9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, June 24, 2013

Jerebu oh Jerebu

Hola hola hola... Urghhh as usual.. lots of posting pending n at last it's too late to update here! Arghhh seyes sangat malas + takde masa + takde idea... -.-

Anyway guys, sedia maklum bahawa negara kita sedang dilanda jerebu yang boleh dikatakan sangat teruk sejak beberapa harini. Di johor sahaja sudah mencapai tahap yang sangat bahaya melebihi 400 IPU sehingga diisytiharkan darurat di beberapa kawasan! Bayangkan 400 je dah masuk tahap hazardous.. but now it's up to 750+!!! omg!!

Di Kuala Lumpur setakat ini telah pun mencecah 100+ IPU. nampaknya angin dari selatan dah tolak ke sini. So, berjaga-jaga lah anytime the index will be increase and increase...rce

So, di kala jerebu sedang melanda ni hadkan lah aktiviti-aktiviti luar rumah. Kalau macam My ni kene bekerja nak buek lagu mane kan  kenalah bekerja. haih time-time macam ni lah rasa menyesal tak jadi cikgu kalau tak sudah bersenang lenang daku di rumah wakakaka.. Tapi nasib baiklah sekolah-sekolah tu cuti berganti sedap sikit hati dengar hahaha giler dengk! ;P

U guys yang tinggal di Johor and Melaka tu kalau boleh sila duduk di rumah. Kalau setakat nak keluar sebab nak soping baju raya henti-hentikan lah. Utamankan priority.. sayang diri ke sayang sebab tak sabar nak celebrate raya? padahal puasa tak abis ganti lagi tu sebok nak soping raya... :P Kalau perlu untuk keluar atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan silalah pakai mask ye. kalau dah tahap hazardouse yu olsss boleh membahayakan kesihatan... My pagi ni je gi keje dah mula pakai mask maklumlah merempit.. hihi. satu mask RM1 hokay!! cari makan betul farmasi ni... grrr. oh company! sila bagi mask percuma kepada kami.. huuuu

source
API Indicator (source)

Index Value
PSI Descriptor
General Health Effects
Health Advisory
Up to 50
Good
GoodNone for the general population
51 to 100
Moderate
Few or none for the general populationNone required
101 to 200
Unhealthy
Mild aggravation of symptoms among susceptible persons ie. those with underlying conditions such as chronic heart or lung ailments; transient symptoms of irritation eg. eye irritation, sneezing or coughing in some of the healthy population.Persons with existing heart or respiratory ailments should reduce physical exertion and outdoor activity. The general population should reduce vigorous outdoor activity. Appropriate public advisories regarding the use of respiratory masks and other health matters will be given.
201 to 300
Very Unhealthy
Moderate aggravation of symptoms and decreased tolerance in persons with heart or lung disease ; more widespread symptoms of transient irritation in the healthy population.Elderly and persons with existing heart or lung disease should stay indoors and reduce physical exertion and outdoor activity. The general population should avoid vigorous outdoor activity. Appropriate public advisories on air cleaning devices for homes and offices will be given.
301 to 400
Hazardous
Early onset of certain diseases in addition to significant aggravation of symptoms in susceptible persons; and decreased exercise tolerance in healthy persons.Children, elderly and persons with existing diseases should stay indoors and avoid outdoor activity. The general population should avoid all unnecessary outdoor activity.
Over 400
Hazardous
PSI levels above 400 may be life-threatening to ill and elderly persons. Healthy people may experience adverse symptoms that affect normal activity.Children, elderly and persons with existing diseases should stay indoors, keeping the windows and doors closed and avoiding physical exertion as far as possible. Outdoor activity should be avoided. The general population should keep physical exertion and outdoor activity to as low a level as possible.
yu ols... lets pray... moga-moga Allah turunkan hujan.. moga-moga jerebu ini tidak berpanjangan... moga-moga kita boleh menyambut Ramadhan akan datang dengan tenang... Amin.....

Haip!!! tak sekolah duduk rumah jangan keluar!!





Monday, June 10, 2013

Poo Poo

Arghhh kejapnya weekend! Ikutkan hati nak cuti sehari lagi for ‘me’ time.. Nak berehat-rehat di rumah… Dhia? Hantar pengasuh hihi.

2 hari ni Dhia berak-berak yu ols. n My tatao puncanya… =( My perasan dia start berak Friday night haritu. Then Saturday morning dia berak lagi… dah tukar pampers tak lame tu berak lagi dan lagi… 5 kali ada kot. Last dia berak dalam kul 4pm macam tu la. Bape banyak kali ‘berak’ daaa… najis dia kaler hijau n perang. n petang tu dia meragam melalak-lalak macam hape. Sampai My panggil ex BS dia belakang rumah sebab enchek hubby gi keje. My perasan dia merengek bila My cuci tuuttt dia. Rasanya melecet sebab dah kemerah-merahan bawah tu mungkin sebab da banyak kali berak. Ex BS dia siap bw Dhia balik rumah sat. adalah sejam dua.
najis hari sabtu - hijau n jingga
Najis hari sabtu - hijau

Balik rumah petang tu dia ok je. My mandikan.. Tak lama tu dia melalak mengamuk-ngamuk lagi. Tapi dah takde berak da. My tak sure dia menangis sebab sakit perut or sebab bawah dia dah melecet. Puas pujuk.. Kul 6pm daddy dia balik.. daddy bawa keluar rumah pujuk-pujuk dia senyap. Tak lama tu dia tidur. Lepas maghrib dia bangun. Ok je. Kitorang bawa gi klinik. Gi klinik macam tak sakit je.. Steady je dia gelak-gelak.. depan doc boleh main tepuk-tepuk meja.. -..- Entah. Doc kata salah makan. Macam tak confident je My tengok doc tu. Pastu yang banyak bagi advise bukan doc.. pembantu klinik yang banyak bersuara dari doc… -..- Ubat doc bagi My tak bagi pun kat Dhia sebab malam tu Dhia nampak ok. Lagipun tak elok baby below 1 year makan ubat. Selagi boleh memang My akan elak bagi ubat. My tidurkan Dhia lepas tu dia lena sampai pagi. Sesekali je bangun menyusu badan. Fuhhhh…
 
najis hari ahad
najis hari ahad
Pagi ahad semalam Dhia bangun pukul 9 pagi… Dia dah mula balik..  berak lagi. Najis kaler hijau. My mandikan dia lepas tu… Sampai ke petang dia berak-berak bout 5 times. Tapi dia tak meragam. Najis kaler hijau.. pastu kuning. Kitorang gi klinik lagi petang nya. Doc kata mungkin perut tak kena dengan makanan. So suruh stop dulu.

Hurm, dia dah start makan last week kot. Ok je? Last makanan hari Jumaat haritu adalah carrot. Tapi dah bagi 4 hari carrot. Tak kena dengan carrot ke? 2 hari semalam My bagi potato puree. Sekali makan je. Adeh…

Pagi tadi, Dhia bangun dia berak lagi… alamak. masih lagi ke? Tapi kali ni najis kaler kuning. Hurm… Harini bekalkan bubur nasi tapi suruh BS pantau keadaan dia.
najis pagi Isnin
Sekarang ni yang ada dalam kepala My Dhia jadi macam ni mungkin sebab:

# Food poisoning/ Salah makan/ Perut tak kena dengan taken food
# Minum lebih banyak foremilk than hindmilk
# Growth spurt/ Beralih bulan

korang rasa kenapa??? advise pls.

Adusss… pening mommy. Harap-harap harini Dhia ok lah ye. Nasib baiklah dia ragam masa weekend kalau kena kat rumah BS alahai sian BS nak melayan. 2 harini My tak kemana pun. Semalam pun enchek hubby tak kemana memang kami duk rumah melayan keletah Dhia je. Dengan tak nak tidurnya.. berak-beraknya.. flat giler hokay… Langsung tak dan kami nak berehat-rehat tidur. After 9pm macam tu barulah Dhia betul-betul lena. Fuhhhh… sabar je lah. Badan My kalau ada battery memang dah tinggal 10% je gaknya. Tapi malam tadi masih gagah buat bubur Dhia… lipat baju.. sebab siang tu tak sempat nak settle semua benda uuwwwaaaaa…..






see see betapa lasak nya anak mommy ni... -..-

Now gi keje badan sakit-sakit.. tak sedap badan.. tekak loya nak muntah. Mungkin sebab terlalu penat! Ya Allah… kau berilah aku kesabaran… kau beri aku kekuatan untuk menjaga anak dan rumahtangga… memang penat! Tapi bila anak dah tidur teringat keletah dia… tak kisah pun dengan rasa penat tu… Seyesly Dhia makin lasak now… tahan kan aje lah.. huhu Dhia Dhia….. 

errr.. sorry la banyak gambar taik plak atas tu hahahhahaa








Pengedar Shaklee anda: Maizatul Akma 
ID: 931432
sms/whatsapp: 019 336 4122
Email: mythegreat87@yahoo.com
FB: Vitamins4HealthyLife
Hubungi saya dan dapatkan suplemen kesihatan anda hari ini! Konsultasi percuma… =)

Friday, June 7, 2013

Perginya Sebutir Permata...

I just wanna say that I just can’t imagine my life without my little baby, Dhia Batrisyia…

Dipendekkan cerita, My baru tahu mengenai kisah duka seorang sahabat daripada group Gojes Blogger Supermom & Baby, Erina Asmawani


Boleh klik di sini untuk baca keperitan yang pernah dialaminya.

Setiap yang terjadi telah ditakdirkan Allah… Ditakdirkan Aqil hanya dipinjamkan olehNya seketika untuk Ena… Sejujurnya My dapat rasakan apa yang Ena lalui ketika itu sehinggalah ke hari ini… tanpa anak tercinta yang menceriakan di sisinya lagi…Ya Allah, maha suci Allah… sehabis boleh My cuba tahan airmata ni turun bila membaca satu persatu coretan Ena mengenai hari-hari terakhir Aqil….

My tatao apakah My mampu jadi sekuat Ena kalau perkara sama berlaku pada keluarga kami… Ya Allah, mintak dijauhkan… Ya Allah kau lindungilah anakku.. kau peliharalah kesihatannya… kau panjangkanlah umurnya… kau berilah kesihatan yang baik kepadanya…. Amin….

Hari-hari pergi kerja pun My tak sabar nak balik sebab terlalu rindukan Dhia, inikan pula bila anak pergi buat selama-lamanya… :'( My doakan Ena tabah hadapi dugaan kecil Allah ini.. Aqil menanti mamanya di syurga….

Yu ols, kalau anak-anak kita sakit, demam or apa-apa sahaja yang nampak luar biasa daripada selalu, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor ye…  My cukup risau kalau dengar anak kawan-kawan yang tak sihat lagi-lagi yang masih bayi tu. Bahaya kalau demam on off ni.

Anyway, Alfatihah untuk Aqil Hamzah….


Wednesday, June 5, 2013

Keperluan Persediaan Solid Food untuk Dhia

lain macam je nak sebut tajuk tu.. ahhh lantok la.

Hi! Dhia dah seminggu awal start solid hehe itupun dia mam sikit je. Setakat ni My dah bagi dia apple puree n broccoli puree. Homaigod.. Dah bagi broccoli baru perasan yang broccoli is for 8month above hokayyy! Alahai sian dhia.. maap syg mommy baru belajar… :P Anyway sekarang dhia sedang belajar menikmati pear puree.. esok-esok nak bagi carrot plak asyik buah je kan bagi dia belajar makan sayur sikit hihi. 6 bulan ni ikutkan elok bagi puree je dulu but then My rasa nak start bubur nasi la next week. Ok tak?

Ok sila kembali ke pangkal jalan.. mainpoint harini adalah mengenai barang-barang yang diperlukan sebelum memulakan solid food.  There are the lists!

1)   Ilmu pengetahuan/ Knowledge

As usual, nak memulakan sesuatu benda harus mempunyai ilmu. Tanpa ilmu macam mana nak bagi anak makan kan? Mana nak cari? Sekarang dunia moden internet berlambak.. kalau xde internet pun boleh ke kedai buku cari bahan rujukan.



Untuk Dhia My dapatkan buku ini sebagai rujukan. Tapi, tak pernah bukak lagi sejak dhia dah start makan. Sebab lupa ada beli buku tu.. beli dah lama haha. Ok minggu depan start bukak.. :P

Selain itu, My banyak google di internet dan ada join club di facebook yang bagi banyak info pasal persediaan solid food. From A-Z semua ada. Kalau tak faham anytime boleh bertanya for sure mommies in there yang dah banyak experience boleh jawab… =) Nak join sila ke FB fanpage HSFFYB

So kalau boleh few months sebelum baby anda boleh mula makan silalah cari ilmu dulu, survey-survey cara pemakanan yang betul, makanan apa yang boleh/tak boleh.. rules, etc… jangan dah bagi makan baru nak cari ilmu okay! =)

2)   Food processor/blender

Owh ini penting. Rasanya bukan kehendak tapi keperluan dalam menyediakan solid food hehe. Yela kan, takde blender camne nak buat puree? Takde blender camne nak blend nasi tu bagi anak makan? Huhu. So, penting. Terpulanglah yu ols nak pakai food processor apa janji sama fungsinya. My pada awalnya sangat-sangat berminat dengan baby bullet ni… uuuuu comel giler kan. Complete all in one! Hehe.

At the end, baru teringat hadiah blender masa kawen dulu tersimpan rapi dalam kotak. Pernah guna sekali je hokay lepas tu xde langsung dah. Takde apa yang nak di blend kot masak pun semua guna yang dah sedia ada contohnya tayah susah payah nak blend cili kering sebab dah ada jual cili boh haha. So, guna je lah apa yang ada. Lagipun dapur kecik mana plak My nak campak baby bullet segala bagai kalau beli nanti huuuu

Owh anyway, kalau yu ols ada dapur yang agak luas or memang takde hadiah blender yang belum digunakan masa kawen bolehlah dapatkan baby bullet ni daripada My… daku kan macam poket doraemon segala benda ade jual haha… roger-roger je untuk dapatkan harga Baby Bullet.  (email: mythegreat87@yahoo.com or sms/whatsapp: 019 336 4122)

3)   Feeding set
google~
Owh yang ni perlu ada juga. Janganlah jimat sangat sampai bagi anak makan pakai sudu besi yang kat dapur rumah tuuuu… Kalau tak mampu beli mintak kawan-kawan hadiahkan kikiki. My ada 2 set hadiah newborn. So dah jimat di situ. Tapi My tak guna sangat pun sebab lebih mudah gunakan bottle weaning…

model~ hahaha
Banyak orang jual online ada brand nuby, munchkin… tapi mahal-mahal huuu. So My beli yang brand pigeon sahaja. Kecik 4oz RM12.50, yang besar 8oz RM16. Pengasuh pun lebih suka pakai bottle ni dari sudu dan mangkuk ngee~ Ada lagi murah member sorang ni jumpa. Kat Giant. Cubalah korang cari.. =)

4)   Food Storage Containers

For those mommies yang bekerja. Takde banyak masa untuk masak makanan anak hari-hari? Jangan risau.. boleh blend banyak-banyak buat stok simpan dalam freezer. Boleh tahan sehingga 3 bulan.. Tapi kalau boleh janganlah malas sangat sampai 3 bulan ko simpan stok kan haha. Seeloknya buat stok untuk seminggu dua sahaja. Buat stok ni bukan bermakna kita as mommies ni malas.. idok… tapi jimat masa, tenaga.. n boleh jimat electricity jugak. Almaklumlah kalau tido doploh ampat jam pasang aircond.. hamekau dulu bil about RM50+ sahaja tapi sekarang RM100++ kauuuuu…

So, kalau boleh jimatkan peralatan elektrik lain kenalah jimat sebab dhia dah biasa tidur dengan aircond ngee~ makanya, jom kita jimatkan penggunaan blender dengan blend terus stok makanan anak untuk 2 minggu hihi. Lagipun kan takkan lah kita nak beli barang-barang makanan tu untuk stok sehari je. Sebagai contoh beli sayur of kos kita beli banyak kan takkan nak beli sehelai dua semata-mata masak untuk sehari hihi. So, bolehlah beli amount untuk stok 2 minggu dan simpan dalam freezer.. Cara nak panaskan dia sama je konsep macam ebm.. J


Food storage ikut yu ols nak beli macam mana. Macam My, beli ice cube yang bertutup.. dekat giant.. murah je RM3++ tak silap untuk 2 bekas (8cube each). Pastu ada ade beli baby cube dekat onebabyworld haritu. Senang gak. My selalu bagi bekas ni untuk bekal puree Dhia kat pengasuh. Sekarang ni die baru 6 bulan cukupla banyak tu je (2oz) nanti dah besar sikit kena pakai bekas lain plak hihi. My ada jugak beli bekas Tupperware khas untuk kegunaan freezer. Brand alienware pun ada yang jenis multipurpose boleh msuk microwave n freezer. Murah pun murah hihi. Eksaited yu ols.. belum guna pun lagi yang tu hahaha…

5)   Warmer
pinjam google!
Yang ni tak payah beli pun takpe kot. Kalau yu ols memang ada warmer untuk botol susu tu boleh guna sekali rasanya ada provide bowl jugak kan macam My pakai warmer autumnz ada untuk panaskan makanan sekali. Warmer ni untuk My sangat berguna sebab pengasuh fully utilize warmer. Susu dhia dia panaskan pakai warmer je.. biasanya kalau keluar mana-mana pun memang My guna warmer dalam kereta kalau dhia tak nak df. So, untuk solid food dhia pun macam tu My suruh BS panaskan guna warmer je. memudahkan keje dia.. =)

6)   Steamer

Yang ni perlu ada kalau nak kukus bahan untuk puree anak. Kalau takde steamer korang rebus je pun boleh.. =) Cuma makanan yang dikukus ni lebih elok berbanding rebus. My tak beli pun kebetulan beli rice cooker memang ada penapis untuk kukus tu haaaa buat solid anak baru guna yu ols… so, dah jimat lagi di situ kukus saja di rice cooker hehe. Alamak! Tapi tinggi balikla bil elektrik yang kunun nak jimat tadi ahhahaha.
       
7)   Bip
model bip huuu

Nak elakkan dari baju anak comot dek solid food hihi. Dhia punya My belikan yang jenis plastic je senang cuci hehe. Itupun jarang pakai sebab dia suka tarik-tarik grrrr… nasib baik pakai bottle weaning tu senang sikit huuuu

8)   Food feeder

Yang ni terpulang nak beli ke tidak. Its act as snack untuk anak kita. How? Masukkan buah/sayur/ikan/ayam untuk anak makan bila-bila dia suka hehe… My dah beli satu untuk dhia hehe… Kalau korang nak jugak boleh cari brands kidsme,  munchkin n apa tah lagi google la haha.

Hurm… apa lagi erk? Tu je lah kot yang paling penting. Barang keperluan lain yang  boleh juga dipertimbangkan adalah grinder, penapis, pisau pengupas kulit, baby seater. Kalau ada lain-lain yang korang rasa perlu ada boleh add di ruangan komen ye… =)

Till then!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers