9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, April 2, 2012

TERUJA

Hai readers... pejam celik pejam celik.. dah masuk bulan April kan? Permulaan yang baik untuk fasa kedua 2012 dengan berita gembira apabila disahkan ada nyawa baru di rahim My... Allah je tahu bagaimana gembiranya My rasa sekarang... gembira tetap gembira walaupun terselit sedikit kegusaran dan kerisauan bagaimana My akan lalui sepanjang 9 bulan ini sehingga saat melahirkannya... Allahuakbar.....

Moga Allah permudahkan perjalanan bayi comel dan ibu bertuah ini.... Amin.....

Anyway, sudah sedia maklum... inikan pengalaman pertama My mengandung... pengalaman pertama jadi isteri dan bakal ibu... makanya untuk melalui detik-detik ini macam-macam yang My buat hahaha...

Sejak tahu dalam perut ni ada baby... My selalu browse internet... baca pasal kehamilan. Apa yang perlu My makan.. apa yang perlu My elak... Yela, kalau tak banyak pembacaan macam ni alamatnya semuanya My telan laaa. Macam haritu My tatao pun awal-awal kehamilan ni tak boleh minum air kelapa. My tak pernah-pernah lunch minum air kelapa bleh pi bedal air kelapa. Nasib baik masa tengah lunch tu tergerak nak sms kawan yang tengah pregnant gak bleh ke tidak. Dia kata tak boleh! sebab boleh menyebabkan turun darah! alamak! My dah minum beberapa sedut. Terus berhenti minum. Balik tu dah risau dah tapi nasib baik takde pape. 

Lepas tu My ada browse internet memang betul pun masa trimester pertama tak elok minum air kelapa. Nak minum masa 7 bulan ke atas. My tanya pada member nurse sorang ni dia pun cakap jangan minum. So memang takkan minum dah laaa hehe. 

Haish~ banyak benda kot My tatao. Setiap kali nak makan sesuatu My mesti sms kawan nurse tu dulu hahah... nenas, kafein, air tebu, itu semua My tak boleh makan/minum. So kenalah jaga-jaga hehe... Harap-harapnya My dan baby kuat! :)

Dan kerana kehamilan ini juga, My telah dapatkan 'Diari Hamil' untuk panduan dan catatan My sepanjang mengandung ni... Buku ni sangat-sangat berguna... terdapat nota-nota mengenai setiap trimester di dalamnya... dan My boleh catatkan setiap perkembangan semasa My mengandung...:)
Kalau korang nak boleh bgtau My oke...:)
Plus, last week i got this sweet present from My lovely officemate, Putri Bongsu.... Buku "All about My 1st Year".... :) Thanks darl~~ Terharu sangat!

Ahhh teruja nya My! Tak sabar nak tunggu perut ni membolat...:D Camne lah rupenye nanti kan kannzz hehehe~

Alhamdulillah... buat masa ni My takde pun mengalami alahan-alahan teruk, cuma sesekali terasa loya tapi tak muntah. Entah. mungkin tak lama lagi ada la kot. kalau takde lagi bagus kan hehe...

Apa2 pun moga My kuat hadapi hari2 mendatang sebagai ibu mengandung... hehe...:)

Till then!!!
Pregnancy calculator. dpt free mase beli pregnancy test hrtu hehe. sgt2 berguna...:)

Till then!!!

8 comments:

mas saari said...

terujanya akak baca..
moga kandungan My sentiasa sihat, rehat cukup2 dan jaga makan ye!

pena rozie said...

di harap semuanyer akan selamat

cantekk said...

alhamdulillah =D tahniah My n somi
cepat betul razeki..
sila lah pantang mkn ye, n jg pemakanan. sonoknye org nk jd ibu ni...

fazrulnoor said...

tahniah ea..hurm jgn pk banyak sgt n terlampau berjaga2 sampai semuanya x boleh n semuanya terlalu berhati2. cukup la set kat mind yg my kne jaga diri dan kandungan baik2

Liyana said...

alhamdulillah..tahniah my.. jage kandungan elok2 k :)

sy tau gak kafein x elok..tp bedal gak mase awl2 preggy smpai la skrg dh 7 bulan..ate antu nescafe kot...xleh tinggal la....hope bb ok je.., hehe

noradzlina.kamdani said...

akk pernah belek diary hamil tu...kawan punye..tp akk blm beli lagi...
akk pun mcm jd org yg 1st time ngandung gak..dok browse tenet psl2 pregnancy ni le...
nk mkn nk minum akk dok tanya en FENDy bole ke x? klu xdpt consent jgn harap akk mkn n minum bende tu....tp yg air kelapa...two weeks ago akk nk minum sgt air kelapa...abg kata bole minum..so akk men bedal je la..tp air kelapa tu dh mix dgn air ais krim soda...

noradzlina.kamdani said...

pucuk pangkal..tawakkal la dik...tp kata2 org2 yg berpengalaman tu berguna...

Huzaina Hashim said...

tahniah My...menikmatilah saat2 manis masa mengandung yek..take care..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers