9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, July 23, 2012

Berpuasa Ketika Hamil

Sekejap je dah masuk hari ke 3 kita mengerjakan Ibadah Puasa… Alhamdulillah… My tak ponteng puasa lagi huhu.. Nasib baik permulaan puasa jatuh hari tidak bekerja so bolehlah train diri + berehat sikit. Hari Sabtu lepas enchek suami bekerja so My tinggal kat rumah sensorang… Hari Sabtu tu cuma keluar service kereta je kat service centre lepas tu memang tak buat apa.. Duduk rumah, tido. Sebab kepala sakit sangat-sangat… ditambah dengan rasa loya nak muntah. Mungkin sebab perut kosong, baby pun meronta-ronta minta makanan sob sob. Sorry sayang… mommy cuma menjalankan kewajipan sebagai umat Islam… sabar ye sayang… kita sama-sama puasa ye… J

Harini bekerja My rasa kurang bersemangat sikit. Sepanjang pagi tadi rasa pening tapi My tahan je lah sambil urut-urut tengkuk ni. Nak nak plak duk settlekan survey.. lagi lah berpinar-pinar mata dibuatnya… kejap-kejap My key in respondents’ answer… kejap-kejap My call customer for feedback.. kejap-kejap My pegi plak ke machine fax… Tak boleh nak focus pada satu-satu kerja satu masa. Pening.

Perut My sakit sepanjang harini. Entah kenapa. Pagi tadi My buang air.. tiba-tiba My Nampak ada darah… Ya Allah dah risau.. tapi My check darah tu datang dari dubur bukan vagina… Dalam hati… takkan buasir kot? Tak pernah-pernah buasir. Nak sedapkan hati.. Ahh mungkin sembelit kot.. Tapi takde rasa pedih pun kat dubur tu. So, My buat tatao je anggap takde apa-apa since darah keluar sekali tu je bukan berterusan. Tapi sebelum ke kerja tu perut rasa pedih-pedih je… sampai la sekarang dah abis kerja ni. Nak sedapkan hati lagi… My anggap je perut rasa sakit sebab puasa… errr… degil kan tanak gi klinik. My bukan apa… Kalau tak serius My memang diam kan je. Sebab nanti buang masa gi klinik doc cek ala kadar pastu cakap takde pape. So.. doa je lah takde apa-apa yang serius… InsyaAllah…

U guys yang pregnant jugak tu macam mana? Larat ke berpuasa? Hurm, berpuasa semasa mengandung ni banyak dugaannya kan? Rasanya ada jugak m2b yang lain ada rasa pening-pening n loya macam My betul tak? Lagi-lagi time bekerja.. Terikat dengan masa.. kerja lagi… alahai sabar je lah… Selagi boleh bertahan, bertahan je lah… Nak berbuka rasa sayang plak. Harapnya dapatlah bertahan sampai penghujung Ramadhan nanti.. InsyaAllah…. J



17 comments:

SoLy SoLicious said...

erk..sy xde pngalaman lg la..my xtry tny org2 tua npe boleh kuar drah tu..tkut pulak sy ha bcenye..tp hope xde pape la ye

Gadis said...

Gadis yang x bekerja ni pun rase mmg dh x larat sgt dah...
dgn perut yg smakin berat..
kaki dah sakit walaupun jalan sikit...
huhuhu..

tapi sabar je la dugaan time pose...=)

|| amira || said...

selamat berpuasa sis My !
jaga kesihatan , dan jaga baby :)

Mrs. Abi said...

kenape xpegi klinik huhuhuhuhu.... ada terbaca kat web, dia kata kalo muntah kuar darah, pegi klinik...and ada jugak kes ibu mengandung kena buasir... emmm...pegi la klinik...1st baby kan? huhuhuhu

Liyana said...

cek la my... tkt ade ape2 kan..

With Julia said...

puasa utk m2b? syukur pada mu ya Allah, masuk hari keempat dh today kita berpuasa...so far bb julia dh masuk 8 bulan so rasa kuat bdn berpuasa...so far setakat pening sikit2 normal tu...so jgn pk sgt...coz baby dpt suply cukup nutrient dari badan ibunya...dont worry...yg lapar is perut kita bukan perut baby ye...ehehhe so julia doakan semoga dear dpt berpuasa sebulan aminnn...:D

noradzlina.kamdani said...

he he he..harap2 puasa ms pregnant kali ni dpt berpuasa dgn jayanya...
tp tu la 2/8 kene g minum air gula semula..kene buke pose le gamaknye...
ms zmn pregnant kan abg ikram dpt puasa 10 hari jek..selebihnye mmg lapar sesangat sampai perut berbunyi dgn sgt kuat jd ibu kak lin srh buke pose jek.

mynameismy said...

@SoLy SoLicious

heee InsyaAllah takde pape kot...:D

mynameismy said...

@Gadis

hehe. tu lah gadis pnye perut lg besar kan.. duk umah rehat2 je... :)

mynameismy said...

@|| amira ||

Thanks... :)

mynameismy said...

@Mrs. Abi

alaa... takkan buasir kot? janganlaaaa.... T__T

mynameismy said...

@Liyana

bleh tak mls nk gi klinik?-..-

mynameismy said...

@With Julia

hehe ye eh? baiklah! i'll try my best!... :)

mynameismy said...

@noradzlina.kamdani

kikikiki nmpknye punahla harapan akak nak pose penuh...:D

Fatin Farhana Binti Ramli said...

puase tahun ni penuh la ye .. HUHU

mas saari said...

alhamdulillah akak boleh bertahan, tapi sahur memang kena makan oat, minum susu, makan kurma dan minum air kosong byk2..

mrs kayrul said...

kayrul ada 2 kali pengalaman time bulan puasa..alhmadulillah dapat puasa penuh..tak rasa lapar langsung..

kes darah keluar kat dubur tue masa pregnant anak no. 2 kerap jadi macam tue..so minum air banyak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers