9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, November 9, 2011

Persiapan Perkahwinan : Borang Permohonan Nikah, Kursus Kahwin & Ujian Saringan HIV


Mentang-mentang dah nak kahwin ni kan... cerita pasal persiapan je laaaa haha... bukan apa, memudahkan My sebenarnya.. at least bila buat write down ni My bolehlah refer checklist apa yang My dah settle mana yang belum ye dak... indirectly boleh buat sebagai reference pada yu ols yang bakal berkahwin jugak kan kan... 

jom cekidaut!

Borang Permohonan Nikah

Kalau korang nak berkahwin dalam masa kurang 5 bulan lagi, silalah ke Pejabat Agama di tempat korang tinggal dan ambil borang permohonan nikah untuk memudahkan persiapan hari pernikahan korang nanti. Kalau boleh donlod dari laman web mungkin lebih mudah. Macam My, My direct ke pejabat agama beli borang berharga RM5… Masa beli tu dia berikan checklist yang perlu My sediakan untuk proses permohonan nanti. Antara item yang diperlukan masa My nak hantar borang permohonan nanti adalah:
·        Sijil perkahwinan
·        Keputusan ujian saringan HIV
·        Salinan IC wali dan saksi
·        Salinan sijil nikah ibu bapa
·        Surat kebenaran berkahwin
·        Surat kebenaran berkahwin luar kawasan (untuk enchek tunang)

Dah selesai dan sempurna semua item yang diperlukan, seelok-eloknya hantar sebulan sebelum tarikh pernikahan oke.. J

Kursus Perkahwinan

Tangguh punya tangguh, Alhamdulillah My n enchek tunang telah pun selamat menjalani kursus perkahwinan selama satu setengah hari di LPPKN, KL 2 minggu yang lepas. Tempat kurus? Hurm.. oklah. Not so bad not so good. Lagipun inikan pertama dan terakhir kali My ke kursus kahwin so tak tahu how to compared with others. So for those yang nak ke kursus kahwin google sahaja mesti boleh dapat directory kursus perkahwinan di seluruh Malaysia ni… J Nak pergi LPPKN ni pun okay jugak.. harga masih RM80, makanan disediakan, dan diberikan souvenir juga di akhir kursus… J

Siapa yang nak berkahwin lagi beberapa bulan tu sila pergi segera! Sure kalau dah pergi nanti rasa kurang sikit beban kat kepala otak tu hehe… especially yang dah nak dekat sangat dengan tarikh kahwin tu la… J

Ujian Saringan HIV

Alang-alang My bercuti semalam dan masih di kampung halaman, My sempat ke Klinik Kesihatan berhampiran buat ujian saringan HIV. Seram sejuk jugak before pergi tu. My bayangkan macam lama sangat nak menunggu, sakit sangat nak dicucuk…-.-’ But then, Alhamdulillah.. senang kacang goreng je punnn.. My register bayar singgit, hantar borang ke bilik khas untuk ambil darah kot, tunggu tak sampai sejam dia panggil, dia cucuk… bagi result… dah siap! Eh… macam tu je ke?? Ek eleh macam ni den pun boleh buat sendiri hohoho…

Dan keputusannya? Positif!!! J Gua tak pernah buat seks bebas woooo…

Arghhhhh leganya dah settle kursus n test HIV… what next?? Mintak surat akuan bujang… dan tunggu surat kebenaran nikah luar kawasan dari enchek tunang. Adehhh tu pun satu hal.. dia sibuk kerja tak dan nak bercuti untuk uruskan hal yang satu tu… Ujian HIV pun dia belum pergi lagi… dengarnya klinik-klinik & hospital-hospital kat KL ni full memanjang betul ke? Haih~

Okay dah. sila fokus kepada perkara-perkara yang lain plak.... harap-harap dipermudahkan... Aminnn...

Till then! J



19 comments:

aimie amalina said...

heee
sonok gak cite hal cm ni dlm belog
owg yg x taw cm sy ni boleh tawu proses2 nye
heeeee
maceh! =]

cik chinta said...

lg bape bulan my nk kawin? ujian hiv tu ble amik awal2 ek? kite lom amik kusus kawin. ape pon lom redy T__T ble r share2 ek..

kayrul-shah said...

bestnya dah nak kahwin...susah la mcmm nie kalau en tunang belum buat semua tue..kang bersanding sorang2 plak...hehehehe

mas saari said...

buat sikit2, lama2 setellah kan?

sumaiyah mokhtar said...

wahhhhh tahniah2 :)

Teratak Hami said...

Bila date kawen?

laskar pelangi said...

wahhh! dah tak lama eh My nak kahwin? semoga dipermudahkan segalanya dear;)

Nurul Alyaa said...

wah, akak dah nak kahwin? tahniah... bila tarikhnya? *sorry lame tak jenguk sini, xtahu info. huhu*

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

InsyaAllah semuanya akan berjalan lancar. AMIN :)

mynameismy said...

@aimie amalina hehe... betul3... nanti nk kawen bleh jadi reference kamu pulak..:)

mynameismy said...

@cik chinta My nak kawen awal 2012. HIV test ni sah 6 bulan je syg. so kire ok lah my dah buat skrg...:) kalau nk kawen lg setahun jgn lah buat skrg plak hehe

jgn pening2. settle kan satu2 oke.. buat checklist... :)

mynameismy said...

@kayrul-shah

hehe... best mmg best nk buat persiapan ni y poning sket hehe. xpe by this month mntk en. tunang settle semuanya..:)

mynameismy said...

@mas saari

kan kan kan..:)

mynameismy said...

@sumaiyah mokhtar

eh eh beluk tawen lagi la jgn la wish tahniah dulu hehe

mynameismy said...

@Teratak Hami

kak... sabar eh... tggu kad kahwin siap cetak dlu hehehe

mynameismy said...

@laskar pelangi

Thanks dear!;)

mynameismy said...

@Nurul Alyaa

hehe.. tungguuuuuuu... :)

mynameismy said...

@Rabiatul Adawiyah Abd Rahim

Aminnnn... Thanks syg.. :)

cantekk said...

rumit gak hal nk kawen ni kan...kalo tak sabo hai padah le kan....

=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers