9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, November 2, 2012

Admitted at Ward


Hi readers,

My dunia akhirat’s husband is admitted at KPJ Damansara now. Dah 2 malam kat sana. Pity him… L as mentioned at previous post, enchek hubby tak berapa sihat lately ni. Fever on and off. So last 2 night lepas balik kerja and selesai solat maghrib My bawa enchek hubby ke emergency KPJ Damansara untuk further check up. Masa sampai tu suhu badan dia adalah 40’C…. doc suh stay dulu kat yellow zone masuk drip and amik darah. Bila dapat result darah seems like everything is okay.. denggi pun takde. Cumanya doc kata ada bacteria dalam sel darah putih… Doc kata boleh balik n dia bagi antibiotic je tapi fikir-fikir bagi makan ubat kalau demam tak elok pun susah gak. Nanti My yang tatao nak buat apa dengan dia kat rumah kalau dia sakit. So, better warded. Biar doc check details kot la ada sakit lain kan who’s know.

So malam tu settle semua sampai dia masuk ward around 11.30 pm. My nak stay hospital malam tu rasa tak selesa sebab tak bawa baju, barang sume kan. So, I decided to go home alone malam tu jugak. So, before 12am My drive sorang-sorang balik Serendah. Itupun My sempat drop by Kepong amik kawan serumah masa bujang dulu mintak dia temankan balik n tido rumah. Malam tu tido around 1 am and pagi tu lepas Subuh dah gerak balik ke Kepong hantar dia, then My singgah rumah PIL dulu sebelum ke Hospital untuk menemani enchek hubby.

Pagi semalam masa sampai tu panas dia dah kebah. Tapi masih masuk drip. Sampai petang tu bila nurse keep on checking dia punya suhu badan… dia demam balik. Suhu makin lama makin naik… 37’C, 38.5’C, turun pun 38’C je… pegang kepala dia  memang panas pun… Dia akan kebah bila makan ubat je… once fungsi ubat tu dah abis barangkali demam dia mesti datang balik… L

Semalam dah x-ray badan, sinus semua… doc kata should be no problem. Cuma macam ada infection kat bahagian kerongkong. Apa tah dia sebut nama sakit tu My pun tak boleh nak recall… Doc tengah pantau lagi supaya the bacteria hilang n one of saranan dia adalah.. stop smoking. Huh…. Sepanjang kat ward tu memang enchek hasben tak smoke pun. Sebelum ni, dia janji lepas kawen dia memang akan benti merokok but then sekejap je. Sampailah ada satu masa tu dia kantoi dengan My start balik merokok. Alasan? Penat dan tekanan kerja. My malas nk membebel dah… pesan My cuma, ‘don’t hurt me… don’t smoke in front of me.. jgn sampai My bau sekalipun’… memang dia hormat pe yang My nak… dia merokok belakang My tapi kuantiti dah kurang. Kalau dulu 3 kotak sehari tapi sekarang sekotak dalam 3 hari… not so bad but for me… smoking is still very bad…

So, since yesterday dia kata, oklah will stop smoking. Doc kata kalau btol2 nak stop kena stop drastically… kalau kurangkan kurangkan… lama2 memang takkan berhentinya… exactly! Yang terharunya pagi tadi, masa My tengah kemas-kemas katil enchek hubby before pegi keje, masa My ambil jeans dia.. dia kata… ‘yunk, buang rokok dalam seluar tu…’… My amik kotak rokok tu… tunjuk dia and say.. ‘btol ni’? dia angguk… so My pun campaklah rokok tu dalam dustbin with hope… that is the last kotak rokok yang dia beli! Amin….

So,doc masih pantau keadaan dia… Drip dah masuk 6 botol dah sebab demam tak hilang-hilang punya pasal. Haih~ risau My dibuatnya… Malam tadi tido kat katil wad dengan dia… badan dia kejap panas kejap sejuk… Tangan dah bercucuk-cucuk, nak ke toilet kena bawa drip, nak solat lagi… pity him…. Dunno lah what’s the punca… mungkin sebab dia penat? Entah.

Today My keje. Inipun gerak dari  KPJ tadi nasib baik bawa baju. Ingatkan nak cuti lagi tapi memikirkan ada keje yang masih pending gagahkan gak gi keje. Hubby pun okay je suh pegi even senanya tak sampai hati biar dia sorang-sorang dalam wad tu… Takpelah, lagipun boleh save sikit cuti tu for emergency kan.

My doa is, enchek hubby cepat sihat… I am 36 weeks pregnant now… Kalau ditakdirkan Allah, kami diuji lagi anytime je baby ni boleh deliver. Taknaklah jadi macam tu. Alhamdulillah sekarang ni My masih sihat dan kuat.. segala penat lelah sakit-sakit badan, etc My tolak tepi demi hubby… Dia risau bila My drive sendiri… ke mana-mana sendiri… makan minum sendiri… kalau boleh dia suh My stay rumah mak ayah dia je tayah teman dia kat ward. Tapi My taknak. My nak ada dengan dia… My selalu cakap My okay dan dia tak perlu risau… Since bujang My dah biasa berdikari… So, My tak kisah pun. My kena belajar terus macam ni sebab enchek hubby belum tentu ada 24 jam untuk My… See now… dia terlantar sakit… Kalau My tak kuat mungkin My akan jatuh… Kalau My tak bangun dan gerak sendiri… My akan lemah… My tak boleh bergantung sepenuhnya pada dia… L

Cepatlah sembuh sayang…. My taknak nanti dah tiba masa My ke labor room My kena berjuang sendiri sebab dia masih terlantar sakit. No, I don’t want. L I wanna him to be my my side… for today… tomorrow… n till the end of my life!!!

Dear baby… be strong k.. jangan kuar sebelum waktunya… At least sehingga daddy betul-betul sembuh untuk jaga kita nanti… can’t wait to see you baby… mommy love you ketat-ketat!

11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

semoga hubby mu cepat sembuh & semoga baby tunggu daday dia sihat dulu ye...

Anum said...

semoga cepat sembuh insyaallah

DAIRI FARISHA said...

smoga husband cpt smbuh :) akak sabar ye..

Syuhadah Razali said...

sedihnya....my sabar ye..nie dugaan yang datang lagi kuatkan ikatan kasih sayang korang..baby mesti understand...selalu usap perut tu ok...jangan stress sangat..tak elok utk baby...semoga semuanya akan kembali normal..

Munnafendy said...

alahai seriaunya....hubby sy tu pun merokok..kuat lak tuh..ermmm.. semua hubby my cpt smbuh..klau sy pun tak sanggup nk bsalin sorg2.. :(

byk2 doa..kuatkan semangat k.

~Beb~ said...

InsyaAllah sehari lgi kua la tuh.. Same goes here, x smpi 1jam tdi hubby discharge dr kpj at my place.. Demam x kebah2.. Warded senang check semua n drip ubat bole cpt baik.. Mumy2b xle risau2.. :)

ieda79 said...

moga hubby my cepat sembuh

moga..sbg isteri my tabah
moga..sbg mom to be my kuat
dan sbg hambaNya, my sabar dgn ujianNya..

'Allah sentiasa bersama dgn org2 yg bersabar'

berat mata memandang,berat lg org yg memikul..

Gadis said...

hope semuanyer ok...
insyaallah xde ape2...
=)

gadis dh balik serendah ni..

Liyana said...

Smg hubby mycpt sembuh k.. Bykkn bersabar..kuatkn smgt k.. :)

*Vivilicious* said...

sedih :( bergenang air mata bc entri My. My sabar dan tabah. utk baby n hubby. semoga cepat sembuh hubby my.

Mrs. Abi said...

semoga husban kak my cepat sembuh. tapi kak my tak boleh sorang2. kena ada org teman jugak sbb kak my dh 36 minggu tu....

so sy rasa better mintak mak mertua ke mak ke adik ipar ke adik ke temankan kak my ke mana saja... tlg jaga kesihatan diri sendiri kak my...huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers