9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, October 5, 2011

Rezeki itu Bukan Milikku....Aku Redha...

Belum pun reda dengan kerja office yang sedang berada di tahap kemuncak bila akan berlangsung event yang dinanti-nanti tu Sabtu ini... tup tup harini datang plak bala baru....

I lost my purse today... ada cash about 300++, credit card, ATM cards, medical card, licence, Ic... dan macam2 document kecik lain lah dalam tu. kira complete satu pakej semua harta My. So, at this moment I am papa kedana.... T_T

My akui yang My memang seorang yang cuai... Sebelum ni bukan tak pernah hilang barang. Luckily pernah hilang henpon kat mekdi then ada customer jumpa bagi kat pekerja mekdi. Kebetulan My tinggalkan contact number kat diorang kot-kot kalau jumpa henpon tu balik. So dapatlah balik henpon tu. My akui My cuai suka letak barang berharga merata-rata... tapi My nak buat macam mana dah benda nak jadi...T_T

But this time bukan masalah My lupa letak barang kat mana... ye, My admit My cuai letak purse tu atas meja. My kuar ke foodcourt beli tapau, balik office letak purse atas meja and then ke pantry makan. pukul 2pm My terus ke workstation memang tak ke mana2.. around 2.30 pm macam tu la officemate pass satu envelope for contribution untuk staff yang dapat newborn. Masa My nak ambil duit baru My notice... OMG! where is My purse??? melilau My mencari... atas meja bawah meja, dalam beg, dalam drawer... takde!!! My ke pantry.. My tengok dalam dustbin... Takde!!! My tanya officemate! takde!!! 

Sah hilang... Missing somewhere? Impossible... Misplace?? maybe but macam tak logik... Stolen??? perhaps...

Sebab apa My kata tak mungkin My tercicir kat mana-mana, sebab My keluar hanya ke foodcourt beli tapau. Misplace? My masuk office My cuma ke workstation and pantry... kalau kat pantry mesti ada tak pun orang simpankan then pass kat My. Stolen?? Siapa plak nak curi? staff semua baik-baik semua My percaya selama ni tak pernah pun barang hilang??

My tengok rakaman cctv... Yes, My naik bersama purse tu selepas beli makanan kat foodcourt. Bermakna purse tu hilang dalam office. My dapat tengok cctv kat luar office je setakat dapat tengok orang keluar masuk. Inside office I don't know what happen. There are no outsiders atau anybody yang mencurigakan keluar dari pintu tu. Meaning that it's happened internally... but how?? who???

I have no idea... seriously...

My tak berani nak salahkan siapa-siapa... Even nak sebut nama siapa-siapa pun My tak boleh.. because i don't know!! I don't know!! T_T

Sepanjang petang tadi fikiran My serabut sangat. menangis jangan cakaplah kejap naik kejap turun. Mana nak fikir hal kerja yang masih belum selesai... purse plak hilang... cash dah lah banyak dalam tu.. macam-macam barang penting ada... confirm pasni banyak urusan My... nak ke balai polis.. nak ke JPN, JPJ, bank...! ya Allah.... dugaan apakah ini...T_T
My dah sikit bertenang sekarang... police report My dah buat petang tadi. Polis siap offer nak datang office amik statement each staff tapi My kata tak payah sebab My tak tatao siapa yang ambil malah tak suspect siapa-siapa pun. Entahlah.... benda dah nak jadi... Apa lagi My nak kata....

My redha... tapi redha tak bermakna My halalkan apa yang hamba Allah tu ambil daripada My... My anggap je itu bukan rezeki My... My anggap je itu mungkin dugaan yang Allah nak bagi untuk My yang lalai ni... My anggap itu cuma balasan atas kesilapan yang My pernah lakukan... 

...supaya lepas ni My beringat... supaya lepas ni My tak cuai lagi... Supaya lepas ni My tak take it for granted walaupun My rasa My percaya pada semua orang disekeliling My... T_T

Apapun, My masih berharap My jumpa balik dengan purse My tu.....InsyaAllah.... kalau masih ada rezeki itu untuk My...
Amin~

10 comments:

Nurul Wani said...

sabar ea..dah takdir..pasni kne hati2..singgah baca blog akak.. :-)

aimie amalina said...

hayoooo
cian akak
T___T
tabah ye!
isyaAllah kalo brg tu mng milik akak
mesti dpt balik
sebb sy penh ilang purse
ilang laptop kat mekdi
ilang purse tu, 3 bulan pas tu ad owg kol
dpt jmp balik..uhuhuhu
mudah2an dpermudhkan urusan akak ye =]
jgn sesdih taw..

farhan said...

aminn..semoga jumpa dompet tu balik

mas saari said...

pelik jugak kan, kat opis boleh hilang... dah cari merata2 tak jumpa!

masa tu ada tak cleaner masuk?

Anum said...

kalau ada rezeki insyaallah akan jumpa semula

CikPuan Fara said...

alahai my.. kesiannya. sabar yer.. Uijian tu salah satu tanda Allah swt sayangkan kita. Semoga "org" itu akan pulangkan semula kat my. lepas nih kena sentiasa beringat tau..

SoLy SoLicious said...

hohoh..sadisnye....bukan rezeki..

cik pulau said...

sabar yer..
memang bukan rezeki my..
tapi tak ptut sape yang curik..hishhh

Mizz ErMa said...

lorr..kesiannye..nape xterima aje suggestion en.polis tu..mana tau ade rezeki, jumpa balik purse yang ade dokumen2 penting tu..

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Kak My, sabar ye. Kalau ada rezeki, InsyaAllah jumpa balik. Sabar taw. Jgn sedih sedih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers