9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, October 3, 2011

Kalau kita tutup aib orang...Allah akan tutup aib kita

(Sebenarnya ni otopublish patut kuar pg tadi. tah camne tak kuar plak... grrr)

Assalamualaikum...

Selamat Pagi Jumaat korang. Tup tap tup tap kejap je dah Jumaat kan.. Kalau sibuk camni selalu memang terasa cepatlah Jumaat tu datang hehe... Okay dah lama tak bagi ceramah... meh sini nak sekolah kan hangpa sket... errr untuk diri sendiri yang dhaif juga...

Know what dalam pada My sibuk-sibuk bekerja My masih sempat untuk berblog walking... tak sempat drop by komen My baca pun jadilah... Tak lupa juga My untuk singgah ke laman-laman media yang menghapdet gossip gossip terkini pasal artis. Yela artis kan public figure... mana-mana diorang pegi, apa-apa yang diorang buat mesti jadi santapan awam... Tak kira lah benda baik ke benda buruk ke...
Yang My rasa terkilan sangat dengan manusia manusia ni... Orang buat jahat sah sahlah kemain pandang keji...  yang sadisnya bila orang buat baik pun diorang pandang keji jugak?? MasyaAllah... My kalau singgah ke laman-laman media/hiburan macam ni My memang tak berani nak komen sama. Tak kiralah kalau time tu My rasa terkilan dengan gossip yang dilemparkan kepada sesetengah artis tu.. rasa marah rasa nak tulih macam-macam ikut sama macam hamba-hamba Allah yang komen kat situ... Tapi My tahan.. sebab My fikir, kalau My dah tulis sekali lepas tu orang lain pun respon konfem My akan tambah tambah lagi komen... Indirectly, My dah berdosa kat situ... Berdosa sebab turut sama dalam perbualan yang tak berfaedah... Memperkatakan mengenai perihal orang lain... Haih~

Bila jadi silent reader, My suka tengok komen-komen yang dilemparkan oleh pembaca... Ada yang baik ada juga yang kurang enak nak dibaca. Si polan tu buat benda jahat orang kutuk... bila ada yang buat baik pun dikutuk? pe cer?? Bila orang buat baik dia bersangka buruk plak kononnya orang tu buat-buat baik sebab nak dapatkan sesuatu.. bla.. bla... macam-macam bentuk komenlah yang My pernah baca.... Yang penting terlalu ramai orang yang berdosa dalam tu...
Korang yang mengomen tu sedar tak? Dalam pada korang duk mengutuk si polan si polan yang berkenaan tu.. Yang mendapat dosa nya siapa? korang juga sebab dahlah mengumpat lepas tu membuka aib plak.. tak pasal-pasal si polan artis berkenaan yang diberi ganjaran pahala.. Korang gak rugi der....Makin banyak komen menghina lagi mengaibkan lagi beratlah bahu kanan si polan artis tuh... senang senang je Allah bagi beb...

So, konklusinya... kalau korang rasa si polan tu berdosa kerana dosanya... SEDARLAH! korang tu lebih-lebih lagi berdosa kerana mengaibkannya.... 

Moralnya, lebih baik berdiam daripada berkata apa-apa... Atau berilah komen membina, berilah komen yang menyedarkan mereka-mereka yang lalai di dalamnya.... Sadakallah.... 
"Barangsiapa yang menjaga aib saudaranya, maka Allah akan menjaga aibnya di Akhirat kelak ...."
**********************************************************************
Adalah dibenarkan membuka aib orang lain pada 4 keadaan iaitu:
  • Orang yang dizalimi - Dibenarkan untuk mengadu kepada pihak berkuasa terhadap kezaliman yang berlaku
  • Untuk meminta fatwa mengenai hukum hakam - Dibolehkan untuk menceritakan keburukan seseorang tetapi ada baiknya sekadar untuk mengetahui hukum sahaja dan tidak berlebih-lebihan.
  • Memperingatkan orang lain akibat melakukan kejahatan - Boleh dijadikan iktibar kepada seluruh umat Islam.
  • Menceritakan kepada khalayak ramai tentang seseorang yang fasik dan melakukan kemungkaran seperti meminum minuman keras, memeras ugut dan perkara-perkara batil yang lain - Jangan sesekali menokok tambah cerita dan niatkan hanya untuk kebaikan sahaja.
Sekian... Renung-renungkan dan selamat beramal....

Nota kaki: Entry ini dicoretuntuk santapan rohani si penulis jua....  Wallahua'lam...


5 comments:

SoLy SoLicious said...

semoga kite same2 mnjdik insan yg dikasihi Allah..bukan golongan yg dimurkai Allah..InsyaAllah..

aimie amalina said...

=]
bagusla peringatan yg kak my bagi nihh
maceh kak
kekadang tgn ni terlajuuuu jek mengsupport bende yg x patot disupport
so, silent reader ni kekadg bagus kan
jage aib org jage aib sendiri
huu
maceh akak!

CikPuan Fara said...

betul tu MY. fara pun rajin jgk bc blog2 hiburan.. tapi tak pernah komen/buat entry kat blog sendiri.. bukan apa, takut tmbh dosa je buka aib org -.-

fazrulnoor said...

teruk rase bila diaibkan..adeh

yaya said...

sy sokong cik My. smoge kite same2 menjage sesame aib. I'allah, akan mnjage aib kite. yg baek itu dari Allah, yg buruk itu dr diri sndri. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers