9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, May 28, 2012

Second Antenatal Check Up

Khamis lepas My pergi buat pemeriksaan kehamilan untuk kali kedua. Seperti yang dimaklumkan My kena minum air gula. Pagi-pagi datang sebelum check up macam biasa semua tu My minum air gula dulu.... Oleh sebab My masih muntah-muntah teruk nurse ada suggestkan untuk buat lain kali sebab kalau My muntah balik air gula tu My kena minum semula dan puasa semula... 

Sebab malas nak tangguh-tangguh My cakap My nak cuba so My pun minum... Urghhh... Tak seteruk yang disangka tapi teruk jugaklaaaaaa.....-.-' Sementara tunggu 2 jam kemudian untuk ambil darah kali kedua My pegi check lain-lain seperti biasa...

Check up My haritu horror betul. Berat turun... HB turun... Kencing kotor.... T___T.... Sudahnya... My kena datang untuk check up 2 minggu akan datang bukan sebulan akan datang... T___T Mana tak turun semuanya... muntah-muntah teruk.. T___T.. Test air gula?? Alhamdulillah My sempat bertahan 2 jam tu untuk ambil darah kali kedua. Lepas je dah settle tak lama pastu terus muntah.... Haih~ 

Sekarang ni makin teruk muntah-muntah My... Sepanjang pregnant je dah beberapa kali My tak datang kerja... Memang takde kudrat.. keadaan memaksa... T___T... Sekarang kalau makan je nak muntah balik.. makin teruk plak. Makan biskut keluar balik... makan asam boi pun tak lut dek perut dah... Allahuakbar.... Besarnya ujian yang Kau bagi ya Allah..... T___T

Pagi ni My gagahkan gak diri pergi kerja. Banyak kerja perlu My settlekan. Serba salah plak bila selalu sangat cuti... Maaf... T___T... Ya Allah berilah aku kekuatan... Berilah aku kekuatan ya Allah.... Pagi ni je sebelum ke kerja dah muntah-muntah teruk sampai berdarah tekak... Sampai je office sambung lagi muntah.... Ya Allah...... My harap My kuat hadapi semua ni.... Be strong My....T___T

My kagum tengok korang-korang (m2b) yang sangat kuat hadapi saat-saat seperti My ni... My tatao lah... mungkin sebab ini pengalaman pertama kali... My masih cuba untuk menerima keadaan ini.. dan My belum cukup kuat... T___T.... Mungkin juga pengalaman yang kita rasai tak sama... kan? Seronok je tengok m2b yang takde pun alahan-alahan teruk macam ni... Allah menguji... My redha... :' )

Tolong doakan My cepat sembuh... terutamanya dari loya dan muntah-muntah macam ni... My tak kuat... My nak sihat... My nak sihat sangat-sangat.. T__T

notakaki: Minggu ni nak balik ke johor. Rindu mak abah dah 2 bulan tak jumpa. Moga Allah permudahkan.... Amin....

13 comments:

Liyana said...

kuatkan hati my.. utk baby :)

msredcheesecake said...

be strong.... bby tahu kalau kita stress.... pengalaman waktu ni akan buat kita tersenyum kemudian nanti....

mOoN said...

my kena kuat... insyaALLAH pas ni semua tu akan berkurang.. :)

Gadis said...

sabar ye My..
hihihi..

wahhh..minggu ni pun Gadis nak balik JB...

My JB kat ner?

nazirulhazwan~ said...

hai, jage baby dan jage diri baik2.
chill.hehe

nanti kalau kuar anak lelaki bagi name nazirul hazwan tau.kah3

Rai said...

make sure kena makan kerap tapi sikit2..ada doktor kata kerap muntah muntah maybe sebab kurang vitamin B complex..rasanya teruk sikit..tapi kalau boleh ambil la..

muntah pun kena jugak makan..take care ye..

CikPuan Fara said...

kuatkan semangat yer sis.. tips nekkan hb.. makan kurma, kerang n bayam. kalu xlalu mkn kurma pun okay.. kencing kotor tu minum air masak byk2.. pling kurang 3liter sehari. take care sis!

noradzlina.kamdani said...

be strong MY..

adik akk muntah sampai tahap kene msk wad and hypo (gula kurang dlm bdn)

doktor kt JB suggest dia mkn bersulankan air batu so that mknn tu akn 'beku' kt dlm perut n baby can absorb all the nutrients tu...

mas saari said...

my cubalah makan VCO tu, memang elok..
akak pun macam my jugak kerap muntah tapi lepas makan VCO muntah dan rasa loya tu dah berkurangan..

sbb VCO tu memang kurangkan alahan mengandung, ramai member akak yg pregnant dah makan, semuanya kata bagus!

mas saari said...

VCO tu singkatan utk Virgin Coconut Oil.. harga dia dalam rm30++ sebotol.. dalam tu ada 60 biji.. sehari makan 2 biji, 1 pagi dan 1 malam.. jadi sebotol boleh tahan sebulan..

my try je google mesti jumpa punya.. pastu trylah cari blog2 yang jual VCO tu.. mesti ada punya!

Qaseh dalia adelia said...

kak my ! kuatkan diri org mengandung mmg camtu .. sabar ye =) demi baby trsyg

Pink Lavender said...

jaga kandungan elok2 tau...

makneng follow kamu
jom follow makneng

Syafik Coklat said...

insya allah semuanya akan selamat . amin !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers