9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, July 2, 2012

Kencing Manis ketika Hamil


Company event tinggal lagi 2 minggu je… Setakat ni preparation rasanya dalam 80% dah complete kot. Fuhh… lagi stress dari preparation nak kawen dulu hehe. Mungkin sebab everything settle dalam masa sebulan kan tu pasal haru biru… hehe… Anyway… harapnya event kali ni berjaya lagi seperti tahun lepas. InsyaAllah… tak sabar nak hembus nafas lega lepas berakhirnya event ni.  At least dapatlah bernafas sekejap sebelum memikirkan event seterusnya…. Kuat ke aku? InsyaAllah...

Keje-keje jugak… kesihatan kena ambil tahu gak. My tak tahu lah macam mana situasi My sekarang. Ok ke tak? Lately ni macam risau plak dengan baby dalam poyot ni. Lebih-lebih lagi bila dah ada diabetes ni. My rasa macam My dah buat benda tak baik kat anak dalam poyot ni, sebab apa? Sebab My tak makan dengan cara sepatutnya… kuantiti sepatutnya… Arghhh.. Maklumlah festime pregnant, susah betul My nak amalkan diet yang betul. Dah jumpa pakar pemakanan pun masih tak sedar diri… -..-

Banyak artikel yang My baca pasal diabetes ketika hamil ni… Ada yang okay.. ada yang sampai tahap kena masuk insulin. Adeh… janganlah sampai lagu tu… My ni mungkin kena diabetes salah satunya sebab keturunan lah kot. So, bila dah kena diabetes  time mengandung ni sepatutnya kena amalkan pemakanan yang sihat… kena diet… kena kurangkan apa yang patut, kena elakkan apa yang perlu dielakkan… diet tu bukannya tak perlu makan tapi kena amalkan pemakanan yang sihat, teratur… pengambilan sesuatu makanan pun perlu diambil kira. Haih~ bab2 makan ni memang berat betul My nak disiplin… T___T

Bila sickness dah berkurang, diabetes pulak yang datang. Sampai nak makan apa pun My tak tahu. Nak makan ini salah nak makan itu salah. Kadang-kadang sebab malas pikir My hentam jugak… My ada contoh menu untuk wanita hamil yang ada diabetes… tapi nak ikut jadual tu punyalah susah. Lagi-lagi sebab My ni bekerja… nak disiplinkan waktu makan yang kerap tapi sedikit tu rasa macam berat sangat walhal benda tu tak susah pun kan? arghhhh… tahlah. Kadang-kadang My menangis sebab rasa bersalah kat anak dalam perut ni… Selalu cakap kat hasben, bilalah nak beranak…. My tak kuat nak hadapi semua ni… T___T

Lagi satu perangai… My masih susah nak minum air masak… sejak sickness dulu memang tak sentuh langsung air putih. So, sampai sickness dah berkurang ni pun masih susah nak telan air putih. Setiap kali makan kat kedai pun for sure akan order air manis+berais. Degil sangat kan? padahal sebelum pregnant dulu elok je minum air putih… kat ofis mesti ada satu botol besar minum sepanjang kat ofis…makan kat kedai pun order air suam je. Sekarang? Rasa menyampah sangat kat air suci lagi sihat tuh… haih~

Harap-harapnya diabetes My ni taklah teruk sangat. n harap sangat My ni sedar diri lepas ni… amalkan diet yang seimbang… cian kat baby dalam poyot ni… Orang kata ibu hamil yang kena diabetes berisiko lahirkan anak besar. Bila baby besar susahlah nak beranak normal… tak pasal-pasal kena forsep tak pun Caesar nanti… alahai…. Camno ni… T___T

Mommies to be out there.. ada tak yang kena diabetes macam My ni? teruk tak? macam mana yu ols kawal diet? Meh lah share…

Sekarang ni rasa tak selesa sangat kat perut ni… rasa sakit… tak tahu kenapa. Sebab kurang minum air ke? Sebab lapar ke? Sebab apa? Nak buat keje pun tak selesa… T___T

10 comments:

With Julia said...

Dear my,
ju penah cek BSP dulu...dari pagi ke petang bacaan ok...tp mlm je bacaan fail...but dah refer tu doktor dia kata its normal sbb u x cukup jam masa cek..uwaaaaa...tp sebagai langkah berjaga2 jgn lupa kurangkan nasi dan mkanan yg manis2 ye...sbb nasi pun penyumbang utama kepada naiknya gula dalam darah :)

noradzlina.kamdani said...

alolo..ciannye My.
kak lin mkn x jaga sgt...

pg kak lin nyer menu kt umh dh tentu la air msk selagi x g kerje dgn 2 sudu mkn oat campur dgn 1 1/2 sudu mkn horlicks. bancuh n minum.
sampai ofis, g belasah bihun sup...(tiap2 pg camtu la rutin) dgn air milo kosong.

lunch (x tentu...kdg awl dlm jam 11.30 dh lunch)
kak lin belasah jek ikut pe nk mkn...sbb ikut selera hari tu la. tp biasa nasi mmg sket jek lbh sayur. sampai stdn ckp kak lin mkn sket sgt xmcm diorg. (of course la..diorg stdn nk guna tenaga n otak kene la mkn banyak)

ptg kul 2 biasanye beli pisang goreng rm1 dgn kuih pau sambal.
klu lapar lg, dlm kul 5.30 g mkn kue tiau kungfu.

dinner (klu dh mkn kue tiau kungfu) x mkn lg dh kecuali betul2 lapar..amik biskut lemak dgn air milo. klu x mkn ptg tu amik nasi la...mkn jek lauk pe yg akk msk...

selebihnye mmg air masak, sbb kak lin takut kene kencing kotor.

Teratak Hami said...

Dah kena minum air gula la ye? Sometimes memang keturunan camtu. Mcm akak tak jaga makan tapi alhamdulillah takde diabetes. Masa scan nanti, suruh doktor check berat baby jugak.

Tee said...

Selepas kelahiran, berhati-hati juga mengelakkan Type II Diabetes.

http://diabetesawarenesssite.com/?p=545

Boleh cuba supplemen herba ini kalau anda percaya ubat tradisional (tetapi diluluskan oleh MOH).

http://www.goodlifetimehealth.com/2012/06/triplex-ubat-semulajadi-kencing-manis.html

mas saari said...

akak pun macam my.. tapi akak mmg control makan tau, sampai 6 kilo turun berat badan! mula2 memang rasa susah my tapi lama2 rasa ok..

akak sekarang memang amal diet yg teratur.. air manis memang tak sentuh dan nasi pun makan sekali sehari je! kalau rasa lapar sangat ratah sayur ngan ikan je.. my kena cuba sbb takut nanti akan bertambah teruk, tak pasal2 kena insulin!

Cik Limau Nipis said...

Macam saya kandungan dah masuk 38 minggu 3 hari- kena cek gula 2 x. mula-mula bacaan normal lepas tu nurse tu pasal apa tah nak buat kali kedua.. cek dari 4.0mmol terus jadik 8.9mmol, terus dia sendiri yang sahkan ada kencing manis, huhu.




Masa awal-awal tak nak makan sebab biasalah sickness kan..
Lepas tu habis trimester awal- terus balon semua makanan, haha.




Seksa jugak la bila kena buat bsp dah 4x, kesian cuti husben sampai habis cuti dia.




Memang kena jaga makan, Alhamdulillah setakat ni under control dah, berat pun maintain je tak naik-naik dah. huhu ;)




Tapi macam dah ada Kencing manis ni, saya tukar susu Anmun tu, saya beli susu HL MArigold. sebab low fat- and ada asid folik ngan 9 vitamins, cam saya suka strawberry ngan coklat - tapi ati2 sebab marigold yang sterol tumbuhan2 tu jangan minum sebab itu untuk kurangkan kolestrol so ibu mengandung tak digalakkan..





Ni pon tak sabar nak baby keluar










apa-apa kat sini saya pon ada shared pengalaman saya..


http://cik-limau-nipis.blogspot.com/2012/08/anemia-dan-kencing-manis-ketika-hamil.html

Luke said...

kadang-kadang sumber insulin datang dari sumber yang meragukan, insulin ni biasanya ambil dari haiwan.Kita kena minta Jakim siasat ubat hospital juga.

Ainniah Zulkefli said...

boleh cuba supplemen kesihatan untuk penghidap kencing manis. untuk masalah kesihatan lain, untuk cantik, slim pun ada. boleh kata macam2 ada la. jemput baca di blog saya. :)

menowizme.blogspot.com

Muhammad Fikri said...

Info yang sangat berguna.
Penawar Kencing Manis

farhani said...

Sy mengandung first mcm u jugak.. selalu menangis..
lps alahan kncg manis + hb rndh.. lg sayu hati ni..
mohon doa la ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers