9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, September 12, 2014

Doktor tukar EDD Aku Bakal Bersalin Hujung Oktober!

Assalam..

Walaupun xde idea dan masa tetap nak update.. so kita make it fast n sukati aku nak karang macam mana.. :P 

Last weekend as usual sabtu di rumah dengan Dhia while hasben at work. Ahad pegi Sunway Lagoon hehe. Tahun lepas pun dah pergi tahun ni pergi lagi. Tiket FOC sape taknak pergi.. :P Tahun lepas Dhia baru nak bertatih.. tahun ni dia dah pandai jalan so besh sikitlah nak bawa berjalan kan. Tapinya, dia takut air.. mula2 punya lah payah nak bawa masuk air.. mungkin takut ke gayat ke entah lah tapi menangis tak hengat… Aku paksa jugak duduk2 kat air tu lama2 dia ok tapi setakat kat tepi-tepi je lah dia berani haha. Kena ajar slalu pegi kolam/pantai ni kalau idak kang smpai beso takut hehe. Kalau kat rumah tu pantang ajak mandi.. sampai taknak keluar sebab nak main air. Tapi setakat air dalam baldi je la hehe.

Monday aku MC.. jangan tanya kenapa. Biasalah orang mengandung bukan tentu tahap kesihatannya kan.. :P

Oh I went to checkup with gynae recently. Awalnya malas sangat nak follow appointment hosp tu yelah 2 minggu sekali kena g KK, sebulan sekali kena gi hospital (semua gara2 diabetic). Malas sebab kacau waktu kerja.. memanglah boleh masuk lambat ambil time slip tapi tetap macam tak besh kan. Tau je lah gomen kena tunggu berjam-jam.. -.- So, atas dasar sebab hospital ada yang lebih pakar untuk tau tahap kesihatan aku, aku pegi jugak. N luckily aku pergi hrtu sebabnya EDD aku dah tukar!

Awalnya dulu kalau ikut LMP (last month period), EDD (expected due date) aku 30 oct 2014. Tapi doc tukar2 jadi 9 nov sebab masa tu period aku tak regular bcoz of breastfeeding. Tapi masa checkup doc scan perut aku yang 31 minggu, dia kata baby besar… 31 minggu tapi baby macam dah 33 minggu. Alamak! Lepas tu doc kira, buat ukuran, graf, bla bla, which is aku tengok details jugak lah. N she said, KK should not change your EDD. 30 oct 2014 is the correct one. Gulp! Baiklah. We stick with 30th Oct 2014. Aku pun kurang konfiden dengan doktor kat KK.. ala bukan doktor betul pun pegawai perubatan je.. muda lagi pengalaman pun seciput dua. ngeh3. Doc hospital ni nampak lebih meyakinkan sikit. weee~

So maknanya, baby aku ni taklah besar tapi membesar mengikut date yang betul hehe. So, I’m officially 8month 1 week??? What???!!! Ok sebulan lebih je lagi. Or might be less than that?? Waaaaaaa! Tiba-tiba rasa seram sejuk. How fast!!! Bersediakah aku? Fuhhh fuhhh…. Sekarang pun dah terasa perut berat ke bawah. yela kepala dah pusing bawah.. nak terkencing selalu jangan cakaplah setengah jam tah bape kali aku kuar masuk toilet. huuuu~

Baju-baju baby baru start basuh first trip hrtu. Ada lagi baju-baju Dhia, mitten booties semua aku belum kemas n basuh. Erkkk… beg hospital pun tak kemas lagi hehe. N nak bersalin kat hospital mana pun aku tak decide lagi uwwwaaaaa! Aku plan nak pegi private tapi ada a bit takut bila dengar kes-kes kena ceaser... Yela sebab aku tatao nasib kali ni macam mana kan. Dhia dlu pun tak turun tanda. Sampai overdue n kena induce baru datang contraction n bukak jalan. Fuhhh, setiap perancangan Allah itu ada hikmahnya, InsyaAllah… aku yakin kali ni pun aku boleh normal dan lahirkan adik Dhia dengan jayanya… InsyAllah… moga Allah permudahkan!!! Amin Amin Amin Ya Rabb....

Haha korang mesti boring kan entry aku takde gambar.. :P Bukan apa, malas nak attach haha.. Lagipun pakai laptop, gambar dhia pun banyak dalam henpon bila nak upload kena transfer kat laptop. Leceh haha. nak pinjam gugel pun malas.. kiki.

Nanti next entry aku bubuh gambar banyak2 eh.. :P

Ok till then! ^_^









4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

la ye ke
apa pun anum doakan semoga semuanya berjalan lancar

mOoN IzzaN said...

x lama dah sis.. semoga dipermudahkan.. :D

Saidatul Ridzuan said...

hi..im just a silent reader...neway congrat k.my 2nd bby...psal dhia takot air smpi ngs2 tu sebijik cm ank sye...btw mse i mule preggy smpi la bsalin..blog k.my la mnjd rujukan..thx a lot ya..suke tgk dhia..hope k.my akn trus update ye...

mynameismy said...

@saidatul ridzuan

alamak malunye ade jugak reader blog naif ni hehe. anyway thanks dear. :)

anyway ape url blog awk? klik nama keluar google plus plak xjmpe blog huhu.. meh nk follow.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers