9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, December 16, 2013

Perginya Abah tiada Pengganti























Bismillah...

Dukacita nak ku sampaikan... abah My yg terchenta, Hj. Mad Zaki @ Abdullah B Hj. Ibrahim telah kembali ke rahmatullah pada lewat petang Khamis lalu, 12 Disember 2013 @ 6.02pm.

Dapat text daripada akak masa kat office sebelum tu bgtau keadaan abah yang lemah dan perlu ditransfer ke ICU semula. Abah da kurang respon, Oksigen dah kurang dan peparu telah dijangkiti kuman. Allahuakbar.. airmata tidak dapat ku tahan.. kalau boleh ingin saja ku terbang saat itu jugak untuk berada di sisi abah menemaninya ketika dia sedang bertarung dengan maut... 

Plan awalnya My dah ambil cuti hari Jumaat untuk tumpang abang dari Perlis yang nak balik semula ke Segamat malam Jumaat tu. Namun takdir Allah siapalah yang mampu melawan.. Dapat berita pemergian abah masa My tengah bersiap-siap barang untuk pulang ke Segamat menjenguknya. Allah... Allah... Allah.... lemah lutut My dapat berita sedih tu... Tak sempat ku jenguk abah lagi sebelum dia betul-betul pergi... :'( Kalaulah My tak balik KL sejak hari pertama dia di hospital haritu... :'(...

Sudahnya My pulang jua dengan enchek suami selepas maghrib malam tu... Dengan perasaan yang bercampur-campur, antara percaya dengan tidak... :'( Sampai rumah mak abah malam tu lebih kurang jam 12.30am. Jenazah abah dah pun ada di rumah sejak 9 malam.

Subhanallah.... Sejuk hati melihat jenazah abah... muka abah senyum je... seolah-olah bahagia dengan pemergiannya... :')... 

Jenazah abah selamat dikebumikan pagi Jumaat jam 10.45am dengan sempurna. Keluar saja jenazah abah dari rumah cuaca jadi redup... Orang yang datang melawat ramai sangat seolah-olah menghadiri majlis kenduri kawen. Alhamdulillah..... 

Kini secara rasmi My dah jadi anak yatim... :'( Sampai harini My masih tak percaya abah dah tiada. Masih terbayang-bayang wajah abah... suara abah... terbayang-bayang abah tengah solat, tengah tidur, tengah tengok tv, tengah makan... Allah... rindu sangat pada arwah abah... :'(

My masih di kg halaman mak abah.. bercadang untuk terus bercuti sepanjang minggu ini.. Rasa perlu dan bertanggungjawab untuk menemani mak yang baru kehilangan separuh dari hidupnya... :'(... Kami anak-anak ni pun perlu masa untuk lupakan kedukaan ni apatah lagi isteri abah, iaitu emak... ya Allah kuatkan hati mak... :'(

Moga Allah ampunkan dosa abah dan dipermudahkan kehidupannya di alam sana... we missed u abah...

Perginya abah takkan ada pengganti... :'(

Tuesday, December 10, 2013

Dari ICU ke wad biasa

Assalam...

Alhamdulillah... Ahad lepas, masa datang tengok abah tengahari tu doc dah keluarkan wayar2 yang masuk dalam mulut ke perut gantikan dengan alat bantuan pernafasan biasa. Petang tu doc kata abah dah boleh dipindahkan ke wad biasa... 

Syukur.... Doc kata abah kuat... :')

Tapi abah masih lemah.. masih perlukan sedikit bantuan untuk bernafas, tak boleh bercakap banyak.. Bila dah pindah ke wad biasa semua pakat dok masuk nak tengok abah.. 

Masa dalam wad, abah siap mintak kertas nak tulis... rupanya abah nak tulis 'air'... 'minum'... Allahuakbar.. My tanya pada nurse boleh tak bagi abah minum tapi nurse kata abah belum boleh minum takut nanti sesak nafas. Kami hanya mampu lembab2kan bibir abah n titiskan sedikit air dalam mulut abah.. sian abah... :'(

Lewat petang Ahad tu dengan berat hati My tinggalkan abah n balik ke KL. Tapi sedikit lega bila abah dah keluar dari ICU. Enchek suami dah 3 hari unpaid leave.. tak sampai hati plak My nak menyusahkan hasben n tinggal lagi kat kg. Maafkan My abah... InsyaAllah minggu ni My balik jenguk abah lagi ye...

Setakat harini, Selasa akak kata abah masih sama. perlukan bantuan oksigen. Masih terlantar. Belum boleh makan.. belum boleh minum... :'( Mak n akak lah yang gilir-gilir jaga abah di wad. Apakan daya adik beradik lain tinggal jauh...

Kami 7 beradik. abang sulung di JB, kakak no 2 di Bt Pahat, Kakak no 3 satu2nya kakak yang tinggal Segamat tak jauh dari mak abah, abang no 4 di Perlis, My di KL, adik sorang tinggal dengan mak abah, adik bongsu di poli Merlimau. Alhamdulillah, masa abah tenat haritu semua balik... Cuma sekarang ni masing-masing terpaksa pulang. InsyaAllah masing-masing akan balik lagi beberapa hari ni termasuk abang dari Perlis. 

Bila mak abah dah tua n tak larat ni baru terdetik di hati kenapa la dulu lepas abes belajar aku tak duduk dengan mak abah... kenapa la jodoh aku bukan orang dekat2 atau orang Johor at least. Kenapa la aku kawen cepat sangat... Semua ni bermain dalam fikiran... Allahuakbar.. Siapalah My nak lawan takdir Allah... Allah lah sebaik-baik perancang... Beruntunglah anak-anak yang kedua orang tuanya tinggal berdekatan hari-hari boleh jumpa dan bertanya khabar... Macam kami anak-anak yang tinggal di perantauan ni? Hanya Allah yang tahu.... 

Ya Allah... izinkan kami terus berbakti pada orang tua kami... :'(


So, bila masing-masing dah balik ni tinggallah family kakak dengan mak. Nasib ada adik dapat jugak tolong mana yang patut. Tapi kesianlah jugak. Kami yang tinggal jauh ni rasa bersalah jugak. Kesian mak n kakak tak cukup tidur dan rehat gilir-gilir jaga abah... :'( 

InsyaAllah... hujung minggu ni akan balik lagi ke Segamat. Selagi abah tak beransur pulih InsyaAllah My akan balik tengok abah.... :'(

Abah... cepat sembuh ye....








Pengedar Shaklee anda: 
Maizatul Akma 
ID: 931432 sms/whatsapp: 019 336 4122 
Email: mythegreat87@yahoo.com 
FB: Vitamins4HealthyLife

Hubungi saya dan dapatkan suplemen kesihatan anda hari ini! Konsultasi percuma… =)
 

Sunday, December 8, 2013

Abah @ ICU

As Salam...

As usual.. blog ni slalu ku tinggal bersawang.. byk post2 bahagia y tertangguh.. namun My dahului dulu dgn post ini. Yg lain2 mungkin kena tunggu mood happy dtg balik.....

Mungkin ade di antara korang tau y abah my skrg warded at ICU. masuk hrni da malam ke 4 abah di sana... keadaannya.. on off.. stabil antara tidak...

Rabu kelmarin.. tgh malam abah mengadu macam penat sgt. Mintak adik n mak hantar pegi kecemasan hospital sblm ditahan di wad biase. My br masuk hari kedua bekerja mase dpt msg akak kat wassap grup family pg khamis tu. Mula2 akak kate abah ok tapi few minutes lps tu akak call dgn tangisan  doc just call y abah tenat n perlu transfer ke icu.

2hr sebelum tu my br amik cuti n blk kg jenguk abah sbb last week pn abah warded sbb drh xbenti kuar lps dialisis tp da ok n discaj shari lps tu. Sempat my masuk keje hari rabu sblm abah warded balik. Tapi kali ni lain dr sebelumnye... dpt call akak cakap mcm tu cepat2 my call hasben suh amik n blk kg segera. Xdpt tahan da airmataku berjurai jugak kat meja opis... T__T

Seumur hidup my... inilah saat paling sukar penah my lihat jd pada abah... tiub sane sini dipasangkan pd abah... ya Allah.. sian abah mesti sakit... T__T

Hari pertama abah nampak tenat sangat... namun doc kata stabil slps tu. Abah da 2kali dialisis dalam icu... abah nampak kuat.. cuba lawan.. Allahuakbar... smlm mase tgk abah.. my pegang erat tgn abah.. mase nk kuar my cakap pd abah... "abah... my kuar dlu nanti my dtg lg ye.."... baru selangkah kaki tibe2 abah gerak tangan n toleh muke. Allah... abah dgr my cakap. Ptg tu abah sempat celik sesaat bila my panggil... kuatkn semangat wahai abah....

Siang td mase melawat, akak my borak2 dgn abah. Akak igtkn pd abah setiap kli waktu solat. Abah nak bercakap tp xboleh.. akak cuba fahamkn n tanya abah "abah nak amik wuduk ye?" Abah mengangguk sblm akak tlg bshkn anggota wuduk abah. Abah haus nak air tp akak mampu basahkan bibir abah je.

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar.... :'( my hanya mampu duduk di kaki abah.. n menangis mengenangkn keadaan abah...

Ya Allah... kau sebaik2 perancang... tiada dayaku melawan ketentuanMu ya Allah... berikanlah abah kami kekuatan... berikanlah kami sekeluarga kesabaran... permudahkanlah segala urusan kami.. T__T

Panjangkanlah usia abah kami... T__T

My dah 2 hari EL. hasben da 3hari unpaid leave sbb cuti da habes. Esok mungkin balik kL... my berkira2 mahu balik atau x.. T__T... abah derita di sini... My n suami ade tggungjawab kerja di sana.. Allahuakbar...

Mak dr hr pertama abah di icu xblk rmh. Nak tido kat sana tggu abah. Abang n kakak abah ade sekali. Tido dekat ruang menunggu luar icu. Kami hanya dibenarkn tgk abah waktu melawat je. Sorang waris pn xdibenarkn tggu sebelah abah.. :'(

Mohon kalian tlg doakan kesihatan abah. Harap2 akan ade keajaiban... kami mahu abah kami yg kuat.. sihat... kembali...

Abah... my rindukan abah.... rindukan gurau senda abah... tawa abah... rindu nk dgr abah jd imam solat... dgr abah mengaji... :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers