9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Thursday, November 6, 2014

Selamat Bersalin....

..... taik... :P

Hiii... Belum ada post pasal pengalaman bersalin kan anak ke-2.. :P Yes, aku belum bersalin lagi.. baby masih aktif dalam perut.. -.- So, bersalin taik je lah hari2 ngeh3....

At last aku dan hasben decide untuk bersalin kat PMC dengan Dr Wan Ratna. So bermakna due date aku jadi lewat lagi seminggu sehingga garis penamatnya adalah pada 9hb November ni. So boleh jadi aku sekarang dah 40weeks+7days atau ikut private aku 39weeks+. Kalau ikut LMP aku senanya date yang tepat adalah 30 Oct. Tapi baby tak nak jugak keluar nak buat camne kan. Doc Ratna pun advise tunggu sehingga 9hb since baby okay je and kalau boleh dia taknak induce2 biar natural baby tu nak keluar.

Entahlah, memang jenis aku ni lambat bersalin atau adakah aku ditakdirkan 'kena paksa' bersalin baru baby nak keluar? Oh baby, bagi lah mami sakit cepat.. :'( Kalau by 9th ni takde tanda2 juga maknanya kena induce lah jawabnya. Sama macam dhia dlu. Sakitnya contraction subhanallah Allah je lah yang tau. Tapi Alhamdulillah aku sakit 2 3 jam je terus bersalin. But this time? Wallahua'lam. Aku harap baby keluar lebih awal dengan turun tanda. Kalau kena induce redha je lah tapi harap2 dapat normal delivery lagi. Baby last week scan je dah 3.3kg. Might be lagi besar atau lebih kecil. Tapi biasanya mungkin lebih besar... +-600g... kemungkinan baby menjangkau 4kilo adalah tidak mustahil!!! Ya Allah nebesnya makkkkk!!

Aku dah start MC since Rabu last week. Doc bagi mc sehingga aku selamat bersalin. Nak ke kerja memang tak larat dah. Tulang pelvik ni dah sakit sangat. Nak bangun pun adui macam orang obes dah. Bila malam plak sakit macam2 tang perut ni tapi bukan contraction sakit main2. Susah aku dapat tido lena sekarang. Sepanjang siang memang duduk rumah je sambil buat keje2 rumah n senam mana yang larat. Dhia hantar pengasuh nak jaga dia sampai hasben balik memang aku dah surrender dah.. Sorry dhia.. :(

Kadang2 rasa tension pun ada.. dah buat macam2 nak suh baby kuar cepat tapi tak jugak kuar.. kawan2 asyik tanya je dah beranak ke belum.. Kebanyakan kawan2 yang due dekat2 ngan aku pun ada yang dah bersalin.. mana aku tak stress.. :( Segala wassap fesbuk aku kurang nak jengah.. Sorry la kawan2 yang aku xreply tu.. jiwa berkecamuk kekdahnya selagi baby ni tak selamat ada dalam pelukan.. :'(

Korang2 yang aku kenal.. yang kenal aku.. kalau selama kita kenal aku ada buat silap maafkan aku ye.. halalkan semuanya... doakan lah aku dipermudahkan bersalin dan doa2kanlah baby nak keluar dengan seikhlas hatinya bukan dipaksa2.. :( Aku tak sabar nak gomol baby ni.. huuuu

Walaupun dah ada pengalaman bersalin nebes tu tetap ada.. pengalaman kali ni mungkin tak sama macam sebelumnya kan. Apa2pun aku harap aku dan baby kuat dan selamat.. Ya Allah.. tenangkan hati aku.. permudahkanlah aku ya Allah.... Amin ya Rab...

Korang, doakan aku tau!!!


7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Mummy Hana said...

teringat masa tgh tggu hari nak bersalin dulu..ajak asben berjalan tawaf shopping complex..hahaha... =P

misz sheyla said...

semoga dipermudahkan..

farhana mohamad said...

haha. tajuk suspen je kak.
semoga dipermudahkan sume urusan kak.

Chekgu Azrine said...

semoga dipermudahkan urusan

juicy X said...

Good luck mummydhia

Amanina said...

Semoga semuanya dipermudahkan utk sis! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers