9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, August 11, 2014

Air Ketuban banyak | Punca & Risiko

I went to my antenatal checkup last week. Sekarang setiap 2 minggu kena datang checkup due to Diabetic. So masa checkup baru-baru ni doc kate perut aku besar semacam. Hurm, aku dah pasan awal-awal lagi perut terasa lebih besar berbanding masa pregnantkan Dhia dulu. Aku pregnant 26weeks, sepatutnya ukuran maximum 27cm. tapi over plak sampai 31cm. Lepas tu Doc scan dia kata air ketuban banyak. Dalam bacaan 20 macam tu. Aku punya lah berat mulut hrtu langsung tak tanya apa. Aku pun tatao bacaan normal berapa? Apa risiko bla bla.. Doc suruh proceed je dgn apoimen gynae kat hospital this week. Memang aku ada apoimen pun dengan pakar sebab kes BSP tinggi haritu… hurm…

Tak puas hati semalam aku pi klinik biasa scan lagi. Doc klinik pun kata air ketuban banyak.. bacaan 22… erkkkk makin tinggi plak.. -.- Aku tanya boleh back to normal tak. Dia kata tak boleh sebab air ketuban tu memang dah ada kat situ… Yang aku boleh buat adalah control pemakanan supaya air ketuban tu tak bertambah banyak. Lame lagi oi aku nak bersalin… :(

Balik klinik aku google around pasal risiko air ketuban banyak ni. Ada komen positif ade komen negative… yang aku banyak pikir yang part2 negatif. Rasa nak nanges pun ade. Baru nak terbit kat dalam hati sedikit penyesalan sebab buat sambal lewa je pregnant kali ni… :(

Melalui sedikit pembacaan aku, meh aku share sket info pasal air ketuban banyak ni. Ilmu untuk aku, perkongsian untuk korang semua… heh

sumber gugel
Air ketuban berlebihan ni dipanggil sebagai Polihidramnios. Atau orang tua-tua suka cakap kembar air. Sedap sket dengar ye dak walaupun bukan baby kembar hehe. Air ketuban ni sangat penting bagi kehamilan khususnya untuk perkembangan janin. Air ketuban melindungi janin ketika berusia 12 hari setelah terjadi pembenihan. Di awal-awal minggu kehamilan air ketuban berasal dari air dalam tubuh si ibu namun setelah mencapai 12minggu air ketuban ini sebahagian besarnya adalah daripada air kencing bayi. Air ketuban inilah yang dihirup bayi sebagai udara dan makanan selama di dalam rahim. So dengan adanya air ketuban ini jugalah bayi mampu bergerak dan membantu perkembangan otot dan tulangnya.

Air ketuban akan terus bertambah sehingga usia kandungan mencapai 28 - 32 minggu, selepas itu selama 37 - 40 minggu jumlah air ketuban akan stabil. Fuhhh... aku ada masa 5 - 6 weeks lagi untuk air ketuban tu stabil.

Punca utama air ketuban yang banyak biasanya adalah kerana:
  • Diabetes/ Kencing Manis : Family history aku memang kuat. dan aku memang ada diabetes ketika mengandung. So kebarangkalian ini puncanya boleh jadi sangat tepat. Takpe tunggu jumpe doc pakar nanti.
  • Abnormal pada baby/ Kecacatan kelahiran : Nau'zubillah. mintak2 dijauhkan. Yang ni untuk confirmation aku kena buat detail scan dan cek keseluruhan organ baby. Takpe tunggu jumpa doc pakar jugak hehe.
  • Pembawaan Ibu/Anak : tak pasti plak pasal ni
  • Ketidakserasian antara darah ibu dan bayi
  • 65% ibu hamil yang mempunyai air ketuban banyak tidak diketahui puncanya.
Negative effect/ masalah yang mungkin berlaku sekiranya air ketuban banyak termasuklah:
  • Kedudukan bayi yang tidak stabil - Bila air ketuban banyak kedudukan baby akan berubah-ubah, ini boleh menyebabkan bayi songsang berada dalam keadaan melintang atau songsang. Maknanya bila dah full term kepala bayi tidak berada di bawah. Akhirnya, terpaksa bersalin secara pembedahan. Fuhhh harap2 lah baby aku behave and aku boleh bersalin normal lagi. Aku nak beranak ramai oiiii taknaklah kuar ikut tingkap.. :(
  • Kelahiran Pra-matang - Kemungkinan untuk bersalin awal adalah tinggi lebih-lebih lagi kalau pecahan air ketuban berlaku awal. Huuu... kalau nak bersalin pun biarlah bayi tu dah cukup bulan huuu
  • Kandungan berat - Owh yang ni aku dah rasa sekarang. Bile perut besar badan pun jadi berat. Ko bayangkan macam kita betul2 dah sarat mengandung tunggu hari je. Macam tu la aku rasa sekarang. Pinggang kerap sakit (mujur ada ostematrix shaklee ku telan hari-hari), Pastu cepat mengah.. tatao lah boleh ke aku kerja smpai betul2 nak due ni.. :(
  • Risiko pendarahan - Ya Allah kau permudahkanlah proses kelahiran anakku ya Allah.. mintak dijauhkan dari risiko2 negatip macam ni... Amin.... :(
Cara Mengatasi Air Ketuban yang banyak?

Kalau nak kurangkan sekarang ni rasanya xlah kot as doc said menda yang dah ada memang akan kekal ada. So apa aku boleh buat is jangan tambah tambah lagi. Kebanyakan kes air ketuban banyak ni hanya perlu menjalani pemeriksaan kerap untuk memantau pertumbuhan bayi. Selain tu, sebagai ibu hamil yang mempunyai diabetes aku kenalah kawal segala bapak jenis makanan yang masuk. Haih dahlah musim raya nokkkk... kalau ade jemputa open house???? tak ke haru... -..- Nanti jumpa doc pakar aku nak tanya n mintak advise dia lah.

Aku harap sangat kelahiran kali ni pun Allah permudahkan sepertimana sebelumnya. Seyes banyak btol aku berfikir lepas dapat tau air ketuban banyak ni ish... rilex My... sangka baik... InsyaAllah baby dalam perut mommy ni kuat kan kan kan??? :)

 

14 comments:

Rai Ourkizuna said...

take care my.. semoga tak mendatangkan mudharat pada my dan baby.. saya pulak dulu air ketuban kurang.. kena czer.. tapi alhamdulillah kelahiran lepas2 tu ada sikit kurang air ketuban tapi dapat bersalin normal..

mama amir said...

semoga dipermudahkan segalanya...aamiin

leyna said...

Salam. saje nak share, saya sekarang pregnant 32 minggu. Masa 20 wk cek up, doktor bgtau air ketuban byk juge. Memang lar risau sgt..Alhamdulillah masa 22 wk cek up..doktor tgk air ketuban dh normal. Byk2 doa insyaallah baby sihat dan semuanya okay yer..

Anita, Mummy Adzryl said...

boleh sy tau apa sambungan kisah ni.. so camne bila check dgn pakar? sy risau jgk ni. tetiba doc ckp air ketuban byk. tp baby ok je. risauuuu! pls share ur experience,.

Maizatul Akma said...

Hi anita. Alhamdulillah.. selepas beberapa kali checkup doc kata normal je. Sy dah slmt bersalin pun hehe. Dun worry so much ok. Mntk advise doc. InsyaAllah xde ape2. ;)

Maizatul Akma said...

Hi anita. Alhamdulillah.. selepas beberapa kali checkup doc kata normal je. Sy dah slmt bersalin pun hehe. Dun worry so much ok. Mntk advise doc. InsyaAllah xde ape2. ;)

maria said...

memang masa doc gtau tu risau yg amat. yelah, klu boleh nak smoothe je sepanjang pregnancy.

Air ketuban ni banyak tak boleh, sikit pun xboleh. ada risiko tersendiri.

ALhamdulillah...dh selamat pun puan :)


Air Ketuban Banyak Bahaya, Sedikit Pun Bahaya. Wajib Ambil Tahu.

Zuliana Omar said...

Salam puan klu tak kisah share, puan bersalin secara normal atau ceaseran?

Myzatul Akma said...

@zuliana

Normal Delivery

Nurul Asikin Salehuddin said...

Salam semua...kes saya pulak,dh msuk 33 weeks...slalu kne regular construction... bdn kecik je berat pun 43-44kg jea b4 preggy..tp bile cek up kt kk mcm biase 2 mggu skali sbb kn gdm,doc kt kk mnta refer sye ke spital gara2 construction.. takut brsalin awl due to baby gdm..smpai spital tau2,doc scan air ktuban byk n my baby dah cecah 3kg...Allah..rsau nyea hati..skrg msih admit utk monitor bsp 7x shari + monitor construction sbb kn air ktuban byk...doa kn saye dn baby slmat yea...trima kasih...

Puteri Nur Syazwani Megat Daud said...

Kak,sy skrg dh 38w...ms 37w haritu,Klinik Kesihatan suruh refer Hospital sbb air ketuban 25cm.. Harini checkup slps seminggu,dh jd 22cm.. Dr.kata ok normal tp still high border.. Dr.cerita ttg risiko2..sy terus memikir..risau kak..

Puteri Nur Syazwani Megat Daud said...

Kak..sy checkup last week,air ketuban 25cm,Dr.di KK suruh refer ke Dr.Hospital.. Sy pn pegi.. Dan harini slps seminggu,sy pegi hospital,dh 22cm,Dr.kata dah normal tp still dlm border high range.. Dr.bgtaw la risiko2 air byk ni.. Tp sekali dia imbas dalaman dan luaran,dia xnmpk la apa2 yg pelik,baby pn gerak aktif,sy dh 38weeks.. Cuma Dr.kata klau baby Down Sindrom(nauzubillah minta dijauhkan)...tu hanya blh di lihat bl baby dh kluar.. Sy risau sgt2 kak,hari2 sy doa semoga smuanya baik2..tp harini,slps dgr Dr.cakap mcm tu,jd takut plk.. Tp Dr.kata xsemestinya sbb umur sy muda lg,br 31tahun...

Atie said...

Salam.sy td pun g scan doc ckp air ketuban dh cecah 19.dia srh gtau kk nnt.risau gak sbb kndungan baru 31w.ada kemungkinan ke naik lg?sy nk bersalin normal gak dan hrp sgt semua ok

hafiezah hanem khalid said...

salam sis sume..saya pon br dikabarkan doc mase check last week..saya br 25weeks dan ukuran rahim 29cm..afi 27.4cm...risau sangat ni bile doc kata air ketuban byk sgt...masih menunggu appoinment untuk detail scan..doakan yg terbaik buat saya yek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers