9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, August 27, 2014

Newborn Checklist | Senarai Barang Keperluan Bayi & Ibu

Errr... adikbaby dalam perut ni dah nak masuk 7 bulan dah. Tapi Kelengkapan langsung tak ready lagi. voley? 

Dulu mase 1st pregnancy kemahen 5 6 bulan beg nak ke hospital pun dah get ready dalam bonet.. :P Mungkin belajar dari pengalaman so tak perlu nak rushing sangat. Lagipun memang takde masa nak keluar untuk soping barang. Most of warehouse sales sebelum2 ni pun tak sempat nak pegi huuuu... 

Last Sunday ada pegi sale Baby Outlet di Sunway tapi hasilnya hampeh satu hape tak beli. Yang murah tengok macam barang2 bundle.. yang berkenan halamak mahal kemahen. Dekat luar lagi murah. Sale hape kebenda tu? -.- last2 balik tu singgah Mydin beli 2 3 helai yang elok berkenan sambar la sikit. Mydin pun Mydin la janji mampu. Pureen kauuu... ok lettew kann haha. Nak gi Tesco? tapi macam tak gamak je nak pegi bila tau Tesco support musuh Islam tu... sobs

Ni tengah tunggu mana-mana warehouse sales/ mombaby expo ke coming soon. Mana yang sempat InsyaAllah nak terjah. Yang penting kena inform hasben awal. Sila kosongkan jadual anda!! hehe

Anyway untuk second baby ni aku tadelah eksited sangat nak beli itu nak beli ini macam dulu. Semua benda ku sambar. As I said, belajar dari pengalaman dah tau mana perlu mana yang tak perlu kan? hehe

Seperti dalam list pos 2 tahun sebelum ni DI SINI, aku post lagi sekali checklist newborn untuk tatapan diriku ngan korang yang search sampai sini hehe. cekidaut!

Yes/No tu bermakna ianya perlu atau tidak. Remark aku isikan sama ada aku dah beli ke belum ke, etc. 

 Pakaian:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Lampin Bayi/kain bedung
10 pcs
/
Bedung Dhia ada lg, tambah sikit2 je lagi. KIV bedung moden :)
2
Lampin Pakai Buang
2 pek
/
Belum beli. Diapex kot
3
Cloth Diaper
10 pcs
x
Bukan pakai pun.. :P
4
Baju tidur
10 pasang
/
Dhia punya banyak dah lunyai sebab pakai lama hehe so kena tambah2 lagi. Dah ada dlm 2 psg
5
Baju lengan pendek seluar panjang
10 pasang
/
bought 2 pairs
6
Rompers/Bodysuits
10 pasang
/
Dhia punya ada byk dan elok lg. will consider whether to buy it or not hehe
7
Barut
10 pcs
/
Add some more
8
Sarung tangan & kaki
10 pasang
/
Add some more
9
Bibs
3 pcs
x
No need. newborn minum susu ibu je hehe
10
Topi
3 pcs
x
Dhia punya ada
11
Pencuci pakaian bayi (ABD Pureen)
1 bottle
/
Nk try cr brand lain plak lah hehe

  
  Mandian:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Bath tub
1 pc
x
Pakai besen aje... :P
2
Tuala Mandi
2 pcs
/

3
Tisu basah
3 pek
/

4
Toilettries (body shampoo)
2 set
/

5
Minyak telon/yu yee
1 pc
/

6
Cutton buds
1 pack
/

7
Changing mat
1 pc
/
Done
8
Bedak
1 pc
/

9
Baby Oil
1 pc
/

10
Krim Cegah Ruam
1 pc
/

11
Losyen bayi
1 pc
/

12
Manicure set (sikat, penyepit kuku)
1 set
/

13
Bekas bedak
1 pc
x
Dah ada

  
  Penyusuan:    
          
Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Botol saiz kecil
1 pc
/
Mimijumie
2
Botol saiz besar
1 pc
x

3
Berus pencuci botol
1 set
/

4
Sabun pencuci botol
1 botol
/

5
Termos
1 pc
x
Dah ada
6
Puting
2 pcs
x
Taknak ajar puting!
7
Breast pump
1 set
x
Dah ada 4 bijik BP haha
8
Bottle storage
5 pcs
/

9
Plastic storage
1 pek
/

10
Cooler Bag
1 pc
x
Dah ada

  
  Tidur:  
                      
Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Set Tilam
1 set
x
Dah ada
2
Kelambu
1 pc
x
Dah ada
3
Selimut
1 pc
/


  
  Travel:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Stroller
1 pc
x
Dah ada
2
Baby Carrier/Sling
1 pc
/
Nak cari sling!
3
Car Seat
1 pc
x

4
Stroller/car seat toys

x

5
Beg pakaian bayi
1 pc
/

6
Tilam Travel
1 set
x


  
  Lain-lain:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Penyedut hidung bayi
1 pc
x

2
Bakul Baju
1 pc
x

3
Bakul Susu
1 pc
x

4
Safety Pin
10 pcs
x

5
Hanger kecil
10 pcs
/
Done
6
Almari baju bayi
1 pc
x

7
Sapu tangan bayi
5 pcs
/

8
Bakul Pakaian
1 pc
x

  
  Keperluan Ibu:


Bil
Item
Kuantiti
Yes/No
Remark
1
Bengkung
1 pcs
/
Done
2
Washable Breast pad
6 pcs
x

3
Nipple cream
1 pc
x

4
Nipple protector
5 pcs
x

5
Maternity bra
5 pcs
/

6
Set Bersalin
1 set
/
Shaklee pilihanku!! :)
7
Stoking
5 pcs
/

8
Maternity pad
3 pack
/
Pakai pad biase time peyed je hehe
9
Kain Batik
5 pcs
/
Nak beli ktne ek. asik pinjam mak punye je huuuu
10
Tungku
2 pcs
x

11
Nursing t-shirt
5 pcs
/



















Ok, dah kena completekan mana2 keperluan yang belum ada soon! 2/3 bulan je tinggal lagi ni. Orang kata baby no 2 ni biasa keluar awal. Harap2 kalau awal tu biarlah dah cukup bulan ye sayang.. ni pun dah terasa2 kat ari2 macam baby dah ada je kat bawah huuuu... 

Lepas ni kena punggah balik barang2 dhia masa newborn and basuh mana yang perlu. Hee tak sabar nak tunggu adik Dhia keluar!! 

Moga2 dipermudahkan... Amin... :)

 

1 comment:

Ayu Zan said...

waahhh.. dah nak lengkap dah tu. hehehe. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers