9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, October 11, 2011

DERITA SI BONGSU

Si Bongsu yang dimaksudkan adalah GIGI GERAHAM BONGSU..T_T

Untuk pengetahuan korang, lately ni My menderita sakit gigi. eh gigi yang sakit ke gusi tu yang sakit? entah. yang penting My rasa tak selesa sangat. Sakit dia tu sampai kepala ni pun sakit sama tau... T_T... Orang kata kalau sakit gigi bongsu ni memang teruk sket. lagi-lagi kalau baru nak tumbuh ada orang sampai boleh demam la... Tapi gigi My ni bukan baru nak tumbuh.. rasanya dah lama tumbuh My pun tak sedar bila... Cumanya, gigi bongsu My dulu ni tak boleh nak tumbuh habis...
klik untuk tumbesaran
Bila tak boleh nak tumbuh habis makanya macam ada kecacatan kat situ. Macam ada lubang di antara gigi geraham bongsu dan gigi geraham di hadapannya. Mungkin dah agak lama digunakan untuk mengunyah dan sekarang ia tak mampu nak tahan lagi. Yela, dahlah tumbuh tak sempurna.. kita balun kunyah itu kunyah ini lama-lama dia rosak la. My ni kalau setiap kali lepas makan mesti nak kenakorek celah gigi tu buang sisa makanan. Kalau tak nanti teruklah gigi tu kan.. plus, My tak selesa bila ada kekotoran kat celah gigi ni...-.-'

Makin lama My rasa sakit je kat kawasan gigi bongsu tu. Biasa kalau kita sakit gigi sekejap-sekejap je kan. Tapi ini berlarutan berminggu-minggu lamanya. My je tahan tahan... Sekarang ni rasanya dah tak boleh tahan.. Sampai rasa sakit kepala... So, tadi My pegi klinik gigi dekat-dekat office ni buat check up.

Gotcha! nak atau tidak doktor nasihatkan My buang gigi geraham bongsu tu. Doktor kata, mulut My ni kecik.. lepas tu ruang untuk gigi bongsu tu keluar terhad.. Jadinya bila dia keluar, gigi tu jadi condong tak tegak seperti gigi geraham yang lain. tu lah gaknya dia tak sempurna keluar, macam ada lubang n akhirnya ia rosak. So, sebelum ia merosakkan gigi geraham lain My kena buat surgeri.

Adoiii.. masalahnya korang, nak buang gigi bongsu ni bukan macam nak buang gigi lain.. cabut je senang... gigi bongsu ni kan gigi terakhir, tumbuh paling belakang.. dia bukan main cabut macam tu je. It needs a surgery... major surgery oke... it takes 1 - 2 hours to operate. adehhh belum operate lagi dah terasa ngilu gigi ni tau...T_T

So sekarang My tengah pikir macam mana nak buat. Kalau tak buang My akan menderita sakit sampai bila-bila. Ni pun haritu dok tengah bizi dengan kerja My tahan je sakit tu... Bila dah datang betul-betul sakit tu macam nak demam pun ado tau sob sob. Kalau My buang adoiiii My takut My tak tahan sakit...uwwwaaaa... masa cuci gigi pun sakit tauuu inikan nak operate... -.-'

Macam mana niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!! T_T

4 comments:

aimie amalina said...

huwaaaaaaaa
mimi pon mengalami mende yg sama
sebb nye ye bukan sakit ilang terus
ye tumbuh sikit
ye sakit jap pas tu ilang..sakit lagi balikk
just mkn ubt susut bengkak je..
ad 4 btg sumenye
yg 2 baru tumbuh tu pon dok kekdg sakit lagi


ayoooo.. x taw nak bg solution cm ne..hehe
sebb diri sendiri pon takot utk dioperate gak...
better cek my bole pikir2 dulu kan..tap kalo dh bole jejas kan kehidupan operate tu mungkin penyelesaian terbaik =]

Kathy Tuah said...

baik My buat surgeri tu secepat mgkin..takut nanti makin teruk lagi sakit nak buat..

mas saari said...

buat je my, utk kebaikan my jugak! lagipun masa operate tu dia bius kan?

TiTi said...

lebih baik teruskan surgery, mmg sakit, tp untuk long term, lebih baik buang ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers