9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, December 16, 2013

Perginya Abah tiada Pengganti























Bismillah...

Dukacita nak ku sampaikan... abah My yg terchenta, Hj. Mad Zaki @ Abdullah B Hj. Ibrahim telah kembali ke rahmatullah pada lewat petang Khamis lalu, 12 Disember 2013 @ 6.02pm.

Dapat text daripada akak masa kat office sebelum tu bgtau keadaan abah yang lemah dan perlu ditransfer ke ICU semula. Abah da kurang respon, Oksigen dah kurang dan peparu telah dijangkiti kuman. Allahuakbar.. airmata tidak dapat ku tahan.. kalau boleh ingin saja ku terbang saat itu jugak untuk berada di sisi abah menemaninya ketika dia sedang bertarung dengan maut... 

Plan awalnya My dah ambil cuti hari Jumaat untuk tumpang abang dari Perlis yang nak balik semula ke Segamat malam Jumaat tu. Namun takdir Allah siapalah yang mampu melawan.. Dapat berita pemergian abah masa My tengah bersiap-siap barang untuk pulang ke Segamat menjenguknya. Allah... Allah... Allah.... lemah lutut My dapat berita sedih tu... Tak sempat ku jenguk abah lagi sebelum dia betul-betul pergi... :'( Kalaulah My tak balik KL sejak hari pertama dia di hospital haritu... :'(...

Sudahnya My pulang jua dengan enchek suami selepas maghrib malam tu... Dengan perasaan yang bercampur-campur, antara percaya dengan tidak... :'( Sampai rumah mak abah malam tu lebih kurang jam 12.30am. Jenazah abah dah pun ada di rumah sejak 9 malam.

Subhanallah.... Sejuk hati melihat jenazah abah... muka abah senyum je... seolah-olah bahagia dengan pemergiannya... :')... 

Jenazah abah selamat dikebumikan pagi Jumaat jam 10.45am dengan sempurna. Keluar saja jenazah abah dari rumah cuaca jadi redup... Orang yang datang melawat ramai sangat seolah-olah menghadiri majlis kenduri kawen. Alhamdulillah..... 

Kini secara rasmi My dah jadi anak yatim... :'( Sampai harini My masih tak percaya abah dah tiada. Masih terbayang-bayang wajah abah... suara abah... terbayang-bayang abah tengah solat, tengah tidur, tengah tengok tv, tengah makan... Allah... rindu sangat pada arwah abah... :'(

My masih di kg halaman mak abah.. bercadang untuk terus bercuti sepanjang minggu ini.. Rasa perlu dan bertanggungjawab untuk menemani mak yang baru kehilangan separuh dari hidupnya... :'(... Kami anak-anak ni pun perlu masa untuk lupakan kedukaan ni apatah lagi isteri abah, iaitu emak... ya Allah kuatkan hati mak... :'(

Moga Allah ampunkan dosa abah dan dipermudahkan kehidupannya di alam sana... we missed u abah...

Perginya abah takkan ada pengganti... :'(

Tuesday, December 10, 2013

Dari ICU ke wad biasa

Assalam...

Alhamdulillah... Ahad lepas, masa datang tengok abah tengahari tu doc dah keluarkan wayar2 yang masuk dalam mulut ke perut gantikan dengan alat bantuan pernafasan biasa. Petang tu doc kata abah dah boleh dipindahkan ke wad biasa... 

Syukur.... Doc kata abah kuat... :')

Tapi abah masih lemah.. masih perlukan sedikit bantuan untuk bernafas, tak boleh bercakap banyak.. Bila dah pindah ke wad biasa semua pakat dok masuk nak tengok abah.. 

Masa dalam wad, abah siap mintak kertas nak tulis... rupanya abah nak tulis 'air'... 'minum'... Allahuakbar.. My tanya pada nurse boleh tak bagi abah minum tapi nurse kata abah belum boleh minum takut nanti sesak nafas. Kami hanya mampu lembab2kan bibir abah n titiskan sedikit air dalam mulut abah.. sian abah... :'(

Lewat petang Ahad tu dengan berat hati My tinggalkan abah n balik ke KL. Tapi sedikit lega bila abah dah keluar dari ICU. Enchek suami dah 3 hari unpaid leave.. tak sampai hati plak My nak menyusahkan hasben n tinggal lagi kat kg. Maafkan My abah... InsyaAllah minggu ni My balik jenguk abah lagi ye...

Setakat harini, Selasa akak kata abah masih sama. perlukan bantuan oksigen. Masih terlantar. Belum boleh makan.. belum boleh minum... :'( Mak n akak lah yang gilir-gilir jaga abah di wad. Apakan daya adik beradik lain tinggal jauh...

Kami 7 beradik. abang sulung di JB, kakak no 2 di Bt Pahat, Kakak no 3 satu2nya kakak yang tinggal Segamat tak jauh dari mak abah, abang no 4 di Perlis, My di KL, adik sorang tinggal dengan mak abah, adik bongsu di poli Merlimau. Alhamdulillah, masa abah tenat haritu semua balik... Cuma sekarang ni masing-masing terpaksa pulang. InsyaAllah masing-masing akan balik lagi beberapa hari ni termasuk abang dari Perlis. 

Bila mak abah dah tua n tak larat ni baru terdetik di hati kenapa la dulu lepas abes belajar aku tak duduk dengan mak abah... kenapa la jodoh aku bukan orang dekat2 atau orang Johor at least. Kenapa la aku kawen cepat sangat... Semua ni bermain dalam fikiran... Allahuakbar.. Siapalah My nak lawan takdir Allah... Allah lah sebaik-baik perancang... Beruntunglah anak-anak yang kedua orang tuanya tinggal berdekatan hari-hari boleh jumpa dan bertanya khabar... Macam kami anak-anak yang tinggal di perantauan ni? Hanya Allah yang tahu.... 

Ya Allah... izinkan kami terus berbakti pada orang tua kami... :'(


So, bila masing-masing dah balik ni tinggallah family kakak dengan mak. Nasib ada adik dapat jugak tolong mana yang patut. Tapi kesianlah jugak. Kami yang tinggal jauh ni rasa bersalah jugak. Kesian mak n kakak tak cukup tidur dan rehat gilir-gilir jaga abah... :'( 

InsyaAllah... hujung minggu ni akan balik lagi ke Segamat. Selagi abah tak beransur pulih InsyaAllah My akan balik tengok abah.... :'(

Abah... cepat sembuh ye....








Pengedar Shaklee anda: 
Maizatul Akma 
ID: 931432 sms/whatsapp: 019 336 4122 
Email: mythegreat87@yahoo.com 
FB: Vitamins4HealthyLife

Hubungi saya dan dapatkan suplemen kesihatan anda hari ini! Konsultasi percuma… =)
 

Sunday, December 8, 2013

Abah @ ICU

As Salam...

As usual.. blog ni slalu ku tinggal bersawang.. byk post2 bahagia y tertangguh.. namun My dahului dulu dgn post ini. Yg lain2 mungkin kena tunggu mood happy dtg balik.....

Mungkin ade di antara korang tau y abah my skrg warded at ICU. masuk hrni da malam ke 4 abah di sana... keadaannya.. on off.. stabil antara tidak...

Rabu kelmarin.. tgh malam abah mengadu macam penat sgt. Mintak adik n mak hantar pegi kecemasan hospital sblm ditahan di wad biase. My br masuk hari kedua bekerja mase dpt msg akak kat wassap grup family pg khamis tu. Mula2 akak kate abah ok tapi few minutes lps tu akak call dgn tangisan  doc just call y abah tenat n perlu transfer ke icu.

2hr sebelum tu my br amik cuti n blk kg jenguk abah sbb last week pn abah warded sbb drh xbenti kuar lps dialisis tp da ok n discaj shari lps tu. Sempat my masuk keje hari rabu sblm abah warded balik. Tapi kali ni lain dr sebelumnye... dpt call akak cakap mcm tu cepat2 my call hasben suh amik n blk kg segera. Xdpt tahan da airmataku berjurai jugak kat meja opis... T__T

Seumur hidup my... inilah saat paling sukar penah my lihat jd pada abah... tiub sane sini dipasangkan pd abah... ya Allah.. sian abah mesti sakit... T__T

Hari pertama abah nampak tenat sangat... namun doc kata stabil slps tu. Abah da 2kali dialisis dalam icu... abah nampak kuat.. cuba lawan.. Allahuakbar... smlm mase tgk abah.. my pegang erat tgn abah.. mase nk kuar my cakap pd abah... "abah... my kuar dlu nanti my dtg lg ye.."... baru selangkah kaki tibe2 abah gerak tangan n toleh muke. Allah... abah dgr my cakap. Ptg tu abah sempat celik sesaat bila my panggil... kuatkn semangat wahai abah....

Siang td mase melawat, akak my borak2 dgn abah. Akak igtkn pd abah setiap kli waktu solat. Abah nak bercakap tp xboleh.. akak cuba fahamkn n tanya abah "abah nak amik wuduk ye?" Abah mengangguk sblm akak tlg bshkn anggota wuduk abah. Abah haus nak air tp akak mampu basahkan bibir abah je.

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar.... :'( my hanya mampu duduk di kaki abah.. n menangis mengenangkn keadaan abah...

Ya Allah... kau sebaik2 perancang... tiada dayaku melawan ketentuanMu ya Allah... berikanlah abah kami kekuatan... berikanlah kami sekeluarga kesabaran... permudahkanlah segala urusan kami.. T__T

Panjangkanlah usia abah kami... T__T

My dah 2 hari EL. hasben da 3hari unpaid leave sbb cuti da habes. Esok mungkin balik kL... my berkira2 mahu balik atau x.. T__T... abah derita di sini... My n suami ade tggungjawab kerja di sana.. Allahuakbar...

Mak dr hr pertama abah di icu xblk rmh. Nak tido kat sana tggu abah. Abang n kakak abah ade sekali. Tido dekat ruang menunggu luar icu. Kami hanya dibenarkn tgk abah waktu melawat je. Sorang waris pn xdibenarkn tggu sebelah abah.. :'(

Mohon kalian tlg doakan kesihatan abah. Harap2 akan ade keajaiban... kami mahu abah kami yg kuat.. sihat... kembali...

Abah... my rindukan abah.... rindukan gurau senda abah... tawa abah... rindu nk dgr abah jd imam solat... dgr abah mengaji... :'(

Wednesday, November 20, 2013

Throwback

Hola… I’m back!!! Ahahaha… macam baru balik hanimun je kan kat parissss hahaha. Biasela ofis ku kena block belogsepot so mood ku berbelog pn bagai diblock-block… T__T (alas an semua tu!)

Ok nak throwback sikit aktiviti-aktiviti kebelakangan ini…

#Gathering with Mommies & Babies Gojes @ Taman Layang-Layang Kepong

Tak hengat bape HB tapi last month (Oct) if im not mistaken hehe. Kuar santai-santai di pagi hari di Taman Layang-Layang bersama geng-geng Gojes. This is my second time meet them. First time masa Raya haritu (tapi tak buat entry pun hahahhaa). But some of them ada yang baru festime jumpa kat sini.



Hari Sabtu kan kome. Enchek somi pi keja so apalagi kita pi meronggeng la hehe. Tapi dengan keizinan suami leeee… huhu. Ku drive dari rumah ke Kepong. Dhia dah mula meronta-ronta keboringan bila nak dekat sampai huhu. Takpe, ku dah biase.. umpan lah dengan apa-apa yang attract dia supaya tak nangis tak mengamuk.

Di gathering ku jumpa dengan Kak Amy, Anis, Kak Mimy (yang ni pernah jumpa time Raya), Anies, Ciknaa, Aznor, Ain, Julia, Kerol, Mimi… eh sape lagi sape lagi yang ku tak sebut?? Hihi ampunnnnnn kalau ada yang tertinggal ye.. :P



Rasanya yang datang jadi single mother haritu ku, kak mimy, n kerol kot hehe. Yang lain-lain lengkap satu family bahagia gitewwww… eleh ku pun bahagia jugakkkk cuma apakan dayaaa cik abang keluar mencari rezeki hehe.

Anyway, geng-geng gojes ni adalah geng-geng blogger yang dah berkeluarga and ada baby or babies!! Diorang semua memang gojes n ohsem! :P Nice to see yu ols!!

#Balik Segamat setelah 3 bulan tak balik  #Port Dickson

Cuti Deepavali ku balik Segamat setelah dah lama tak balik sejak cuti raya huhu. Rindu koooooo… Yela, bila dah kawen ni kannnn kenalah ikut suami, duk ngan suami. Suami plak keje Senin-Sabtu memang tak dan selalu nak balik kampung… :)



Berkesempatan ke PD dengan mak abah n family akak. Dapatlah tido semalam n berendam dalam air laut. Ku n Dhia yang tak baik-baik dari selsema pun join sekali hehe.

So lepas ni bila plak balik lagi? Huuuuuu

# Dhia's Development & Improvement

Alhamdulillah, Dhia is turning 1 year on coming 3rd December!!! Ya Allah... Syukur atas kurniaanmu yang indah tak terkata ini... n how fast time flies... Dhia dah nak masuk setahun???!!! Rasa macam baru semalam mommy lahirkan Dhia hehe.




Dhia dah banyak berjalan dari merangkak sekarang. hehe mungkin dia dah rasa sedap berjalan. Kalau tak sebelum ni 2 3 langkah dah turun merangkak hehe.. Now dia lagi banyak berjalan dari merangkak. yeayyy... pls make sure u turn 1 year je dah pandai berjalan sepenuhnya hokayyy hehe...

Dhia sekarang dah pandai apa lagi ye? Oh ye dah pandai babai, dah pandai flying kiss, dah pandai buat duckface, dah pandai clap hands when mommy sing 'if you happy n u know it clap ur hands!!', dah pandai angkat tangan bila mommy say 'siapa dhia batrisyia angkat tangannnn!' and the latest one dhia dah pandai salam cium tangan mommy yeayyyy... :)


One thing yang mommy slalu deram dengan Dhia ialah... dah pandai marah n mengamuk. Omaigod... kalau kita xikut rentak dia, she will scream at the highest volume u know! like.... arghhhh biar betul anak aku ni... seyes nak kuar anak tekak dia kalau mengamuk menjerit. sabaaa je la... -.- Bila kita buat nada marah pun dia dah tau dah.. mula la buat mimik muka mencebik nak menangis huhu...

yang penting anak mommy sangat ohsem n comel!!! :)

Moga Allah berikan kesabaran yang tinggi kat My untuk jaga Dhia... Maklumlah kadang2 ku hot temper sikit... Anak pulak semakin membesar dan sangat lasak kaannnn risau je xleh control huhu.. Hopefully not.. :)

Err... oklah. till then!!!





Thursday, October 17, 2013

Latest Update.. :P

Erk… tatao lah nak categorize diri ku ini macam mana. Sebulan sekali je koooo hapdet belog. Makin menyerlah kemalasan ku. Actually bukan malas.. tatao lah ngape sekarang ni sering ketandusan idea nak menulis macam mana. Selalu je ku cuba untuk hapdet citer itu ini end up.. My save draft sajo biar tergantung.. nak sambung balik udoh expired entry tu hahaha..

Anyway… right now, My cuba jugak habeskan entry ni.. Tapi… tapi.. nak citer apa? -.-‘

Ok let’s story the latest update bout myself, hubs, Dhia….

Me? As usual, masih seorang ibu.. masih seorang isteri.. masih seorang kuli hehe… Workdays bekerja pegi pagi balik lewat petang… Sabtu spend time dengan Dhia di rumah bilamana enchek hubby keluar bekerja. Sunday? Masa kami bertiga… ke kenduri, ke rumah PIL, ke mall shopping, bla bla bla…

Enchek hubby? Dah mula bosan kerja makan gaji katanya. Ada perancangan untuk berhenti kerja paling lewat dalam awal 2014. Nak teruskan dengan his part time business, nak buat full time. Will see how… Kalau ada rezeki InsyaAllah niat itu akan diteruskan...

My? Bila dah jadi mak orang ni.. rasa nak berhenti kerja tu memang 24jam terasa huhu. Teringin nak duduk rumah nak tengok anak membesar… nak duk umah jaga makan pakai enchek hubby. Ah angan-angan je. Apa boleh buat… Kehidupan sederhana beginilah… Kenalah saling memberi dan menerima.. tolong enchek hubby cari rezeki untuk keluarga. At least My bolehlah tong-tong mana yang tak cukup. Dan mentenen diri sendiri pun tak lari ye dak… :P

Dhia Batrisyia?? How fast time flies… our little precious is 10month+ now!! Ya Allah.. bila throwback balik gambar-gambar lama Dhia since she is newly born sebaknya rasa… Tak sangka si kecit ni kuar dari perutku.. Tak sangka si kecit ini sudah besar ini MasyaAllah…. *tears!





Dhia sekarang makin lasak.. Tak padan dengan perempuan. Tak lama lagi nak pandai jalan lettew. Dah mula tatih 2 3 langkah. Tapi merangkaknya masih lebih laju dari tatihnya so she prefer to merangkak hehe. Gigi nan hado walau sebatang. Entah bila nak tumbuh, mommy tak sabar nak masak macam-macam untuk Dhia! ;)

Dan hari-hari Mommy... takkan lengkap tanpa Dhia!!!




Adik Dhia? Errrr seyesly, ramai giler kawan-kawan My yang anak-anak pertama dorang sebaya Dhia dah mula preggy anak kedua.. Secepat ini? Diorang nak rezeki anak kedua awal then oklah. My ni kalau ikutkan memang rindu nak pregnant lagi… rinduuu sangat! Tapi daddy Dhia cakap sabarlah dulu.. takut kami tak larat nak jaga Dhia yang belum cukup besar ditambah dengan diknya pulak.. kerja lagi… Bagi Dhia besar sikit.. manja lebih sikit… Kerja stabil, dapat rumah baru lebih dekat then baru fikir next baby…


I’m feel  like…… Erm ok ok….. sabar ye perut… hehe. 


 

Wednesday, September 25, 2013

Beronok-ronok di Sunway Lagoon


Erk… nak tunggu raya Haji plak ke hape ni baru nak up entry? Kikiki. Okay2… nak up la ni… Haku ni kalau ada citer besh tertarik lagi menarik baru terhegeh2 nak up entry hihi.. maklumlah work mom’s life.. sooooooo busy….. busy la sangatttt (mata ke atas tangan ke dada.. :P)

Last Sunday baru ni My n kesayangan2 ke Sunway Lagoon bersuka ria hehe. I was remembered that last time daku jejak kaki ke Sunway Lagoon adalah masa darjah 4 sekolah rendah dulu. Itupun rombongan sekolah haha. I thought it was the last time yela tade orang nak ajak/bawa aka belanja idoklah daku pergi kaaaannnnnn… :P

Dipendekkan cerita, enchek hasben dapat ticket free from his company for the whole family. Tic for him, me and Dhia. Kebetulan, last Friday mak abah My dari Johor datang tido rumah 2 malam.. datang dengan family kakak. Rumah kecik je terpaksa menyempit2…:P Tapi takpe, family sendiri apa ada hal kan haha.. Ada wedding sedara kat Sg Buloh tu yang datang tido rumah tu. On Saturday sementara enchek hasben keje My ikut mak abah semua pegi wedding and round2 shopping sampai petang. The day before ada usulkan pada enchek hasben whether boleh tak My nak belanja mak abah, akak (with hasben n 2 kids) pegi sama ke Sunway Lagoon. Masa tu encek hasben macam berat hati je since the entry tic bukan murah.. nak belanja bukan sorang dua pulak kiki. Then takpelah, perbualan kami pending sahaja di situ n My anggap permohonan ku tidak lepas so takpelah. 

But then petang Sabtu tu enchek hasben text dari tempat keje. Dia tanya nak ajak diorang pegi SL tak? Erkkk dalam hati bukan macam tak bagi ke semalam huhu. My reply ‘boleh ke?’ je dekat dia. Hehe. Enchek hasben kata boleh.. :P Laju-laju ku tanya akak semua nak ikut tak pi jimba-jimba kat Sunway Lagoon. Dah My nak belanja kan jawapannya haruslah NAKKKKKKKKK hahahaha….

Pagi Ahad tu pagi-pagi buta Subuh dah bangun, mandi, breakfast… We arrived at Sunway Lagoon entrance about 9.30am. Just nice. Beratur beli ticket for another 2 adults n 2 kids. Rupanya enchek hasben dapat 2 lagi ticket free for adult sehari sebelum tu so kurang lah sikit additional cost kikikiki. Lepas tu beratur masuk bila gate bukak around 10am… J Yeeeeehhhaaaaaaaa!

Masa nak simpan barang dalam locker, nak ambil short pants hasben nak mandi erkkkkk tak jumpa!! Fine, konpem tertinggal kat rumah. Dahlah My bekalkan sekali suar mandi untuk abah. Demmm… apalagi gi kedai beli suar pendek kat situ. Harga? RM80+ for 2pcs.. -..- Takpe, layannnnn…..

Ok this is one thing yang u guys kena take note kalau ke Sunway Lagoon

# Jangan lupa bawa swimming suits! Sebab nak beli kat dalam tu harga konpem dua kali ganda dari luar huuuuuu

# Kat dalam sunway ada Locker untuk simpan all of your stuff. Kalau korang plan untuk mandi sila simpan segala mak nenek dalam tu termasuk selipar/kasut. Sebab bila korang dah giler mandi tatao nak letak mana pastu takde orang nak tengok2 kan barang pastu takut lupa kalau korang nak pergi tempat lain haha. Harga Locker adalah RM15 per all day. Boleh bukak tutup ikut sukati korang. Just scan menda alah yang dia pakaikan kat tangan tu. 

They are 4 park there:
# Water Park
# Ammusement Park
# Extreme Park
# Wild Life Park
# Scream Park

Hah sukati korang lah nak gi mana dulu. Ada masa daripada pukul 10am – 6pm untuk korang berjimba-jimba tapi tapi… solat jangan tinggal haaaa…. Surau provided berdekatan dengan entrance.. jauh sikit la dari all parks tu huhu… ;)

Malas nak membebel panjang… layannnn gambar je la ye… huhu

























Kitorang keluar dari Sunway Lagoon about 4.30pm. Solat Zohor n Asar siap-siap baru balik. Mak Abah n family kakak semua dah gerak awal around 2pm sebab nak balik Johor kan. My tak sempat pegi semua park pun. Yela bawa si kecik Dhia kan… huhu kesian dia. Tu pun My bagi chance kat hasben pegi lah main apa lagi dia rasa nak main yela lepas ni entah bile pegi lagi kan. Sementara tunggu enchek hasben bersuka ria My duduk kat kusi mana-mana tidokan Dhia.. J

Monday pegi keje badan sakit-sakit hoho tapi takpelah.. seronok.. J Sok lusa kalau dah beranak ramai sikit + anak dah besar-besar boleh lah suh daddy belanja bawa pi Sunway Lagoon lagi hehehe…

Korang yang nak pi, ni rate dia:



















Till then! :)


Wednesday, September 4, 2013

Dhia @ Paed Ward Qaseh 506 KPJ Damansara

Salam readers...

Owh mahap kembali sepi lepas up entry raya hehe.. ok kali ni posting pakai smartphone. Dah lama app blogger ni daku donlod tapi xnyempat2 nak guna walhal on the go pun boleh hehehe. Ok kali ni nak post sampai habes.

Sementara dhia masih tido.. Alhamdulillah she's getting better... ;)

Owh senanye dah 4 hari berturut2 dhia demam. Now she's admitted at hospital dah 2 malam. Suhu turun naik. This is her first fever after 9month dilahirkan... n ofkos.. pengalaman pertama yang harus my lalui... :'(

Selalu dengar anak orang lain demam, sakit.. bila anak sendiri demam... ah... x semudah disangka... kena korban waktu tido... korban tenaga.. n ofkos korban cuti daripada bekerja...


Dhia start demam pagi sabtu haritu.. bangun tido badan dia panas sangat. Oleh kerana dhia tak pernah demam so kitorang main agak2 je. Nak cek suhu dia tak reti diam. Sudahnye pegi klinik. Sah demam.. 40•c... doc kate kaki sejuk kepala panas. Tu maknanya suhu dah terlalu tinggi. Doc masukkan ubat muntut.
Balik tu.. my mandikan dhia... jerlum badan dengan air sejuk. Mintak nasihat dan petua dari siblings dan kawan2... but she's still active.. masih boleh gelak dan main2. Then ok lah cuma suhu badan terlalu panas. Nasib baiklah dhia demam time kitorang memang off day keje. Program open house weekend dua hari tu memang serta merta kami batalkan. Seharian di rumah je pantau keadaan dhia. Suhu turun naik.

Sabtu malam tu my masih jerlum badan dia yang panas. Masuk ubat muntut lagi n bagi juga antibiotik. Malam tu around 2/3pagi badan dia still panas. 39•c. Risau sangat. Taknak tanggung risiko kami bawa lagi ke klinik 24jam. Masa tu suhu dah turun balik sebab my dah masukkan ubat muntut sebelum tu. Sampai pagi ahad tu my dapat lelap kejap2 je. Jam my kunci every hour untuk pantau dhia.

Ahad tu suhu badan dia still turun naik. Gabra betul kami. Macam biasa mandikan.. jerlum.. etc. But still panas datang pergi... tak tinggu lama kami pergi pulak ke kpj damansara. Doc kate tonsil dia dah merah.. mungkin sebab tu panas turun naik. Dia suruh continue antibiotik je dulu.

Ingatkan malam tu dah okay. But then pagi Isnin tu dhia still dedar... so My terpaksa EL. Berat hati jugak sebab ada keje yang perlu My buat kat ofis tapi... ini ANAK. anak is priority... :'( My teringat kes minggu lepas ofismate seorang kawan ni kehilangan anak tercinta usia 10bulan sebab demam panas. Sebelum meninggal baby tu kejang dan sawan. Yang sedihnya masa dia 'pergi' dia di rumah pengasuh tanpa ibunya di sisi sebab keluar bekerja... :'( so, for me.. kalau anak tak sihat biarlah kita as mom yang jaga n pantau sendiri... sampai anak betul2 sihat... :'(

Ye.. bukan mudah. Penat memang penat.. tapi nak buat macam mana. Dah nama anak kan.... xpela.. tak kisah banyak mana waktu tidur dan tenaga yang perlu my korbankan yang penting dhia ada depan mata dan my jaga dia.

Time dia demam ni memang dia nampak manja sangat.. nak ada My je depan mata. Nak My pegang n peluk dia setiap masa. Even masa bawa dia pegi hospital petang Isnin haritu dia dah lemah.. dah tak aktif n nak menempel dengan My je. Alahai anak.... sudahnya doc advise untuk warded...

Today... she's getting better. Dah cek darah n urine semua clear. Malam tadi badan dah tak panas. Dhia pun nampak dah ceria sejak petang semalam. Hopefully harini boleh discaj... :)

Anyway she's turned 9months yesterday.. how fast time flies kan... rasa macam baru semalam disahkan mengandungkan dhia.. ;) orang kata baby demam ni sebab nak tambah akal + nak besar... mungkin ada betulnya... ;) cepat sihat ye sayang....
Mommy ngan daddy sayang sangat kat dhia... besar nanti jadi budak baik hokayy... muah3!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers