9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Sunday, February 7, 2016

Dhia dan Taska

Dhia Register Taska Permata

Dah masuk Februari tapi baru berkesempatan bercerita pasal Dhia dan pengalamannya ke Taska.

Dari tahun lepas Dhia beriya request nak pergi school maka aku pun cuba apply Taska Permata untuknya. Alhamdulillah. Hujung Disember dapat surat diterima masuk. Masa gi registration pun Dhia nampak teruja sangat nak ke school. Aku pun eksaited yela pengalaman pertama kali hantar anak g school haha. Taska aje punnn.. :)



Bulan Pertama

Hari pertama Dhia gi sekolah pagi tu menangis juga. Tapi sekejap je sedih sebab kena tinggal ngan mami.. tapi tak lama tu dia okay.


Dhia behave dan happy untuk hari2 berikutnya untuk tempoh sebulan ni.. setiap hari balik sekolah bercerita macam2 dengan mami.. hari2 sebut 'mami esok dhia nak gi school lagi tau'.. nak kejut pagi pun senang bisik je school kat telinga dia berdesup dia bangun haha. 



Mood Swing


Everything change bila masuk bulan kedua. Tiba2 je last day sekolah minggu akhir Januari haritu dhia cakap 'mami dhia taknak g school lagi.. dhia nak g school lain'... bila mami tanya kenapa dhia cakap 'cikgu marah dhia xnak makan ayam'.. ah sudah takkanlah sampai mcm ni kot.. aku pun pujuk2 lah cikgu bukan marah.. bla bla bla..

Sepanjang weekend dia asyikla sebut suruh hantar school lain.. dan ulang2 cakap cikgu marah dia sebab tak makan ayam. Hurm.. ingatkan bangun pagi Isnin tu dia dah lupa semuanya tapi still cakap taknak pergi school.. nak school lain.. adeh.. puas juga pujuk. 


Sampai depan Taska dhia langsung taknak masuk. Tak seperti hari2 sebelumnya sampai je bukak kasut dan terus masuk dalam simpan beg n main dengan kawan2. Tapi haritu everything change. Dhia was not happy. Dia berkeras cakap taknak school. Bila tanya dia still cakap cikgu marah sebab taknak makan ayam. Hurm.. masa tu cikgu yang dia maksudkan tu tak datang lagi so aku bgtau cikgu sorang lagi yang dhia mengadu macam tu. Cikgu tu pun alert n cuba pujuk dhia masuk. Dah okay sikit aku tinggalkan je die. Balik tu dia okay je. 

Ingatkan esoknya oklah die. Tapi tetap sama. Even lagi worst pula bila dia melalak aku nak tinggalkan. Pujuk2 langsung taknak. Sudahnya cikgu kata bawa je balik. Hurm. Tak sedap pulak aku rasa. Balik tu aku text cikgu yang incharge Dhia (cikgu sama yang dhia kata marah dia). Aku luahkan lah A-Z. Cikgu tu cakap hari yang mood dia swing tu dia takde pun tegur dhia xnk makan ayam.. n dia kata cikgu2 mmg takkan paksa kalau anak2 taknak makan. Which is dia nak cakaplah dhia mengadu kena marah tu tak betul. 

End up aku mintak maaf je kat cikgu. Aku tak salahkan dia pun. Aku cuma cakap nak bertegas ngan dhia tu tegaslah kalau dia tak dengar kata cumanya bila jadi macam ni aku nak cikgu2 pujuk dia balik. Sebab mood dia swing dekat taska. Mood dia swimg sbb 'something was KILLED her happy mood'... aku a bit terkilan bila tiba2 je dia jd tak happy ke Taska sedangkan sepanjang bulan Januari dhia sangat teruja dan happy.. :(

Esoknya hari ke 3 dan ke 4 aku hantar dhia macam biasa walaupun dia melalak nak keluar anak tekak. Saje aku nak tengok apa action yang diorang akan ambil dan ada perubahan tak pada mood dhia (which is aku nak dia happy balik)


Hari ke 3 tu cikgu wassap dhia okay boleh ikut aktiviti cikgu cakap dia tanya kenapa dhia nangis dhia jawab dia taknak pergi makan (ada canteen area) dan tak nak tidur dalam bilik. So cikgu assume dhia masih tak boleh nak ikut aturan (disiplin) taska. So 2 hari tu mmg dhia tak brp nak makan sangat sbb cikgu taknak paksa. Waktu tidur pun dia main sendiri tak tidur pun. Haihla.. 

End up petang last day minggu tu ben kata berhentikan dhia terus. I was like... errr.. betul ke ni. Malas nak pikir masa amik dhia tu aku cakap dekat cikgu nak stopkan dia. Cikgu pun tak banyak cerita iyekan saje niat aku dan kemas barang2 dhia.. fee bulan feb pun cikgu cakap tak payah bayar.

So lepas CNY ni takdelah ke Taska Permata dah. Plan kami nak hantar trial seminggu ke Taska lain. Tapi tengok camne nanti.. kalau tak duduk rumah je la nakkk.. mami kan ada. Mami lagi garang dr cikgu hahahah..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers