9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, January 8, 2013

Tempoh Darah Nifas & Persoalan Mengenainya

Harini merupakan hari ke-35 My berpantang n... darah nifas masih belum kering... pelik jugak. Keluar memang dah tak banyak sekadar setitik dua tak pun setompok je.. My nak mandi wajib tapi darah tu macam tak menunjukkan mahu berhenti keluar.. hari-hari mesti ada... Risau gak. Lame giler tak solat ni.. dah rindu nak pegang Quran mengaji.. :( selama ini ke tempoh darah haid? Bila ditanya kepada emak, emak kata perkara biasa. hurm...

Maklumlah first timer kan... Dah nak habis pantang baru sebuk nak cari info pasal nifas. ape daaaa....-..-

Berikut adalah hasil pencarian My:


Apa yang dimaksudkan darah nifas? 
Darah nifas ialah darah yang keluar dari faraj wanita kerana melahirkan anak. 
Adakah darah yang keluar sebelum lahirnya anak juga dikira darah nifas? 
Sepakat para ulamak menyatakan bahawa darah yang keluar dari kemaluan wanita sebaik sahaja selepas melahirkan anak adalah darah nifas. Namun mereka berikhtilaf berkenaan darah yang keluar bersama dengan bayi atau sebelum kelahiran bayi; adakah termasuk darah nifas atau tidak? 
1. Bagi pandangan mazhab Syafi’ie; Darah nifas ialah darah yang keluar selepas lahirnya bayi sepenuhnya. Oleh demikian, darah yang keluar bersama bayi atau sebelumnya bukan darah nifas. Ia sama ada darah haid (jika ia sedang haid kerana mazhab Syafi’ie berpandangan harus wanita hamil kedatangan haid) atau darah fasad jika bukan haid. 
2. Di sisi mazhab Imam Ahmad; darah yang keluar dua hari atau tiga hari sebelum melahirkan anak yang disertai dengan rasa sakit, begitu juga darah yang keluar bersama dengan keluarnya bayi adalah dikira darah nifas sama seperti darah yang keluar selepasnya.Berapa lamakah tempoh paling pendek bagi darah nifas? 
3. Mengikut mazhab Imam Malik pula; darah nifas ialah darah yang keluar ketika bersalin dan selepasnya. Adapun darah yang keluar sebelum bersalin, maka ia bukan darah nifas tetapi darah haid di sisi mereka. 
Berapa lamakah tempoh paling pendek bagi darah nifas? 
Terdapat khilaf di kalangan ulamak dalam masalah ini 
1. Mengikut mazhab Syafi’ie; tempoh nifas paling pendek (selepas seorang wanita melahirkan anak) ialah ialah seketika atau sedetik (لحظة). 
2. Para fuqahak yang lain berpendapat; tidak ada had bagi tempoh minima nifas kerana tidak terdapat nas Syarak menentukannya. 
Adalah tidak mustahil seorang wanita melahirkan anak tanpa keluar darah nifas sedikitpun. Terdapat riwayat menceritakan seorang wanita pada zaman Nabi s.a.w. melahirkan anak tanpa keluar darah nifas, lalu ia dipanggil dengan nama Zatil-Jufuf iaitu wanita yang kering.


Berapa lamakah tempoh paling panjang bagi darah nifas? 
Masalah ini juga diikhtilafkan oleh ulamak;
1. Jumhur ulamak –merangkumi ulamak-ulamak sahabat, mazhab Imam Ahmad, Abu Hanifah, as-Sauri dan sebagainya- berpandangan; tempoh nifas yang paling panjang ialah 40 hari. Pandangan ini berdalilkan hadis dari Ummu Salamah r.a. yang menceritakan; “Wanita-wanita bersalin pada zaman Nabi s.a.w. menunggu (selepas bersalin) hingga 40 hari” (HR Imam at-Tirmizi).
Berdasarkan pandangan jumhur ini; wanita bersalin jika ia mendapati darah masih keluar dari kemaluannya walaupun selepas 40 hari, maka darah yang keluar selepas 40 hari itu bukan lagi darah nifas, akan tetapi darah penyakit (istihadhah). Oleh itu, selepas 40 hari itu hendaklah ia mandi wajib dan menunaikan solat walaupun darah masih keluar. Keadaannya sama seperti wanita yang istihadhah dan tertakluk dengan hukum-hakamnya sebagaimana yang akan diterangkan nanti.
2. Imam Syafi’ie dan mazhabnya mempunyai pandangan berbeza dari pandangan jumhur di atas di mana menurut beliau; tempoh maksima nifas ialah 60 hari. Jadi, jika seorang wanita darah bersalinnya berlarutan selepas 40 hari, mengikut pandangan ini; darah itu masih dianggap darah nifas sehinggalah 60 hari. Dalam tempoh 60 hari itu jika darah masih keluar, tidak harus ia mengerjakan solat, puasa dan sebagainya lagi dari ibadah-ibadah yang mensyaratkan bersuci. Jika selepas 60 hari darah masih lagi keluar, maka ketika itu barulah ia dianggap darah penyakit dan tertakluk dengan hukum-hakam istihadhah dan sulasul-baul sebagaimana di atas. Imam Syafi’ie berhujjah berdasarkan pengalaman, yakni menurut pengalaman dan pemerhatian beliau; terdapat wanita yang pernah mencapai tempoh nifas hingga 60 hari. Adapun tempoh 40 hari yang disebut oleh Ummu Salamah dalam hadis di atas, itu adalah tempoh kebiasaan nifas bagi kebanyakan wanita, bukan bermaksud tempoh maksimanya.
Bagaimana jika kelahiran melalui pembedahan? 
Wanita yang melahirkan anak melalui pembedahan, jika keluar darah melalui farajnya selepas pembedahan itu, darah itu adalah darah nifas. Jika tidak ada darah yang keluar, tidak ada nifas baginya dan ia dikira suci. Kesimpulannya, sama ada seorang wanita itu bernifas atau tidak bergantung kepada keluar atau tidak darah dari farajnya selepas melahirkan anak, bukan bergantung kepada cara melahirkan iaitu melalui jalan biasa atau dengan pembedahan.
Bagaimana dengan suci antara hari-hari nifas? Adakah masih dianggap dalam nifas atau dianggap dalam suci? 
Seorang wanita selepas bersalin melihat darah keluar dari farajnya lima hari, kemudian ia mendapati empat hari berikutnya darah berhenti, kemudian datang semula selepas itu selama lima hari; apa kedudukannya pada hari-hari ketiadaan darah itu, adakah ia suci atau masih dianggap bernifas? 
Jawapannya; menurut pendapat ulamak-ulamak mazhab Syafi’ie; jika tempoh berhenti darah itu l5 hari atau lebih, maka ia dikira suci (yakni bersih dari nifas). Darah yang keluar selepas itu dikira darah haid. Adapun jika kurang dari 15 hari, maka ia masih dianggap berada dalam nifas mengikut pandangan yang rajih dalam mazhab. Jika ditakdirkan seorang wanita melahirkan anak tanpa keluar darah sedikitpun selepas bersalinnya dan keadaan itu berterusan hingga 15 hari, maka ia dianggap suci secara keseluruhannya. Jika keluar darah selepas 15 hari itu, maka darah itu dikira darah haid, bukan darah nifas. Dalam kes ini, wanita itu dianggap tidak bernifas.
Bagaimana dengan wanita yang melahirkan bayi kembar? 
Bagi wanita yang melahirkan anak kembar, menurut mazhab Syafi’ie; nifasnya dikira selepas kelahiran bayi kedua. Adapun darah yang keluar selepas kelahiran bayi pertama ia tidak dianggap darah nifas, tetapi darah haid jika berbetulan dengan kebiasaan haidnya atau dikira darah fasad/illah jika tidak berbetulan dengan kebiasaan haidnya.
Bagaimana dengan wanita yang keguguran anak? Adakah darah yang keluar selepas gugur itu dikira darah nifas?
Persoalan ini menjadi perbahasan di antara ulamak;
1. Mazhab Syafi’ie berpandangan; tidak disyaratkan untuk dikira darah nifas bahawa bayi yang dilahirkan itu hidup atau sempurna kejadian. Asalkan bidan mengesahkan bahawa yang keluar itu adalah janin manusia maka sabitlah hukum nifas bagi darah yang keluar selepas keluarnya janin itu sekalipun janin itu belum menampakkan rupa manusia iaitu hanya berupa seketul daging semata-mata.
2. Menurut mazhab Imam Malik; seorang wanita dikira bernifas jika janin yang gugur itu telah berumur empat bulan. Jika yang gugur itu baru dalam peringkat ‘alaqah atau mudghah, maka tidak dikira nifas bagi darah yang keluar selepasnya.
Apakah hukum wanita yang berada dalam nifas? 
Telah disepakati oleh sekelian ulamak (yakni telah berlaku ijmak) bahawa wanita yang menghadapi nifas hukumnya menyamai wanita yang haid. Oleh itu, dilarang/diharamkan ke atasnya perkara-perkara yang dilarang/diharamkan ke atas wanita yang kedatangan haid. Dan ia wajib mandi apabila kering darah nifasnya untuk membolehkannya melakukan solat, berjimak dengan suaminya dan sebagainya lagi dari perkara-perkara yang tidak harus ia lakukan melainkan setelah mandi wajib.
Nota Hujung;
Para ulamak mazhab Syafi’ie memperincikan syarat darah nifas dengan penjelasan; hendaklah darah itu keluar selepas kosong rahim sepenuhnya dari bayi (yakni bayi telah keluar sepenuhnya dari rahim). Jika sebahagian sahaja badan bayi yang telah keluar dan masih tinggal sebahagian lagi yang belum keluar walaupun sedikit, maka darah yang keluar belum lagi dianggap darah nifas. Disyaratkan juga, darah itu keluar sebaik sahaja selepas kelahiran iaitu dalam tempoh lima belas hari. Adapun selepas 15 hari atau lebih baru darah keluar (yakni sebelum itu darah tidak keluar walaupun setitik), maka darah yang keluar itu tidak dianggap darah nifas. Ia dianggap darah haid.
Hurm... bermakna dalam keadaan My ni... tempoh nifas adalah 60 hari... okay ada 25 hari lagi. Kalau takde, baru declare as bukan darah nifas... fuhhh kalaulah sampai 60 hari 2bulan woooo tak solat... sedihnya... :'(

notakaki: alahai anak... susahnya nak tidurkan dikau... *__*

13 comments:

Teratak Hami said...

Akak dah habis 44 hari still keluar jugak darah nifas. Cuma masa 1st baby akak tak tahu/tak buat mandi wiladah.

Munnafendy said...

ohh hari ni blajar perkara bru. rupanya mmg lama ek darah nifas? hurmmm...

*my, minta pandangan kat blog eh..pasal breastpump

Liyana said...

sy dlu pun rasenye dh dkt 60 hari baru stop.. lame wooo..

eila said...

wahh...dpt ilmu lg...syukur..
click my blog http://rzillah.blogspot.com

Sihat Cergas said...

Thanks my... walopon dh 3 anak tp br kali ni yg lama darah still ada... tu yg gugel jumpe info ni. Feel free to visit my blog cergascantikceria.blogspot.com

Anonymous said...

Normal ke kalau drah nifas just kuat 2 weeks. lepas ckup 30 hari pantang, dea keluar balik. is it normal ? rsau jugak.

fazilah ismail said...

Sy lg 3ari nak.bis pntg tp drh msh de lg..ms 1bln tu mcm dah kering tp klmarin kuar smula..risau gak, tnye member diaorg kata normal..tu y gugel utk kpstian..tq 4 info..sbb ank y 3org sblm ni x mcmni..huhu..

pn.mazlin said...

7 anak sebelum ni semua hampir 40 hari dh kering nifas..anak yg ke8 ni lama pulak..dh 52 hari darah nifas masih ada..on off..dh mandi wajib esoknya ada pulak..x sama tiap anak..risau jugak sb x pernah jadi mcm ni..

Anonymous said...

Sy bru 3 mnggu drh dh stop tp on off laa.. just wana koko2. Bkn mrh.. cm na eiik? Mohon pncerahan.. tq. ☺

Lynd said...

Info berguna. Dah lebih 40 hri masih ada darah. Xsolat and posa lagi ni. Terima ladih sgt.

mamoru said...

Sya dh nk masuk 60 hari nifas..macam nk kering dh..tup2 beberapa hri lalu keluaq plak darah pekat terang benderang. Ingatkn ni drh period.Yakin dh drh period..last2..jumpa lak info kat page nie. Dh terjwb persoalan..tq my..hihihi..
banyakny puasa sya nk ganti. Dekat sebln..^_^

mamoru said...

Tq for the info

mamoru said...

Sya dh nk masuk 60 hari nifas..macam nk kering dh..tup2 beberapa hri lalu keluaq plak darah pekat terang benderang. Ingatkn ni drh period.Yakin dh drh period..last2..jumpa lak info kat page nie. Dh terjwb persoalan..tq my..hihihi..
banyakny puasa sya nk ganti. Dekat sebln..^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers