9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, September 25, 2013

Beronok-ronok di Sunway Lagoon


Erk… nak tunggu raya Haji plak ke hape ni baru nak up entry? Kikiki. Okay2… nak up la ni… Haku ni kalau ada citer besh tertarik lagi menarik baru terhegeh2 nak up entry hihi.. maklumlah work mom’s life.. sooooooo busy….. busy la sangatttt (mata ke atas tangan ke dada.. :P)

Last Sunday baru ni My n kesayangan2 ke Sunway Lagoon bersuka ria hehe. I was remembered that last time daku jejak kaki ke Sunway Lagoon adalah masa darjah 4 sekolah rendah dulu. Itupun rombongan sekolah haha. I thought it was the last time yela tade orang nak ajak/bawa aka belanja idoklah daku pergi kaaaannnnnn… :P

Dipendekkan cerita, enchek hasben dapat ticket free from his company for the whole family. Tic for him, me and Dhia. Kebetulan, last Friday mak abah My dari Johor datang tido rumah 2 malam.. datang dengan family kakak. Rumah kecik je terpaksa menyempit2…:P Tapi takpe, family sendiri apa ada hal kan haha.. Ada wedding sedara kat Sg Buloh tu yang datang tido rumah tu. On Saturday sementara enchek hasben keje My ikut mak abah semua pegi wedding and round2 shopping sampai petang. The day before ada usulkan pada enchek hasben whether boleh tak My nak belanja mak abah, akak (with hasben n 2 kids) pegi sama ke Sunway Lagoon. Masa tu encek hasben macam berat hati je since the entry tic bukan murah.. nak belanja bukan sorang dua pulak kiki. Then takpelah, perbualan kami pending sahaja di situ n My anggap permohonan ku tidak lepas so takpelah. 

But then petang Sabtu tu enchek hasben text dari tempat keje. Dia tanya nak ajak diorang pegi SL tak? Erkkk dalam hati bukan macam tak bagi ke semalam huhu. My reply ‘boleh ke?’ je dekat dia. Hehe. Enchek hasben kata boleh.. :P Laju-laju ku tanya akak semua nak ikut tak pi jimba-jimba kat Sunway Lagoon. Dah My nak belanja kan jawapannya haruslah NAKKKKKKKKK hahahaha….

Pagi Ahad tu pagi-pagi buta Subuh dah bangun, mandi, breakfast… We arrived at Sunway Lagoon entrance about 9.30am. Just nice. Beratur beli ticket for another 2 adults n 2 kids. Rupanya enchek hasben dapat 2 lagi ticket free for adult sehari sebelum tu so kurang lah sikit additional cost kikikiki. Lepas tu beratur masuk bila gate bukak around 10am… J Yeeeeehhhaaaaaaaa!

Masa nak simpan barang dalam locker, nak ambil short pants hasben nak mandi erkkkkk tak jumpa!! Fine, konpem tertinggal kat rumah. Dahlah My bekalkan sekali suar mandi untuk abah. Demmm… apalagi gi kedai beli suar pendek kat situ. Harga? RM80+ for 2pcs.. -..- Takpe, layannnnn…..

Ok this is one thing yang u guys kena take note kalau ke Sunway Lagoon

# Jangan lupa bawa swimming suits! Sebab nak beli kat dalam tu harga konpem dua kali ganda dari luar huuuuuu

# Kat dalam sunway ada Locker untuk simpan all of your stuff. Kalau korang plan untuk mandi sila simpan segala mak nenek dalam tu termasuk selipar/kasut. Sebab bila korang dah giler mandi tatao nak letak mana pastu takde orang nak tengok2 kan barang pastu takut lupa kalau korang nak pergi tempat lain haha. Harga Locker adalah RM15 per all day. Boleh bukak tutup ikut sukati korang. Just scan menda alah yang dia pakaikan kat tangan tu. 

They are 4 park there:
# Water Park
# Ammusement Park
# Extreme Park
# Wild Life Park
# Scream Park

Hah sukati korang lah nak gi mana dulu. Ada masa daripada pukul 10am – 6pm untuk korang berjimba-jimba tapi tapi… solat jangan tinggal haaaa…. Surau provided berdekatan dengan entrance.. jauh sikit la dari all parks tu huhu… ;)

Malas nak membebel panjang… layannnn gambar je la ye… huhu

























Kitorang keluar dari Sunway Lagoon about 4.30pm. Solat Zohor n Asar siap-siap baru balik. Mak Abah n family kakak semua dah gerak awal around 2pm sebab nak balik Johor kan. My tak sempat pegi semua park pun. Yela bawa si kecik Dhia kan… huhu kesian dia. Tu pun My bagi chance kat hasben pegi lah main apa lagi dia rasa nak main yela lepas ni entah bile pegi lagi kan. Sementara tunggu enchek hasben bersuka ria My duduk kat kusi mana-mana tidokan Dhia.. J

Monday pegi keje badan sakit-sakit hoho tapi takpelah.. seronok.. J Sok lusa kalau dah beranak ramai sikit + anak dah besar-besar boleh lah suh daddy belanja bawa pi Sunway Lagoon lagi hehehe…

Korang yang nak pi, ni rate dia:



















Till then! :)


Wednesday, September 4, 2013

Dhia @ Paed Ward Qaseh 506 KPJ Damansara

Salam readers...

Owh mahap kembali sepi lepas up entry raya hehe.. ok kali ni posting pakai smartphone. Dah lama app blogger ni daku donlod tapi xnyempat2 nak guna walhal on the go pun boleh hehehe. Ok kali ni nak post sampai habes.

Sementara dhia masih tido.. Alhamdulillah she's getting better... ;)

Owh senanye dah 4 hari berturut2 dhia demam. Now she's admitted at hospital dah 2 malam. Suhu turun naik. This is her first fever after 9month dilahirkan... n ofkos.. pengalaman pertama yang harus my lalui... :'(

Selalu dengar anak orang lain demam, sakit.. bila anak sendiri demam... ah... x semudah disangka... kena korban waktu tido... korban tenaga.. n ofkos korban cuti daripada bekerja...


Dhia start demam pagi sabtu haritu.. bangun tido badan dia panas sangat. Oleh kerana dhia tak pernah demam so kitorang main agak2 je. Nak cek suhu dia tak reti diam. Sudahnye pegi klinik. Sah demam.. 40•c... doc kate kaki sejuk kepala panas. Tu maknanya suhu dah terlalu tinggi. Doc masukkan ubat muntut.
Balik tu.. my mandikan dhia... jerlum badan dengan air sejuk. Mintak nasihat dan petua dari siblings dan kawan2... but she's still active.. masih boleh gelak dan main2. Then ok lah cuma suhu badan terlalu panas. Nasib baiklah dhia demam time kitorang memang off day keje. Program open house weekend dua hari tu memang serta merta kami batalkan. Seharian di rumah je pantau keadaan dhia. Suhu turun naik.

Sabtu malam tu my masih jerlum badan dia yang panas. Masuk ubat muntut lagi n bagi juga antibiotik. Malam tu around 2/3pagi badan dia still panas. 39•c. Risau sangat. Taknak tanggung risiko kami bawa lagi ke klinik 24jam. Masa tu suhu dah turun balik sebab my dah masukkan ubat muntut sebelum tu. Sampai pagi ahad tu my dapat lelap kejap2 je. Jam my kunci every hour untuk pantau dhia.

Ahad tu suhu badan dia still turun naik. Gabra betul kami. Macam biasa mandikan.. jerlum.. etc. But still panas datang pergi... tak tinggu lama kami pergi pulak ke kpj damansara. Doc kate tonsil dia dah merah.. mungkin sebab tu panas turun naik. Dia suruh continue antibiotik je dulu.

Ingatkan malam tu dah okay. But then pagi Isnin tu dhia still dedar... so My terpaksa EL. Berat hati jugak sebab ada keje yang perlu My buat kat ofis tapi... ini ANAK. anak is priority... :'( My teringat kes minggu lepas ofismate seorang kawan ni kehilangan anak tercinta usia 10bulan sebab demam panas. Sebelum meninggal baby tu kejang dan sawan. Yang sedihnya masa dia 'pergi' dia di rumah pengasuh tanpa ibunya di sisi sebab keluar bekerja... :'( so, for me.. kalau anak tak sihat biarlah kita as mom yang jaga n pantau sendiri... sampai anak betul2 sihat... :'(

Ye.. bukan mudah. Penat memang penat.. tapi nak buat macam mana. Dah nama anak kan.... xpela.. tak kisah banyak mana waktu tidur dan tenaga yang perlu my korbankan yang penting dhia ada depan mata dan my jaga dia.

Time dia demam ni memang dia nampak manja sangat.. nak ada My je depan mata. Nak My pegang n peluk dia setiap masa. Even masa bawa dia pegi hospital petang Isnin haritu dia dah lemah.. dah tak aktif n nak menempel dengan My je. Alahai anak.... sudahnya doc advise untuk warded...

Today... she's getting better. Dah cek darah n urine semua clear. Malam tadi badan dah tak panas. Dhia pun nampak dah ceria sejak petang semalam. Hopefully harini boleh discaj... :)

Anyway she's turned 9months yesterday.. how fast time flies kan... rasa macam baru semalam disahkan mengandungkan dhia.. ;) orang kata baby demam ni sebab nak tambah akal + nak besar... mungkin ada betulnya... ;) cepat sihat ye sayang....
Mommy ngan daddy sayang sangat kat dhia... besar nanti jadi budak baik hokayy... muah3!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers