9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, December 7, 2011

Pabila Pembunuh Bayi Terlarang adalah Jiran Sendiri

Kalau korang ada baca paper semalam mungkin korang ada baca, lagi kisah pembunuhan bayi luar nikah di Segamat. My pergi course semalam jadinya My tak baca. Tapinya, My ada dapat maklumat daripada Facebook. Kawan-kawan semuanya hangat memperkatakan mengenai perkara ini. 

Pertama kali My dapat tau bila pagi semalam dapat maklumat di facebook IPD Segamat yang mengeluarkan notis mengenai pencarian lelaki yang bertanggungjawab atas bayi tersebut yang didakwa melarikan diri. Dia merupakan teman lelaki kepada remaja perempuan tersebut yang baru berusia 15 tahun. Yang My terkejut sangat bila baca adalah... remaja perempuan tersebut adalah orang kampung My!!!! Tapi siapa? anak siapa??

Malam semalam bila online... sana sini orang sibuk memperkatakan hal ini di facebook. Terutamanya kawan-kawan sekampung. Diorang seolah-olah tahu siapa remaja perempuan tersebut. Bila My tanya.."weh siapa? anak siapa??? rumah area mana weh??"... kawan-kawan tidak menyebut nama sebaliknya hanya cakap "lambat laun nanti kau tahu jugak My"... "alaaa dekat sangat dengan rumah ko My..."... demmm.... buat My tertanya-tanya. Sampailah akhirnya My dapat sms daripada kakak My yang mengatakan.. "anak ******* ".... My terkejut!!! terus telefon akak. Lama borak My tanya macam mana boleh jadi macam tu sekali.. bla bla bla.... Nau'zubillah.... anak jiran dekat rumah My sendiri yang melakukannya... ya Allah.....

Sekarang ni satu kampung dah heboh memperkatakan mengenai perkara ini. Mana taknya hampir semua paper keluar berita ni semalam.Ditambah plak dengan hebahan di facebook mana tak satu dunia dah tahu. Abah kata, sejak kes ni rumah jiran tu kosong tak tahulah diorang ke mana. Mungkin anak dia masuk wad, mungkin mereka balik kampung... entahlah...

Cerita bermula apabila remaja perempuan ni mengadu sakit perut... muka dia pucat jadinya mak dan ayah dia bawa ke klinik berhampiran sebelum doktor mengesahkan dia baru melahirkan anak. Remaja terbabit yang mengalami pertumpahan darah dirujuk ke hospital. Mungkin masa ni lah dah kantoi dan remaja tersebut beritahu dia melahirkan bayinya di rumah! Yang sadisnya dia tarik sendiri anak itu keluar dan kemudian menekup mulut bayi tersebut bimbang diketahui ahli keluarganya kalau mendengar tangisan bayi. Bayi itu kemudiannya disorokkan di bawah katil!!! 

Akak cakap ada jiran perasan ada kete polis ke rumah jiran tu. Tapi tak sangka plak sebab kes ni. Sekarang ni tak tahu apa perkembangan kes ni. Yang pasti teman lelaki yang bertanggungjawab tu telah melarikan diri. Nasib remaja perempuan ni tak tahu macam mana.... haih~

Masing-masing pelik.. takkanlah mak ayah dia tak perasan anak dia mengandung? Tapi ada jiran dia cakap memang tak perasan pun perut dia mengandung walaupun dia tak gemuk. Barangkali  dia ikat pakai bengkung?? entahlah. Tak tahu mana silapnya....

My menggigil bila tahu perkara ni semalam. Nak menangis mengenangkan nasib bayi tersebut... tergamaknya dia melakukan sebegitu sekali. Tapi entahlah. Mungkin budak tu panik.. yela beranak sorang-sorang.. takut plak kantoi dengan mak bapak.. sudahnya??? buat perkata di luar batasan macam ni!

Kalau dah jadi perkara macam i siapa harus dipertanggungjawabkan selain teman lelaki yang hina lagi durjana tu??? Anak tinggal dan bersekolah di tempat sama.. tinggal dengan mak ayah... siapa yang harus dipertanggungjawabkan memantau kegiatan anak-anak kalau tak mak ayah itu sendiri??? Sampaikan anak dah melahirkan baru nak sedar. Nau'zubillah........

Wahai adik-adik kat luar sana... insaflah... Tolonglah! fikirkan kebaikan dan keburukan sebelum melakukan sesuatu perkara. Fikirkan mak dan ayah yang susah payah membesarkan bagi kau cukup makan sampai besar tapi dengan sekelip mata kau hancurkan semuanya!!! Fikirkan dosa pahala! fikirkan Allah!!!! Jangan terlalu ikutkan hati dan perasaan... jangan terlalu ikutkan nafsu!!! jangan terlalu turutkan kata-kata janji manis keji lelaki yang tak berguna!!!! Tak pasal-pasal tergadai body! dah beranak ada laki tu dekat dengan kau?? takde!!!! 

Insaflah adik-adik.... jadikan kes-kes yang dah terlalu berleluasa ni sebagai pengajaran!!! fikirkanlah!!! 

Lelaki yang baik.. lelaki yang ikhlas menyayangi kita tidak akan sesekali merosakkan diri kita! tidak akan sesekali meragut kehormatan kita tanpa ikatan yang sah!!! 

Kalau kau turutkan kata jantan tu belum tentu dia nak jadikan kau bini dia! Sejahat-jahat lelaki dia masih mahukan seorang perempuan yang sempurna dan suci untuk dijadikan isteri walau hakikatnya dia tidak baik!! Engkau??? tanggunglah penderitaan once dia dah tinggalkan kau!!!

Disappointed!!!!!

Berita semalam di Harian Metro

4 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

ishk,mintak jauhkanlah drpd keluarga ekin.....
amin....

mOoN said...

ya ALLAH... sebak bila dengar berita2 cam ni... moga dijauhkan dari family moon.. amin..

mas saari said...

macam tulah kalau mak ayah tak ambil berat hal anak2..

kai said...

bila nafsu dah menguasai diri..
inilah yang berlaku...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers