9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, September 4, 2012

Senarai Keperluan Ibu & Kelahiran Bayi | Newborn Checklist

Heyya... Entri kali ini My nak kongsikan senarai keperluan bayi & ibu yang perlu dipersiapkan sebelum kelahiran. Mommies to be kat luar sana pun for sure masing-masing excited terlebey macam My dok sibuk membuat preparation untuk newborn kan? :) 

Senarai keperluan yang My listkan di bawah ni adalah senarai peribadi yang My refer from many websites then My compilekan ikut suka hati. Bolehlah dijadikan reference. Tapi tak semestinya semua nak kena ikut.. Beli ikut keperluan... kalau rasa tak perlu, tak payah beli. Kalau pengalaman pertama kali macam My ni biasalah kalau boleh semua benda nak masuk dalam list.. hehe. 

Jom cekidaut!

  Pakaian:

Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Lampin Bayi/kain bedung
10 pcs


2
Lampin Pakai Buang
2 pek


3
Cloth Diaper
10 pcs


4
Baju tidur
10 pasang


5
Baju lengan pendek seluar panjang
10 pasang


6
Rompers/Bodysuits
10 pasang


7
Barut
10 pcs


8
Sarung tangan & kaki
10 pasang


9
Bibs
3 pcs


10
Topi
3 pcs


11
Pencuci pakaian bayi (ABD Pureen)
1 bottle



  
  Mandian:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Bath tub
1 pc


2
Tuala Mandi
2 pcs


3
Tisu basah
3 pek


4
Toilettries (body shampoo)
2 set


5
Minyak telon/yu yee
1 pc


6
Cutton buds
1 pack


7
Changing mat
1 pc


8
Bedak
1 pc


9
Baby Oil
1 pc


10
Krim Cegah Ruam
1 pc


11
Losyen bayi
1 pc


12
Manicure set (sikat, penyepit kuku)
1 set


13
Bekas bedak
1 pc



  
  Penyusuan:    
          
Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Botol saiz kecil
1 pc


2
Botol saiz besar
1 pc


3
Berus pencuci botol
1 set


4
Sabun pencuci botol
1 botol


5
Termos
1 pc


6
Puting
2 pcs


7
Breast pump
1 set


8
Bottle storage
5 pcs


9
Plastic storage
1 pek


10
Cooler Bag
1 pc



  
  Tidur:  
                      
Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Set Tilam
1 set


2
Kelambu
1 pc


3
Selimut
1 pc



  
  Travel:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Stroller
1 pc


2
Baby Carrier/Sling
1 pc


3
Car Seat
1 pc


4
Stroller/car seat toys



5
Beg pakaian bayi
1 pc


6
Tilam Travel
1 set



  
  Lain-lain:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Penyedut hidung bayi
1 pc


2
Bakul Baju
1 pc


3
Bakul Susu
1 pc


4
Safety Pin
10 pcs


5
Hanger kecil
10 pcs


6
Almari baju bayi
1 pc


7
Sapu tangan bayi
5 pcs


8
Bakul Pakaian
1 pc


  
  Keperluan Ibu:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Bengkung
1 pcs


2
Washable Breast pad
6 pcs


3
Nipple cream
1 pc


4
Nipple protector
5 pcs


5
Maternity bra
5 pcs


6
Set Bersalin
1 set


7
Stoking
5 pcs


8
Maternity pad
3 pack


9
Kain Batik
5 pcs


10
Tungku
2 pcs


11
Nursing t-shirt
5 pcs


















Agak-agak terlalu awal ke My nak beli semuanya dalam tempoh kandungan baru nak mencecah 7 bulan ni? Hurm.. tak kot... To be safe, better persiapkan lebih awal. Atau beli sikit-sikit supaya duit tak terasa keluar..:D Plus, My takut kalau-kalau baby dalam perut ni nak keluar lebih awal daripada waktunya.. Bukanlah mintak nak keluar awal.. Who's know kan? Dahlah My ni ada  diabetes... So, berjaga-jaga. Apapun, My harap kelahiran ini dipermudahkan.. n opkos My nak bersalin normal!

Those barang-barang keperluan yang memang diperlukan just after delivery My akan beli dulu. Barang-barang yang tak perlu macam stroller, car seat, etc... Bolehlah beli selepas bersalin nanti.. :)

Till then!

3 comments:

*Vivilicious* said...

salam, saya yg 6 bln ni pun dah beli brg baby ckit2..sebab nak beli sekaligus buln ke 8-9, mcm tak mampu jugak. huhu tambahan pulak kita ni same case..GDM. huhu

anaztasias nora aira said...

bleh jadi panduan nanti ni :)

kenariputih9727 said...

wah banyak nyer persiapan ye.. siap dengan kuantiti nyer sekali. tapi memang betul, saya masa pegnen pon memang saya sediakan banyak jugak kuantiti utk setiap item. baju baby, barut, napkin antara yang banyak le. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers