9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, October 18, 2011

24 Jam Sehari Tak Cukup atau Kita yang Tak Reti Manage??

Ngee~ 

Oke oke My tahu My acapkali menghilang sejak 2 menjak nih... Time keje menimbun hilang.. Time keje tak menimbun pun hilang jugak...haih...-.-' 

Entahlah, rasanya masa 24 jam yang Allah kurniakan pada kita sehari untuk digunakan sebaiknya gagal My uruskan. Selalu je rasa kekangan pada waktu... sedangkan kalau kita realize balik sebenarnya kita yang tak pandai manage urusan seharian sehinggakan waktu terbuang begitu sahaja... apa den merepek ni...-.-'

Jadinya... belog pun jarang di hapdet.. kawan-kawan dah jarang di sapa... Kerja-kerja yang kurang penting banyak tertangguh.. Panggilan-panggilan yang dianggap remeh diabaikan dengan niat akan dibalas kemudian dengan alasan ada urusan perlu diselesaikan lebih penting berbanding panggilan tersebut. Sudahnya? Panggilan tersebut terus dilupakan.. Kalau beruntung, pemanggil yang akan hubungi semula.. kena kat si pemanggil yang kecik hati sebab kita tak jawab panggilan dia, harapanlah dia nak panggil balik.. huuuu

Pernah tak perkara sebegini terjadi dalam hidup korang?? Sempurnanya korang uruskan waktu kalau tidak pernah terjadi sebegini... :)
Time is running out!!!
Hurm, My rindu pada kehidupan My masa lalu... Kehidupan sebagai anak yang tinggal bersama kedua ibu bapa... Kehidupan sebagai pelajar bersama kawan-kawan seperjuangan... Kebanyakan masa adalah untuk diri My sendiri di mana My bebas untuk mempergunakannya ke arah mana... Kalau baik arahnya maka baiklah hasilnya.. kalau buruk arahnya.. terbuanglah masa begitu sahaja... Namun.. ada My kisah??? heheh...

Tapi sekarang... My kisah sangattttt... bila waktu terbuang macam tu je... atau bila rasa kekurangan waktu sangat... selalu My merungut... "uuwwwaaaa nape cepat sangat waktu berlalu ni?"..... "wehhhhh dah due date ke????".... "Wehh... 3 hari je lagi????"... "Adooiiiiii 3 bulan je lagi preparation banyak lagi tak settle niiii...".... 

Bila sebenarnya kita punya kelapangan tapi mood kita ke laut... "Lambatnya masa berjalan harini....".... "Adoiiii malasnyaaa cepatlah sikit pukul 5.30pm...."... "Alaaa rilex laaaa... 3 bulan lagi kottttt tak perlu buat awal-awal..."... -.-'

Haih~ begitulah ragam manusia... errr... tu ragam My... korang tatao lah kan hehe...

Bila kita tak boleh nak perform diri kita dengan kitaran waktu sekarang ni... Mulalah rasa down... mood ke laut... badan mula rasa penat... letih.... Mana nak fikir pasal itu... Mana nak  fikir pasal ini... adeh~

So, bagaimana caranya???? Jenis My... My suka buat checklist... Sebagai contoh, Kalau setiap kali My dapat gaji ke mana hasil titik peluh tersebut akan digunakan terlebih dahulu? Kena ikut priority.. Bayar Hutang dulu... Zakat, Mak Abah, Hutang Pinjaman Pelajaran, Sewa Rumah, Bil Tepon, berukband... duit kutu kalau adooo heheh... Ha dah settle semua tu lantak pi lah nak buat apa dengan duit balance tu... Tapi jangan lupa lah ambil sikit untuk simpanan masa depan... :) 

Contoh lain, aktiviti My untuk 2/3 bulan akan datang... Kalau kita ada merancang sesuatu di masa akan datang persediaan awal kena dilakukan... Kita buat checklist... Mulakan dari bawah mulakan dari mana yang lebih penting... Dengan harapan, apa yang berlaku di masa akan datang tu seperti yang kita rancangkan... InsyaAllah...

Dalam bekerja pun My diajar oleh lady boss untuk membuat checklist.. Kalau nak handle sesebuah majlis.. Mestilah buat persiapan awal kan? Haaa kita buat checklist supaya bila sampai due nanti takde yang kita terlepas pandang... got it???

Tapi... 

kadang-kadang bila buat checklist pun ke laut gak pe kes???????? bagi je penampor kat dak My nihhhhh... -.-'

nota kaki: My bercuti balik Segamat last weekend. Semalam pun masih cuti hehe. Cuti ni sempat ke kenduri kawan kawen, sempat jugak uruskan beberapa perkara penting untuk 'majlis' akan datang... :) Alhamdulillah....

5 comments:

Ms Ef Abas said...

semua orang diberi 24 jam sehari...jadi alasan tidak boleh diterima sekiranya cakap tidak cukup masa...

mas saari said...

memang rasa tak cukup kalau kita tak pandai bahagi masa kan? rasanya cepat je masa berlalu..

KAMIHIDUP said...

kena ada jadual baru tak rugi masa. :)

Anum said...

betul2 kena setkan jadual

aimie amalina said...

weeee
tulah hakikatnye khdpan ni kan
kalo kite berjaya urus
sebenanye 24 jam tu cukup kan?


weee

x sbrnye dgn 'majlis' tu ye =]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers