9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, June 17, 2011

Peti Inbox Email penuh dengan notification group update dari facebook? Ini penyelesaiannya!

Ternampak blogger otai sorang ni hapdet pasal ni dekat SINI, so terpanggil pula untuk buat entry ni hehe. Yang ni lebih panjang, dan mungkin sedikit sebanyak akan membantu lagi y'ols yang semakin serabut dengan notification facebook di peti inbox email anda. Semakin rimas dengan notification dari group-group blogger di Facebook. Takpe, itu suatu perkembangan namanya. Bermakna blogger-blogger tempatan semakin meningkat pertumbuhannya.. dan semoga semuanya boleh memberikan input yang berguna bagi dunia blog ni...ho yeh ho yeh..
Tapi, bila pertumbuhan semakin pesat makanya pertubuhan kelab-kelab blogger pun semakin bertambah. Makanya akan saratlah inbox email kita dengan post-post terbaru dari blogger-blogger ni. Mungkin post itu saja-saja borak kosong mungkin juga mereka ping entry terbaru. My pulak tanak terlepas untuk menyertai mereka. Kalau berkesempatan ada juga My ping entry terbaru di sana. Tapi ramai betul blogger-blogger baru sekarang so kalau My ping pun sekejap je tenggelam di wall carpet group tu hehe..

Recently, rasa serabut sikit dengan notifications daripada facebook tu di peti inbox email.. Sampai tak boleh nak kesan mana dari facebook mana yang bukan dari facebook.. sudahnya.. tanpa sedar, terdelete sekali..-.-' 
Nak tinggalkan group-group tu memang tak lah kan. Sayang y'ols ketat-ketat taw hehe. Yela sebab dari group tu la My bleh kenal ramai blogger, dari group tu la My boleh belogwalking kalau bosan then bolehlah tengok mana-mana entry terbaru dari y'ols kan kan. So, instead of leave the group supaya inbox tak sarat makanya My buat perkara-perkara berikut ni je.

1)Perkara pertama adalah pergi mana-mana group yang y'ols dah join.. Sebagai contoh My amik Sahabat Blogger

2)Pergi ke 'Edit Setting'
3) And then y'ols boleh choose mana-mana kategori yang y'ols selesa hehe. Pastu Save Settings. So, notification yang anda terima hanya berdasarkan apa yang y'ols pilih. Sebagai contoh y'ols pilih 'A friend posts' makanya those yang ada dalam friendlist y'ols yang sama-sama join group tu je yang akan y'ols terima noti bila diorang update kat group. 
Ops! tapi setting ni untuk satu group sahaja taw. Meaning that, y'ols kena buat satu-satu di group-group yang y'ols nak edit dia punya setting. Sebagai contoh kat atas ni edit setting untuk sahabat blogger so kalau y'ols nak edit untuk group lain y'ols kenalah pergi ke group tersebut untuk melakukan perkara yang sama oke?

Dapat tak ni?? Takpe-takpe dengar dulu cikgu ajar ye.. dah habes kang bleh angkat tangan tanya ye..;D

oke.. itu cara paling simple. and.. walaupun y'ols edit setting tu y'ols notice tak still ada banyak noti yang masuk dalam email? errr... tak?? kalau tak banyak oke lah. Tapi apa yang My alami.. inbox masih penuh walaupun dalam masa sehari je... Yela dalam sesaat je bape ribu blogger yang hapdet an an an mana tak penuh inbox den.. heee~

So, another step yang y'ols boleh buat adalah, klik pada 'edit your notifications settings'.
Lihat item-item di bawah notifications tu..

and scroll ke bawah pada 'Groups'. Klik pada 'Change email settings for individual groups'
Then dia akan keluar macam ni. y'ols tick je lah group mana yang y'ols tak mahu notification dihantar ke peti inbox anda..;)
Lepas tu klik 'Save Settings'...


Done!! Peti inbox anda tidak akan sarat lagi dengan noti-noti group di fesbuk!;) 


ok bai

4 comments:

mas saari said...

bagus2...membantu ni!
kalau tak beribu-riban noti tu kat email akak..

KAMIHIDUP said...

ada juga yang tak tahu benda ni, bagus kongsikan benda ni. :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

huahauahauahau! membina betul. thanks :)

Sunah Sakura said...

tu diaaaaaaaaaaaaa~ hahahah~ banyaknya crop gambo...rajinnya my! nice sharing!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers