9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, October 22, 2012

Pubic Bone Pain during Pregnancy


Pubic Bone pain a.k.a sakit tulang kemaluan… Oooo itulah nama tempat yang sakit tu rupanya… My explore di seluruh pelusuk internet.. banyak juga info yang My jumpa.. Bila baca, symptoms yang terkandung di dalamnya sebijik seperti mana yang My alami… Fuhhh lega rasanya….

Pubic bone pain in pregnancy is also known as Pubic Symphysis Diastasis. This is where, usually in later pregnancy, the hormone relaxin causes the pelvis, particularly at the pubic bone, to loosen. In general, this is a good thing as it makes birth easier for mom and baby. However, sometimes the separation is exaggerated and can become quite pain for the mother at the end of pregnancy or in the early postpartum period.

While pregnant women have been known to waddle, the relaxin and loosening of the pelvic ligaments is the reason behind the waddle. When there is too much laxity there can be instability and pain. You may notice this pain when walking, standing or trying to move your legs apart like stepping into pants or the bath tub. Most of the pain is typically centered up front in the pubic bone area, above your mons pubis (below pubic hair).

There are a couple of treatments for pubic bone pain:

·         Stabilize what you can via a pregnancy/maternity binder like the Prenatal Cradle.
·         Avoid situation that cause pain. For example, sit down to put pants on, sit on the side of the tub and swing both legs together.
·         Avoid standing for long periods of time.
·         Use a rice sock to help provide moist heat.
·         Occasionally, pain medication is appropriate and your practitioner can help you decide when and what.

The good news is that shortly after delivery you should be feeling much better as the production of relaxin stops.


So, normal lah kalau sakit kat bahagian pubic bone ni kan.. cuma tatao lah tahap kesakitan tu okay atau tidak.. ade sesetengah kes sakit kat bahagian pubic ni tak boleh dipandang mudah. Hurm… My tak pergi hospital pun.. pergi pvt clinic je.. 3 times already… satu cakap kencing kotor, satu cakap kepala dah kat bawah.. satu cakap pelvis pain aka sebab kepala baby dah kat bawah jugak… Apapun yang penting.. memang apa yang My rasa ni sakit sangat… seriously…. L Ianya akan lebih terasa bila My nak bangun dari keadaan duduk.. Nak bangun dari keadaan baring… nak pusing ke kiri ke kanan ketika baring… dan ketika nak berjalan! Dekat office pun My jalan dah macam apa… tahan je lah… tak bangun dari tempat duduk takkan nak kencing kat cubicle plak kannnzzz… -..-

Anyway, akibat kedegilan dan kerinduan kepada kg halaman.. last weekend My balik ke Segamat jumpa mak abah… dalam keadaan sakit sempat lagi berjimba pergi kenduri 2 orang sahabat.. -..- Tenkiu pada enchek hasben yang sanggup hantar balik jumaat malam tu… then dia balik semula ke KL sebab bekerja on Saturday. Sunday plak dia ada kerja luar.. lepas tu hanya sebelum maghrib dia datang untuk ambil My… Sampai rumah mak abah around 9.30mlm then 10.30mlm kitorang pulang ke KL semula dan sampai rumah pukul 2 pagi! Lepas tu bangun semula pukul 5.45 am untuk pergi kerja. Wallahhhh… gagah tul… walaupun tulang kat bawah ni sakit giler oke.. -.-

Masa kat kg haritu, My ajak kakak pergi rumah mak bidan.. suh dia tengok2kan apa yang patut.. Bila My baring je dia tekan2 perut bahagian bawah dia kata… ‘eh… kepala dah masuk jalan ni… tak boleh buat apa dah… tunggu je lah tanda-tanda nak bersalin..’…. Erkkkk… masuk jalan tu apa maksudnya? Dah nak bersalinkah? -.- Mak bidan tu kata My salah kira tarikh ke? Erkkk betullah… dia kata lagi mungkin My akan bersalin sebelum waktunya… gulp! Takkan kot? L fuhh fuhh My berdebar-debar senanya. Makin dekat makin berdebar-debar. Memang terasa sangat senanya kepala baby ni dah ke bawah sangat.. macam nak bersalin sangat dah cuma tak turun tanda je lagi.. tapi My takut… L Ya Allah… permudahkanlah…

Sayang mommy… kalau nak keluar pun tunggu lah sampai baby matang okay… jangan takutkan mommy…. L

I am not in the mood of working anymore… sebab bawah ni memang sakit sangat… Sekarang ni kena settlekan kerja-kerja yang masih di bawah tanggungjawab My… Kerja-kerja lain My dah pass kat my clique… harap-harap dia faham n boleh handle masa ketiadaan My nanti…. what else? What else I need to do? Ya Allah permudahkanlah hambamu ini ya Allah… L Ikutkan hati nak je ambil cuti awal.. tapi cuti tinggal bape hari je lagi… maternity leave apply awal-awal rugi lah plak nanti sebab tatao bila baby nak kuar kan… alahai~ bersabarlah wahai hati…. Dup dap dup dap… L

nota kaki: ada sape2 penah sakit kat pubic bone? apa korang buat ek? meh lah share...

13 comments:

Anum said...

good info

YanaUjang said...

yana dulu pn gitu..xthn sgt sakit mtk je mc kt doc..dorg pn paham..ada doc ckp tulang tu sakit sbb dia ada bukaan..bila nk jadi bukaan tu yg dia sakit..xlama lg nihh =)

:: Mrs.Eady :: said...

pengalaman :)

Mrs. Abi said...

waaaa.... bby dh nk kuar ye...sabar bby, mommy blom ready....huhuhuhu... kak my sabar eh, doa byk2....semoga Allah permudahkan segala urusan kak my....aminnnn...

*Vivilicious* said...

me too My! masa nak pusing badan masa tido..nak angkt kencing dr baring..duduk lama2 dlm opis then bgn nak jln..errh...mcm pinguin dh jln nih..

sakit sgt2 bl ms tdo..kte dh lamak tdo posisi mengiring kanan..bila dan tukar mengiring kiri.allah je tahu kepayahan membawa perut dgn sakit di tut tu....tkut2 gak pressure sbb paksa pusing or angkat..air ketuban boleh pecah..tu yg sya pikir..

juicy X said...

SEGAMAT AREA MANA>? DULU KAMI SLALU KE SANA, UMAH ABG

izfanora said...

takut plak bila baca.. semoga semua dipermudahkan..

mynameismy said...

@Mrs. Abi

huhu seram.. InsyaAllah Amin... thanks...:)

mynameismy said...

@*Vivilicious*

waaaa sronoknye ade org yg mengalami benda y same takla sakit sorang2 hehe.. kan kan samelah... kalau tgh baring.. nk tukar posisi mengiring masyaAllah... kena setting btol2 kaki n tuttt tu... kalau x adehhhhhhhhhhh

mynameismy said...

@juicy X

Segamat area felda... palong timur...:)

mynameismy said...

@izfanora

hehe jgn takut... nampak takut tapi ni semua akan jd pengalaman terindah bg seseorang yg baru nk bergelar ibu...:)

Gadis said...

Gadis dulu pun dah rase sakit ni...
mmg teramatla sakit..
tuuhan je yang tau..
Gadis tahan jek..sb nak mkn ubat pun tak boleh..
huhuhu...

NaZiRaH @ Ezyra said...

Saya google tjumpa entry ni..sbb now tgh sakit..baru 33w...nak bgn dr baring..nk beralih tmpat tdo kiri dan kanan..mmg sakit...huhu..bjalan ok la..x sakit sgt..thanx ya utk info ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers