9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, June 24, 2013

Jerebu oh Jerebu

Hola hola hola... Urghhh as usual.. lots of posting pending n at last it's too late to update here! Arghhh seyes sangat malas + takde masa + takde idea... -.-

Anyway guys, sedia maklum bahawa negara kita sedang dilanda jerebu yang boleh dikatakan sangat teruk sejak beberapa harini. Di johor sahaja sudah mencapai tahap yang sangat bahaya melebihi 400 IPU sehingga diisytiharkan darurat di beberapa kawasan! Bayangkan 400 je dah masuk tahap hazardous.. but now it's up to 750+!!! omg!!

Di Kuala Lumpur setakat ini telah pun mencecah 100+ IPU. nampaknya angin dari selatan dah tolak ke sini. So, berjaga-jaga lah anytime the index will be increase and increase...rce

So, di kala jerebu sedang melanda ni hadkan lah aktiviti-aktiviti luar rumah. Kalau macam My ni kene bekerja nak buek lagu mane kan  kenalah bekerja. haih time-time macam ni lah rasa menyesal tak jadi cikgu kalau tak sudah bersenang lenang daku di rumah wakakaka.. Tapi nasib baiklah sekolah-sekolah tu cuti berganti sedap sikit hati dengar hahaha giler dengk! ;P

U guys yang tinggal di Johor and Melaka tu kalau boleh sila duduk di rumah. Kalau setakat nak keluar sebab nak soping baju raya henti-hentikan lah. Utamankan priority.. sayang diri ke sayang sebab tak sabar nak celebrate raya? padahal puasa tak abis ganti lagi tu sebok nak soping raya... :P Kalau perlu untuk keluar atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan silalah pakai mask ye. kalau dah tahap hazardouse yu olsss boleh membahayakan kesihatan... My pagi ni je gi keje dah mula pakai mask maklumlah merempit.. hihi. satu mask RM1 hokay!! cari makan betul farmasi ni... grrr. oh company! sila bagi mask percuma kepada kami.. huuuu

source
API Indicator (source)

Index Value
PSI Descriptor
General Health Effects
Health Advisory
Up to 50
Good
GoodNone for the general population
51 to 100
Moderate
Few or none for the general populationNone required
101 to 200
Unhealthy
Mild aggravation of symptoms among susceptible persons ie. those with underlying conditions such as chronic heart or lung ailments; transient symptoms of irritation eg. eye irritation, sneezing or coughing in some of the healthy population.Persons with existing heart or respiratory ailments should reduce physical exertion and outdoor activity. The general population should reduce vigorous outdoor activity. Appropriate public advisories regarding the use of respiratory masks and other health matters will be given.
201 to 300
Very Unhealthy
Moderate aggravation of symptoms and decreased tolerance in persons with heart or lung disease ; more widespread symptoms of transient irritation in the healthy population.Elderly and persons with existing heart or lung disease should stay indoors and reduce physical exertion and outdoor activity. The general population should avoid vigorous outdoor activity. Appropriate public advisories on air cleaning devices for homes and offices will be given.
301 to 400
Hazardous
Early onset of certain diseases in addition to significant aggravation of symptoms in susceptible persons; and decreased exercise tolerance in healthy persons.Children, elderly and persons with existing diseases should stay indoors and avoid outdoor activity. The general population should avoid all unnecessary outdoor activity.
Over 400
Hazardous
PSI levels above 400 may be life-threatening to ill and elderly persons. Healthy people may experience adverse symptoms that affect normal activity.Children, elderly and persons with existing diseases should stay indoors, keeping the windows and doors closed and avoiding physical exertion as far as possible. Outdoor activity should be avoided. The general population should keep physical exertion and outdoor activity to as low a level as possible.
yu ols... lets pray... moga-moga Allah turunkan hujan.. moga-moga jerebu ini tidak berpanjangan... moga-moga kita boleh menyambut Ramadhan akan datang dengan tenang... Amin.....

Haip!!! tak sekolah duduk rumah jangan keluar!!





3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bahaya kan

:: Mrs.Eady :: said...

kene bynk minum air nie..

oshinz said...

minta-mintalah cepat beransur jerebu ni. susah nak bernafas kalau pakai mask tu. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers