9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, October 18, 2012

Sakit Tulang Tutttttttttt

My MC harini...

otot/tulang kat bawah perut ni sakit sangat... bahagian apa tah namanya? Pelvik? servik? ikut My nak sebut kat tulang kemaluan je...-..- Ye... sakit teruk di situ... sejak semalam.... ='(
haaa tu ade pun tulang kemaluan.. hohoho
Semalam gi ofis ya Allah masa berjalan tu Allah je tau sakitnya macam mana. Bila dah masuk office.. duduk kat cubicle.. time nak bangun dari duduk tu masyaAllah sakitnya.. My kena bangun berdiri kejap then baru berjalan (nak ke toilet ke, nak ke surau ke..). seyes kau sakit... semalam kat ofis buat-buat sihat padahal kat bawah ni sakitnya Maha suci Allah je lah yang tahu... pergerakan terbatas.. time bergerak tahan je lah sakit ni... Jalan memang dah slow habes.. kalau berlumba ngan siput babi pun konfem kalah...-..-

Semalam pun balik naik train.. enchek hasben nak amik tp My malas nak tunggu dia konfem lambat nak gi amik kete dulu kat rumah PIL. So, My gagahkan diri naik train dalam keadaan yang sakit tu.. jalan slow-slow dalam 0.05km/jam gitu...-..-

Sampai je Kepong terus ajak enchek hasben gerak balik rumah.. benti solat maghrib kat Tesco pastu gi klinik berdekatan rumah.. doc check urine, dia kata kencing kotor sebab tu sakit tang situ.. so dia bagi ubat lawas kencing, antibiotik, ubat sakit urat.. Tapi My tak rasa sakit pun kat perut bawah.. kat pundi kencing... ni sakit kat bahagian tulang tu... memang due tu kencing kotor ke? :( takut sebab lain ke..

Ada orang cakap sebab baby dah menekan ke bawah tu pasal sakit. seyes sesakit ni? Macam orang lumpuh? nak berjalan pun kena berpaut? Bangun pagi ni sakit tak berkurang pun.. seksanya nak bangun dari duduk, baring.. berjalan kena berdiri lama dulu sebelum nak mula langkah... Allah... ikutkan memang nak pergi kerja.. bosan duk rumah senanya. Tapi enchek hasben suh rehat kat rumah je. doc pun advice rehat kat rumah. marah enchek hasben bila My cakap tanak masa doc nak bagi MC miahahahaha sengal~. Sudahnya tak ke kerja lah My harini. enchek hasben hantar gi berehat kat rumah kakak ipar sebab risau My tinggal sorang-sorang kat rumah. alahai...

Sekarang masih sakit lagi.. ingat petang ni kalau tak berkurang gak nak gi spital terus. At least kalau kata memang sebab kencing kotor atau baby menekan pun biarlah btol2 sebab tu.. takdelah My risau sangat... sebelum jadi lebih teruk kan... haih~

Ya Allah permudahkanlah hambamu ini.....

45 comments:

juicy X said...

mmg sakit kan. lg sakit dr senggugut. baby dah u turn cari jln kuaq kot =)

Anum said...

good info

Mrs. Abi said...

pegi klinik kak check...hope smua ok... bby tak sabar nk keluar tu hehehe

mas saari said...

dah dekat2 mmg camtu my..
akak pun rasa camtu!

Fara Fadzil said...

Salam..
Cuba baring mengiring sblah kiri n sendal bantal kat blkg..mungkin boleh membantu..
N jgn lupa ambil kalsium..bila baby dh makin besar mmg dia amik kalsium makin byk..sbb tu kita sakit2 blkg n tulang smerr..
Kerapkan minum susu..atau kalo xleh..amik ostematrix shaklee..insyaAllah dpt legakan sikit sakit2 blkg tu..
Take care ye...
www.naturally-vitamin.blogspot.com

Fara Fadzil said...

Cuba baring mengiring ke kiri n sendal blkg dgn bantal..
Baby dh besar mmg akan byk amik kalsium kita..sbb tu kita sakit2 blkg n tulang..
Kerapkan minum susu atau kalau x suka minum,ambil supplemen kalsium..the best for me is ostematrix shaklee..amik 2 biji every 12 jam..insyaAllah lega sikit nnt..
www.naturally-vitamin.blogspot.com

Anonymous said...

saya terkejut terbaca kisah sakit tulang tuuut awak ni.dah lama saye google pengalaman org lain tp description sakit xsama.ape yg awk describe kat ats ni sebijik mcm yg saya kena.tatau nape jadik.sakit sgt2.saya xleh bangun dan duduk ats kerusi.tulang bwh kiri tuut tu pedih dan sakit kena pegang bila nk bngun supaya blh bngun.nape jadi gini ye.kndungn 1 dan 2 dulu xde seteruk ni.lagi satu.hubungan suami istri pun xblh lepas sbb tulang bwh tu yg amat pedih dn sakit bila try bersama.sy takut ada mslh lain.ada x awk tanye pendpt doktor.

mynameismy said...

@Anonymous

Banyak doc dah sy tanye.. :) sakit ni normal tp tak semua org rase, sesetengah je. tp jgn risau. sakit ni sbb bawah tu meregang.. kira mcm persediaan nk melahirkan. kepala bby pun dah ke bawah.

sy ni anak first. klu u anak ke 3 tak pasti la plak sbb xpnh rs kn? tp klu da simptom same tu meaning that mmg punca y same la.. :) tade ubat pn. sakit ni smpai bersalin nnti doc ckp die on off je. die bg pn paracetemol je bg krgkn sakit.

klu nk lebih kepastian pegila klinik jmpe doc perempuan...:)

Anonymous said...

mmg sakit sgt... x tau nak buat apa... bila bangun dari katil lagi x leh tahan... now 37 week... x sabar nak bb keluar cepat

Anonymous said...

Saya sejak 24wks mula sakit mcm nk, pnye lah google cari info. Yg description ni jugak tepat ape yg saye rase.
Now dh 29wks, masih sakit kt situu. Klu dr baring nk duduk and bediri, hny Allah yg tau betapa sakitnya.

Hopefully sesape ade info lagi bleh share ...

Dina

Ryna Rahman said...

Skrg ni saya nak msuk 7 bulan, saya rsa gak sakit ni.. dah 2 -3 minggu ni lah.. Ble tanya doc die ckp normal je utk ibu mengandung. Tapi mmg betul mse nak bangun dr duduk or baring mmg sakit.. nak berjalan pon takut jatuh..slow je jln.

Ryna Rahman said...

Sy dah 27 minggu, n sy rasa jg sakit kat tulang tuuut... Nak bangun mmg susah la.. ble jalan pon slow je.. Nak pki kain or seluar pon sakit. Kena duduk kat katil pakai. Sy ade bertanya pd doctor, die ckp sakit ni normal je.

Hasliza Mansor said...

Alhamdulillah...tergerak di ati nk google...rupa2 nyer ader kwn seangkatan yg pnh raser sakit nie...sbb puas kt tanyer kwn2 mereka x pnh raser sakit sedemikian...yg mampu mereka luahkan ialah rasa kasihan...btul2 sakitkan ader 1 senaman yg dpt kurang kan raser sakit tue..
1. Rapatkan tulang punggung anda ke dinding kemudian angkat ke dua2 kaki ke atas.buat beberapa saat.kemudian

2.dlm posisi baring terlentang naekkan kedua2 kaki paras lutut..kemudian tolakkan punggung ke ats perlahan2 buat beberapa saat kmudian brulah cuba bgun...InsaALlah kurang sakit bila nk bergerak...
Sy selalo amaljan sebelum pergi ke keja sbb ms kat kerja bnyk pergerakkan dibuat..
Jgn angkat berat sbb klo angkat berat buat kah senaman tue semuanyer dah x jln maka tanggunglah sakit smpai bsalin.

Ini pgalaman sy

Hasliza Mansor said...

Salam...skrg sy alami sakit sedemikian..puas sy bertanyer pd kwn2 x pnh mereka raser..risau semua ader.sbb x kan sy jer pnh raser maka tergerak ati nk google..Alhamdulillah rupanyer ader juga kwn...sakitnyer x mampu nk ckp...slalo sy fikirkan mcm mn sy nk teran nnt...

Disini sy nk shared sikit utk kurangkan sakit ni sementara tunggu due dated sampai...jgn sesekali cuba utk angkat berat...

1.berbaring ke dinding rapatkan tulang punggung ke dinding...angakt kedua2 kaki ke atas rapat kedinding.buat beberapa saat.

2.dlm keadaan bebaring angkat kedua2 kaki paras lutut..tolakkan punggung ke ats dan bertahan beberapa saat.ulang buat beberapa kali.

Kemudian cuba utk bangun InsyaAllah raser sakit berkurangan...buat lah semasa sakit sgt atau sblom pergi kerja..sbb pergerakkan yg bnyk membuat tulang area pelvik kt raser sakit sgt.

Mika Miqhail said...

Assalam...sy pun rasa yg sama skg pgnant nk msuk 8bln...aduiii sakitnya bila nk bdiri...btul ke tu mslah kencing kotor

NaZiRaH @ Ezyra said...

Saya pun...sakit dari 33weeks lagi..now dh 37 WEEKS..

NOOR SHILA ISMAIL said...

Sy skang da 33weeks...start rs sakit kat situ sjak 6bln...n skang semakin sakit...tny opismate, sume tak rs mcm sy rs..diorg lg la da byk weeks dr sy...mayb ni pembawakan budak..skang sy harap boleh bersalin awl je..sbb da tak bleh nk tahan..rs mcm da maximum abis nak menahan nye ms keje..

wahidah rizam said...

Saya pun rasa benda yang sama . . Tapi sekarang ni da b'slin still rasa lagi sakit tu . ..normal gak ke

Anonymous said...

oh sy pnah kna sakit bwh tu masa pregnant dlm 4bln lbh.sakit teramat sgt smpai xblh jln.seksa sgt.rupanya kencing kotor. sy mkn antibiotik n minum jus cranberry.ok dh.skrg dh masuk 7bln start blk sakit bwh tu.huwa..nk bgn katil sakit sgt.

Anonymous said...

Kalu sakit tulang, tu SPD(symphis pubis disfunction).try la google, byk psl ni..sy lagi teruk.SPD kena, PGP(pelvic girdle pain) pun kena..PGP sakit tulang pinggul(belakang).jalan kna papah..sekali bergerak mcm ada besi mencucuk sendi punggung,kdg2 xleh gerak lngsung sbb trlalu sakit...mmg sstgah org je kena ms peknen..

Anonymous said...

Same la sy pn sakit yg tramat sgt... Smlm br gi check.. Doc kate mmg mcm tu sbb kepala baby dh trun sgt... Sy dh 40 mggu dh ni... Payahnye nk bgn tdo.. Nk jalan pn mcm penguin... Sakit sgt2 kat tulang tuuut...

NurSabrina Sazali said...

salam.
saya pun sedang hamil weeks 34 dan alami perkara yang sama. Apa yang saya makan nak hilangkan sakit tulang pinggul ni saya ambil ostematrix shaklee, alhamdulillah berkesan pada saya. Dah tak merana sakit. Mommy semua boleh cuba ya.

Anonymous said...

Saya sedang sakit camtu skrang...aaaarrgghhhh seksanya nk gerak

Anonymous said...

Salam..
saya pregnant 18 weeks..saya rasa sakit tu dari awal2 saya pregnant..sakit tue xtau nak kata mcm mana..ni baru 18 weeks..lama lagi nak tunggu baby keluar..huhu..

Anonymous said...

Salam.. sakit kat tulang tut mmg normal.. once baby dah semakin membesar, dia akan bg pressure pd tulang pelvik kita.. dulu saya anak 1st kena pada usia kandungan 33weeks.. now anak 2nd, usia kandungan 20weeks dah sakit kat situ.. jgn angkat benda berat2. Better bedrest je.. now saya mmg duduk kat rumah.. tak larat nak g kerja.. sakit ni akan hilang bila kita bersalin.. so mummy2 mmg kena bertabah jela.. pahala utk kita.. alhamdulillah..

KQ said...

salam, sy start sakit masa 12 weeks sampailah skrg 31 weeks..sakitnya jgn ckp la. bila dah duduk nak bangun tu punyelah sakit. masa tido nak beralih posisi pun sakit, nak banhun dr katil pun sakit. jalan pun mengengkang je.. :(

Anonymous said...

Usia kandungan saya baru 8 minggu.dah mula sakit di saluran miss v.sakitnya mcm berdenyut2.selang 1 atau 2 minit.ada sesiapa pernah mengalami sakit yg sama seperti saya?ia berpunca drpd apa ya?tolong minta penjelasan.terima kasih.

Anonymous said...

Saya pon mengalami yang sama, puas Google, Tp ni the best description yg sama apa yg saya rasa

Anonymous said...

Same la....sy pn ase yg same...tiap2 mlm xle tdo lena sbb sakit sgt...nk pusing kiri kanan pn sakit...

Square scarf said...

Saya sekarang 28 weeks. Sakit kat situ. Jalan kena slow sgt. Nak bangun drp tido, nak golek kiri kanan masa baring, nak pakai seluar pun sakit :,(

Aziella Ayue said...

Sy pn skrg alami yg sama.. kalau baring susah nk pusing kiri kanan.. sakit sangat kt tulang tuuut...

Aziella Ayue said...

Sy pn skrg alami yg sama.. kalau baring susah nk pusing kiri kanan.. sakit sangat kt tulang tuuut...

Shima ZS said...

Saya dah masuk 9 bulan ni baru rasa sakit tulang tu... rasa sakit sangat... setiap pergerakan mesti akan rasa sakit... bila nak start jalan, Ya Allah..hanya Dia yag tahu sakitnya...dah macam orang dalam pantang berjalan... tapi kalau ini perkara normal baguslah...xde la rasa risau kalau penyakit lain pulak... good info.

zulkifly din said...

Skrg sy pregnant 36 week...sy alami benda yg sama..sakit di bahagian tulang kemaluan..bila nk bgn...lagi2 waktu malam..sy tny doktor saya..dia beritahu...sbb baby dh di laluan yg sepatutnye..kat bawah tu....normal dia ckp..sbb dulu ms 1st baby..sy x alami sakit mcm ni...tp ms 1st baby..jalan utk baby keluar bukak lambat...cuma tak sakit laa...kali ni dah sakit..harap2 cepat la jalan tu buka masa nak bersalin =) ibu2 jangan risau ye..sakit ni normal utk wanita hamil.tp ada orang tak kene sakit mcm ni...

Nick Abelina said...

Skrg sy pregnt 20 week tp sakit ne dah rasa week 16 ne ank kedua ya Allah Tuhan jak tau sakitnya. Mmang sakit. Kalau angkt kaki knan mang sakit. Tgl 20 week g kna tggu n tahan. Dah bnyk ggle benda ne. Ank ptama xde plk mcm ne..

Mama Cun said...

Samala tengah rasa sakit jugak..mujur jumpa post ni dpt la tau jgk yg sakit tu normal..sakit punggung belakang + sakit bawah..pakej..nasip baik pingang xsakit..

Anonymous said...

sy pon sama..baru 22 weeks..agaknya sbb hari2 ulang alik gi kerja naik moto. pastu kkdg kena naik tangga kat stesen komuter kg.dato harun. penat nyerr..nak tido pusing sane sini pon susah. sakit celah kelengkang. dah la kalo time naik komuter ada jugak org yg taknak offer kita duduk. buat2 tak nampak org pregnant tgh berdiri..geram btul!!

afrina syifa said...

Alamak..sya ingatkan sye jer alami keadaan ni..huhuhu..rpenyer rmai gak senasib..sya dh nk masuk 4..smua alami macam ni..dh nk sampai due mmg kerap la sya pegi berurut dgn bidan..tahan sagt la dri xleh nk brjalan..bby dh masuk sarang..tu y sakit..

cat said...

http://www.babycenter.com.my/a25008431/sakit-pada-bahagian-pelvis-spd

Kena rujuk fisioterapis, sy pn ingat hari isnin nk refer doc on this matter

farrah said...

Sy mengalami masalah tulang pelvic renggang slps bsalin anak ketiga..sy tak boley bjln selama lebih kurang 2 mggu..nk bergerak kne mntk tlg org papahkan mcm org lumpuh.nk naek turun katil pn seksa kne mntk tlg org angkatkn kaki naek atas katil.nk keluar masuk kereta pn sakit,naek turun tangga pn x boleh. Nk pkai seluar kne duduk atas katil.sakitnye Allah je yg tau.pelvic renggang ni boley detect slps buat x-ray.. klu yg kne ms preggy tu normal sbb ms tu pelvic mmg akn mengembang n renggang sket sbb menampung berat bby.lps bsalin mase dlm pntg kne rajin pakai bengkung yg labuh smpai pinggul utk support tulang pelvic tu..kne bykkn berehat n x boleh angkat yg berat2..baby pn mak yg tlg mandikn mase mggu2 pertama tu.mmg amek ms utk sembuh..selepas 2 mggu baru sy boley bjalan btul n Alhmdulillah 3 mggu rase bertambah baik.. lps 6 mggu (abis pantang) sy ade appointment dgn bahagian orthopedik n xray smula tulang pelvic..Syukur Alhamdulillah pelvic dh back to normal.. pengalaman bsalin setiap anak mmg x same,umur mase bsalin pn berbeza kn..��

HaniMyrul said...

saya pun sama...susuh nk pusing ke kanan atau kiri...tmbh2 lg kalau nk bgn...

Fza Sabree said...

Saya pun pernah kena macam ni masa pregnant 1st baby dulu. Now tengah pregnant 2nd baby, pun rasa sakit macam malah lagi awal pulak tuu. 1st trimester dah mula sakit pelvis.

Cari punya cari info, rupanya ni sakit SPD(pelvic pain), tak ingat la apa full name dia huhu. Tapi simptom dia sebijik macam yg kita rasa. Huhuhu. Cer kalian google. Saya baca baby centre punya article. Lengkap, padat n mampat 😅

Fza Sabree said...

Saya pun pernah kena macam ni masa pregnant 1st baby dulu. Now tengah pregnant 2nd baby, pun rasa sakit macam malah lagi awal pulak tuu. 1st trimester dah mula sakit pelvis.

Cari punya cari info, rupanya ni sakit SPD(pelvic pain), tak ingat la apa full name dia huhu. Tapi simptom dia sebijik macam yg kita rasa. Huhuhu. Cer kalian google. Saya baca baby centre punya article. Lengkap, padat n mampat 😅

Siti Najihah Mohamad Nor said...

Senasib la kita..sama sgt..huhu

Anonymous said...

saya pn sma mcm farrah... sakit lepas bersalin anak ketiga... hari ke 5 pantang, tiba2 xblh nk bjalan... bdn xleh pusing kiri kanan... xleh trun katil dgn sdiri... smua pgrakan plukn bantuan...dh la pantang sdiri.. suami je tlong jga... seksa sgt2... harap saya dpt cpt sembuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers