9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, January 3, 2011

Induction : Start Atkins Today!

Salam all!
As promised.. I have started my atkins today!! Weee… sangat teruja untuk berkongsi pengalaman beratkins di hari pertama. Hehe. So, apa yang I lalui yang I nak sangat share ni? Giler kau….! I bencinta sungguh dengan nafsu makan harini oke! Nak menangis pun ada.. sebab apa? Sebab menahan perut dan nafsu daripada makan makanan ‘rubbish’ seperti waktu-waktu dulu. I nak lalui all this things sampai I betul-betul kurus? Oh em ji!!!!T_T

Seperti yang I citer in previous entry, I dah bersoping sakan petang semalam oke. Semangat nak beratkins punya pasal. Hehe. Niat di hati nak bangun 5.30pg nak masak untuk bekalan ke office. Kunci jam.. dah bangun.. Tapi sangat malas! Sangat-sangat oke! Sayang tidur daripada bangun masak! Lagipun sampai dah bangun pagi konpius nak masak apa walaupun bahan-bahan dah sesak memenuhi fridge. At last decided untuk beli je ayam goreng dekat Food Court time lunch nanti hehe.
Breakfast pagi I tak sempat prepare apa-apa, budget nak makan half boiled egg yang mak ben selalu buatkan, tapi ego punya pasal sebab marahkan si teruna tu, tak sentuh langsung telur tu. Terus pergi kerja dengan muka kelat dan perut kosong! (menyesal!). Sampai office teguk je air masak banyak-banyak but suddenly thanks god ada yang berbesar hati ajak pergi breakfast kat Killiney’s hehe… So, I order 2 pcs Half Boiled Egg dan air suam secawan…^_^… Tertelan air liur tengok member sorang tu makan nasi lemak berlaukkan ayam rendang (ye kot).. cis cis!!!
Sepanjang kat office I akan pastikan ada air masak atas meja. I only have 1 thumbler of 600++ ML.. so asyik berulang je ke pantry ambil air. (pasni nak beli jug besar la letak kat workstation hehe). And yang pastinya selang 5 minit mesti pergi toilet oke! Adoyaii.. wat muka selambar mesti customer svc kat depan tu perasan I ulang alik ke toilet. (My ni cirit birit ke hape isk jahat!).
Ayam goreng berempah + sayur kobis
Lunch hour I turun pergi food court beli ayam goreng berempah 2 ketul + sayur kobis (RM7 total oke!). Biasa we ols pergi makan kat luar so start today kena berjinak-jinak bawa bekal atau beli kat food court je oke!! Then makan kat pantry je. Before makan I minum air masak segelas hehe. Burp.. Alhamdulillah.. kenyanglah jugakkk.. (walaupun kepuasan tidak seperti biasa! Ahhh dugaan!). Lepas makan I telan supplement ‘women multivite’ from 21st century… hehe.. Lupa nak story mory.. I dah beli supplement.. At last I decide beli 21st century. Walaupun rasa macam tak berbaloi sebab satu botol ada 30 biji je sedangkan ada produk lain boleh dapat more than that dengan harga yang lebih murah. ah tak kisahlah. Janji ada supplement hehe.

Bapak besar!!!
Sepanjang petang tu I teguk air masak je. Fikiran tak mahu fikir pasal makan anymore! No more minum petang bersama biskut cicah air teh kak Limah..T_T. no more betik!! No more no more! Makanan yang ada kat workstation saya ni sila lah ambil siapa-siapa berkenan..T_T..  Menahan nafsu je keje I sekarang, ditambah plak bila ada orang nak belanja itu ini (makan).. untuk pertama kalinya I say…..’no thanks!!!’ omg! Isit me? Isk.. rugi - rugi… takpe.. untuk perut slim tak rugi oke!!T_T

Petang tadi balik kerja terus balik rumah. Biasanya singgah pasar dulu beli kebab ke.. bihun sup ke.. tapi hari ni tahan diri oke! I terus balik rumah.. bukak tudung segala terus bukak fridge amik sayur.. all the sayur!!! Festime nak buat sup sayur sendiri. So bedal je lah potong sana potong sini.. tumis dengan bawang besar separuh..masuk perisa adabi ‘sup sayur’ sikit.. letak air, ayam.. then masuk segala sayur kobis, kangkung, bayam, bunga kobis, broccoli segala! Haaa siap!!! Try rasa… ahhh sedap jugak hehe… Tapi…. I tak habis makan pun sebab muak… Dzul… kalau hari-hari I makan sayur macam ni mati lah…uwaaaa… Kalau I nak makan ayam hari-hari boleh tak eh eh?


Em takpe, baru 1st day.. alah bisa tegal biasa lama-lama nanti biasalah tu hehe. Lepas ni dah terror masak masakan pelik-pelik ni boleh lah pelbagaikan masakan betul tak kan kan. so takdelah muak dan boring mengadap sayur tu! Fuhhhh!

Habis sudah dietku di hari pertama. Alhamdullillah.. tidak lupa teguk air masak.. (tak tahu berapa liter minum harini main teguk je hehe)

Sebelum I mengakhiri entry kali ini, (eceh macam tulis surat plak..;P) I nak Tanya kat prof atkins ni beberapa soalan. Tolonglah jawab ye…hehe:

1)      Boleh tak kalau makan garam? Bukan ratah garam tu la tapi bila masak kan kenalah tambah garam kalau tak takde rasa la baik I rendam je sayur tu dengan air panas kan kan. Ha so boleh tak?
2)      Bawang plak camne? Rasanya pernah tanya.. dzul cakap bawang ni takpe sebab dia bukan karbohidrat jahat. Eh betul ke?
3)      Boleh tak kalau nak makan sayur bende, kacang buncis, kacang panjang? Sebab dzul ada cakap jangan makan kekacang.. so semua tu tak boleh ke? Tempe pun tak boleh eh eh? (favourite tu…isk)
4)      Takpe ke kalau makan telur banyak dalam satu hari? Contohnya pagi I makan telur separuh masak 2 biji, pastu tengahari makan plak omellette sayur+telur 3 biji, pastu malam makan plak telur goreng ke.. ha.. salah tak? Salah tak? Kolestrol tinggi tu… tak bahaya ke? Kalau tak boleh berapa biji je telur dibenarkan dalam sehari?

5)  Kalau I nak makan satay ayam atau daging boleh tak??? favourite gak tu. ada limit tak berapa cucuk leh makan?  satu cucuk berapa carb dia?

Haa.. tu je buat masa ni. Kalau ada lagi nanti tanya lagi hehe.. tolong jawab ye! Kalau jawab tak dapat apa-apa.. dapat click je kat nuffnang! ^_^


Till then!

Footnote: erm sok nak masak apa plak ye? Baru 2nd day dah tak tahu nak masak apa..T_T

2 comments:

Dzulfikri zulkiflE said...

sori jawab cepat2, bizi la omwek bnyk..hhuhu

1)Takpe2, makan je..justjgn buat air garam..huhu

2)yup,boleh...low GI

3)Sayur hijau paling elok..jgn kaler tempe ijau..

4)no prob..just jgn sampai melampau mcm x pena mkn telur..=D

5)sate banyk gule..jgn amek banyak..sekian..=D

mynameismy said...

dzul,

eleh ye la tu omwek. tak baek menipu nnti gumuk blk tau..;P

ok thanks for the answer.

so tempe takleh mkn la ni..;(

erk sate byk gula.. alamak smlm akk mkn 10cucuk.. cane tuh? ngee~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers