9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, January 1, 2013

Tak semudah yang disangka...

Menjadi seorang ibu kepada seorang anak bukanlah kerja mudah kalau tak dipikul dengan penuh rasa tanggungjawab  dan kesabaran yang tinggi.. Fuhhh… Mak My kata, akak My kata, even kawan-kawan yang dah melalui first timer pun ada kata.. baby dalam hari ni memang macam-macam ragam.. mungkin dia baru nak adopt dengan dunia luar perut. So, memang kena banyak bersabar dalam bulan-bulan pertama ni.


Same goes with me… Hari pertama menjaga si kecil dah cukup menguji kesabaran kami suami isteri.. Mana tidaknya, malam pertama di rumah setelah bawa pulang anak keesokannya selepas kelahiran, si kecil meragam tak mahu tidur. Menangis je.. My pulak dahla baru start berpantang so emosi tu agak tak menentu sikit ditambah dengan kekurangan tidur sejak di hospital lagi.. So, malam tu kami lebih banyak berjaga memujuk Dhia.. Bila dah tak boleh handle sangat MIL pun tolong dukung n pujuk baby huhu tersengguk-sengguk kami menahan ngantuk… Around 4,5 pagi jugakla baru Dhia tidur di pangkuan My… haih…


Hari ketiga kami dah gerak balik Segamat, Johor untuk My tinggal di sana dalam tempoh berpantang. Kami bertiga je dalam kereta.. enchek hasben drive sementara My duduk di belakang bersama Dhia… Fuhh mencabar jugaklah. Kami tak berhenti makan pun. Nasib baiklah masa tu My masih baru bersalin so rasa nak terkucil tu kureng sikit jadinya My dapat bertahan 3 jam perjalanan tak berhenti ‘membuang’ huhu. Singgah RnR, enchek hasben je turun gi solat n beli makanan. My tunggu dalam kereta dengan anak yang kejap-kejap je tidur… Susu badan dahlah belum nak keluar masa tu ngamuk-ngamuk jugaklah si kecil bila isap tak puas…-..- Alhamdulillah perjalanan kami selamat sampai ke destinasi… J

Enchek hasben sempat bersama kami kat kampung dalam 4/5 hari je sebelum pulang semula ke KL untuk kembali bekerja. U know what… masa nak hantar enchek hasben kat depan pintu.. punyalah My sebak.. Sebelum tu masa makan dengan dia My dah meleleh air mata.. Masa nak hantar dia tu My tahan je airmata ni yela kang mak abah perasan lak kan… Sedihnya masyaAllah… Allah je tau… Lepas je kereta enchek hasben menghilang daripada pandangan… My masuk bilik menangis semahu-mahunya… :’( Sambil breastfeed anak pun My menangis teresak-esak.. Memang seharian tu airmata ni tak boleh nak berhenti menangis.. My sms enchek hasben sepanjang selepas dia pergi.. beritahu dia betapa sedihnya My bila dia tinggalkan kami… L Tak pasal-pasal enchek hasben yang sambil drive balik kL tu pun menangis… uwwaaaa… Macam ni lah penangan bila dah ada anak kan… n My tau korang2 yang berpantang kat kampung tanpa suami macam My mesti pernah mengalami perasaan yang sama kan kan. Subhanallah perasaan….


2/3 hari lepas tu baru macam okay sikit emosi ni kalau tak pantang ada peluang memang My nangis je. Tak putus-putus sms enchek hasben gtau My rindu rindu rindu…-..- Yela bayangkanlah dahlah tengah berpantang emosi macam hape dengan nak jaga anak lagi… Mak bape kali pesan jangan nangis-nangis tak elok nanti bentan huuuuu~ Kat rumah biasanya rutin harian malam mak akan tido dengan My n Dhia. Sepanjang malam tu kalau Dhia terjaga memang mak orang pertama yang akan bangun n pangku dia. My bangun bagi susu je pastu tido balik. Maklah yang tersengguk-sengguk tidokan anak My yang jenis susah sangat nak lena tu huhu. Siangnya plak, pukul 5.30 am mak dah bangun siap nak Subuh dengan abah. Kalau Dhia dah bangun My lah ambil alih tugas semula huhu. My bagi dia minum cukup-cukup dan biasanya dia akan tidur semula. Awal pagi My dah mandi, makan. Mak plak pergi kerja. Ye, mak masih bekerja so tinggallah My dengan abah kalau abah tak pergi dialisis buah pinggang. Adik-adik pun ada tapi serupa tak ada lah sebab diorang takde function lepas subuh tido balik sampai matahari naik atas kepala..grrr.

3 minggu terawal di kampung, tiap-tiap minggu enchek hasben balik. So kalau dia ada relax sikit mak sebab enchek hasben yang akan tolong My dalam bab menjaga anak hehe.


Ok, then tengahari mak akan balik masak tengahari untuk My n biasanya My tak akan mandikan anak sendiri.. takut lagi nak pegang kecit-kecit kan huhu so, sampai tengahari la My tunggu mak baru mandikan Dhia…:D Nak mandikan pagi-pagi dia tido lagi, lagipun sejuk kan hehe. Lepas Zohor mak pergi kerja semula n tinggallah My jaga Dhia.. Biasanya kalau dia ok, dia tido.. kalau tak tido pun dia baring tu main sorang-sorang senyap je.. My oklah.. Yang tak oknya kalau dia meragam.. fuhhh… Kalau time senang nak dipujuk takpe lah jugak My dodoi-dodoi je.. Ni kena time susah sangat nak dipujuk perghhh becinta betul… Mulalah My gabra.. yela sakit perut ke sakit sana sini ke mana My nak tau kan. Haaa mulalah My gi ambil mnyak dok sapu-sapu perut dia.. kot lah dia sakit perut kan huhu. Ada satu masa tu, mak pergi kenduri… Dhia plak merengek-rengek taknak diam.. menangis tak benti lama-lama My jadi stress… memang buntu tatao nak buatpe sampai menangis tau tak.. L Sudahnya, My kol adik yang gi merayap tu suh panggil mak balik dari  rumah kenduri. Mak balik baru My lega.. Dhia bertukar tangan. Yang peliknya, kat tangan nenek senyap plak si kecit ni… L


Bab berbuai dan puting plak, niat awal dulu dengan enchek hasben taknak ajar anak kami berbuai dan isap puting. Berputing sebab taknak dia jadi habit sampai ke besar jongang plak kang hehe. Tak nak bagi buai sebab senang nak ke mana-mana. Tapi ini anak… MasyaAllah.. macam-macam ragamnya.. Time nak tido memang suka di dodoi-dodoi.. kalau topok-topok muntut dia memang tak makan saman buntang je lah mata tu tak nak tido. Dah memang sifat si kecil gaknya memang suka dibuai-buai kan makanya pasrah je lah. Sudah sedia maklum rumah mak ni memang ada buai. Buai tu akak punya dulu masa anak dia guna waktu kecit.. memang saja ditinggalkan kat rumah mak untuk kegunaan anak-anak buah lain. Awalnya, memang tak sentuh langsung buai tu… Lagipun Dhia pun kecit lagi kan nak masuk dalam buai. So, si Daddy dia ni balik kampung belikanlah bouncer kununnye senang mak tak lenguh peha nak dodoikan Dhia hehe. Ah sudahnya, mana mau dia dok dalam bouncer tu lama-lama. Nak tidurkan dia dalam tu pun sikit punya susah… L At last, terpaksa surrender jugak… Kami masukkan dalam buaian… mak aih lena plak dia tido… grrrr… So, bila enchek hasben balik dia belikan motor elektrik automatic untuk buaian tu gerak sendiri hehe. Yela, Dhia ni jenis susah sangat nak tido. Kalau buai dia mau makan sejam baru dia nak lena so kami belilah menda alah tu supaya buaian tu gerak secara automatic so takpenat ah tangan nak mengayun hehehehe…:D


Puting? Dhia ni suka mengempeng… Kalau sekejap takpe.. Ni, dahlah susah nak lolap mengempeng sket punya lama.. My tak larat… L So, daddy dia belikan puting anti jongang huhu… Mula-mula buweekk buweekk gaklah dia isap lama-lama oklah. Bukan apa puting tu nak bagi dia lalai je supaya senang tido. Kalau tak memang My akan bagi dia mengempeng je. Bila dia dah terlelap biasanya puting tu My tanggallah dari mulut dia huhu.


Baru-baru ni, ada satu malam tu lepas maghrib Dhia menangis tak mahu berhenti. Biasanya kalau macam tu dia nak menyusu atau mengantuk nak tido je.. Tapi masa tu memang tak mahu dipujuk. Selalunya mak pujuk sekejap je dia dah ok tak pun terlelap tapi mak pun naik takut tengok dia menangis seakan-akan dicubit gamaknye.. L Abah pun puaslah bacakan itu ini tapi mahu gak dia diam. Sudahnya kami bawa pergi rumah bidan suh tengok-tengokkan kot lah tergeliat badan ke apa kan. Masa dalam kereta diam plak dia.. sampai rumah bidan pun masih senyap siap boleh senyum-senyum dengan mak bidan. Mak bidan bogelkan Dhia.. sapu minyak kat badan dia n tekan sikit je haa mulalah dia menjerit-jerit menangis sebab kesakitan.. Mak bidan kata badan dia sakit lagi-lagi tang bawah ketiak.. Agaknya maknya salah dukung katanya…-..- Kesian anak den, menangis sampai bengkak-bengkak mata.. Sudah je mak bidan urut dia, My bagi susu. Tak lama lepas tu senyap plak dia sampailah balik rumah…Dah lega lah tu… Haihlah Dhia….

Kalau nak cerita pasal ragam si kecil ni sampai esok pun tak habis hehe tu belum lagi My cerita dia tak suka nak dibedung.. -.-... tapi macam ni lah lumrah dah bergelar sebagai ibu… Dulu masa mula-mula kawen nak sangat anak.. bila dah mengandung tak sabar nak tunggu anak keluar nak polok cium.. sekarang dah keluar hamekau… peliharalah sebaiknya. Inilah anugerah Allah yang tak ternilai harganya… My selalu cakap kat enchek hasben tak sabarnye nak tunggu Dhia besar sikit.. Tapi percayalah, satu masa nanti bila dia dah tak sebesar ini kita akan rindukan saat-saat kecilnya… kan? So, adalah lebih baik My bersabar sikit masa saja lagi n hargai masa-masa berharga ini bersama Dhia… InsyaAllah…


Betullah.. kadang-kadang memang rasa stress sangat nak jaga anak.. Tapi, bila stress tu dah reda tengok muka anak mula rasa kesal balik sebab perasaan kita yang sebelumnya tu… Kesian je tengok muka dia.. Habis dia kena cium ngan mummy… Mak selalu cakap, “biasalah dah ada anak kecil ni.. Mak dulu lagilah 7 orang anak mak berpantang sorang-sorang.. dalam hari ni biasalah banyak ragamnya.. dah habis hari kang InsyaAllah dia ok..”. Yela sebab abah My dulu askar duk pindah randah memang mak takpernah balik kampung dia berpantang. Solute kat mak gila-gila.. Macam manalah mak sangat kuat jaga 7 orang anak dia berpantang sorang-sorang. Kalau My… fuhhh memang tak boleh. At least untuk first time ni memang My belum mampu nak bersendiri… Even dah dekat sebulan ni pun My belum mampu sepenuhnya nak jaga Dhia tanpa bantuan mak mahupun enchek hasben.. L

Satu lagi masalah, susu badan. U ols tau tak seawal Dhia berusia 2 hari My dah bagi dia minum fm. Yela masa tu susu badan My belum nak keluar masa tu kat KL lagi berurut pun belum. Tengok Dhia meraung-raung nak susu tak sampai hati tengok dia minum susu badan yang nak tanak kuar ni. Sudahnya suh enchek hasben belikan fm.. L Bila balik kampung berurut baru susu badan keluar itupun mati segan idup tak mahu.. Entahlah. Setiap kali Dhia direct mesti tak lama lepas tu dia akan mengamuk seakan-akan tak puas.. Susu tak banyak satu hal, nipple My ni plak macam kurang nak timbul tu dia tak berapa nak syiok isap gaknye.. L Sudahnya sampai harini My belum mampu nak putuskan fm tu.. L My selang selikan dengan fm.. Biasanya kalau tak direct My akan bagi dia minum susu yang My pump. Pump tu pun tak banyak yang keluar.. Biasanya akan dapat 1 atau 2oz je untuk dua-dua miss B. Penah dapat sekali dua je 4 ke 5 oz.. L So, sampai sekarang belum dapat buat stok ebm lagi untuk naik keje nanti.. L Bukan My taknak fully bf. Memang niat n azam utama masa pregnant dulu nak sangat fully bf sebab My tau susu ibu adalah yang terbaik.. Tapi orang yang takde kat tempat My tatao pe yang My rasa n alami. Ye, My tau susu badan tu ada. My masih berusaha… Macam-macam milk booster dah yang My ambil sekarang  untuk pastikan susu ni ada. Kalau tak banyak pun at least biarlah susu ni sentiasa ada… InsyaAllah kalau usaha ini terus bertambah dan mendatangkan hasil, My akan campak jauh-jauh fm tu. Sape tak sedih tengok anak minum susu lembu kan.. L

Apapun, My harap sangat My mampu jalani hari-hari mendatang dengan kehadiran insan baru ni. Moga-moga kami suami isteri mampu galas tanggungjawab yang diamanahkan Allah untuk menjaga dan mendidik anak ini.. InsyaAllah…


Tak sabar nak tunggu habis pantang.. nak bawa Dhia gi jalan-jalan soping huhu.. InsyaAllah lepas 44hari nanti My akan pulang ke KL… belajar jaga anak kat sana plak. Lagipun kami nak start hantar kat pengasuh supaya pengasuh dan Dhia boleh sesuaikan diri… J

Oklah, till then… J

Notakaki: Pengalaman korang plak macam mana? Bagilah tips kalau ada.. J


12 comments:

Mrs. Abi said...

aloooo comeynya baby Dhia.... uihhh susah jugak budak comel ni nak tido kan.... huhuhuhu...

juicy X said...

COMEYNYAAA... SEMOGA MY TERUS KUAT MENJAGA AMANAH ALLAH INI

Gadis said...

sama la kiter dulu..
bila husben nak tgglkan tu ..
ya allah..tuhan je yg tau mcm mane perasaan tu...

pasal buaian tu..
dulu mula-mula x nk bagi darwisy buaian jugak..
tapi biasela ragam anak kecik ni..
tapi lama kelamaan n sekarang Darwisy dah tak tido buai..
dier yg x tak nak..
sbb Gadis selalu ckp nga Darwisy x payah buai la kalau nak tido..
agaknyer dier faham kot.hihih

puting plak..
daripada start bagi masa kecik dulu sampai sekarang puting hanya untuk buat Darwisy lena tido..lepas tu Darwisy keluarkan sendiri dari mulut dier..
hihihihi...

Khairul Anam said...

Subhanallah.. Pengorbanan Seorang Ibu Tiada Tara... Perkongsian Yang Menarik... Semoga Menjadi Ibu Yang Menginspirasikan =)

With Julia said...

Mommy dhia...mmg awal bulan pertama dan bulan kedua jaga bb mmg kena kesabaran tahap 101% tau...mcm julia dulu mmg teruji lah sbb anak kuat kembung perut...perghhh Allah je taw cm ne rasa...tp bersyukur sbb kita ada anak...ramai kt luar sana dok tertunggu taw nak ada anak ...moga kita semua dipermudahkan ye...Dhia comellah bila senyum hehhe

Teratak Hami said...

Teringat akak pengalaman 1st baby. Dgn pantang takle mandi, badan lesu, bengkak susu lagi. Tension sampai nak beri baby kat orang... lawak pulak. Bila baby ok, gomol2 tak hingat.

Nanti oklah tu My, jgn risau. Pasal ebm tu, akak masa dalam pantang pun taknak kluar sangat. Sampai bengkak2. Memang tunggu jek baby request.

Niza said...

baby mula-mula memang macam tu. sama la baby saya dulu. asal jam 12 je mata akan segar-sesegarnya. kul 4 5 pagi baru tido balik. tapi dalam 2 3 minggu je pas tu waktu tido dia berubah. baby saya pun tak dapat fully bf. lepas 2 bulan terus stop bf. puting tak berapa panjang n susu pun tak berapa nak banyak. banyakkan bersabar.

Munnafendy said...

sedihnya part suami balik tu...adoiyai...camana la nnti eh..nk suh hubby amik cuti sebln la bleh x...ahhahahahaa

Rabia Sensei said...

wah, bestnya ada baby. tahniah yer =D

nini said...

bila baca post akak ni, terkenang masa kita kecik2 dulu, baby dulu...caman la mak kita jaga kita kan..kalau kita tak banyak ragam oklah, tapi kalau ragam cam dhia ni, kesian plak..hehe

ummiharris said...

Cantiknyer blog

Anonymous said...

Umur bape hari baby masuk buai?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers