9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, February 21, 2013

Saya dilarang untuk mendekati anak sendiri... :(

Salam readers...

tatao dari mana nak mulakan.. tatao pada sapa My nak luahkan... tatao berapa liter dah airmata ni mengalir.. mengalir sebab terlalu rindukan satu-satunya puteri kami, Dhia Batrisyia... :'(

3 hari lepas My tiba-tiba demam. Sehari seblum tu dah rasa seram sejuk kat ofis. Malamnya ke klinik suhu 38'c... MC esoknya. Sempat pergi berurut sebab My ingat sebab My terlalu letih. Tapi lepas tu demam masih on off. sakit-sakit badan masih terasa. Ditambah dengan keletihan menjaga Dhia yang meragam taknak tidur gara-gara selsema+berkahak. Semalam My tak datang kerja lagi.. Sampailah masa tengah mengepam My perasan macam ada biji-biji merah di badan. MasyaAllah.. banyaknya! Dalam kepala hanya fikir denggi atau chicken pox!!

Nasib baik masa My perasan biji merah tu enchek hubby dah pun odw balik rumah. My suruh balik awal bawa pegi hospital sebab My on off demam n Dhia plak meragam sebab selsema+kahak dia masih banyak. Tak lama tu enchek hubby sampai. My persiapkan apa yang patut untuk ke hospital.

Masuk bilik doctor, bila dia tengok bintik-bintik merah tu... sah chicken pox! alahai... dah tua-tua bangka macam ni baru nak kena memang bengkek giler la kan... -..- Doctor yang rawat tu plak bukan bahagian pediatrik atau O&G so bila My tanya bab penyusuan dan jangkitan pada anak dia call sorang doc perempuan untuk pengesahan. 

Alhamdulillah... masih boleh breastfeed anak malah sangat-sangat digalakkan untuk antibodi anak. Cuma kalau boleh jangan bagi direct. Pasal jangkitan, doc cakap memang sangat senang berjangkit.. so, jangan pegang anak sekurang-kurangnya seminggu. doc tu cakap macam serious sangat je sampai kalau boleh jangan duduk serumah dengan anak... :'(

Ah sudah.. keluar bilik doc kitorang dah terfikir nak suruh sape jaga anak sepanjang My kena chicken pox ni. My cuma terfikir MIL n BS je. Alahai nak letak rumah MIL jauh sangat dengan anak nanti... Nak letak dengan BS pun risau jugak yela sebab orang luar kan... Lepas balik dari spital memang My tak dukung anak langsung. sesekali je usap celah kening dia bagi dia tidur. Kebetulan bawa adik ipar teman sekali gi spital so dia yang dukung Dhia sepanjang balik.

Sudahnya, sebab ini pengalaman pertama My kena chicken pox (agaknya lah) dan first timer kami jadi mummy daddy so sebab risaukan Dhia, malam tadi Dhia tidur kat rumah BS... MasyaAllah.. balik je rumah teresak-esak My nangis. Pakaian Dhia yang belum berbasuh My cium puas-puas... :'( terngiang-ngiang suara Dhia berborak dengan mummy daddy... Ya Allah rindu sangat kat anak mummy... :'(

Kami cadang nak letak Dhia siang malam di rumah BS sepanjang seminggu ni. Nak bawa Dhia balik rumah waktu malam boleh je asalkan My kuarantinkan diri dalam bilik n enchek hubby jaga Dhia. cuma tu lah My risau kalau tengah-tengah malam Dhia bangun nak menyusu.. Sah-sahlah enchek hubby takkan terjaga eventho tangisan anak tu sebelah telinga dia je! haih~ n kalau My kejut dia still My kena keluar bilik jugakkan... pastu nak panaskan susu ke, nak ke toilet ke.. nak minum ke... still ada risiko untuk berjangkit kan... :'( Allahuakbar....

La ni sorang-sorang kat rumah. enchek hubby gi kerja. Dhia? kat rumah BS lah mana lagi. Rindunya kat Dhia sampai termimpi-mimpi dia tadi... :'(

Sekarang ni, My confuse. Apa yang perlu My buat. My ada gak tanya sana sini. Ada yang kata ok duk serumah ada yang kata memang sangat senang jangkit n kalau boleh jauh-jauh. ada yang kata takpe kalau baby berjangkit ada yang kata bahaya/kesian kalau baby berjangkit... Alahai... mana satu My nak ikut n percaya ni... semalam doc cakap pun macam serious bahaya sangat. Kalau ada tanda-tanda baby lain macam dari biasa cepat-cepat bawa gi spital katanya. Yela, baby bawah 5 bulan ni antibodi belum kuat lagi kan.. senang kena infection tak kira kat mana pun. 

Ya Allah sembuhkanlah penyakitku segera agar aku dapat bertemu Dhia kembali... :'(

Yu ols ada tak petua bagi chicken pox ni cepat baik? :( Sekarang ni dah penuh kat abdomen. Kat muka pun dah naik. ahhh gatalnya toksah cakap lah. rasa nak garu-garu je... :( 

Hurm... My risau jugak letak kat BS ni. Dah lah sah-sah BS akan bawa dia keluar sana sini... :'(

alahai siannye anak mummy kalau kena mcm ni...:(

Dhia, mummy rindu Dhia... mummy rindukan senyum tawa Dhia.. :(

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

x sampai hati plak

Ameh Wahab said...

Alahai kesiannya...my, sy pun penah kena punca sebab berurut mase sakit badan sebab nak demam, rupenye mak sy kate x boleh berurut sebab masa tu urat kite tengah kembang sebab tu yg panas sampai keluar chicken pox itu nasib baik x memudaratkan.. tpi masa sy kena tu bujang lagi...try tido atas daun semambu, pasal baby tu lebih elok la ada bantuan org lain tuk jaga sbb kesian baby...rajin2 sapu calamine lotion tu bagi cepat surut chicken pox tu...disarankan pakai seluar and baju panjang supaya x senang berjangkit pd baby...take care yer.. =)

KUREKURE COMEL said...

awk minum air kelapa byk2...cepat keluar n cepat sembuh...pastu awk cari daun sebambu.....wat alas tdo..


try ek...:)

permatabiru said...

ambik air penawar.cara tradisional.bagi cepat dia keluar campak tu. buat sup ayam..n minum air kelapa..satu ja larangan jangan mengogerng di dalam rumah..gatal nanti...:)

Mrs. Abi said...

kalo petua org dulu2 suh minum air kelapa muda.... try la kak my... siannn dhia...

jgn kasi kena hujan, nnti parut tu kekal...

semoga cepat sembuh!

Iha Zaliza said...

Risiko memang tinggi kalau dhia dok kat rumah.. sian dia nanti kalau terkena jangkitan, 24jam nangis je nanti..

my mom cakap kalau akak rasa bintik2 dah keluar sepenuhnya, baru boleh minum air kelapa.. sapu ubat calamine kat tempat yg berbintik.. function dia utk kurangkan rasa gatal dan sejukkan badan.. boleh dapatkan kat klinik kesihatan or farmasi.. dan last sekali, bila akak rasa demam campak dah sembuh sepenuhnya, akak kena minum kolagen untuk hilangkan parut (kalau ada)..
get well soon sis :)

diana said...

TAK DE PENGALAMAN..ANAK SAYA DUA2 BELUM KENA DEMAM CAMPAK..SAYA PUN DAH LAMA TAK DEMAM..KALAU JADI KAT SAYA MEMAMNG MENANGIS DULU LA..KEMUDIAN BARU PIIR NAK BUAT CEMANA..

mas saari said...

mmg senang berjangkit kalau dok serumah.. akak dulu anak yg sulung kena dan masa tu akak pregnant anak kedua 7 bln.. doktor siap ckp jgn dekat ngan anak dan tido sebilik ngan dia sbb akak pregnant.. pastu tak pernah kena lg.. tp nak buat camne anak sendiri sakit kenalh jaga kan.. last berjangkit jugak pd akak.. redha jelah.. harap my sabar ye!

mOoN said...

alala.. ciannya kat dhia.. apapun,, wish sis cepat sembuh and boleh peluk dhia macam biasa..

sy penah pisah ngan aisya 2 hari je pun sampai termimpi2.. tak leh tido malam.. huhu.. x dapat nak bayangkan if sampai seminggu..

Munnafendy said...

alamak kesiannya...maaf xdpt nk bg pape cdngn sbb diri sndri blum pnh kena lg..

With Julia said...

Dugaan nih kena chicken pox time dh jd mommy...ju doakan semoga my cpt sembuh ye...aah x leh pegang bb buat masa nih dear...uwaaaaaaaaaa nangessss...

mrs kayrul said...

ala sedihnya baca....tak dapat bayangkan perasaan My terpaksa letakan dhia kat BS...mujur la diorg tak kisah....harap dhia ok disana...


semoga My cepat sembuh tau...

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

misz_adirull said...

alahai~ kesiannya my..
semoga cepat sembuh ye..
petua minum air kelapa tu memang bagus..bagi cepat sembuh...
take care...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers