tidaknya, hanya kerana perkara kecik My tarik muka macam perkara tu besar sangat. Sampai menangis kauuuu... My tatato kenapa My rasa sedih sangat. Kalau enchek suami marah sikit-sikit pun My merajuk,menangis... My rasa macam dia benci kat My... ada la 2 kali kot jadi haritu hahahaha... simtom2 ibu mengandong rupenye...:D

7. Pengsan

Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.

Owh selamat My tak lah sampai pengsan...rasa pening-pening nak pitam tu ada la hehe....

9. Cepat rasa mengah

Rasa lelah atau mengah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

Yang ni rasanya ada... sebab sekarang ni kalau jalan sikit je dah terasa mengah. seyes! naik tangga baru satu tingkat pun dah mengang kauuuu...

10. Tidak bermaya/letih

Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

True! My cepat rasa letih sekarang. Kat tempat kerja pun rasa tak bermaya. Dah balik kerja tu  flat giler. Malam? Selalu tidur awal.. -.-'

11. Perubahan pada payudara

Jika terjadi kehamilan, maka payudara akan membesar, hal ini disebabkan oleh meningkatnya produksi hormon esterogen dan progesteron. Selain itu keadaan payudara juga akan terasa makin lembut, hal ini menimbulkan rasa sensitif yang lebih tinggi, hingga payudara akan terasa sakit atau nyeri saat dipegang. Puting susu membesar pula dan warnanya akan semakin gelap, kadang juga terasa gatal. Pembuluh vena pada payudara juga akan terlihat akibat penegangan payudara.

Selain itu terjadi aktiviti hormon HPL (Human Placental Lactogen). Hormon tersebut diproduksi oleh tubuh saat ibu mengalami kehamilan untuk mempersiapkan ASI bagi bayi anda ketika terlahir ke dunia.

Errr yang ni My tak berapa pasti la sebab tak berapa nak perasan perubahan tu tapi bab sakit tu memang... rasa macam time nak period tu...tegang jek. adehhh kalau tersentuh sket dah sakit.... errr bab payudara ni takleh citer lebey-lebey ye... full stop..:D

12. Tidak datang haid (period)

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

Lepas keluar darah sekali tu memang tak keluar darah langsung sehinggalah hari sepatutnya My menstruasi. Dalam 2/3 hari lewat jugak lah...

Dan akhirnya.....

13. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian urin, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan... 

TAHNIAH...!!! ^____^


61 comments:

mas saari said...

perkongsian yang menarik! walaupun akak dah anak dua tapi dah lupa dah tanda2 mengandung dulu2.. maklumlah dah enam tahun...hehehee

Gadis said...

tanda2 Gadis hari tu...

1- kerap berpeluh n asyik nk mandi jek..

2- period lambat

3- breast membengkak

4- perut tegang

5- mengidam n alau x dpt nk nangis..(waktu tu x tau npe smpi mcm tu skali,Gadis pun pelik)

mase dpt tanda2 ni, mmg x perasan yg Gadis pregnant, mase dh rase tanda tegang perut tu siap meniarap main game kat lappy..kerap plak tu..pastu kerap minum coca cola..nsb baik xde pape..huhuhu..

Mummy Wanna Be said...

tahniah ea..moga ibu and baby selamat sehingga saat melahirkan amin..

noradzlina.kamdani said...

no 1 xde
no 2 kerap..mmg selalu 'membese'
no 3 drh xde kua..krem perut..ade sket
no 4 ermmmm xmo ckp mengidam la..TERINGIN..he he he
no 5 mmg selalu
no 6 erk..xde no 6
no 7 xpengsan..tp My bole spare gula2 mkn bile rs mcm nk pitam..tanda2 pitam yg kak lin pernah alami, telinga berdesing n mata nmpk mcm hitam jek
no 8 pun xde no
no 9 sama mcm My mmg cpt mengah..penat beb..kerja bnyk berdiri...cikgu la katakan
no 10 balik kerja pun flat...tp hanya bole baring2 jek..xdpt nk tdo awal...mlm dlm kul 12 br ble tdo..kel 5 pg dh terbangun.

Ayesha Askandar said...

tahniah...saya pun masih menunggu rezeki baru..doakan saya ya :)

yuLy said...

mcm mane nak contact my kat Fb,,hehe

zehan said...

Nak share pe t'jd pd saye b4 dis...saye da kawin dlm 2 thn,sblm ni msh study n xdenarkan m'gndung...so,saye cegah tp juz manual,paham2 jela,huhu...period saye mmg teratur tp pd ujung bulan 4 las saye period n then sampai la ujung bulan 6,da msk 2 bulan,xtaw berape kali beli UPT but stil(-)ve...las2 g klinik scan,docter ckp nmpk gumpalan drh mcm nk period,so,saye mmg de rase kecewe,lg2 husband yg mmg da nak sgt...saye de berubat dgn ustaz,bgn subuh mase nk buang air trs je kua drh,skt sampai sye b'guling2,m'nonggeng tok kurgkan skt...saye period after 2 mnths...n skg xnak t'lalu m'hrp,ksian kat husband...doa moge de rezeki nnt...

Anonymous said...

Best le korang sums dpt rasa tu..me Masih menunggu

Anonymous said...

Buat teman2 dsana doakan saya dan baby selamat dan sehat selalu.. K..

Anonymous said...

pasal period tu xberapa fhm..4hr sblm period tetiba turun darah mcm period hujung2 pastu sy pakai pad igt period tp last2 pad pun bersih xde darah skit pun..mmg confuse period ke tidak..pastu selang satu hari darah turun byk gile..dlm 3hr je pastu hbs...tu tanda mgandung jugak ke..atau ade mslh lain erk?perut pun mcm kembung sendat bj..berat xnaik tp perut mcm kembang huhuhuhuhu

Anonymous said...

My...mslh sy ni lak cm ni...last period sy 19 july tp smpai 27august still xperiod...cuma ade coklat2 pd 17august...tnda2 lain xde pown...adakah sy mgndung?

Anonymous said...

Di saat terasa diriku ini hamil lg anak ke 2...ku terima berita yg amat sedih. Suamiku mempunyai perempuan lain dan kini mereka sudah menyewa rumah bersama secara tidak sah. Pttlah dlm 1wk paling kurang 2mlm x blik rumah katanya outstation... Akhirnya tuhan nk tjkkn juga kpdku tp suami masih belum tahu yg ku sudah tau rahsianya. Apa ptt ku lakukan...x sanggup rasanya ditipu&dianiaya begini... Bagaimana dgn nasib bayi ini? Sekarang pn suamiku kdg2 x pedulikanku & anak sulung, sanggup biar kami berdua dirumah sedang dia tidur di rumah perempuan lain. Perlukah ku teruskn semua ini...apa jd jika dia tinggalkn diriku krn perempuan itu? Perempuan yg sama mengganggu rumahtanggaku sejak 6thn lepas....

Anonymous said...

Sedih nyer nasib awak.. Mana contact betina tu biar sy kerjakan dia!! Laki awak pun sama nk kena sula gak tu!! (aik aku plak yg geram?) hmmm ssh2 sgt kol je jabatan agama bg alamat dorg biar kena tangkap!

Anonymous said...

@Anonymous sampai hati suami awak buat gitu...jenis manusia apa nie...x cukup satu ke isteri...klu xder anak tu lain lah..nie nak masuk dua dah...buat maksiat lgi..yg betina tu pun mcm x hengat nak mati...gggrrrrrr emosi tahap gaban nih.. >_<

Anonymous said...

Kesiaannya awak... Suami curng..setiap org diuji dengan berbagai2 ujian..sabar ye..bert mata memandang..berat lagi bahu memikul...
Actually sy nk share masalh sy skrg ni..sy sepatutnya period 16hb...tapi 15 hb baru ni ade kuar darah coklat sket2 dlm 3 hari lepas tu xde..tapi 2-3 hari lpas tu ade rs kram perut ni..kua darah coklat lg shari je..then xde..mandi la saya ni..tet upt -ve. Period sy regular..pastu sy bersama suami..tgk2 ade lg kua darah sket2 wrna coklat jga beberapa hri smpai hari ni. Test lagi upt pg td dgn clearblue digital lagi..ttp juge -ve..aneh ni..risau takut ade pnyakit lain..arap dpt share sape2 yg ade pngalaman mcm sy...

amirul syahrun aminudin said...

Sedang menunggu ujian pregnant anak yg pertama.. Huhu..

amirul syahrun aminudin said...

Sedang menunggu ujian pregnant anak yg pertama.. Huhu..

Anonymous said...

Baik awk g chek di klinik pakar skg ni mcm2 penyakit berkaitan dengan wanita... Sy tempoh hari di sahkan ada cyst selamat g check awl tak de besar sangat.. Sy pun dah selamat keluarkan cyst tu. Skg ni tengah berusaha utk pragnent

shura shushi said...

Awak, saya copy entry ini eh :))

Benjo Merican said...

Saya kadang tak paham dengan period ni..tiap2 bulan datang tapi kdg2 lewat dlm 2,3 ari bwu dtg pied..ni yg trbaru,lewat semggu then dtg pried dah..dah 2 tahun kahwin tp xngndung lg..masa peried trbaru n dh abis pun,saya jadi kerap sakit kepala..kalau keluar naik kereta mula sakit kpala jd berlarutan pening..apakah sebab?nak kata mengandung,xmungkin,lagipun baru lepas period..tp perut nampak membuncit..kenapa ye?

mynameismy said...

@Benjo Merican

Hi dear,better u gi check dgn doc pakar sakit puan.. :)

Anonymous said...

Sy pn mcm 2 gk.tp selang seli smpai 20hari..pelik lk rsenye xpnh mcm ni..dh 3x wat test kt umh,positif...rsau lk dh laa sy nk kna wat pembedahan usus ptngahan bln 12 ni..ap2 pn blum wat test lab lg psl pregnant ni..

Anonymous said...

hi everyone...saya org baru kat sini..ermm..just want to share kisah saya..saya berkahwin bulan 3 tahun ni..umur saya dah 28(hehehe...lambat kawen)..so, mmg berharap sgt untuk peknen dan menimang cahaya mata... then, after 2 bulan lepas kawen, saya missed period sampai 6 hari..so, dah excited lah..tapi blom rezeki, keputusan -ve..tapi saya rasa perubahan pada bdn saya..mcm penat, lapar selalu tapi bila mkn sikit jer, bila period keluar sikit2 jer...and yang paling ketara perut saya makin membuncit...mmg nmpk mcm peknen...selalu buat upt, tapi selalu -ve...then, biler jumpe kwn2 yg dah kawen, semua kater saya peknen..balik kg pun sama...semua kater peknen...kebetulan, suami pulak asyik demam...kusut pikiran saya masa tu...always menangis..nasib baik husb amat memahami...lastly, 1st ramadhan yg lepas, kami (saya+husb) amik keputusan pegi jumpe pakar sakit puan..buat ultra sound...saya rupanya ade fibroid. buat detail scan dan sebagainya, sah, saya ade 2 fibroid kecil di pintu rahim (melekat pada dinding rahim) dan satu yg besar tergantung di atas rahim...Dr kate perut saya kelihatan mcm 8weeks pregnancy...tapi, alhamdulillah rezeki saya baik..ovari dan rahim saya dlm keadaan sihat...now, Dr bagi masa 2 tahun utk pregnant secara normal (maksud nyer ehem ehem selalu..hehehe) then, kalau tak boleh, baru buat cara2 lain..Dr tak nak operate dulu sbb risiko utk saya mengalami pendarahan dan kehilangan rahim terus lebih besar.. (Dr tak nk amik risiko sbb saya takde baby lagi)..dan kami jugak bersetuju dengan cadangan Dr... jadi, kwn2 doakan saya berjaya yer.... pada yg mengalami masalah mcm saya, lapangkan dada pergi check ngan pakar..supaya kiter tak kusut dengan persoalan2 yg kiter tak pasti...kiter doa sama2....dan pada suami yg isterinya mengalami masalah yg sama, always give a good support for ur wife..because between u and ur wife is a marriage and marriage is a sharing...sharing is for caring... :) :)

mynameismy said...

@Anonymous

hai sis... nsb bek sis pegi cek. setahu sy fibroid ade jenis yg boleh membesar ade yg tidak. rsnya akk punye tu mgkin masih diperingkat awal kan. selalu la buat rutin check dgn doc. kalau still boleh preggy walau ade fibroid okla. tp jrg2 kot yg ade fibroid boleh preggy. tp biasanye bile fibroid tu dibuang InsyaAllah peluang utk hamil slps tu amat cerah. Kakak sy baru2 ni pn disahkan ade fibroid.. die jenis yg boleh membesar. Die dah ade 2 anak sblm ni plg kecil dah drjah 2 agak lame die tggu nak anak no 3 rupe2nye ade fibroid. skrg kakak sy tu masih dlm rawatan.. :) kebanyakan kwn2 kakak sy tu ad gak y kena fibroid tp diorg dah operate n buang fibroid tu. lepas tu diorg preggy...:) mngkin sis boleh mkn any ubat yg boleh kecutkan fibroid tu kalau tanak operate? ikhtiar.. selebihnya Allah menentukan. apepun, semoga berjaya... doa byk2 mntk Allah kurniakan rezeki tu... Amin...:)

iman hasanah said...

Assalamualaikum... Nurul baru kawin dalam 15 hari. Tapi sekarang ni, nafsu makan membuak buak. Makan bznyak dr biasa, then lapar balik... Sekarang husband suruh tunggu sampai sebulan, baru checkup. Bukan pe, takut gak kalau mengecewakan.

Pada yang nak try mengandung, nurul suggest try pakai PB. Sebab ada testimoni yang kawin 3thn, pakai dalam 2bulan, alhamdulillah mengandung.

http://iman-hasanah.blogspot.com/2012/10/kebaikan-kelebihan-premium-beautiful.html

Min Shahda said...

sis, sy nk pndapat ja..
sy baru nikah 10/11/12..time tu btl2 lpas period..pastu 2/12/12 sy pening n muntah2..(sblm ni mmg xpnh muntah...hehe) g check upt -ve.dktor ckp mybe ja peknen sbb upt xleh detect klu smnggu dua peknen..hmm..check drah smua ok..tkanan darah ja rndah cket..
sblm ni rasa nk period n ari ni 4/12/12 kuar darah tetiba ja..
utk pngetahuan sy start period bln lpas 6/11/12..cmna ni..

mynameismy said...

@Min Shahda

hye dear... sorry late sbb br bersalin n tg berpantang..:)

dah try cek lg skali UPT? ke mmg dah period? kalau period tu spatutnye dtg 6/12 tp xde lg dah boleh cek tu -ve or +ve.. dulu sy pn lg 2/3 tarikh period dah cek n dpt +ve hehe.. kalau -ve mgkin belum ade rezeki.. kalau xdtg period lg mgkin period tu jd tak teratur kot.. biasa lah lps kawen ni klu period tak teratur normal la tu...

doakan y terbaik je utk diri n suami k.. :)

Anonymous said...

Salam..hye dear akk2...sy ny krenye bru bce ntri ny.umo sy 19..sy da kwen 5 na msok 6 bln.na tye..klw ade tnde2 kt ats tu,tp ble cek -nv,mmg ta peknen or...kne rjuk doc jgk ea??

Anonymous said...

Salam..nk tyela,sy da kawen 4 bulan.period sy mmg regular.. sy da miss period 6hari tp rini kuar sedikit tompok coklat..bila betul upt test pg td negatif jek..nape erk?

Anonymous said...

salam.. sy da 3bln kwen,sy last priod 17/12 ar2..dlm 2 3ary ph2 sy trase mual..n smggu ph2 smpi la skg ni sy trase cm prot kmbong,nk muntah,kram prot,sembelit,png pale,migrain n byk tnde hamil..actually,bln sblm ni pn lps sje priod jd gk bnd y sme tp bl cek -ve,,da byk kli tp rsault still sme..husb ajk g cek klinik n dktr kte kncing sy ktor,tp sy kerap kncing n xase skt mse buang air. now husb ajk cek hosp tkot klo ad skt ln tp sy xcnfdent sb tkt dgn jwpn'y nt..so sy mnx husb tgu smpai bln dpn smead sy priod ato x,n if priod n skt msh sme n b'ulang bru la g cek sb tkt jge dgr ttg fibroid ni..

Min Shahda said...

@mynameismy
salam sis, happy la...:D
lepas smnggu sy lewat period bulan ni...pg td wt upt n dpt 2 clear line..im pregnant..tp upt tu betul2 leh cya ka...pas ni bru nk g check kt doctor..

siti fathiyah said...

Salam,saya nak tanya pasal no.3,keluar darah tu.pagi tadi saya mandi tetiba keluar sikit darah bewarna coklat. Agak panik terus basuh.sekarang ni tak keluar lagi.dan sakit pinggang belakang rasa sama macam simptom sebelum period.pada 2hb jan 2013 saya tetiba pening teramat loya dan muntah sebelum lunch hour dan sudah pn breakfast jam 8am. Sehingga saya muntah 8kali sehari tu.tiap kali lepas muntah saya ok.selang 1/2jam mcm tu saya pening dan muntah balik.saya ke klinik doktor kata mungkin saya pregnant sebab tiada simptom penyakit.saya maklumkn pada doktor period saya x teratur sebelum kawen,dan selepas kawen period saya mesti lewat 2 minggu dari tarikhnya.period bulan lepas pada 1hb dec. Maka doktor suruh saya cek upt lepas seminggu.pada 8hb saya cek upt result (-) . Dan period masih blom datang.saya decide cek upt lagi pada 14hb biar cukup 2 minggu.hari ni 10hb tetiba sikit darah coklat tu kuar.adakah saya pregnant? Atau period? Tq

Anonymous said...

Hai. Nk tny. Sy kawin 15.11 taun lepas. Pastu 4.12 haid. Pastu 19.12 lg sekali haid. Knp yea. Xpernah2 dtg dua kali sebulan. Lg satu. Lepas kawin ada keluar keputihan putih pekat. Kdg2 gatal. Ada sapa2 senasib dgn sy x. Sy tgh tgu rezeki skg. Hubby jauh d sarawak. Sy d kl. Huhu.

mynameismy said...

@siti fathiyah

salam dear... maaf sy sendiri baru pertama kali preggy n bukan doc, xleh menjawab kpd soalan anda hihi. seeloknya jumpa doktor ye..:)

mynameismy said...

@Anonymous

Mungkin perubahan hormon kot? or mungkin jugak u preggy? sbb i mule2 preggy pn ade kuar darah tp sikit lah x berpanjangan. better u cek upt dulu k tgk -ve or +ve.. :)

mynameismy said...

@Min Shahda

Tahniah...:)

dyla said...

Hye,sye bru kwen 3mggu,tnda2 tue mcm ade kt saye,juz tggu lg 2 weeks bri dpt dtect pregnen ke tak......xsbr tp tkut pun ade,hopefully ade rezeki amimn

Anonymous said...

Sy pon masih menanti.. Bru nk masuk 2 bln nikah.. Hope ALLAH bg rezeki awl.. Amin.. :)

nur85 said...

Sy br nak masuk 3 mgu nikah...tp semua tande2 tu da ade...cuma xtaw ade rezeki ke x....insyaAllah...Amin...

Anonymous said...

Amin..

Ros Nani said...

Hai.. Just nak share.. Biasenye, beberapa ari (selalu seminggu) sblum nk peyed, buah dada mesti bengkak,sakit, n tegang. Tp, smpi skrng xde tanda2 tu lg..peyed 16/2 ni.. Mmg tgh usaha dptkn baby ni..harap2lah sy peknen dh 5 tahun nunggu..huh huh.. Pastuh, nk tnya nih..tompokan darah tu tanda2 wajib nak peknen ke? Atau hnya brlaku kt sesetengah org je?

Anonymous said...

Hai.. Just nak share.. Biasenye, beberapa ari (selalu seminggu) sblum nk peyed, buah dada mesti bengkak,sakit, n tegang. Tp, smpi skrng xde tanda2 tu lg..peyed 16/2 ni.. Mmg tgh usaha dptkn baby ni..harap2lah sy peknen dh 5 tahun nunggu..huh huh.. Pastuh, nk tnya nih..tompokan darah tu tanda2 wajib nak peknen ke? Atau hnya brlaku kt sesetengah org je?

mynameismy said...

@Anonymous

InsyaAllah Amin...:)

mynameismy said...

@nur85

usaha+doa+tawakkal...:)

mynameismy said...

@Ros Nani

InsyaAllah nnti buat la uPt mane tau positif...:)

sesetengah org je kuar drh tu.. mcm sy hrtu ade gak kuar drh sikit...:)

Anonymous said...

sy pn msh menanti.. kwen 23dec taun lpas.. next piyed 17hb nie.. hope ade good new la nnt.. aminn... =)

Salwa Sadrey said...

salam.sy nak share ngn smue yg ada di sini.sy nikah bln 10 thn lps.sy ni mmg period xteratur dr zman xkawen lg,kdg2 xdtg period 3-4bln.org kta period xteratur ni pyh mengandung.btl2 risau!stiap bln En suami belikan pregnancy test klu lwt period,suami dah m'hrp sgt tp result -ve.agak kecewa la.last period 29/12/2012,so tggu trkh 29/01/2013,kot2 la ada berita gembira menanti.smggu sblm due period sy dh terasa skt pinggang,breast,kejang2 kaki trasa mcm nak dtg period..dh smpai due period,sy lewat seminggu,cek pregnancy test,result -ve jgk (mmg kecewa sgt2 la)..dah thu -ve,mls da m'harap,bantai la mkn mcm2,minum air gas,angkat bnda y brt2.pastu tggu jela dtg period tp smpai mggu ke-3 period msh jgk xdtg2..t'gerak ht nak cek pkai pregnancy test,naik +ve :).mcm xcaya.so 19/02/2013 sy g jmpe doc,alhamdulillah rezeki sy pregnant dah 7 week :).so pesan sy,jgn cpt putus asa ye + usaha + doa + tawakal.

Anonymous said...

As Salam..gembira dgr org pregnant. Sy kawen bln 9 thn lepas. tapi masih menunggu rezeki dariNya. Sy ni PJJ dgn suami. hujung minggu br dpt jumpa. kdg2 sampai 2-3 minggu br dpt jumpa. ermm..trasa gak bila ada rkn2 yg kawen bln 11 dan 12 terus 'sangkut'. skrg berserah pd Allah utk rezeki anak ni..

Anonymous said...

Kbiasaan kesuburan utk 'lekat', bsetubuh pd pkul 2 atau 3 pg. Ramai kwn2 sy dah mengandung. Sy faham kegusaran anda utk menghiburkan hati suami. InsyaAllah 2 bln kmudian anda akan pregy.

seputih kasih said...

salam..saya tgh menunggu haid...ikut kan last month(jan),18hb..tp feb ni dah nak ujung bulan masih belum dtg...tak ada plak muntah atau loya..tp mcm ada keputihan yg agak banyak...berbeza masa nak dtg haid..keputihan warna putih dia lagi menonjol..beraih gitu dan x berbau..pastu keputihan tu ada dlm vagina cuma airnya je keluar kat suar dlm...saya nak buat test tp takut...takut hampa...sbb saya dah 8 tahun kahwin...kalau hamil memang berita ini menggembirakan saya...lagi satu saya kuat tidur...sebelum ni memang suka tidur..tp tidur sekarang lebih sikit..lepas solat mesti tido..apa pandangan awak semua?..adakah saya hamil? sbb period saya x pernah lewat..selalu on time...

Anonymous said...

Hi smua..sy dh 3 upt,hslnya ve gak.tp sy plik knape sy rasa tanda2 pgnt.trutmanya perut trasa kmbng.sy dh p klnk.tp upt tetap ve.diorang ckp mgkn nk mens.tp mens i salunya skt pggng yg pain bnget.yg lain x

nazirah abd hadi said...

salam...sy dah setahun lebih dh kawin masih belum ada tanda2 bahwa sy hamil...period sy ni x menentu, paling lewat sy period 55 hari tu pon sekali tu ja...kali ni sy x datang period dua bulan dah, nak kata hamil tp badan rasa biasa ja xdak tanda apa pun.mcm mana ni?sy nak anak

nazirah abd hadi said...

salam..sy dah lewat period 2 bulan..tanda hamil langsung xdak..apa perlu sy buat ya?perlu jumpa doktor x?alat test mcm dah mls nak wat sbb selalu menghampakan...sy dah setahun lebih dh kawin..bantu sy bg pendapat

Fadli jamali said...

Sy bru khwin....msa 2 bru lps period....4/5 last priod sy...period sy mmg xtrtur....bila buat upt -ve...hsbnd mhrp sgt2...ase kcwa...tp tnda2 2 smua ada....bila krja bau bnd bsk je...nk mnth sblm ni xksh pun....tkt nk cek lg....tp kptsn mngcwakn

zarra eppiy said...

sy br 2bkn khawin.tp sy ada rasa saki diputing payu dara.bila disentuh sakit keramat....perut pulak sakit cm kembung.awl bln ada dtg priod t 4hr je.hrtu dh cek tp nezetif.skrg xberani nk cek takut hmpa lg.cm ne ye.....

ainunamera said...

Pkongsian yang baik kak my .trime kasih..priod saya dah lewat 3hari,saya belum test pregnant lagi.tapi saya tak ada rasa tanda2 sakit pada payudara..semua ibu yang pregnant akan rasa sakit ke atau tak semua ??

ainunamera said...

Dah lame ke cek pregnant ??

ainunamera said...

Pkongsian yang baik kak...

Cikgu Norazimah said...

Cn paling ketara bila selera benor mkn...asyk lapar jer..huhu

zamya aymaz said...

assalam kk my. sy nk tny adkh bile kt wt prgnncy test after 4 days xdtg peiod dr trikh spttnye.. n rsult is +ve. bright lg double line nye.. is that really means im pregnant?? act, die kli dh sy wt test.. n both of them +ve.. mhon pncerahan ye kk.. tqvm..

mynameismy said...

@zamya aymaz

Yunk.. InsyaAllah btol lah positive tu.. :) dlu mase 1st pregnancy pun sy lewat few days je naik terang 2 line.. nak kepastian pegi je klinik k cakap nk buat upt.. :)

Tahniah in advance.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

Kawan-Kawan Saya! ^_^

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers