9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, November 9, 2012

Risau berat Baby...-.-


Morning…. Gejala-gejala trimester akhir à malas nak hapdet belog, malas nak keje, malas… malas… malas… -..-

Hai yu ols… I am 37 weeks tomorrow. Full term already kan. Entah bila agaknya si kecit dalam ni nak keluar… Setiap hari masih lagi aktif bermain dalam perut…  barangkali dia rimas dengan ruang yang semakin kecil untuk dia bergerak hehe. Daddy pun rajin je layan dia dalam perut..lagi ligat lah dia buat movement.. enjoy the moment.. nanti dia dah keluar mesti rindu bila perut dah kosong hehe. J

Semalam gi check up… urine ok.. HB pun cantik.. tapi tang BSP hancus. Doc review kelmarin punya BSP… ada 2 bacaan terakhir 6.3, 6.8…. Itupun consider tinggi ke? -..-‘ Terus dia refer kat doc lagi satu. Kena datang next Monday dia set kan appointment. Adus. Alang-alang My set terus next checkup on Monday tu nanti memandangkan dah 36 weeks kena datang seminggu sekali plus minggu depan klinik bukak 2 hari je sebab public holiday kan… hurm…

Yang merisaukan My sekarang adalah berapa senanya berat baby dalam perut ni? Perut giler nampak besar sangat dah n ketinggian My hanyalah 148cm okay! L Semalam ada tanya kat doc masa dia cek. Masalahnya doc ni festime My jumpa.. Dahlah lelaki nampak muda sangat dan macam tak banyak experience. Cek My pun macam teragak-agak je huh. Pastu My tanya dia agak-agak berapa ye berat baby saya sekarang? Dia kata 3kg++ kot.. dia estimate je… Fuhhhh ntah btol ntah tak… Apepun, baby ni memang macam dah besar dah… risaunye!!!

Bukan apa, My ni dahlah first timer in pregnancy… ada GDM plak tu… Makan? Confirm lah tak berapa nak control kan. Nasi My bedal hari-hari (tak boleh nak tinggal!) even sekali sehari je. Matlamat My adalah… My nak bersalin normal. L My rasa My takde masalah lain. Blood pressure pun takde.. masalah kesihatan pun takde.. My masih kuat bekerja dan berjalan macam orang biasa (tak sedar diri). Cumanya sekarang itulah… My takut nanti baby besar sangat n takut nanti masa nak deliver doc kata I cannot go for normal delivery… L My biasa scan dekat klinik yang dekat ngan rumah tu.. masalahnya doc tu kata scan machine dia tak boleh baca berat baby so apa yang dia boleh buat cuma ukur tulang baby. Hurm…

Apa My nak buat sekarang ni? Usia kandungan baru 37 minggu.. n My mungkin ada masa seminggu paling cepat atau 3 minggu lagi untuk bersalin. Dalam pada tempoh itu baby masih boleh membesar dan membesar… uwwwaaaaaa…. Tolong mommy baby… janganlah besar sangat…. Kuar ikut bawah okay jangan ikut tingkap…. L Motip? Sebab My nak produce anak ramai-ramai hehehehehe…

Apapun, hopefully Allah permudahkanlah proses My bersalin nanti. My dah dengar n baca banyak sangat pengalaman bersalin kawan-kawan kat luar dan bloggers’ friend. Macam-macam pengalaman ada tapi yang pentingnya manis pahit mana pun saat mereka bersalin tu pastu berakhir dengan airmata kegembiraan pabila keluarnya kurniaan Allah yang sangat bernilai… Subhanallah…J

My tak sabar nak tunggu saat itu… My tak sabar nak pegang nak peluk nak cium zuriat yang lahir dari rahim My sendiri… Ya Allah permudahkanlah…….

9 comments:

With Julia said...

Sonoknyaaaa dah 37 weeks...alhamdulilahhhh, moga my dan baby dipermudahkan bersalin nanti...malas tuh perkara biasa bg moomy to be...hehhe yg ptg mommy my kena happy always ye :)

permatabiru said...

scan 3d disamping dapat tgk baby , boleh tgk anggaran berat dia juga..kdg2 perut ja besar sbb air ketuban banyak baby kecik aje..saat melahirkan baby la yang paling best..^_^

:: Mrs.Eady :: said...

take careee :)

Gadis said...

Insyaallah semuanyer selamat...bnykkan berdoa yer My..

Jangan risau pasal berat baby..
hri tu gadis pun mcm tu..
doktor kata baby berat ..x setara ngan tinggi gadis yg cuma 150cm...
tapi bile deliver,baby cuma 2.87kg je..

*Vivilicious* said...

estimate jer tu..org cakap..mgkn akn kurang 500gram dr estimate. sya mggu dpn bru scan balik. nak tnyk la jugak. sbb next week dh 9bln. huhu

semoga kita dipermudahkan urusan bersalin..sya pun tkut gak anak besar..huhu

Mrs. Abi said...

insyallah semoga semuanya dipermudahkan....

Fara Fadzil said...

gudlak..dun worry so much..tapi jaga makan n kesihatan.. yang penting ibu n bayi selamat! doa banyak2 ye!

juicy X said...

1st pregnancy ni mmg kta risaukan mcm2....dh 37weeks kan, xlama dah. semoga semua dipermudahkan

mas saari said...

kita beza seminggu je my..
akak hari ni dah 36 wks! tp berat baby normal baru dlm 2.5++.. GDM akak mmg under control, risau baby besar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers