9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, January 29, 2013

Berpisah

FYI, today is the first day Dhia dihantar ke rumah Baby Sitter... Subhanallah... hebatnya perasaan seorang ibu... Dari malam tadi masa tido dengan Dhia My dah menangisi 'perpisahan' ini... Pagi ni masa nak pegi hantar dia dengan enchek hasben pun menangis-nangis My peluk Dhia macam dah tak jumpa lagi je... :( Korang.... My dah tatao lah nak mengadu pada sapa... tulis kat sini je lah My mampu... My sedih sangat sebab terpaksa hantar anak dalam jagaan orang lain... family sendiri pegang anak My pun My dah tak keruan inikan beri orang luar yang jaga... :'(

My start keje next week tapi kitorang start hantar Dhia harini sebab nak train Baby Sitter.. bagi BS kenal Dhia dulu beberapa hari ni at least kalau dia 'buat hal' My masih ada bercuti di rumah. So, sekarang My sedang berseorangan di rumah tanpa Dhia tercenta. Enchek hasben? keje. Ingatkan nak qada' tido, rehat tapi dari balik hantar Dhia tadi My tak dapat lelap... kemas-kemas rumah... n online je lah... n ingatan? sangat-sangat mengingati Dhia!!!!! 

Padahal rumah Baby Sitter tu belakang rumah je... entahlah. membayangkan anak dalam dakapan dan jagaan orang lain buat My terlalu lalu sedih... Ya Allah kuatkanlah hati aku... kuatkanlah hati aku... :'( Kuatkanlah hati aku... :'(... My tak dapat bayangkan kalau dah start keje minggu depan.. seyes yu ols... tolonglah apa yang My perlu lakukan untuk kembali bertenang... :'( My akan tinggalkan anak dalam jagaan BS 12 jam bermula 7 pagi hingga 7 malam. korang bayangkanlah... masa bersama BS lebih banyak berbanding bersama mummy nya sendiri. ye, My akan bersama dia 12 jam berikutnya tapi siang dan malam adalah 2 situasi yang berbeza... My tak dapat nak bermain gelak-gelak tawa dengan Dhia sepanjang 12 jam tu... Ya Allah peritnya... :'(

Ikutkan hati, nak je My ambil cuti lagi jaga Dhia.. tak kisahlah nak kena layan ragam dia pun yang penting My rasa selamat dia ada bersama My... :'( Ikutkan hati nak je benti keje so that My je yang akan bersama dia tengok dia membesar depan mata.. tapi apakan daya... My ada tanggungjawab lain... My perlu membantu enchek hasben tambah pendapatan keluarga kami... Nak tak nak, My terpaksa tinggalkan dia dengan orang lain... Ya Allah... kuatkan hati aku... :'(

Apa yang My harap sangat adalah... Baby sitter mampu menjaga Dhia sebaik-baiknya... :'(

Dhia... mummy rindu sangat kat Dhia.. rindu dengan bau masyam Dhia... rindu dengan senyuman Dhia... rindu dengan tangisan Dhia... mummy rindu Dhia sangat-sangat!! Dhia jangan nakal-nakal ok... jangan lupa mummy tau... Mummy tak sabar nak tunggu petang mummy nak ambil Dhia!!

Mood: sedih terlampau!

Saturday, January 26, 2013

Kembali ke Sarang

Fuhhhh... sejak dah balik rumah sendiri ni memang takde masa nak berbelog. Nak posting guna tab rasa tak puas je nak kena pakai lappy gak hihi. Ok sekarang si kecit sedang tido laju-laju on lappy and terus posting hehe...

My dah 6 hari balik rumah sendiri bersama suami dan anak setelah menghabiskan waktu berpantang di kampung. Bermakna, dah 6 hari jugalah My bersendirian menjaga Dhia di rumah sementara enchek hasben keluar bekerja. How was it??? fuhhh memang becinta sangat... -.-

On the day yang kami balik sini Allah je tau how i'm feeling.. meninggalkan emak tersayang. Emak as expected, menangis masa dok peluk cium Dhia. Yela, lebih sebulan kat kampung mak jaga mana lah dia tak sedih bila kami balik kan. Lepas ni mak mesti sunyi.. Dah takde bunyi tangisan cucu dia... My dapat rasakan perasaan emak!

Sampai je KL dapat sms mak tanya dah sampai ke. Sebelum ni kalau My balik KL tak pernah sms, mesti My yang sms dulu bgtau dah sampai. Tak cukup dengan tanya kat mana mak sms lagi tanya dhia camne... lewat petang tu pun mak tanya lagi dhia camne. Yela, mak dah masak sangat dengan ragam dhia risau dia agaknya. Menangis My dapat sms mak.. bertambah-tambah tangis My bila akak sms bgtau lepas My balik pagi tu akak bawa mak jalan-jalan gi bandar.. Lepas maghrib tu akak cakap mak tiba-tiba teresak-esak menangis.. mak kata.. tengah buat apa agaknya dhia.. Ya Allah, rindu sangat mak kat cucu dia ni hehe... sabar ye mak.. nanti CNY kami balik lagi.. :)


Al kisah nya pulak selama dah 6 hari duk rumah dengan si kecit ni.. Subhanallah.. punyalah gabra haha. Gabra bukan hape, selama ni sebulan lebih kot duk kg dengan mak. Tak risau sebab kalau dhia meragam dhia menangis mak ada.. mak je terror pujuk dhia beselah tangan orang tua kan.. kalau My pegang makin nyaring tangisnye...-.- 6 hari kat rumah ni... ada lah jugak sesekali dia meragam.. err sesekali hape berkali-kali gaklah... hilang sabar My dibuatnya uwwaaaa... My paling takut kalau dengar dhia menangis.. risau sebab tatao nak buat apa kalau sume benda dah buat (bg susu, tukar pampers, cube tidokan, sapu minyak kat poyot)... mulalah My sms enchek hasben mengadu itu ini.. macamlah dia boleh balik kannnn... hari-hari My sik tengok jam je.. doa-doa dhia tak meragam n cepatlah waktu berlalu supaya enchek hasben lekas-lekas pulang hehe...

Maternity leave My berbaki seminggu lagi. Fuhh.. terasa lama lah jugak. Dalam pada masa sama, rasa sedih plak nak tinggalkan anak bila naik kerja nanti.. :'(... Harap-harapnya baby sitter dhia boleh jaga dhia sebaiknya dan dhia pun tak banyak meragam kat rumah BS nanti. Amin.... Anyway, next week My dah start hantar Dhia ke rumah baby sitter. Bagi BS training dulu seminggu sementara My masih bercuti. Hopefully Dhia senang dijaga.. Anak mummy pls jangan buli BS okay.. :-*

Ikutkan next week gak ada company retreat dekat Port Dickson. Lady boss dah text-ed awal-awal tanya nak gi tak. Awalnya ingatkan kat KL n cuma satu malam je.. tiba-tiba dapat email tukar buat kat PD daa.. 3 hari 2 malam plak tu. Bleh bawa family but enchek hasben keje. So, tak dapatlah My pergi.. anak tak sampai 2 bulan tak sampai hati nak tinggal.. Lagipun Dhia dah fully breastfeed sekarang.. haru laa My nak tinggalkan stok... pastu nak buat pumping kat sana kang lagu mana plak kan.. Ikutkan memang nak pegi sangat. Yela, ofis buat event/program apa-apa mana penah lagi My miss... but this time.. terpaksalah tarik diri. Ikutkan tak boleh tak pegi senanya tapi luckily My masih dalam cuti bersalin so ada excuse lah.. Sorry ye boss.. Dhia kecit lagi nak tinggalkan. InsyaAllah next event dia dah besar sikit dah rasa lega untuk ditinggalkan it will be no problem for me.. :)

errr... Dhia dah bangun! till then!!!


Saturday, January 19, 2013

Malam terakhir.. bersediakah aku?

Jam dah almost 11pm.. manalah daddy Dhia tak sampai-sampai lagi ni hurm.. FYI, malam ni adalah malam terakhir kami di rumah mak. Pejam celik pejam celik, dah 46days berada di rumah mak. Haih~ rasanya macam baru semalam bersalin, macam baru semalam balik berpantang dengan mak, macam baru semalam lambai hasben balik KL.... Arrgh... how time flies....

My akan rindukan mak. rindukan masakan mak. Dhia pun mesti rindu nak nenek pujuk sebab mummy tak pandai pujuk Dhia... :'(... n lebih-lebih lagi nenek.. mesti sunyi sebab cucu dah balik KL... uwwwaaaa seyes sayu je hati ni malam ni... sayu nak meniti hari esok.. pulang semula ke bumi KL!

dan... dan... yang paling merisaukan My... dah bersediakah My untuk pikul tanggungjawab sebagai seorang ibu sepenuhnya?? Sudah bersediakah My tempuh hari-hari mendatang bersama insan baru ni? Ya Allah bila difikir-fikirkan seyesly My sangat worried... i have another 2 weeks leave... Macam mana My nak lalui hari-hari itu bersama Dhia? Sementara enchek hubby ke kerja... Dengan dhia yang suka meragam... uwwaaa takutnyaaaa... mampu ke My? :'(

Sampai sekarang kalau Dhia melalak tahap gaban My tak mampu nak pujuk dia. seyes tak reti... :( Nenek je pandai pujuk Dhia... Nenek je boleh buat Dhia berhenti menangis... Kalau My balik esok, kalau Dhia meragam, menangis... macam mana My nak buat? kalau My tak bleh handle? Jiran-jiran dengar achaner? :(

fuhhhh... giler kau tak risau.. first timer ni... :(

Moga Allah permudahkan.... Amin!

Tuesday, January 15, 2013

Menjayakan Breastfeeding - Item penting yang perlu ada

Haih~ sehari dua ni Dhia dah bangun seawal Subuh... lepas minum susu, tido balik. sebelum tengahari dah bangun. Lepas mandi, tidokan balik sikit punya susah nak lelap. Lelap kejap je tak sampai 15 minit dah berjaga balik. My pun cuma sempat pegi buang air yo. Lepas tu My layankan dia, susukan dia.. dia dah bosan dia mengamuk.. My tidokan balik. as usual dia tido bape minit je or tak tido langsung.. sampailah ke maghrib.. Mulalah meragam. Sebab tak cukup tido. Mata dah mengantuk sangat tapi ditahan-tahan grrr... dalam kul 10/11 barulah dia lelap.. Mummy ngan nenek yang tersengguk-sengguk hadap dia tau... sabar je lah...-..-

Anyway, straight to the point. Sementara Dhia dah Zzzzz ni baik cepat-cepat update. kali ni My nak cakap pasal my breastfeeding journey. As I mentioned before, dengan kejamnya My dah pernah beri Dhia susu lembu.. sedangkan dia bukanlah anak keturunan haiwan berkenaan.. -.-' Biasalah awal-awal kelahiran haritu kekurangan pengetahuan pasal breastfeeding. Padahal masa tu perut Dhia hanyalah sebesar guli.. Tapi My silap.. tangisannya buat My tak sampai hati lalu bagi susu lembu sebab masa tu Miss B masih kering.. :(

Sekarang, My dah kurangkan susu lembu. Ye.. kurangkan sebab My tengah buat stok ebm.. susu masih belum berapa nak meriah jadi terpaksa topup formula. Dhia pulak refuse untuk direct feeding, dia lebih suka susu badan thru bottle. So, memang stok pumping bukan untuk ebm semata tapi untuk current supply jugak.. My sedang bertungkus-lumus mencari gali knowledge mengenai Exclusive breastfeeding sekarang. All infos my simpan n print. Bersungguh-sungguh ni. Ye, My nak teruskan penyusuan. My nak Exclusive breastfeeding Dhia.. InsyaAllah.. sehingga 2 tahun!!! I hate cow's milk badly actually.. :'(

Untuk meneruskan azam n impian My yang satu ni, macam-macam My dah buat.. My beli pump Spectra 3 (itu je termampu), My beli storage bottle/bags, My gain knowledge from internet, My makan supplements as milk booster... n ada beberapa lagi wishlist.. owh bukan wishlist tapi list yang memang kena ada untuk menjayakan impian ini.. fuhhh

Pengetahuan asas

Paling penting. Yela, xde pengetahuan pasal breastfeeding macam mana nak berjaya ye dak? Untuk mendapatkan pengetahuan itu My join group KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) di Facebook. Giler kau group tu dah lama giler n mempunyai ahli seramai 34,770 orang setakat ni. wow! n, n, n... banyak giler ilmu yang My dapat kat situ... :). Buku 'Hebatnya Susu Ibu' tak kurang hebatnya. Baru je beli online.. belum start baca lagi...:D



Breastpump

Setakat ni pump dah ada. Spectra 3. Tapi tengah pikir macam mana kat opis nanti? Takkan nak angkut spectra 3 gedabak tu? Nak beli another electric pump? Owhhh worth it but... x kot.. better use for Dhia's other stuff. My ada beli manual pump unimom tapi macam tak sesuai je dengan My.. suction macam tak berapa nak kuat susu pun segan-segan nak keluar.. lenguh tangan plak tu.. :( hurm... Angkut je lah spectra 3 tu. Unimom? My try n error dulu mana tau okay. Ada sape-sape nak sedekah breastpump? -..-

Breastpump Backpack/knapsack

I don't have this yet. Must buy. sebelum naik kerja. Dah survey.. harga paling murah around RM90+, Autumnz.. Tapi My macam lebih prefer AmazingMom ni kot... siap leh letak gambar baby sekali hehe. Harga pun around RM90+ je. ('je'...?-.-). Hurm... 

Cooler Bag & Ice Pack

Dah ada satu cooler bag dan 3 pcs ice pack (Autumnz), tapi rasanya kena beli lagi 1 set kot? Sebab i think of satu untuk bawa gi ofis, satu lagi bagi kat babysitter so takdelah semak peti ais BS tu kan. acaner acaner? ok tak?



Warmer & Sterilizer

Hurm, menda alah dua ni My masih fikir lagi. Korang rasa perlu ke? For sure, lama-lama nanti benda ni jadi pekasam je kot sebab biasalah, awal-awal je kang rajin guna..-..- Tapi, My fikirkan kalau My travel. Bawa susu botol (since baby refuse df)... nak panaskan celah mana kan? SO kalau ada car warmer elok gak ye dak? n untuk BS, rasanya better tak sediakan warmer untuk kemudahan dia? hurm. Sterilizer tu... entah. perlu ke? Biasanya My sterilize botol-botol tu dengan air panas je. My ingat nak cari yang preloved je tapi kebanyakkan yang My jumpa dah sold out. Ada sape-sape nak let go dengan harga murah? silakanlah huuuu

Storage Bottles & Bags

Hurm, setakat ni dah ada 12 botol kot. Storage bags ada dalam 50pcs je haha. Cukup dulu kot wat masa ni sebab peti ais rumah cuma satu pintu je.. susu tak tahan lama nanti.. :( So nanti beli lagi storage stuff ni.

Milk Booster

Ini perlu. Susu My ni agak kurang meriah. But, sejak ambil supplemen Alhamdulillah nak kata meriah sangat idaklah tapi boleh tahan lah. Milk Booster pilihan My adalah vitamin Shaklee. Supplemen ni bukan sahaja sebagai milk boosters tapi juga untuk kesihatan diri. Seriously, lepas ambil supplemen shaklee ni badan My rasa ringan je.. tak rasa penat.. tak mengantuk.. Buang air pun lawas je. n yang paling best, berat badan My turun! satu set Girdle sebelum kawen yang My tak muat nak pakai lepas bersalin haritu dah boleh muat masuk peha, punggung dan pinggang! My sedang usaha lagi untuk lebih sihat dan InsyaAllah kurus... errr...-.-

Anyway, yu ols kalau nak try Shaklee boleh helo helo My okay... I am a distributor of Shaklee now.. :) Kalau nak walk in terus ke Shaklee pun boleh.. guna je ID My 921432 untuk dapatkan harga murah.. :) Kalau takde branch berhampiran boleh je halo-halo My k dun worry i'll give you the best price.. penghantaran ke seluruh Malaysia...! (ceh sempat promote product). Jom LIKE PAGE FB ---> Vitamins4HealthyLife
Anyway, My harap sangat-sangat dapat exclusive breasfeeding.. at least for the first six month ni. Tapi kalau boleh taknaklah 6 bulan je.. nak sampai 2 tahun seperti yang disyariatkan. Amin... Korang pun sokonglah My hokay! n those yang ada pengalaman tu mehlah share dengan My breastfeeding journey korang... :)

err... what else needed for successful breastfeeding? 

korang tak teringin ke nak bagi aku hadiah menatang2 di atas sempena aku bersalin ni? -..-

Monday, January 14, 2013

40 days of Dhia Batrisyia. Dah bijak memilih.

Hello readers! Eh masih ada ke readers? -..-

My little princess was 40days old yesterday! Err... orang berpantang 40 hari ke 44 hari erk? Ahh tak kire ahh consider dah abis ah ni. burn la lagi 4 days. haha. Lagipun Dhia bijak macam bukan baby baru lepas hari hehe..
40 days of Dhia Batrisyia.. :)
Anyway, soal berpantang.. senanya better 40, 44 60 atau 100 hari ek? n apa yang perlu berpantang tu? dari segi pemakanan je kan kan? Ala tapi kan bape hari pun pantang My rasa macam My ni pantang tak pantang same je lah... haha. Kat rumah mak memang takkan jumpa makanan-makanan sedap seperti fast food dan seantero dengannya. So, My hanya makan makanan yang mak masak.. makanan-makanan selain masak hanyalah biskut, roti, kuih muih, sate pun ado wooo.. n termasuklah durian.. burppp...:D (baby dhia sangat kuat, My makan durian sangat banyak hoke sepanjang last 2 weeks tapi Dhia takde cirit birit ke panas badan ke..heheh)

Yu ols yang dah alami pengalaman berpantang tu share lah dengan My what kinds of foods yang yu ols rasa My perlu lagi berpantang at least 60 hari ke, 100 hari ke setahun ke. Lebih-lebih lagi My breastfeed anak kan. Yela, My ni bab makan tolak batu kayu je takutlah nanti dah balik KL dah terdedah dengan makanan-makanan superb My jadi lupa ingatan yang My ni baru melahirkan dan dah ada anak yang sedang disusukan. haaa parah. so do leave your advise here okay.. tq! :)

Yu ols tau tak, Dhia sekarang.. grrr.. geram sungguh. tengok je lah muka nakal kat atas tu. ini anak.. sudah bijak hoke. Sudah sedia maklum, dengan kejamnya My dah TERcampur bagi fm dekat dia. Tapi lately ni dalam process nak singkirkan susu lembu dan teruskan fully bf, by right naik je keje no more susu lembu. Sekarang ni memang dah lebihkan susu badan cumanya sebab My tengah buat ebm sikit untuk stok minggu-mingu awal keje nanti jadinya susu fresh untuk dia minum agak terhad sebab Dhia tak suka nak direct feeding.. ;'( Sumbatlah macam mana pun Miss B kalau dia dah betul-betul lapar dia tolak mentah-mentah df, dia prefer susu dalam botol.

Dan, bijaknya dia.. taknak df ngan mummy tapi nak susu mummy. nak susu mummy dalam botol je taknak df.. :( Yang ni, mungkin silap My jugak sebab awal-awal dah bagi botol.. :( Lepas tu dah pandai bezakan susu lembu dengan susu mummy.. bila bagi susu lembu main-main isapnya.. selalu membazir tak habis. Tapi kalau bagi susu mummy dalam botol. laju je isapnya, tak pernah tak habes.. :) My seronok lah dia tak suka susu lembu tapi tu lah My kena usaha perbanyakkan susu badan. Sebab nak kena buat stok ebm, dalam pada masa sama kena jugak pump untuk dia minum hari-hari... haish~ Tak boleh jadi ni, kena ajar dia df balik. My nak dia tak tolak minum df dan bottle.. baru sebulan lebey dah pandai memilih grrr

Setelah lebih 40 hari di kampung halaman mak n abah... kami 2 beranak bakal pulang ke kota metropolitan pada hujung minggu ini. Daddy Dhia akan ambil kami weekend nanti.. :) Hurm, awal-awal dulu menanges2 kena tinggal enchek hasben, la ni bila nak balik kL My pulak terasa nak panjangkan lagi tempoh berpantang sebab kesian dekat mak. Yela, dah lama kat rumah mak Dhia pun dah serasi dengan nenek.. rasa sedih plak nak tinggalkan mak. For sure, mak mesti sedih n sunyi balik kat rumah ni nanti. Maklumlah anak-anak semua tinggal jauh... huuuu~ tak sampai hatinya nak tinggalkan mak... apakan daya, My ada tanggungjawab sebagai isteri dan ibu yang perlu diteruskan..;')

Lepas ni balik rumah banyak benda nak diuruskan. Nak mengemas rumah. Maklumlah dulu duduk berdua sekarang dah bertiga. Barang-barang anak je mak aih memang penuh lah kete ni. Nasib baiklah bonet kete tu giler luas itupun konfem muat-muat semua barang. Silap haribulan ada barang yang kena tinggal dulu kat rumah mak kang haha. 

Urusan babysitter tayah pening pale, dah tersedia ada sejak bersalin lagi tinggal nak submit form he haha. Akak belakang rumah je. Kebetulan enchek hasben duk usha-usha dengan brother tu (suami dia), wife dia pernah jaga anak orang dulu sekarang dah takde.. so dia akan jaga Dhia sorang je la nanti. Yela, baby kecik-kecik macam ni tak berani My nak hantar kat nursery.. dengan kes-kes yang macam-macam sekarang ni.. fuhhh memang tak berani. Biarlah BS ni fokus kat anak kita sorang je.. Bayaran? belum tau.. hurm... agak-agak berapa ek. 

last but not least... banyak benda lagi nak post ni! tapi nantilah. nak melayan anak yang takmo tido ni hehe. till then!

Tuesday, January 8, 2013

Tempoh Darah Nifas & Persoalan Mengenainya

Harini merupakan hari ke-35 My berpantang n... darah nifas masih belum kering... pelik jugak. Keluar memang dah tak banyak sekadar setitik dua tak pun setompok je.. My nak mandi wajib tapi darah tu macam tak menunjukkan mahu berhenti keluar.. hari-hari mesti ada... Risau gak. Lame giler tak solat ni.. dah rindu nak pegang Quran mengaji.. :( selama ini ke tempoh darah haid? Bila ditanya kepada emak, emak kata perkara biasa. hurm...

Maklumlah first timer kan... Dah nak habis pantang baru sebuk nak cari info pasal nifas. ape daaaa....-..-

Berikut adalah hasil pencarian My:


Apa yang dimaksudkan darah nifas? 
Darah nifas ialah darah yang keluar dari faraj wanita kerana melahirkan anak. 
Adakah darah yang keluar sebelum lahirnya anak juga dikira darah nifas? 
Sepakat para ulamak menyatakan bahawa darah yang keluar dari kemaluan wanita sebaik sahaja selepas melahirkan anak adalah darah nifas. Namun mereka berikhtilaf berkenaan darah yang keluar bersama dengan bayi atau sebelum kelahiran bayi; adakah termasuk darah nifas atau tidak? 
1. Bagi pandangan mazhab Syafi’ie; Darah nifas ialah darah yang keluar selepas lahirnya bayi sepenuhnya. Oleh demikian, darah yang keluar bersama bayi atau sebelumnya bukan darah nifas. Ia sama ada darah haid (jika ia sedang haid kerana mazhab Syafi’ie berpandangan harus wanita hamil kedatangan haid) atau darah fasad jika bukan haid. 
2. Di sisi mazhab Imam Ahmad; darah yang keluar dua hari atau tiga hari sebelum melahirkan anak yang disertai dengan rasa sakit, begitu juga darah yang keluar bersama dengan keluarnya bayi adalah dikira darah nifas sama seperti darah yang keluar selepasnya.Berapa lamakah tempoh paling pendek bagi darah nifas? 
3. Mengikut mazhab Imam Malik pula; darah nifas ialah darah yang keluar ketika bersalin dan selepasnya. Adapun darah yang keluar sebelum bersalin, maka ia bukan darah nifas tetapi darah haid di sisi mereka. 
Berapa lamakah tempoh paling pendek bagi darah nifas? 
Terdapat khilaf di kalangan ulamak dalam masalah ini 
1. Mengikut mazhab Syafi’ie; tempoh nifas paling pendek (selepas seorang wanita melahirkan anak) ialah ialah seketika atau sedetik (لحظة). 
2. Para fuqahak yang lain berpendapat; tidak ada had bagi tempoh minima nifas kerana tidak terdapat nas Syarak menentukannya. 
Adalah tidak mustahil seorang wanita melahirkan anak tanpa keluar darah nifas sedikitpun. Terdapat riwayat menceritakan seorang wanita pada zaman Nabi s.a.w. melahirkan anak tanpa keluar darah nifas, lalu ia dipanggil dengan nama Zatil-Jufuf iaitu wanita yang kering.


Berapa lamakah tempoh paling panjang bagi darah nifas? 
Masalah ini juga diikhtilafkan oleh ulamak;
1. Jumhur ulamak –merangkumi ulamak-ulamak sahabat, mazhab Imam Ahmad, Abu Hanifah, as-Sauri dan sebagainya- berpandangan; tempoh nifas yang paling panjang ialah 40 hari. Pandangan ini berdalilkan hadis dari Ummu Salamah r.a. yang menceritakan; “Wanita-wanita bersalin pada zaman Nabi s.a.w. menunggu (selepas bersalin) hingga 40 hari” (HR Imam at-Tirmizi).
Berdasarkan pandangan jumhur ini; wanita bersalin jika ia mendapati darah masih keluar dari kemaluannya walaupun selepas 40 hari, maka darah yang keluar selepas 40 hari itu bukan lagi darah nifas, akan tetapi darah penyakit (istihadhah). Oleh itu, selepas 40 hari itu hendaklah ia mandi wajib dan menunaikan solat walaupun darah masih keluar. Keadaannya sama seperti wanita yang istihadhah dan tertakluk dengan hukum-hakamnya sebagaimana yang akan diterangkan nanti.
2. Imam Syafi’ie dan mazhabnya mempunyai pandangan berbeza dari pandangan jumhur di atas di mana menurut beliau; tempoh maksima nifas ialah 60 hari. Jadi, jika seorang wanita darah bersalinnya berlarutan selepas 40 hari, mengikut pandangan ini; darah itu masih dianggap darah nifas sehinggalah 60 hari. Dalam tempoh 60 hari itu jika darah masih keluar, tidak harus ia mengerjakan solat, puasa dan sebagainya lagi dari ibadah-ibadah yang mensyaratkan bersuci. Jika selepas 60 hari darah masih lagi keluar, maka ketika itu barulah ia dianggap darah penyakit dan tertakluk dengan hukum-hakam istihadhah dan sulasul-baul sebagaimana di atas. Imam Syafi’ie berhujjah berdasarkan pengalaman, yakni menurut pengalaman dan pemerhatian beliau; terdapat wanita yang pernah mencapai tempoh nifas hingga 60 hari. Adapun tempoh 40 hari yang disebut oleh Ummu Salamah dalam hadis di atas, itu adalah tempoh kebiasaan nifas bagi kebanyakan wanita, bukan bermaksud tempoh maksimanya.
Bagaimana jika kelahiran melalui pembedahan? 
Wanita yang melahirkan anak melalui pembedahan, jika keluar darah melalui farajnya selepas pembedahan itu, darah itu adalah darah nifas. Jika tidak ada darah yang keluar, tidak ada nifas baginya dan ia dikira suci. Kesimpulannya, sama ada seorang wanita itu bernifas atau tidak bergantung kepada keluar atau tidak darah dari farajnya selepas melahirkan anak, bukan bergantung kepada cara melahirkan iaitu melalui jalan biasa atau dengan pembedahan.
Bagaimana dengan suci antara hari-hari nifas? Adakah masih dianggap dalam nifas atau dianggap dalam suci? 
Seorang wanita selepas bersalin melihat darah keluar dari farajnya lima hari, kemudian ia mendapati empat hari berikutnya darah berhenti, kemudian datang semula selepas itu selama lima hari; apa kedudukannya pada hari-hari ketiadaan darah itu, adakah ia suci atau masih dianggap bernifas? 
Jawapannya; menurut pendapat ulamak-ulamak mazhab Syafi’ie; jika tempoh berhenti darah itu l5 hari atau lebih, maka ia dikira suci (yakni bersih dari nifas). Darah yang keluar selepas itu dikira darah haid. Adapun jika kurang dari 15 hari, maka ia masih dianggap berada dalam nifas mengikut pandangan yang rajih dalam mazhab. Jika ditakdirkan seorang wanita melahirkan anak tanpa keluar darah sedikitpun selepas bersalinnya dan keadaan itu berterusan hingga 15 hari, maka ia dianggap suci secara keseluruhannya. Jika keluar darah selepas 15 hari itu, maka darah itu dikira darah haid, bukan darah nifas. Dalam kes ini, wanita itu dianggap tidak bernifas.
Bagaimana dengan wanita yang melahirkan bayi kembar? 
Bagi wanita yang melahirkan anak kembar, menurut mazhab Syafi’ie; nifasnya dikira selepas kelahiran bayi kedua. Adapun darah yang keluar selepas kelahiran bayi pertama ia tidak dianggap darah nifas, tetapi darah haid jika berbetulan dengan kebiasaan haidnya atau dikira darah fasad/illah jika tidak berbetulan dengan kebiasaan haidnya.
Bagaimana dengan wanita yang keguguran anak? Adakah darah yang keluar selepas gugur itu dikira darah nifas?
Persoalan ini menjadi perbahasan di antara ulamak;
1. Mazhab Syafi’ie berpandangan; tidak disyaratkan untuk dikira darah nifas bahawa bayi yang dilahirkan itu hidup atau sempurna kejadian. Asalkan bidan mengesahkan bahawa yang keluar itu adalah janin manusia maka sabitlah hukum nifas bagi darah yang keluar selepas keluarnya janin itu sekalipun janin itu belum menampakkan rupa manusia iaitu hanya berupa seketul daging semata-mata.
2. Menurut mazhab Imam Malik; seorang wanita dikira bernifas jika janin yang gugur itu telah berumur empat bulan. Jika yang gugur itu baru dalam peringkat ‘alaqah atau mudghah, maka tidak dikira nifas bagi darah yang keluar selepasnya.
Apakah hukum wanita yang berada dalam nifas? 
Telah disepakati oleh sekelian ulamak (yakni telah berlaku ijmak) bahawa wanita yang menghadapi nifas hukumnya menyamai wanita yang haid. Oleh itu, dilarang/diharamkan ke atasnya perkara-perkara yang dilarang/diharamkan ke atas wanita yang kedatangan haid. Dan ia wajib mandi apabila kering darah nifasnya untuk membolehkannya melakukan solat, berjimak dengan suaminya dan sebagainya lagi dari perkara-perkara yang tidak harus ia lakukan melainkan setelah mandi wajib.
Nota Hujung;
Para ulamak mazhab Syafi’ie memperincikan syarat darah nifas dengan penjelasan; hendaklah darah itu keluar selepas kosong rahim sepenuhnya dari bayi (yakni bayi telah keluar sepenuhnya dari rahim). Jika sebahagian sahaja badan bayi yang telah keluar dan masih tinggal sebahagian lagi yang belum keluar walaupun sedikit, maka darah yang keluar belum lagi dianggap darah nifas. Disyaratkan juga, darah itu keluar sebaik sahaja selepas kelahiran iaitu dalam tempoh lima belas hari. Adapun selepas 15 hari atau lebih baru darah keluar (yakni sebelum itu darah tidak keluar walaupun setitik), maka darah yang keluar itu tidak dianggap darah nifas. Ia dianggap darah haid.
Hurm... bermakna dalam keadaan My ni... tempoh nifas adalah 60 hari... okay ada 25 hari lagi. Kalau takde, baru declare as bukan darah nifas... fuhhh kalaulah sampai 60 hari 2bulan woooo tak solat... sedihnya... :'(

notakaki: alahai anak... susahnya nak tidurkan dikau... *__*

Thursday, January 3, 2013

Dhia Batrisyia turned 1 Month!

Rasa macam baru semalam melahirkan puteri kami yang terchenta, Dhia Batrisyia... Pengalaman melahirkan Dhia masing jelas terbayang di ingatan... Harini, anak mummy dah berusia 1 bulan... Subhanallah maha suci Allah yang menciptakan... Syukur padaMu atas kurniaan... :)

Pagi ni Dhia bangun seawal 4 pagi... *__* Haih~ sudah sedia maklum anak mummy ni susah lena tidurnya.. bila dibedung seboleh-bolehnya dia mintak dilepaskan.. Bila dah dilepaskan asyik berbunyi je.. mata pejam tapi suara ehek ehek je.. nenek n mummy tak lena tidur malam tadi.. si Dhia ni ade je yang tak kena tau...

Dari pukul 4 pagi mummy bangun susukan Dhia.. biasanya lepas menyusu Dhia tidur balik, tapi matanya buntang sungguh haih~ Sudahnya sampai ke Subuh Dhia berjaga,mummy terus tak tidur dah.. uwwwaaaa... Lepas Subuh baru Dhia lelap, mummy plak dah kena bersiap dulu nak ke klinik bawa Dhia inject 1 bulan... Dapatlah sejam lebih gaknya Dhia lelap pastu nenek kejutkan Dhia untuk mandi-mandi n bersiap. Mummy eksaited betul pagi tadi sebab dapat keluar rumah walaupun hanya ke klinik hahaha... bosan kau berpantang takde ke mana langsung...-..-

Daddy kat KL, so atok yang hantar kami ke klinik pagi tadi. Huhu.. behave je anak mummy sepanjang nurse tu check dia. Yela masa pergi tu dia dah kenyang so takdelah nak meragam sangat tapi tidurnya terganggu pagi sebelum keluar so sebelum dia merengek cepat-cepat My ikut nurse untuk check My plak sementara Dhia nurse letak atas katil bertemankan nurse-nurse yang lain. Atok hantar je lepas tu dia pergi dialisis. My ingat datang dia cek n inject baby je rupanya mummynya pun kena check sekali daaaaa... dahla pagi tadi gi klinik pakai jeans membebel nurse tu hahahahah...:D Ala lagipun luka bersalin dah tak rasa sakit dah siap leh terkangkang-kangkang dah pun... ngeh ngeh ngeh

Semuanya okay kot cumanya My tengok tadi masa timbang berat My belum turun sepenuhnya.. fuhhh... ada beberapa kg lagi untuk dimusnahkan untuk kembali kepada berat asal sebelum preggy. Tapi harap sangat dapat balik berat masa sebelum kawen.. kalau boleh nak berat dulu-dulu.. masa slim.. sebab sebelum kawen pun dah bambam grrr... InsyaAllah.. masih berusaha untuk itu!!

Lepas dah cek My semua last sekali sebelum balik baru nurse inject Dhia. Masa tu Dhia dah terlelap kat riba My sebab dia dah start merengek-rengek sebelum tu. My bagi dia minum susu terlolap terus alololo siannya. Masa My dukung dia nak inject pun masih tertutup matanya... Selak je peha nurse inject... waaaaaaaaa! menjerit dia.. alahai kesiannya tengok dia masa tu. kalaulah sakit tu boleh transfer kat mummy, bagi je kat mummy asalkan Dhia tak rasa sakit. Terus My peluk-peluk pujuk dia tapi Alhamdulillah dia menangis sekejap je sama macam masa dia kena tindik dengan mak bidan hari tu.. (hehe anak mummy dah tindik dahhhh... nanti leh beli subang emas...:D ).

Dah settle semua kami pun balik.. Lepas tu sampai ke petang Dhia tak nak tidur grrr... dah dodoikan, tidur.. tapi sekejap je tak sempat mummy nak qada' tidur dia dah bangun alahai.. ni lepas maghrib tadi barulah dia lena... Itupun banyak kali gaklah tidur bangun tidur bangun... bunyi sikit je bangun.. napelah ikut macam mummy jenis senang terjaga tidur.. napelah tak jadi macam daddy bunyi bom sebelah pun lum tentu bangun..-..-

Anyway... anak mummy dah sebulan dahhhh... tak sabarnya nak tunggu habis hari nak bawa Dhia tengok dunia luar plakkkk huhu... Be a gud girl ye sayang... :)

Da balik rumah afta inject. muka mengantuk tapi tanak tido! grrr
See see kemain buntang mata ptg tadi siap jelir lidah kat mummy sebab gagal tidurkan dia...-..-

fine fine... harap-harap malam ni Dhia tak meragam lagi. bagilah mummy qada' tidur ni....-..-

notakaki: Terdetik nak buat Give Away lah sempena kelahiran Dhia n sebagai pembukaan 2013... sepanjang tahun 2012 takde buat GA pun.. sebab malas hihi... korang nk join x? hurm.. tapi nk bagi hadiah apa ye? korang rasa? bajet-bajet ciput dahla ye...huhu...

Tuesday, January 1, 2013

Tak semudah yang disangka...

Menjadi seorang ibu kepada seorang anak bukanlah kerja mudah kalau tak dipikul dengan penuh rasa tanggungjawab  dan kesabaran yang tinggi.. Fuhhh… Mak My kata, akak My kata, even kawan-kawan yang dah melalui first timer pun ada kata.. baby dalam hari ni memang macam-macam ragam.. mungkin dia baru nak adopt dengan dunia luar perut. So, memang kena banyak bersabar dalam bulan-bulan pertama ni.


Same goes with me… Hari pertama menjaga si kecil dah cukup menguji kesabaran kami suami isteri.. Mana tidaknya, malam pertama di rumah setelah bawa pulang anak keesokannya selepas kelahiran, si kecil meragam tak mahu tidur. Menangis je.. My pulak dahla baru start berpantang so emosi tu agak tak menentu sikit ditambah dengan kekurangan tidur sejak di hospital lagi.. So, malam tu kami lebih banyak berjaga memujuk Dhia.. Bila dah tak boleh handle sangat MIL pun tolong dukung n pujuk baby huhu tersengguk-sengguk kami menahan ngantuk… Around 4,5 pagi jugakla baru Dhia tidur di pangkuan My… haih…


Hari ketiga kami dah gerak balik Segamat, Johor untuk My tinggal di sana dalam tempoh berpantang. Kami bertiga je dalam kereta.. enchek hasben drive sementara My duduk di belakang bersama Dhia… Fuhh mencabar jugaklah. Kami tak berhenti makan pun. Nasib baiklah masa tu My masih baru bersalin so rasa nak terkucil tu kureng sikit jadinya My dapat bertahan 3 jam perjalanan tak berhenti ‘membuang’ huhu. Singgah RnR, enchek hasben je turun gi solat n beli makanan. My tunggu dalam kereta dengan anak yang kejap-kejap je tidur… Susu badan dahlah belum nak keluar masa tu ngamuk-ngamuk jugaklah si kecil bila isap tak puas…-..- Alhamdulillah perjalanan kami selamat sampai ke destinasi… J

Enchek hasben sempat bersama kami kat kampung dalam 4/5 hari je sebelum pulang semula ke KL untuk kembali bekerja. U know what… masa nak hantar enchek hasben kat depan pintu.. punyalah My sebak.. Sebelum tu masa makan dengan dia My dah meleleh air mata.. Masa nak hantar dia tu My tahan je airmata ni yela kang mak abah perasan lak kan… Sedihnya masyaAllah… Allah je tau… Lepas je kereta enchek hasben menghilang daripada pandangan… My masuk bilik menangis semahu-mahunya… :’( Sambil breastfeed anak pun My menangis teresak-esak.. Memang seharian tu airmata ni tak boleh nak berhenti menangis.. My sms enchek hasben sepanjang selepas dia pergi.. beritahu dia betapa sedihnya My bila dia tinggalkan kami… L Tak pasal-pasal enchek hasben yang sambil drive balik kL tu pun menangis… uwwaaaa… Macam ni lah penangan bila dah ada anak kan… n My tau korang2 yang berpantang kat kampung tanpa suami macam My mesti pernah mengalami perasaan yang sama kan kan. Subhanallah perasaan….


2/3 hari lepas tu baru macam okay sikit emosi ni kalau tak pantang ada peluang memang My nangis je. Tak putus-putus sms enchek hasben gtau My rindu rindu rindu…-..- Yela bayangkanlah dahlah tengah berpantang emosi macam hape dengan nak jaga anak lagi… Mak bape kali pesan jangan nangis-nangis tak elok nanti bentan huuuuu~ Kat rumah biasanya rutin harian malam mak akan tido dengan My n Dhia. Sepanjang malam tu kalau Dhia terjaga memang mak orang pertama yang akan bangun n pangku dia. My bangun bagi susu je pastu tido balik. Maklah yang tersengguk-sengguk tidokan anak My yang jenis susah sangat nak lena tu huhu. Siangnya plak, pukul 5.30 am mak dah bangun siap nak Subuh dengan abah. Kalau Dhia dah bangun My lah ambil alih tugas semula huhu. My bagi dia minum cukup-cukup dan biasanya dia akan tidur semula. Awal pagi My dah mandi, makan. Mak plak pergi kerja. Ye, mak masih bekerja so tinggallah My dengan abah kalau abah tak pergi dialisis buah pinggang. Adik-adik pun ada tapi serupa tak ada lah sebab diorang takde function lepas subuh tido balik sampai matahari naik atas kepala..grrr.

3 minggu terawal di kampung, tiap-tiap minggu enchek hasben balik. So kalau dia ada relax sikit mak sebab enchek hasben yang akan tolong My dalam bab menjaga anak hehe.


Ok, then tengahari mak akan balik masak tengahari untuk My n biasanya My tak akan mandikan anak sendiri.. takut lagi nak pegang kecit-kecit kan huhu so, sampai tengahari la My tunggu mak baru mandikan Dhia…:D Nak mandikan pagi-pagi dia tido lagi, lagipun sejuk kan hehe. Lepas Zohor mak pergi kerja semula n tinggallah My jaga Dhia.. Biasanya kalau dia ok, dia tido.. kalau tak tido pun dia baring tu main sorang-sorang senyap je.. My oklah.. Yang tak oknya kalau dia meragam.. fuhhh… Kalau time senang nak dipujuk takpe lah jugak My dodoi-dodoi je.. Ni kena time susah sangat nak dipujuk perghhh becinta betul… Mulalah My gabra.. yela sakit perut ke sakit sana sini ke mana My nak tau kan. Haaa mulalah My gi ambil mnyak dok sapu-sapu perut dia.. kot lah dia sakit perut kan huhu. Ada satu masa tu, mak pergi kenduri… Dhia plak merengek-rengek taknak diam.. menangis tak benti lama-lama My jadi stress… memang buntu tatao nak buatpe sampai menangis tau tak.. L Sudahnya, My kol adik yang gi merayap tu suh panggil mak balik dari  rumah kenduri. Mak balik baru My lega.. Dhia bertukar tangan. Yang peliknya, kat tangan nenek senyap plak si kecit ni… L


Bab berbuai dan puting plak, niat awal dulu dengan enchek hasben taknak ajar anak kami berbuai dan isap puting. Berputing sebab taknak dia jadi habit sampai ke besar jongang plak kang hehe. Tak nak bagi buai sebab senang nak ke mana-mana. Tapi ini anak… MasyaAllah.. macam-macam ragamnya.. Time nak tido memang suka di dodoi-dodoi.. kalau topok-topok muntut dia memang tak makan saman buntang je lah mata tu tak nak tido. Dah memang sifat si kecil gaknya memang suka dibuai-buai kan makanya pasrah je lah. Sudah sedia maklum rumah mak ni memang ada buai. Buai tu akak punya dulu masa anak dia guna waktu kecit.. memang saja ditinggalkan kat rumah mak untuk kegunaan anak-anak buah lain. Awalnya, memang tak sentuh langsung buai tu… Lagipun Dhia pun kecit lagi kan nak masuk dalam buai. So, si Daddy dia ni balik kampung belikanlah bouncer kununnye senang mak tak lenguh peha nak dodoikan Dhia hehe. Ah sudahnya, mana mau dia dok dalam bouncer tu lama-lama. Nak tidurkan dia dalam tu pun sikit punya susah… L At last, terpaksa surrender jugak… Kami masukkan dalam buaian… mak aih lena plak dia tido… grrrr… So, bila enchek hasben balik dia belikan motor elektrik automatic untuk buaian tu gerak sendiri hehe. Yela, Dhia ni jenis susah sangat nak tido. Kalau buai dia mau makan sejam baru dia nak lena so kami belilah menda alah tu supaya buaian tu gerak secara automatic so takpenat ah tangan nak mengayun hehehehe…:D


Puting? Dhia ni suka mengempeng… Kalau sekejap takpe.. Ni, dahlah susah nak lolap mengempeng sket punya lama.. My tak larat… L So, daddy dia belikan puting anti jongang huhu… Mula-mula buweekk buweekk gaklah dia isap lama-lama oklah. Bukan apa puting tu nak bagi dia lalai je supaya senang tido. Kalau tak memang My akan bagi dia mengempeng je. Bila dia dah terlelap biasanya puting tu My tanggallah dari mulut dia huhu.


Baru-baru ni, ada satu malam tu lepas maghrib Dhia menangis tak mahu berhenti. Biasanya kalau macam tu dia nak menyusu atau mengantuk nak tido je.. Tapi masa tu memang tak mahu dipujuk. Selalunya mak pujuk sekejap je dia dah ok tak pun terlelap tapi mak pun naik takut tengok dia menangis seakan-akan dicubit gamaknye.. L Abah pun puaslah bacakan itu ini tapi mahu gak dia diam. Sudahnya kami bawa pergi rumah bidan suh tengok-tengokkan kot lah tergeliat badan ke apa kan. Masa dalam kereta diam plak dia.. sampai rumah bidan pun masih senyap siap boleh senyum-senyum dengan mak bidan. Mak bidan bogelkan Dhia.. sapu minyak kat badan dia n tekan sikit je haa mulalah dia menjerit-jerit menangis sebab kesakitan.. Mak bidan kata badan dia sakit lagi-lagi tang bawah ketiak.. Agaknya maknya salah dukung katanya…-..- Kesian anak den, menangis sampai bengkak-bengkak mata.. Sudah je mak bidan urut dia, My bagi susu. Tak lama lepas tu senyap plak dia sampailah balik rumah…Dah lega lah tu… Haihlah Dhia….

Kalau nak cerita pasal ragam si kecil ni sampai esok pun tak habis hehe tu belum lagi My cerita dia tak suka nak dibedung.. -.-... tapi macam ni lah lumrah dah bergelar sebagai ibu… Dulu masa mula-mula kawen nak sangat anak.. bila dah mengandung tak sabar nak tunggu anak keluar nak polok cium.. sekarang dah keluar hamekau… peliharalah sebaiknya. Inilah anugerah Allah yang tak ternilai harganya… My selalu cakap kat enchek hasben tak sabarnye nak tunggu Dhia besar sikit.. Tapi percayalah, satu masa nanti bila dia dah tak sebesar ini kita akan rindukan saat-saat kecilnya… kan? So, adalah lebih baik My bersabar sikit masa saja lagi n hargai masa-masa berharga ini bersama Dhia… InsyaAllah…


Betullah.. kadang-kadang memang rasa stress sangat nak jaga anak.. Tapi, bila stress tu dah reda tengok muka anak mula rasa kesal balik sebab perasaan kita yang sebelumnya tu… Kesian je tengok muka dia.. Habis dia kena cium ngan mummy… Mak selalu cakap, “biasalah dah ada anak kecil ni.. Mak dulu lagilah 7 orang anak mak berpantang sorang-sorang.. dalam hari ni biasalah banyak ragamnya.. dah habis hari kang InsyaAllah dia ok..”. Yela sebab abah My dulu askar duk pindah randah memang mak takpernah balik kampung dia berpantang. Solute kat mak gila-gila.. Macam manalah mak sangat kuat jaga 7 orang anak dia berpantang sorang-sorang. Kalau My… fuhhh memang tak boleh. At least untuk first time ni memang My belum mampu nak bersendiri… Even dah dekat sebulan ni pun My belum mampu sepenuhnya nak jaga Dhia tanpa bantuan mak mahupun enchek hasben.. L

Satu lagi masalah, susu badan. U ols tau tak seawal Dhia berusia 2 hari My dah bagi dia minum fm. Yela masa tu susu badan My belum nak keluar masa tu kat KL lagi berurut pun belum. Tengok Dhia meraung-raung nak susu tak sampai hati tengok dia minum susu badan yang nak tanak kuar ni. Sudahnya suh enchek hasben belikan fm.. L Bila balik kampung berurut baru susu badan keluar itupun mati segan idup tak mahu.. Entahlah. Setiap kali Dhia direct mesti tak lama lepas tu dia akan mengamuk seakan-akan tak puas.. Susu tak banyak satu hal, nipple My ni plak macam kurang nak timbul tu dia tak berapa nak syiok isap gaknye.. L Sudahnya sampai harini My belum mampu nak putuskan fm tu.. L My selang selikan dengan fm.. Biasanya kalau tak direct My akan bagi dia minum susu yang My pump. Pump tu pun tak banyak yang keluar.. Biasanya akan dapat 1 atau 2oz je untuk dua-dua miss B. Penah dapat sekali dua je 4 ke 5 oz.. L So, sampai sekarang belum dapat buat stok ebm lagi untuk naik keje nanti.. L Bukan My taknak fully bf. Memang niat n azam utama masa pregnant dulu nak sangat fully bf sebab My tau susu ibu adalah yang terbaik.. Tapi orang yang takde kat tempat My tatao pe yang My rasa n alami. Ye, My tau susu badan tu ada. My masih berusaha… Macam-macam milk booster dah yang My ambil sekarang  untuk pastikan susu ni ada. Kalau tak banyak pun at least biarlah susu ni sentiasa ada… InsyaAllah kalau usaha ini terus bertambah dan mendatangkan hasil, My akan campak jauh-jauh fm tu. Sape tak sedih tengok anak minum susu lembu kan.. L

Apapun, My harap sangat My mampu jalani hari-hari mendatang dengan kehadiran insan baru ni. Moga-moga kami suami isteri mampu galas tanggungjawab yang diamanahkan Allah untuk menjaga dan mendidik anak ini.. InsyaAllah…


Tak sabar nak tunggu habis pantang.. nak bawa Dhia gi jalan-jalan soping huhu.. InsyaAllah lepas 44hari nanti My akan pulang ke KL… belajar jaga anak kat sana plak. Lagipun kami nak start hantar kat pengasuh supaya pengasuh dan Dhia boleh sesuaikan diri… J

Oklah, till then… J

Notakaki: Pengalaman korang plak macam mana? Bagilah tips kalau ada.. J


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers