9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, October 27, 2014

Saya Belum Bersalin hehe

Baaa chak! hehe. Aku belum beranak lagi. 39 minggu dah sekarang. And harini kali terakhir aku gi checkup kat Klinik Kesihatan.

Kalau ikut gomen, aku dijadualkan kena serah diri pada 30hb ni (due to GDM). Kalau ikut private aku bersalin 9 November.

So, skrg ni aku dalam dilema tatao lah nak ikut mana. Doctor Wan Ratna yang aku selalu checkup dengan dia kat PMC Sg Buloh tu tengah bercuti sehingga 2 November. Dia kata akan ada replacement Doc perempuan lain kalau kata aku bersalin masa dia takde. Harap2lah. InsyaAllah kalau sebelum 30hb ni nak terbersalin aku akan ke private dan serah diri dengan Doc perempuan tu. Nama pun aku tatao haha. Kalau kata takde Doc perempuan n aku nak bersalin dalam tempoh terdekat ni terpaksalah serah diri di gomen. Yela, dari aku mengangkang depan Doc lelaki di private lebih baik aku cuba di gomen mana tau bernasib baik dapat Doc perempuan kan.


30hb ni aku ada checkup kat private dengan doc perempuan lain tu. So aku takkan serah diri kat gomen dlu kot. Will see how. Kalau perlu 31hb baru aku ke gomen. Kalau rasa aku boleh tunggu lagi then aku mungkin akan tunggu Dr Wan Ratna balik. Yela, aku tak pernah bersalin kat private kan so aku pun tak boleh nak buat keputusan yang cepat dan tepat. Lagi2 bila kat gomen Doc sahkan aku diabetic (on diet control), di private dia takde pantau pun aku ada GDM ke tak ke, bagi doc aku ok je. dia scan baby pun ok. So dia memang tak ubah EDD asal aku 9 november tu. Dia suruh stick with that date.

Kenapa private ada dalam list? Bukan sebab keselesaan je jadi keutamaan.. tapi aku nak kan doc perempuan. That's it. ye aku tau bersalin kat mana-mana pun sakit tetap sama (typical orang kita, suka ckp gitu kan....). Tapi situasinya berbeza... tak faham tayah kondem2 hokay.. :P

Tanda2 bersalin? Belum ada lagi. Setakat sakit2 perut sakit2 pinggang tu ada lah. Aku pun tak pernah alami tanda2 hampir nak bersalin macam mana memandangkan dlu Dhia pun aku 1st experience, kena serah diri dan induce baru sakit datang. So, aku takleh nak cakap kali ni macam mana.. yang penting sakit tu bukalah contraction sebab contraction sakit yang konsisten. 

Aku harap2lah aku akan bersalin dalam masa terdekat ni. Aku harap2 ada turun tanda. Aku harap2 la tayah nak paksa (induce) bersalin baru baby nak keluar. n aku harap2 dan berdoa sangat aku dapat bersalin dengan doc perempuan.. tak kisahlah bersalin kat private or gov.

Pray for me pls... 


Friday, October 24, 2014

Kakak Dhia

Entah kenapa tiba-tiba nak bercerita pasal puteri kesayangan hamba yang sorang ni… Tengah belek2 belog terbaca entry lama pasal  Dhia, gambar2 Dhia… Ya Allah tiba2  mommy rindu sangat kat Dhia!



Rasa sebak tengok gambar Dhia sebab tak lama lagi Dhia dah nak jadi ‘kakak’.. She’s not anak tunggal anymore lepas ni… Entahlah. Macam-macam perasaan yang ada kat hati aku ni senanya. Aku kejamkah beri adik pada Dhia seawal ni? Puas ke Dhia bermanja-manja since dia bakal ada adik tak lama lagi? Boleh kah aku layan dan manjakan dia sepertimana sekarang bila dia dah jadi kakak? Tiba-tiba ada rasa sedikit kekesalan sebab tak beri peluang Dhia betul2 membesar sebelum berikan dia title ‘kakak’… Astaghfirullah….

At the same time… aku bersyukur sangat atas kurniaan seorang lagi umat Muhammad dalam Rahim aku ni. Siapa tak suka nak dapat anak? Tapi, betul ke terlalu cepat? Hurm, bagi sesetengah orang aku tau akan rasa terlalu cepat aku mengandung lagi.. Lagi2 masa Dhia masih sedang membesar… hurm.. Anyway, mind your own business.. :P


InsyaAllah selagi aku bernama ibu aka mommy.. seboleh2nya aku akan berikan kasih sayang sama rata pada semua anak2. Cumanya, soon bila dah ada adik aku mungkin perlu berikan lebih perhatian pada adik yang baru lahir. Tak dinafikan aku sedikit risau kalau Dhia akan 'terasa' bila dah ada adik dan aku beri perhatian lebih pada adik nanti. Aku risau dia kecik hati.. aku risau dia takkan manja lagi dengan aku... aku risau.. :(

Lately ni Dhia sangat manja.. n aku sangat terhibur dengan kemanjaan dia.. keletah dia.. Dhia semakin bijak... lagi2 bila dah pandai panggil mommy n daddy... Seronok sangat. Sikit2 'mami..'... 'ami'... 'ami...'....  Dia tau dalam perut aku ada adik.. Ada masa dia selalu panggil 'adik' kat perut aku hehe. Pengasuh kata kalau kat rumah dia pun dia rajin melayan adik, cium2 adik (baby jagaan pengasuh)... Kira dia suka jugak pada baby.. even kat rumah pun selalu main2 dengan bear pakaikan pampers bear cuci 'yak' bear hehe... she's so adorable!!!!

Aku risau nak bersalin ni. Dia nak tinggal dengan siapa kalau aku warded? Aku tak pernah berpisah dengan dia especially di kala waktu2 tidur dia... Aku risau dia tak boleh tidur tanpa aku atau daddy dia.. Aku risau dia carik aku... :'( Rasa nak bawak skali masuk wad, masuk labor.. ya Allah takutnye nak berpisah dengan Dhia... :(

Lately ni gak hari2 kalau hantar gi rumah BS mesti menangis. Sebak sangat hati aku bila dia mintak 'ukung..ukung' (dukung) supaya aku ambil dari BS. Walaupun kat sana ramai kawan-kawan dia aku dapat rasa dia tak happy berada dengan orang yang bukan mommy atau daddy dia.. Bila tanya 'dhia nak gi rumah ibu tak'... laju je dia cakap taknak.. Kalau nak keluar ke mana2 dah tau dah laluan nak ke rumah BS... Selagi tak melepasi rumah BS risau dia kalau2 kitorang hantar ke sana. Dia lagi seronok kalau ada dengan mommy n daddy...:')

Haih, aku harap2 lah one fine day aku dapat berhenti kerja n jaga anak2 aku sendiri... lihat anak2 aku membesar sendiri.. Belajar erti sabar.. belajar jadi emak sepenuh masa.. InsyaAllah.... moga Allah makbulkan doa aku ni....

Dhia, apapun jadi, banyak mana pun adik yang mommy nak berikan pada Dhia kelak.. mommy nak Dhia tau, mommy sayang sangat2 kat Dhia... Dhia lah permulaan mommy jadi seorang 'ibu'... Mommy mintak maaf kalau mommy kadang2 garang dengan Dhia.. :( 


Dhia jangan nakal-nakal okay.. jadi anak yang baik.. jadi kakak yang penyayang okay.. :)

i love you to the moon n back!!!! :-* :-*




Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun 1436H - 2014M

Alhamdulillah… 1435H bakal melabuhkan tirainya malam ini… InsyaAllah kita akan melangkah ke tahun baru Islam 1436H… Pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru kan..

Sejarah Awal Muharram

Jom kita refresh subjek Pendidikan Islam hehe.  MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting sepanjang Muharam:
  • 1 Muharam – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
  • 10 Muharam – Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  • Allah menjadikan ‘Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.

Sebagai umat Islam, kita digalakkan untuk membaca doa akhir tahun dan awal tahun sempena awal Muharam ini. So, marilah kita ambil sedikit waktu untuk mengambil kesempatan membaca doa ni nanti okay.. :)

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. (24 Oct 2014 - Jumaat)
 


DOA AWAL TAHUN HIJRAH

Dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. (24 Oct 2014 - Jumaat)
 


Moga2 kita semua tak lupa untuk membacanya petang ini! :)

Hurm... kalau baby dalam perut ni keluar harini jugak pun bagus ni huuu... oh baby bila nak beranak ni sayang? T___T

Thursday, October 23, 2014

Dhia recover + 39 weeks of pregnancy

Alhamdulillah... Dhia dah baik demam. Camne bleh baik? Kena duduk rumah bermanja dengan mommy baru dia ok.. :P Cuma masih berbaki batuk dan selsema. Rasanya demam sebab tumbuh gigi kot? entahlah aku pun tatao gigi yang ada tu tumbuh masa bila. Sebab banyak sangat plak yang naik.. 

Perubahan sejak demam ni, dia tak bernafsu untuk makan. Puaslah pujuk makan nasik makan mee itu ini dia tak berapa nak. Biasanya sebelum ni pantang nampak mommy makan bernafsu nak makan sama tapi sekarang ni sikit tak heran. Adakah sebab gusi dia bengkak tak selesa nak makan? Atau selera dia terhadap makanan dah berkurang? Entahlah. Tapi menyusu kuat... Sekejap2 nak susu.. so oklah kan cover balik dengan susu takdelah dia kelaparan. Hopefully selera makan dia datang baliklah lepas ni. Kalau tak aku kena ON Mealshake Shaklee lah jawabnya huhu.

Oh I am 39 weeks already...! Sekarang ni malam susah sangat nak tido, malam tadi je bape kali perut aku rasa tak sedap macam krem. Aku tatao lah itu contraction ke false contraction kepejadahnya tah yang aku tau memang sakit... susah betul nak lena.. Dah la susah nak tido dengan Dhia plak asyik merengek2 bangun. Terpaksa aku kejutkan daddy dia buatkan susu, tidokan dhia apa semua nak harap aku sorang memang tak larat. Nak bangun dari pembaringan tu pun Allahuakbar cukup seksa.

Dalam masa tunggu hari ni aku masih pergi kerja. Nak ambil cuti awal? Macam malas. kang tiba2 tengah ambil cuti terbersalin pulak dah membazir cuti kan. Aku suka simpan cuti untuk waktu2 genting macam anak sakit... kecemasan itu kecemasan ini... senang. Kalau takde benda penting memang aku sayang betul nak cuti. Yela kita dah ada anak ni bukan tentu kan. Ada masa2 macam Dhia demam baru2 ni takkanlah aku nak lepas tangan hantar dia kat babysitter pulak. Nak harap laki aku memang aku tak harap sangat yela nama pun bapak, lelaki.. kang Dhia yang jaga daddy bukan daddy jaga dhia hehe. Lagipun cuti tahun laki aku dah abes. Ni kang nak tambah cuti aku bersalin pun dia kena ambil unpaid. huuuu 

Korang doa2lah aku cepat bersalin. Turun tanda tayah serah2 diri pi induce macam dulu.. T__T

Lagipun aku tak sabar nak gomol2 baby baru ni uuuuuuuuu



 

Thursday, October 16, 2014

Dugaan Sebelum Bersalin?

Mungkin ini hanya kebetulan, tapi kebanyakan kawan-kawan aku yang lain yang pregnant sebelum ni, dah dekat nak due je ade je dugaan datang. 

Macam aku, Dhia demam.. :(


masuk hari ni hari ke 3 dah dia demam. Dari siang on off panasnya. hari pertama haritu aku EL tak sampai hati nak hantar pengasuh. Sebut je pergi umah ibu (pengasuh) laju je cakap 'taknak'. 

Hari ke 2 dan ke 3 demam aku tinggalkan kat rumah pengasuh. Allah... sedih nya hati aku ni Allah je lah tau. Beriya sangat dia taknak dihantar. Peluk2 aku taknak ibu ambil. 'kukung...kukung'... mintak di dukung.. meleleh2 air mata... :'(

Aku ni sebab pikir aku dah dekat nak due je aku gi keje. Lagipun nak settlekan dulu keje yang pending. tapi kalau keje melibatkan orang lain (designer or other department) ni payah jugak yela apa kita yang kita nak settlekan harini bukan on the spot bleh dapat kan sudahnya aku kena tunggu jugak.. dah jadinya hati aku ni tak keruan mikiorkan anak yang demam kat rumah orang tu... T___T

tataolah kenapa Dhia tiba-tiba demam. Kalau esok tak okay juga kenalah gi klinik semula untuk cek darah. malam tadi sampai kul 3 pagi asyik berjaga dari tidur. Badan Dhia panas, n dia macam tak lena tidur.. asyik merengek je.. itu tak kena ini tak kena... Bila pagi nak hantar rumah ibu dia mulalah aku rasa serba salah... :( Mak apelah aku ni kan.. anak sakit pi hantaq pengasuh jugak... 

T___________T

Cepat baik ye sayanggggg...


Thursday, October 9, 2014

Bersalin di Hospital Kerajaan VS Swasta?

Dilema Hospital Bersalin, Kerajaan atau Swasta? Aku pernah luahkan mengenai hal ni masa mengandungkan Dhia dulu di Entry INI. Akhirnya apa keputusan aku ketika itu? Memikirkan aku yang mempunyai GDM dan ia merupakan pengalaman pertama, makanya aku memilih ke Hospital Kerajaan. Alhamdulillah, cek VE dan sambut Dhia semasa bersalin adalah insan bernama wanita. Cuma sekali je masa tu, ketika induce di awal Subuh, Doktor lelaki yang datang masukkan ubat untuk induce... A bit sad jugak lah. What can I say......  :'( but overall i can say pengalaman di Hospital Selayang masa tu ok. Dapat bidan perempuan yang sambut Dhia syukur Alhamdulillah.. Tiada doktor-doktor pelatih yang masuk LR (mungkin waktu tu sebab bersalin malam). Layanan di Wad pun ok je. Takde bad experience seperti kebanyakan pengalaman yang aku baca. Pengalaman setiap orang berbeza.. :)


First pregnancy aku bernasib baik dapat bidan perempuan sambut baby.. tapi akan bernasib baikkah lagi aku untuk pregnancy kali ni? Memang pening memikirkan hal ni. Kalau ke kerajaan risau dapat doktor bukan muhrim. Seyes mak tak rela nokkk... laki kau bayar riban2 nak sentuh kau, doktor FOC je dapat merasa. Adil? Mahap lah pada yang mungkin membangkang niat aku ni. Mungkin sesetengah korang anggap hukumnya tak berdosa, haruslah, daruratlah, apa2 je lah.. But for me, tahap perubatan di Malaysia ni belum sampai tahap darurat.. Kita masih punya ramai Doktor perempuan.. Why not letakkan doktor perempuan di setiap LR... dan hormatilah kaum2 hawa especially muslim... oh malunya kangkang dan diseluk oleh doktor lelaki! T__T

Nak ke Hospital Swasta pulak, aku risau akan teknologi yang ada di sana dan risiko sama ada bersalin normal atau ceaser. Tak dapat dinafikan kebanyakan pengalaman aku baca okay je. tapi kena pandai pilih hospital. Ada sesetengah hospital aku baca dan aku dengar sendiri pengalaman2 kawan terdekat simply je nak ceaser eventho mommy dan baby takde apa-apa masalah. Is it all about money? Haih entahlah. 

kalau cakap pasal kemampuan, InsyaAllah aku masih mampu untuk bayar hospital swasta. Lagipun, aku boleh claim dengan company dengan certain amount yang ditetapkan. As long as boleh claim kan... 

Yang menambahkan kerisauan aku ni plak, apakah sign yang akan aku dapat sebelum baby keluar nanti? Sebab masa Dhia dulu sampai due date aku tak turun apa2 tanda. Sudahnya, aku terpaksa serah diri di hospital (due to GDM), overdue 3days dan hanya melahirkan selepas di induce. Masa tu memang takde masalah pada aku dan baby just because of I have GDM (diet control). So dipaksa bersalin dengan induce.

Actually aku dah decide kalau nak ke Swasta, aku akan pergi ke Dr Ratna di Putra Medical Centre, Sg Buloh. Anyone ada experience dengan Dr Ratna? feel free to share here.. :) Setakat ni dah 2 kali aku check up dengan dia di PMC. Syarat untuk bersalin kat sana kena 3 kali checkup. So next week InsyaAllah ada sekali lagi check up. 

Sekarang yang memeningkan aku adalah... Kerajaan bgtau due date aku 30 Oct, while private bagi date 9 November. Ah sudah. Next week kena reconfirm jadual Dr Ratna whether she will be around waktu date2 aku nak bersalin tu ke tak. yela kalau dia takde kena bersalin dengan Doc lelaki. Daripada aku bersalin dengan Doc lelaki di private baik aku ke government... Kalau lah masa aku nak ke gov tu dah overdue (lebih 30 oct), mampuih kena marah dengan hosp gov nanti... yela sebab ada GDM.. -.-


Pening pening pening... korang baca ni ada pening macam aku tak? :P So sekarang ni tak decide lagi ke mana aku nak tuju ni.. :( 

Wait n see je lah ye...

Adik baby oi... adik baby nak bersalin kat mana ni??? huhu


Wednesday, October 8, 2014

Peristiwa Gerhana Bulan Penuh 8 Oktober 2014

Semalam dapat message di whatsapp pasal Gerhana Bulan yang dijangka berlaku hari ini, 8 Oktober 2014 (Rabu) bersamaan 13 Zulhijjah 1436H. Whatsapp ni kalau di manfaatkan dengan betul benda yang kita tatao pun kita boleh tau. Nah, kalau tak dapat msg ni tatao pun harini ada gerhana bulan hehe.

Bagaimana Gerhana Bulan Terjadi?


Gerhana bulan terjadi apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini cuma boleh berlaku ketika bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir. Jenis dan panjang suatu gerhana bulan bergantung pada kedudukan bulan yang relatif kepada nod orbitnya

Jenis Gerhana Bulan


Gerhana bulan penuh - Pada gerhana ini, bulan akan tepat berada pada daerah umbra.

Gerhana bulan sebahagian - Pada gerhana ini, tidak seluruh bahagian bulan terhalang dari Matahari oleh bumi. Sedangkan sebahagian permukaan bulan yang lain berada di daerah penumbra. Sehingga masih ada sebagian sinar Matahari yang sampai ke permukaan bulan.

Gerhana bulan penumbra - Pada gerhana ini, seluruh bahagian bulan berada di bahagian penumbra. Sehingga bulan masih dapat terlihat dengan warna yang suram.

Gerhana Bulan pada 8 Oktober 2014



Berikut maklumat mengenai gerhana bulan tersebut:

Gerhana Penumbra bermula                  :           4.15 petang
Gerhana Bulan Penuh bermula               :           6.25 petang
Kemuncak Gerhana Penuh                     :           6.55 petang
Gerhana Bulan Penuh tamat                   :           7.23 malam
Gerhana Bulan Penuh tamat (umbra)      :           8.34 malam
Gerhana Penumbra tamat                      :           9.33 malam

Solat Sunat Gerhana

Sebagai seorang Muslim, apa yang kita boleh lakukan apabila berlaku kejadian gerhana di tempat kita? Seluruh umat Islam adalah digalakkan (sunat muakkad) menunaikan solat sunat gerhana beserta khutbah gerhana di antara jam 7.30 malam hingga 8.34 malam. Selain itu, kita juga digalakkan untuk bersedekah dan berzikir.
Sabda Nabi Muhammad s.a.w,
Maksudnya,  “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua macam tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah. Terjadinya gerhana matahari atau bulan itu bukanlah kerana kematian seseorang atau kehidupannya. Maka jikalau kamu melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, bersedekahlah serta bersembahyanglah”

Solat sunat gerhana dilakukan sepanjang gerhana itu terjadi. Dilakukan dua rakaat, tetapi yang membezakan solat sunat ini dengan solat sunat yang lain iaitu dengan dilakukan dua qiam. dua ruku’ dalam satu rakaat. Bacaan bagi gerhana bulan juga hendaklah dibaca dengan diangkat suara seperti mana-mana solat malam.

Solat gerhana bulan ini boleh dilakukan dengan 3 cara :

Cara Pertama : Cara yang paling ringkas. Iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat sepertimana solat sunat zuhur atau mana-mana solat sunat.

Cara Kedua : Disebut dengan “ الكمال أدنى ” iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua rakaat, dengan dua kali qiam dan dua ruku’ pada tiap-tiap satu rakaat, disertai dengan bacaan al-Fatihah dan surah dalam tiap-tiap qiam itu.

(Bagi kita di Malaysia ini, cara yang kedua inilah yang paling mudah dilaksanakan. Selepas takbir, dibaca doa iftitah dan al-Fatihah. Selepas selesai al-Fatihah, dibaca surah (mana-mana surah yang mampu). Kemudian ruku’ dan bangkit semula (qiam kedua). Di dalam qiam kedua ini dibaca al-Fatihah dan juga surah. Kemudian ruku’ semula (dipanggil ruku’ kedua). Apabila bangkit I’tidal, terus sujud sebanyak dua kali. Apabila selesai sahaja dari sujud kedua dan bangkit barulah selesai rakaat yang pertama. Begitulah caranya bagi rakaat yang kedua).

Cara Ketiga : Cara yang paling sempurna. Caranya adalah seperti juga yang kedua akan tetapi dalam rakaat yang pertama dan qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Baqarah ataupun mana-mana surah yang sama panjang dengannya. Di dalam rakaat yang pertama juga tetapi qiam yang kedua dibaca surah ali-Imran. Dalam rakaat yang kedua qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Nisa’, dan dalam qiam yang kedua pada rakaat kedua dibaca surah al-Maaidah. Kemudian hendaklah bertasbih dalam ruku’ yang pertama dengan kadar bacaan 100 ayat, dalam ruku’ yang kedua 80 ayat, ruku’ ketiga 70 ayat dan ruku’ yang keempat 50 ayat.

Cara Solat Sunat Gerhana

1. Disunatkan mandi sebelum solat.
2. Bilal Menyeru :
 " الص ـلة جامـ عة " 
3. Berdiri lurus mengadap kiblat.
4. Berniat mengerjakan solat gerhana:
    Lafaz niat untuk gerhana bulan:
أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى
“ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat makmum kerana Allah
Ta’ala”.
5. Takbiratul Ihram. Doa Iftitah, Bacaan Al-Fatihah dan Surah.
6. Ruku’ serta tasbihnya dan qiam semula.
7. Baca al-Fatihah dan Surah.
8. Ruku’, I’tidal kemudian sujud 2 kali (seperti biasa).
9. Kemudian qiam semula untuk mengerjakan rakaat kedua.
10. Baca al-Fatihah dan Surah.
11. Ruku’ berserta tasbihnya dan qiam semula.
12. Baca al-Fatihah lagi dan Surah.
13. Kemudian ruku’ I’tidal dan sujud 2 kali, baca tasyahhud akhir dan salam.
14. Selepas itu dibacakan khutbah khas sempena gerhana. Dua kali khutbah (seperti
khutbah Hari Raya)

CATATAN :
  1. Disunatkan mandi untuk solat sunat gerhana, seperti hendak solat Jumaat.
  2. Tidak perlu Iqamah cukup sekadar ucapan: " الص ـلة جامـ عة "
  3. Makmum yang tertinggal ruku’ yang pertama samada dalam rakaat pertama atau rakaat kedua, adalah dikira tidak mendapat rakaat itu dan dia hendaklah menyempurnakan rakaat yang luput itu selepas Imam memberi salam.
  4. Sembahyang sunat gerhana matahari, segala bacaannya dilakukan dengan suara perlahan ( سر) , manakala bagi sembahyang sunat gerhana bulan, segala bacaannya dilakukan dengan suara yang nyaring ( جـهر)
  5. Solat gerhana sunat dilakukan di masjid atau surau atau mana-mana tempat yang biasa dilakukan solat berjemaah.

sumber: google

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers