Perkembangan fetus - hamil 5 minggu

Kandungan My sekarang dah masuk 5 minggu 6 hari… ye la kot sebab tengok ticker kat atas tu hahaha. Nanti masa jumpa doctor baru nak tengok betul-betul kandungan My dah berapa minggu and bila exact date My bersalin. Tapi haritu masa confirm pregnant jumpa doc dia bagitau lebih kurang sama je. Tapi My agak konpius sket cara kira. My last period on 23 Feb. so kira-kira sekarang memang dah 5 minggu ++ lah kan? Yang due date tu tak pasti mungkin end of November mungkin early disember sebab ada cara pengiraan mengikut jumlah period sebulan tu. Entah My pun tak faham sebab period My ni tak menentu… ikut suka dia je kadang-kadang 28 kadang-kadang  30 kadang-kadang lebih dari 30…-..- Ahhh tak kisahlah. Nanti dah bukak buku merah tu tau la kannn..

Menurut maklumat yang My peroleh daripada babycenter, Dalam usia kandungan 5 minggu ni My mungkin tidak kelihatan hamil. Hehe memey pun… tak nampak hamil… tapi nampak buncit… :D
Namun, namun, jantung embrio, yang lebih kecil dari biji kaskas, sudah mula berdenyut dan mengepam darah. Jantung mula membahagi kepada kamar-kamarnya dan dalam sedikit masa akan mendapat ritma denyutan yang baik. Panjang embrio lebih kurang suku inci / setengah sentimeter dan rupanya lebih mirip berudu daripada manusia. Ia membesar secara memecut pada minggu ini. 



Organ utama, seperti ginjal dan hati, mula muncul. Tiub saraf, yang menyambungkan otak dan korda spina, akan tutup pada minggu ini. Anggota bawah bayi mula tumbuh - ini akan menjadi tangan dan kaki bayi anda. Usus sedang berkembang dan apendiks bertempat di ruangnya. 


Di bawah pembukaan yang akan menjadi mulut bayi anda, lipatan-lipatan kecil muncul yang akan menjadi leher dan rahang bawah bayi. Seawal minggu ini, raut muka sudah mula terbentuk. Lubang hidung lebih kelihatan dan versi terawal retina mata mula timbul.

Di bawah pembukaan yang akan menjadi mulut bayi anda, lipatan-lipatan kecil muncul yang akan menjadi leher dan rahang bawah bayi. Seawal minggu ini, raut muka sudah mula terbentuk. Lubang hidung lebih kelihatan dan versi terawal retina mata mula timbul.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 


Terujanya bila baca setiap perkembangan bayi dalam perut kita kan... J Sekarang ni My takde rasa apa-apa pun, tiada alahan, tiada muntah-muntah. Nak memasak pun ok je cuma kalau berdiri lama tu sakit pinggang sket. Kadang-kadang sakit perut n sakit pinggang. Tapi tu semua normal kan, selagi takde bleeding tak perlu risau kan kan. My harap sangat My takde masalah sepanjang mengandung ni sebab kalau mengikut sejarah keluarga, ada mengidap sakit kencing manis, darah tinggi so takutlah kalau My kena plak time pregnant ni. Dulu kakak My masa mengandung kena darah tinggi.. Dua-dua anak dia lahir masa kandungan berusia 8 bulan.. Thru operation. Sekarang tobatlah dia nak beranak lagi katanya hehe. Tapi kakak My lagi sorang elok je dua-dua anak dia normal. Hurm… InsyaAllah My kuat…..

Korang-korang yang preggie tu camne plak? Masa usia 5 minggu apa korang rasa? Ada muntah-muntah tak? Mungkin My belum lagi kot… hehe…

Dah daftar kat babycenter? Kalau belum meh laaa… J klik SINI. Okbai!

nota kaki: My on the way balik Segamat umah mak abah!!!  Naik kete dengan hasben. ahhhh tak sabarnye! rindu mereka! last balik akhir Februari haritu.. Dah kawen ni biaselah nak balik selalu fikir 2/3 kali. Rindu mereka sangat2!!!  Doakan kami selamat sampai ye....

Esok befday enchek suami. Hadiah?? BABY DALAM PERUT... :) hehehehehe

5 comments:

CikPuan Fara said...

teruja kan baca perkembangan baby. akak setiap kali genap seminggu bertambah umur baby dlm perut msti tgk babycenter.. tgk progress baby hihi.

akak masa 5weeks br tau peknen. start muntah2, pening2 semua ms 7-10weeks.. lepas tu alhamdulillah okay dah.

mai take care ya! :)

Cruelz Intention said...

hi...sy pun br scan td...kandungan baru 5 weeks n 4 days and doc jangka 14 dec...this is my 1st baby...tp ms scan cuma nampak kantung je..blom nampak apa2 lg..hehehe

Anonymous said...

Saya da lewat 5 minggu 5 hari tp bile buat upt semua negetif... :(

Nazir Atira said...

Klu 5 minggu scan memang x nmpak ke

Nazir Atira said...

5 minggu klu scan memang nmpak katung sahaja?

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers