9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, December 11, 2015

Suami Eksiden Patah Tangan

Allahuakbar... Sekelip mata Allah boleh tarik nikmat sihat. Sekelip mata Allah boleh tarik nikmat sakit.. Sekelip mata Allah boleh tarik nikmat kaya dunia.. 

Sepanjang Disember ni banyak sangat dengar musibah menimpa orang.. Yang tak pernah sakit mati tiba-tiba.. yang itu yang ini.. bila haritu Zass! kena kat diri sendiri. rasa terduduk sekejap. Allah..

Masa dapat berita buruk ni aku dari Perlis on the way back to KL selepas 3 hari berjalan ke rumah abang bersama family. Hasben tak ikut sebab kerja. Dengan izin dia aku dengan anak-anak je yang ikut. Dapat call daripada hasben tengahari tu. Dengan nada cemas dan menahan sakit dia cuma bgtau dia eksiden, patah tangan dan ada di hospital.. Allah... :'(

Kalau boleh terbang rasa nak terbang je haritu. jauhnya perjalanan ku rasakan. maghrib baru kami sampai direct terus ke KPJ Damansara tengok hasben kat sana. Luluh nya hati tengok tangan sebelah tergantung tidak mampu berfungsi dengan baik lagi.. :(

Mujurlah kami ada Medical Card. Dapatlah hasben berehat dengan selesa kat hospital tu. Kami anak beranak pun dapat tido sekali temankan. Hasben suruh gak balik kesian kat anak-anak tak selesa tido tapi aku nak temankan dia kat sana. Lagipun susah pulak aku nak berulang jauh dari rumah dengan anak-anak. Sekurang2 bila aku ada boleh tolong mandikan hasben, boleh tolong pakaikan baju, suap makan, etc.. 

Hasben discaj lepas 2 malam kat wad. Now bertukarlah rutin harian aku. daripada jadi supermak sekarang dah bertambah jadi superwife. Kena jaga 3 beranak kat rumah. Dengan anak-anak melasak, pergerakan suami pula terbatas.. Allah betul-betul menguji aku kali ni.. :'(

Ya Allah moga dengan ujian kecilmu kali ini buat aku lebih kuat dan sabar.. moga dengan ujian kecilmu ini aku peroleh pahala sebagai ibu dan isteri.. 

Aku penat.. tapi apa mampu aku buat? Aku cuma minta Allah bagi aku kekuatan dan kesabaran yang tinggi untuk hadapi semua ni..

Orang takkan nampak apa yang kita hadapi. Mungkin pada dasarnya orang lihat kita ok tapi hakikatnya hanya Allah mengetahui...

Moga aku sabar tempuh hari2 mendatang ni.. 

doakan aku ye kawan-kawan.. :(

nanti got time aku update lagi. till then!

Sunday, November 29, 2015

Danish Harraz 1 Year Old

Errr... bad mommy.. baru sebok nak update anak dah masuk umur setahun hehe.

How fast time flies.. sedar tak sedar Danish Harraz dah masuk setahun 7 November haritu.



Takde big party just pegi makan2 dengan family kecil kami. Hanya Doa yang mampu mommy panjangkan.. agar anak2 mommy sentiasa sihat, dipanjangkan umur dan membesar jadi HambaNya yang soleh.. mommy harap diberikan kesabaran yang tinggi untuk menjaga dan mendidik anak2 mommy.. Amin...



Danish 1 year dah pandai berjalan.. Alhamdulillah cepat juga progress dia as a boy.. orang kata boy ni biasanya lambat sikit tapi memang ye compared dengan dhia danish agak lambat sikit meniarap, merangkak, berjalan. Lambat sikit je lah. Dhia dulu 11month dah berjalan adik setahun baru pandai berjalan.

Gigi adik pun lambat je tumbuh macam kakak dulu hehe baru 3 batang. 2 batang bawah sebatang atas. Adoiii bila menyusu datang geran dia tu menggigit nak terputus rasa oiiii!



Boy dengan girl memang nampak beza dia. Adik ni 'gagah' semacam kakak walaupun ganaz tapi masih nampak kelembutan dia as a girl hehe.. apapun, moga anak2 mami membesar dengan baik ok.. :)

I love you to the moon and back!

Thursday, November 5, 2015

Kerja baru yang lebih mencabar, 2 boss baru bikin pusing kepala

Assalam...

ko tengok.. dah 2 hari baru dapat update balik hahah. sementara boss tengah tido lagi ni i hapdet lah kejap ngeh3..

meh nak perkenalkan 2 orang boss baru aku..

*
*
*
*
*
*


hehe.. my anak-anak syurga.. Dhia dan Danish.. Masa ni dah lewat petang ketiduran kepenatan. si adik sampai tak sempat mandi hehe. 

Ye.. aku surirumah sepenuh masa sekarang. Err... nak nampak lebih advance aku dah jadi WAHM a.k.a Work at Home Mom... err.. nak extra advance lagi.. i am a Domestic Engineer... heheh...

Aku tatao lah kenapa aku berani sangat buat keputusan macam ni. tinggalkan career as Marketing Exec.. tinggalkan gaji yang dah agak lumayan (bagi marhaen macam aku) dan duduk rumah jaga makan pakai laki.. makan pakai anak-anak... errr..

Bila pandang muka anak-anak syurga ni.. aku taknak pandang belakang dah. firm. Aku anggap inilah jalan terbaik untuk aku, untuk suami aku, untuk anak-anak..

Aku kesian kena tinggalkan diorang 7pagi 7 petang.. kadang2 drag sampai 8 malam baru diorang dapat tengok muka aku. dah balik, dapat spend time 2 3 jam je lepas tu tidur n ulang-ulang rutin yang sama... aku sedih. huhu

Takpelah aku korbankan sedikit 'keduniaan' aku tu.. Nak kata dah kaya.. memang taklah. Tapi InsyaAllah.. aku selalu berpegang pada rezeki itu hak Allah, datang dari Allah.. bukan dari majikan aku.. selagi Allah ada.. aku tak perlu risau.. InsyaAllah...

Sementara ni aku jadikan Business kecil-kecilan aku tu sebagai part time. Jadilah. taklah masyuk tapi InsyaAllah kalau aku usaha lebih keras lagi hasilnya boleh lah buat simpan2. korang kalau tatao aku buat apa bolehlah free2 tu jengah ke page biz aku ye:

Website: www.fingertips-shop.com
Fanpage: Fingertips Shop  |  Baju Menyusu
Instagram:@barangbaby_fingertips.shop|@nursingwear_4_nursingmom|@breastpump_untuk_mama

Aku jual barang-barang kelengkapan baby, kids, and moms. Biasalah dah jadi mak-mak ni kan.. haha. Selain tu aku juga adalah agen Shaklee dan Gel Amani. kalau tatao apa dia korang gugel je lah ye haha

Bisnes ni as part time je kalau ada masa. Lagipun niat aku nak jaga anak-anak. Biz ni aku buat sebab aku minat meniaga. dah lebih 3 tahun aku buat part time biz ni, direct dengan supplier. Alhamdulillah aku masih lagi buat. sebab aku memang minat nak buat hehe. Korang doa2 lah empayar biz aku lebih maju di masa2 akan datang yek hehe.. *berangan.


Anyway, bila dah duduk rumah ni, seronok je tengok anak-anak menghadap aku 24jam. bila aku tanya kakak nak pergi rumah ibu (pengasuh) tak? Dia jawab taknak. tak pernah jawab nak. aku tanya, kenapa? dia kata taknak, nak duduk rumah dengan mommy. huhu. walaupun mak dia ni selalu tukar hijau dia tetap nak duduk celah ketiak huhu... Aku harap Allah beri aku kekuatan dan kesabaran untuk menjaga dan mendidik 2 anak syurga ni...



Takut jugak sebenarnya bila dah duduk rumah ni, yela dah biasa kerja kan. korang doa2kanlah aku mampu ye. Aku nak jadi isteri and mommy yang baik.. aku nak dapat ganjaran hebat kat akhirat sana nanti... InsyaAllah... :)


Monday, November 2, 2015

Hari Pertama Bekerja di Tempat 'Baru'

Hari ni merupakan hari pertama bertugas di tempat kerja 'baru'... jeng jeng jeng...

namun, tiada kawan baru.. tiada laptop baru.. tiada kenaikan gaji baru.. hehehe..

*
*
*
*
*
*
*
Alhamdulillah, permohonan aku untuk bekerja sebagai 'Domestic Engineer 'telah diluluskan dan diterima bekerja bermula harini, sampai...... aku harap sampai akhir hayat bergantung pada tahap keupayaan aku heheh

Setakat ni semua masih under control, aku masih cuba sesuaikan diri dengan persekitaran.. dengan dua orang boss yang fuhhhh menguji keimanan.. dan aku rasa barang seminggu dua lagi aku bakal lupa tarikh dan hari hahaha...

oklah. bosses dah panggil2... bagi aku kasik settle ini boss baru aku sambung di next entry ye... saje je bagi la nampak sket aku banyak hapdet hahahahaha...

daaa~


Wednesday, October 28, 2015

Pecat Majikan untuk Kerja yang Lebih Baik

Bismillah...

Assalamualaikum... Alhamdulillah secara rasminya, aku dah berhenti kerja sebagai Marketing Executive di private company pada 1 October. Hari terakhir adalah pada 20hb yang lepas, while the rest aku utilize cuti berbaki sehingga 30 Oct ni.

Sekarang aku sedang menikmati cuti yang tak berapa cuti sebelum memulakan 'kerja baru' bermula minggu depan. Sebagai apa? di mana? nanti aku cerita di post lain ye hehe..
my last day with my love Malakoff
Alhamdulillah.. niat nak berhenti kerja di tempat lama dah lama aku tanamkan. cuma tunggu masa sesuai. Pernah kuburkan niat tu tapi hati sudah meronta-ronta hehe. Bukan tak sayang pada kerja.. company.. kawan-kawan.. tapi, it's the time untuk aku move on.. kalau hati dah tiada rasa cinta dengan kerja untuk apa aku memaksa diri kan? Kerja hanya untuk dapatkan gaji buat aku rasa bersalah. terasa macam.. berkat je gaji aku ni? sedangkan aku tiada cinta lagi untuk bekerja kat situ. hurm.

Bila nak berhenti orang mesti akan persoalkan... 'boss ko tak ok ke?'.. erk.. hehe boss ok je. kalau tak okay takkan aku bertahan 5 tahun dengan boss. kan boss kan? :P Tapi, like i said it's the time untuk aku look forward. Ye.. pengalaman 5 tahun tu masih terlalu 'mentah'.. masih belum cukup makan garam. tapi, my decision is firm. Aku dah malas nak mintak pandangan orang lain. Cukuplah orang-orang penting dalam hidup aku redha dan restu, itu dah memadai

dan InsyaAllah.. tempat 'kerja baru' nanti akan beri aku 1001 kepuasaan dan keberkatan.. i hope so...

May Allah ease everything... Amin...


Wednesday, October 21, 2015

Kenangan Semalam....

Bismillah..
Assalam readers...

wahai mood berblog. datanglah! :P

jam sekarang menunjukkan 3.04 am... wah3 kau My... punya serius nak update post pukul 3 pagi pun kau tak tido lagi mentang2 esok 'tak keje' hahaha

Haha actually aku dah tido before 10pm tadi. Aku biasa memang macam ni lah. tidokan anak dengan aku hanyut sekali makanya aku tido dulu bangun kemudian untuk urus apa patut hehe. Biasanya aku sibuk dengan urusan bisnes tapi pagi ni aku pilih untuk berbelog jap. dengan harapan semoga aku lebih bersemangat untuk aktif kembali memandangkan esok (eh hari ni lah) bermulalah fasa terbaru dalam hidup secara tak rasminya.. hehehe

Anyway... kenangan semalam dah ku tinggalkan di belakang. Namun, aku tidak akan melupakannya.. never!

aku doakan mereka2 yang aku tinggalkan berjaya dalam setiap apa yang mereka lakukan.. begitu juga aku... semoga istiqamah...

InsyaAllah....

Friday, October 2, 2015

Istikharah Cinta

Adeh... Ingatkan dah ada app blogeroid rajinlah sikit hapdet kan. ko tengok ko tengok! culas jugak hahaha. ampunnn

Workload sikit recently. but still under control. sejak schedule KTM bertukar haritu aku jarang sampai stesen kat rumah aku tu on time 7pm. Masa busy dengan meeting kat ofis baru2 ni lagila keluar ofis lambat sampai rumah paling lambat 8.30pm.. what a tired day... sobs

aku penat aku lambat ok lagi. yang aku terkilan bila ben (enchek somi) pun terpaksa balik lambat sebab belum settle keje so anak terpaksa ambil lambat jugak. adehla... Dengan dhia yang dah petah tu.. aku sampai2 depan rumah BS je.. "mami!!! kenapa amik dhia lambat niiiiiii penat dhia tungguuuu...".. ko rase?? hahahaha

maca tu lah rutin aku everyday.. wakeup early at 4/5 am in the morning... and balik rumah paling awal sampai pun 7pm+ ... Malam tu ada 2 3 jam je masa bermain bersama dengan anak2.. sebelum diorang masuk tidur dan ulang rutin yang sama.. :) 


Anyway.. semalam 1 October 2015 aku dah buat satu keputusan besar dalam tempoh 28tahun hidup menumpang kat bumi Allah ni.. Aku tatao apakah itu yang terbaik tapi aku buat keputusan tu setelah fikir semasak-masaknya dan berbincang dengan shuben. Aku dah habis menangis.. aku dah istikharah... hati aku masih kata aku mahu pilih jalan ini... so that is the final...

Aku harap Allah berikan aku kekuatan.. n korang pun doakanlah aku dipermudahkan ye..

Nanti bila dah settle everything aku share kat belog ye..

huuu tu je nak hapdet...

okbai

Wednesday, September 16, 2015

Alami Pengalaman Sambutan Bulan PLAY-DOH® Yang Julung Kali Diadakan!

Kepelbagaian Komuniti Malaysia memberi inspirasi kepada anak anda untuk mencipta ukiran PLAY-DOH® terbaik, yang akan juga menjadi sebahagian dari cubaan memasuki The Malaysia Book of Records!

Kuala Lumpur, 14 September 2015: Imaginasi sihat memainkan peranan penting dalam pembelajaran kanak-kanak. Selama lebih 50 tahun, PLAY-DOH® telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, eksperimen dan mengukir ciptaan unik tersendiri. 

Ini menjadikan Bulan PLAY-DOH® yang julung kali diadakan suatu berita yang amat menerujakan!

Bermula 21 ke 27 September di Ground Floor, HighStreet, 1 Utama, kanak-kanak dan orang dewasa berpeluang menghasilkan karya terbaik mereka  berilhamkan Malaysia dari PLAY-DOH® – menurut apa sahaja yang dipilih, samada ukiran, nombor ataupun huruf.  

Semasa anda mencipta yang baharu atau mencipta semula yang sedia ada, anda turut berpeluang menyertai cubaan The Malaysia Book of Records untuk mencapai rekod hasil ukiran PLAY-DOH® paling banyak dalam satu hari pada 26 September (Sabtu). Kejayaan cubaan ini akan menyaksikan rekaan PLAY-DOH® anda dipamerkan untuk tontonan semua rakyat Malaysia, dan di mana ukiran paling kreatif akan memenangi hadiah PLAY-DOH® yang menarik!

Dengan PLAY-DOH®, imaginasi anda tiada hadnya. Anda juga boleh bekerjasama dalam pasukan atau secara sekeluarga untuk berkongsi idea mencipta sesuatu yang istimewa. PLAY-DOH® merupakan alat yang hebat untuk menggalakkan pembelajaran dan eksperimen– melalui pembelajaran secara terus-menerus, permainan tersusun dan galakan berterusan, kanak-kanak dapat belajar pelbagai kemahiran seperti mengenal bentuk, warna, mempelajari cara mencampurkan warna dan juga belajar kemahiran bersosial dan intelektual seperti kerjasama dan penyelesaian masalah.   

Anda dan anak anda boleh mula “Membina Komuniti Ceria” dengan tip berikut:
Langkah 1: Bekerjasama sebagai pasukan bersama anak anda untuk membayangkan apa yang dapat mewakili Malaysia dengan paling tepat dan positif. Anda boleh melakarkan idea tersebut menggunakan pen penanda berwarna-warni, pensil warna atau krayon.  
Langkah 2: Jelmakan idea menggunakan bahan PLAY-DOH®. Lakukan eksperimen dan beri galakan sesama sendiri semasa melakukannya. Anda boleh menggabungkan warna yang berlainan dan mencampurkannya dengan jari anda hingga ia menjadi warna lain dan gunakan bahan dalam rumah untuk menekan dan membuat pelbagai bentuk dengan bahan tersebut.
Langkah 3: Perhatikan sewaktu anda dan anak anda merubah reka bentuk hambar kepada karya 3D berwarna terbaik berilhamkan Malaysia!  

Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan PLAY-DOH®, sila layari laman web PLAY-DOH®: www.playdoh.com.
# # #

Disiarkan bagi pihak Hasbro Malaysia oleh IN.DEED Communications
Untuk pertanyaan media sahaja, sila hubungi
Sarah Lim, +6016-6574446 / sarah@indeedcommunications.com  

Happy Birthday Malaysia!

Minggu yang pack. Kat ofis dari pagi ke petang meeting.. 2 hari semalam keluar ofis lambat dan sampai rumah pun dah gelap. sobs.. 2 hari esok akan ada meeting lagi and ada beberapa kerja perlu diselesaikan. dah lama tak rasa sesibuk ni. pfffft~

Alhamdulillah... cuti Hari Malaysia harini dapat bernafas sikit, walaupun kat luar jerebu tak baik2 lagi. hehe.
hari malaysia
tq google
masa yang singkat ni moh lah kita golek2 dengan anak-anak sorga kesayangan. Kesian anak2 ambil haritu dah malam. Kalau laki aku pun banyak kerja dua2 lah balik lambat. Macam Isnin haritu lepas maghrib baru aku sampai, laki aku tak balik lagi Dhia dah tunggu depan pintu rumah bs huhu. Semalam nasib laki dapat balik awal sikit so dia ambil Dhia Danish dulu. pukul 6 lebih keluar opis, 8.30pm baru aku sampai rumah. sobs

Dhia aku balik je... "mami dah balik? Dhia tak nangis kat rumah ibu..." selalu sangat lately dia cakap macam tu, bagitau yang dia okay untuk tinggal kat rumah ibu dan dah tak nangis2 lagi macam sebelum2 ni. mami pun respond... "good girl.. macam tu la anak mami.. "... Tak sampai hati senanya hari2 terpaksa tinggalkan dengan orang sehari suntuk. Lagi2 Dhia dah petah and faham. huuuuu...

Dah2 tamo cakap pasal isu berbangkit nih. eh? haha. maybe it's the time to do 'something'... xpela, istikharah dulu... semoga Allah tunjukkan jalan... Amin..

Dah jom kemas2 rumah sket sementara anak2 sorga tido lagi. Harini ada project nak bagi kat Dhia hehe...

oh. Happy Birthday Malaysia! I'm proud to be Malaysian! Happy holiday uols! ke mana harini? hehe kurangkan aktiviti luar hokay udara tak sihat ni.. :)

Till then! 

 

Friday, September 11, 2015

Jerebu Teruk di Kuala Lumpur

Ya Allah sesaknya rasa dada ni bile keluar opis.. bad haze!!



Rasanya bukan KL je yang jerebu teruk sekarang kan. Seluruh lembah klang pun mengalaminya. Husband yang keje outdoor area Klang pn cakap jerebu teruk.

Just nak pesan kat uols jaga kesihatan okay. Kalau boleh kurangkan aktiviti2 luar especially yang ada anak2 kecik macam aku ni.. bahaya boleh memudaratkan kesihatan..

Aku pun rasa pening2 lalat je nih duk sedut jerebu tebal ni pfffttt~



Ujian Allah kan. Yelah Allah nk bg ujian tak perlu nak tunggu gempa ke tsunami ke.. bagi jerebu ke banjir ke dah cukup. Allahu... insap sekejap.

Take care tau korang!! Harap2 jerebu ni hilang la cepat... nak bawa anak2 taklah risau sangat.. huhu.

Friday, September 4, 2015

GIVEAWAY : MUDAHNYA NAK MENANG HELLO KITTY DI SHEHANZSTUDIO.COM"

Err actually aku bukanlah penggemar cik Kitty walaupun ia comel hehe tapi kalau dapat benda FREE siapa tak nak kan kan kan hahaha

Sementara tunggu nak sampai destinasi dituju dalam komuter ni bolehlah tepek sat GA ni. Uih lama giler tak join giveaway hokayyy haha

Klik untuk Join!
Nak tau kalau menang dapat hadiah apa??? pegi la ke blog >>> http://www.shehanzstudio.com/ dan join skali!!

Tuesday, September 1, 2015

Sambung cuti Merdeka

Minggu lepas aku kurang sihat.. tapi datang gak keje sok sek sok sek. Last2 khamis tu xtahan sangat sampai sakit kepala aku jumpa doc. 2 hari aku MC rehat kat rumah.

Jumaat malam tu aku gerak plak balik johor. Cuti merdeka katenye. Plan asal nak gi kenduri Miera je kat yongpeng lepas tu nak ke perak kenduri lain plak. Tapi fikir2 takut penat + banyak kos tak jadi ke perak. So aku ajaklah ben balik rumah mak aku je lepas kenduri. Jumaat tu aki direct terus ke bt pahat rumah kakak aku so esoknya dah dekat sikit bak ke kenduri. After kenduri baru balik rumah mak.

Dipendekkan cerita si danish aku prasan jumaat mlm tu badan panas. Sebelum tu dah few days mata dia bertaik. Mula2 sebelah pastu dua2 belah. Bangun pagi je berselaput penuh. Orang kata panas dalam ye. Tp malam nk gerak blk jhr th dia da panas. Sempat gak ak ke klinik cek suhu mmg tggi. Doc bekalkan ubat je lah.

Esok pagi danish dah kebah. Aku gi kenduri as plan je lah. Demam dia on off. Esoknya dhia pun demam. Ah sudah. Aku notice budak 2 orang ni kalau travel lame sket dalam kete konfem demam. Aku jerlum je lah n bagi gak ubat kalau panas sangat. Dahlah termometer xbawa main agak2 je. Tapi mmg panas lain macam.

Pg semalam dhia dah nampak ok n kebah. Tapi danish masih demam. Alahai 3 hari+ dah mula lah aku risau. Sbb danish demam xpernah se-lama ni. Cepat2 aku kemas barang beg segala ajak ben balik kL awal sikit. Bawa danish cek darah.

Sampai rumah terus gi klinik tapi doc kt klinik refer cek kat hosp. So lps balik solat zohor kitorg keluar blk ke kPj.



Dah cek darah doc kata viral fever je. Aku risau demam nyamuk je. Alhamdulillah bukan. Kemahen smpai 7 jenis ubat doc bagi. Budak ni baru 9 bulan kot sabo je lah..

Ingatkan bangun pagi ni dah kebah. Mlm tadi kemahen aktif adik. Tapi kul 4 pagi tadi terkejut aku panas sangat badan. 38.4... cepat2 kejut ben suh amik kain basah lap2 badan dia. Alahai adik..

Kalau anak dah demam gini mmg xkeruan lah kalau aku gi keje. Kalau demam on off entah ye entah tak pengasuh tlg pantau. Risau aku weh. Haritu anak jiran sampai kena sawan tarik sebab suhu tinggi sangat.

Sebelum jadi pape kat anak aku baiklah aku sendiri jaga. So awal2 text boss bgtau EL harini.

Terpaksalah kan. Asalkan anak depan mata.. ni tngahari tadi ni panas lagi badan adik. Siap pakej dengan muntah. Makan pun dia tak lalu. Nak muntah je bila suap. Alahai nak risau ke idok?

Cepat sembuh sayang mommy!!!

Thursday, August 27, 2015

Pemilik status Wechat dikecam

Bukak FB tengahari ni berduyun-duyun orang share satu screenshot moment wechat pemilik seorang 'wanita'. Mungkin. Kalau tengok gambar sah2 la pompuan (terpaksa ditutup sebab tidak menutup aurat).

Yang menjadi kemarahan netizen adalah moment yang ditulisnya. Melalui status itu semua menganggap si minah ni mungkin pekerja taska.



Haih. Aku baca pun hangin. Mau xhangin dia maki budak tu dengan nama binatang. Hoi kalau jd kat anak aku ni konpem la aku bertukar hijau.

Apa salah budak tu? Atau apa salah mak budak tu? Kalau yg bersalah tu mak budak janganlah kau lepaskan kat budak tu.

Ada 2 benda je aku nak huraikan...

Kita ni jadi mak budak janganlah berkira dengan pengasuh anak. Tak kiralah pengasuh individu ke kat taska ke. Yang penting dia yang bertanggungjawab menjaga anak kita sewaktu kita keluar mencari rezeki.

Jangan berkira maksud aku rajin2lah memberi contohnya bawakan makanan untuk dia.. belikan jajan ke untuk semua anak2 asuhan.. kalau time raya tu bg baju atau duit raya.. bayar bulan2 jangan lambat dan biarlah berlebih. Bukan apa.. kalau kita buat baik dengan dia InsyaAllah dia pun tak sampai hati nak buat benda xbaik kat anak kita. Kalau berkira sangat atau cakap benda yang menyakitkan hati pengasuh inilah antara salah satu perkara yang kita taknak jadi.

Kan kan kan.

Satu lagi.. budak jenis macam ni eloklah jangan amik sebagai pekerja taska. Jenis bekerja main taram je nak keje apa janji ada gaji. Kalau tak suka tak sayang budak eloklah cari keje lain..

Takut2 esok lusa keluar surat khabar muka depan.

*mulalah terfikir anak2 sendiri sobs
posted from Bloggeroid

Wednesday, August 26, 2015

Kelab Blogger Ben Ashaari Sambut Harijadi Panda di Zoo Negara sempena Blogger’s Day


Ahad 23 Ogos baru-baru ni aku se-family berpeluang menyertai geng-geng Kelab Blogger Ben Ashaari ke Zoo Negara untuk menyambut harijadi Panda yang ke 9-tahun. Eksaited punya pasal pukul 5 pagi dah bangun bersiap dan kejut anak-anak hehe. Punyalah liat nak kejut si kakak. Pukul 8 lebih baru keluar dari rumah dan Alhamdulillah sharp 9.00 am kami sampai di Zoo Negara dan terus register dekat entrance. Dhia is soooo eksaited to see the Panda hehehe…

Oh anyway, ini merupakan event pertama aku bersama KBBA walaupun dah join the Club sejak dari awal penubuhannya,. Selama ni cuma banyak bual-bual kosong dan bertukar pendapat di group whatsapp Lembah Klang je. Baru-baru ni je aku mintak untuk dimasukkan dalam group #KBBAKerja supaya aku boleh aktifkan diri dalam event-event macam ni. Selain dapat aktifkan balik blog yang selalu ‘bersawang’ dapatlah aku kenal all the KBBA members yang dah beranak-pinak ni haha.



Ada few bloggers yang aku memang dah kenal rapat especially all the mommies from GBSB (Gojes Blogger Supermom & Baby) macam Allene, Anez, Jue, Moon… So takdelah aku awkward sangat bila sampai kan at least ada somebody yang aku boleh menjemah haha. Oh that day Kayrul and Mimi pun turut serta walaupun they are not part of KBBA. Datang dengan inisiatif sendiri bawa family dan jumpa kawan-kawan. Rajin uols! #muahciked . Walaupun sepanjang hari ada kat sana still tak sempat nak suaikenal dengan all the bloggers. Dapatlah bertegur sapa dengan beberapa orang (yang selalu borak di whatsapp tapi tak pernah jumpa each other). So u guys yang mungkin aku terlepas pandang tak bertegur tu mahaplah ye tak cam!!! Haha. InsyaAllah next time jumpa lagi kita laga-laga pipi hokay. Janji! hehe.

Okay dah panjang sangat Mukadimah uols. Dah jom kita masuk Zoo tengok vinatang-vinatang peliharaan negara haha. Lepas registration and menjemah kat entrance we ols kena divide by 2 groups, Hornbill dan Tiger. So senang Zoo Guide tu nak bawa menjelajah kat dalam hehe. Aku tak ingat ini kali ke berapa dah ke Zoo Negara sebab banyak kali jugak dah rasanya masuk haha. Masa zaman Uni dulu tak silap 2009 pernah datang bawa anak-anak yatim, ofkos lah all sponsored kan then after that masa kerja in 2012 aku handle event untuk customer kat Zoo jugak. so before event tu ofkos lah kena datang sana few times untuk deal dengan pihak Zoo sebelum the day of event kan. Jadinya dah few times lah aku kuar masuk Zoo tu secara percuma haha. 2012 tu aku tengah pregnantkan Dhia 5 bulan and I’m the one yang responsible to organize the event. Memang all out demi menjayakan that big event and Alhamdulillah successful. And last time pergi Zoo Negara adalah tahun lepas hehe. Masa tu tengah mabuk-mabuk pregnantkan Danish, saja bawa Dhia berjalan tapi yang frustnya masa tu tatao pun Panda nak dibawa masuk and masa kitorang datang tu lagi few weeks je Panda nak sampai haha. So melepas lah tak dapat tengok hehe. tapi rezeki… dapat plak pergi kali ni dengan KBBA and all sponsored!!! Weeehuuuuu!

Errrr.. ko tengok aku ni memang susah nak hapdet belog tapi sekali dah hapdet tiba2 ting! Idea mencurah2 haaaa over ko sampai OOT haha. Tu baru kat entrance Zoo kemahen panjang cerita haha. Ok2 kat mana kita tadi?



Haaa lepas dah bahagi group tu (tapi rupa macam tak bahagi pun sebab masuk tu bersepah2 semua haha), kitorang mulakan tour di dalam Zoo Negara. First checkpoint is Butterfly Garden. Pusing2 je lah tengok rama-rama berterbangan dan snap sana snap sini sebelum kuar semula untuk ke hentian seterusnya hehe. Next perhentian adalah Children’s World di mana ianya menempatkan kambing, rusa, horses, rabbit, tortoise and segala jenis pet animal. Lepas tu kami dibawa ke Aquarium Tunku Abdul Rahman sambil melalui kandang-kandang yang menempatkan spesis-spesis monkey macam ungka, beruk, apa tah lagi aku pun tak ingat haha. Tapi spesis depa ni ada tangan pendek ekor panjang… ada ekor panjang tangan plak pendek. Yang penting masing-masing pandai bergayut hahah.
ni je gambar ikan yang aku sempat snap haha. bukan ikan terbesar. ada lagi yg besar hehe


Di Aquarium Tunku Abdul Rahman tentu-tentu lah kami tengok hidupan air iaitu ikan hehe. Dah nama pun aquarium kan takkan diorang letak gajah plak haha. Tapi aku masuk sekali lalu je tak sempat nak berkenalan sekor-sekor dengan ikan-ikan dalam tu sebabnya Dhia dah melalak-lalak takut. Takut sebab bawah tu kan gelap so dia macam seram sket. Haishhhhh. Tak pasal-pasal mami kena dukung sepanjang dalam tu. Dhia dhia…..


Keluar je dari aquarium Danish dah bagi signal mintak isi tank hehe so berehat2 lah dulu kat bawah pokok sinun sebelum meneruskan penerokaan seterusnya ke Zoo Negara Show Amphitheatre untuk menyaksikan Animal Show secara Live!!! Wahhhh best best. Sebab Show ni aku tak pernah berkesempatan untuk tengok sebelum2 ni. So this time dapat tengok mau tak seronok. Dah lah masuk FOC dapat plak tengok Animal Show ohsem sangat tuuuuu! Hehe.

tunggu animal show hehe

Oleh kerana seat kebanyakannya dah penuh kami anak beranak sukehati je duduk kat paling depan sekali bertenggek kat situ haha. Nasib kau lah nakkkk.. janji dapat tengok animal buat show hehe. Emcee animal show hari tu sape ke nama dia tak ingat tapi dia sangat best… gaya yang bersahaja dan the way dia berinteraksi dengan crowd sangat bagus. Seyes tak bosan dan rasa nak lagi nak lagi hehe.


Animal show hari itu dimulakan dengan aksi dua ekor burung kakak tua. Diikuti dengan banyak lagi haiwan-haiwan lain seperti Singa Laut, Ular Sawa, dan lain-lain (senanya aku tak ingat apa nama binatang tu pasal sebut ‘lain-lain’ je hahaha ampunnnn). Korang layan gambar je la eh eh.. :P

 -gambar kemudian, aku tak jumpa plak dalam folder. errrr-

Lebih kurang sejam tengok animal show kami beredar untuk menaiki tram ke Wild Restaurant. Dhia eksaited dapat naik hehe. so di sepanjang perjalanan tu dapatlah lihat binatang2 ‘ternakan’ zoo yang lain macam zirafah, harimau, dan sebagainya.


Lunch hari tu kami makan fast food je. Alhamdulillah kenyang. Dhia je tak biasa makan fast food tanya ‘mami… mana nasikkk’ haha. Balik tu baru balun nasik. Hehe.

Bila perut sudah kenyang hati pun girang maka mari kita teruskan lagi tour ke Bee Muzium. Aku tak larat nak masuk dah duduk kat depan je hehe. Enchek hubby yang masuk tengok siap dapat rasa madu ori tu macam mana. Huhu. Madu lebah takpe ye bang makan le banyak2. Jangan Madu yang ehem ehem udoh leeeee!!! :P


Selepas itu  kami ke lastttt station iaitu yang paling ditunggu tunggu, Giant Panda Conservation Centre!! Hoyeh hoyehhhh akhirnyaaaaaaa.


Sebelum dapat tengok panda kami mendengar sedikit taklimat daripada pihak zoo. Dapatlah tengok najis Panda tu macam mana. Diorang kata takde bau sebab panda kan makan buloh je tapi idoklah aku sua kan hidung untuk buktikan sendiri ada bau ke tak haha. Kami juga diingatkan supaya tidak membuat bising ketika berada di kawasan panda. Alamak masa tu dok lah berdoa janganlah Dhia bikin drama dia kat bawah kang hehe. So kenalah sentiasa ingatkan Dhia.. tak boleh bising nanti panda marah hehe.







Turun je kat tempat panda memang suasana agak sepi. Masing-masing mata meliar duk cari mana panda… oooo dia lepak kat belakang. Lama panda tu duduk sambil hadapkan belakang kat kitorang jenuh jugaklah tunggu bila nak berganjak dari situ hehe. Tak lama lepas tu yeay! Dia keluar… sempat berak kencing dulu haha. The best part is ada kek HARI JADI panda! Hehe… comel angat tuuuuuu…




Ohsem sangat panda ni tau rasa nak polok-polok je hehe. Kami dapat tengok Xing Xing je masa ni. Liang Liang dikuarantinkan 2 bulan sebab baru lepas beranak. Berpantang kekdahnya hehe… So tinggallah Xing Xing sekor-sekor… sian tengok takde geng hehe.

Dah puas snap2 video n gambar Xing Xing pun beredar masuk dalam kandang dia kot. So kami pun beredar la jugak haha. Sebelum keluar dari Conservation Centre tu gi collect Goodie Bag dulu daripada Zoo Negara! hehe

Maka dengan itu berakhirlah tour kami di Zoo Negara. Aktiviti lepas tu adalah free and easy. Aku dah tak larat dah cari jalan keluar je masa tu hahahaha..


amboi dikkkkk

Sebelum beredar sempatlah polok2 laga2 pipi dulu dengan beberapa blogger yang berkesempatan jumpa hehe...

Jumpa mimi!!

sebahagian daripada geng2 gojes hehe

KBBA yo!


Kitorang keluar dari Zoo around 3.30petang, singgah petronas sat solat Zohor n zaaaasss balik rumah hehe.. Dhia dah kepenatan. dapat susu terus senyap hehe. Mami pun penatttt sangat tapi penat hari ni berbaloi hehe..


Goodies from sponsors! Congrates and big claps pada penganjur, Kak Farah and the geng, pihak Zoo Negara, Cosmoderm and all the sponsors!!! 

Hope in future boleh join lagi event2 seumpama ini. n u guys yang aku tak sempat nak kenal tu InsyaAllah kita jumpa lagi nanti ye hehe..

notakaki: banyak lagi gambar nak upload senanya tapi ntah knp aku tak jumpa gambar nya hahaha padahal dah simpan semalam. bersepah2 dalam laptop ni hahahaha... nantilah aku tambah ye.. :P

till then!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers