9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, March 31, 2014

I’m Expecting & It’s now a Critical Time



Alhamdulillah…. I’m expecting my second baby… :)

Owh maaf. Ini bukan ‘eksiden’… memang menjangkakan untuk anak kedua dalam masa terdekat ini walaupun Dhia is only 1 year 4 month now.

Tak bersedia? aku anggap ini ‘Rezeki’…. Walaupun ada suara-suara nakal… “pregnant lagi????”… “Dhia kecik lagi….”… bla bla bla…. Peduli lah orang nak kata apa. Kun Faya Kun…. Kalau Allah nak beri… zasss! Dia beri…. So, syukur Alhamdulillah….. :)

Anyway tau tak.. aku ada few friends… anak first belum cukup setahun tapi dah pregnant buat kali kedua… and they did it!! So kenapa aku tidak?

Alhamdulillah…. Thank you Allah…..

Now…. Aku sedang lalui CRITICAL time, just like my first pregnancy… alahan… :( suruh lah aku buat apa saja bila aku tengah sarat aku masih mampu bekerja and tak ambil cuti awal at all walaupun kandungan dah mencecah 40weeks. Yes I think I strong…. But bila Alahan…. Aku kalah… :’(

It has been 3weeks… n aku dah mula becinta dengan mangkuk jamban. It was not only morning sickness but whole day sickness… :( Air putih 3, 4 liter kegemaranku kini dah jadi minuman paling aku benci. Minuman-minuman manis, berais yang susah aku nak sentuh sejak lahirkan dhia dah jadi minuman kegemaranku saban hari… :( Nasi putih? Akan keluar balik after 2 3 hours. Oily foods… pedas…. Harus kata tidak. I’m flat… I’m exhausted…. :(

Dhia dah mula terabai… balik keje sekarang aku hanya mampu hug dia je. Lepas Isya’, aku dah masuk tido dulu. Biarkan daddy main dengan Dhia. Sekarang tengah cuba wean off die slowly. Dikala alahan ni aku tak mampu nak biar dia melekat saban malam… :( Tapi selalunya aku kalah jugak sebab dia takkan berhenti menangis selagi tak dapat apa yang ‘dihajati’…. :( So, terpaksa bertahan walaupun kadang-kadang mengalir jugak airmata sebab tak larat sangat2… :(

Baru nak masuk 2 anak dah mengeluh semacam. Mak dulu mengandung 7 orang anak…. Mak pun alami alahan… mak boleh. Kenapa aku tak boleh? Rumah pun dah terabai sekarang. Kalau dulu pantang Nampak baju tak berlipat tapi sekarang 2 3 minggu stok baju berlonggok tak berlipat…. L Sekarang memang all the time rasa nak berehat saja. Sampai seru, gi jamban muntah apa yang nak dimuntahkan… Allahuakbar…. Indah sungguh dugaanMu ya Allah…. Berilah aku kekuatan….

Sesungguhnya Allah takkan duga hambaNya lebih dari luar kemampuannya. Ye, Allah tau aku kuat… aku boleh hadap semua ni sebab tu Allah beri aku ujian kecil ni… :( Ampunkan aku ya Allah….. ku mohon, berikanku sedikit kekuatan agar aku mampu menjaga rumahtanggaku, suami dan anakku… :(

Doakan semua….. harap2 alahan ni cepat berlalu…



11 comments:

permatabiru said...

tahniah..sesungguhnya anak itu rezeki buat kita..sabar yer...pembawakan budak

Amanda Suria said...

Tahniah dear....bestnya rezeki kan..x kan nak tolak...jaga kesihatan, jagan makan, jaga kandungan...

Nurzakiah Hanum said...

amin

:: idzwa :: said...

takyah peduli dgn org lain..

nurfadilah suardi said...

Tahniah. Semoga diberi kekuatan dan kesihatan yang baik

Rai Ourkizuna said...

selamat menempuh alam pregnancy my.. insya allah Allah adalah perancang terbaik..

best la dhia ada kawan nanti bila baby lahir..

juicy X said...

Waaaa tahniah!!!

b strong k

Chekgu Azrine said...

tahniah sis
semoga dipermudahkan dugaan ye

aznor ibrahim said...

sian ko my..sian gak kat dhia..huhu.xpe..x lama alahan tu.nanti ko akan jadi kuat macam biasa balik.saba eh!

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

moga pregnancy kali ini diberikan kemudahan.insyaAllah.

athirah said...

wahhh... TAHNIAH.... ok la tu.. kira gap 2thn for 2nd baby :)

muda2 la beranak byk skit.. eceh.. pandai ckp org.. hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers