9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, March 16, 2011

My buat Kek Batik!

Harini banyak belogwalking seperti biasa ke belog-belog feveret seperti Ben Ashaari, Ujang, Yana, Yuyu, Hanis (pasni nak cari lagi feveret-feveret belog!) dan banyak gak pegi kat kawan-kawan belog lain sambil baca n tinggalkan jejak. So baru skrg My ada mood nak hapdet entri baru hehe. *sebab mood harini adalah kerja!!;P

Tade citer besh pun cuma nak bagitahu malam semalam (selasa malam rabu) My masak! Sudah sedia maklum My ni tinggal membujang di ibu kota, bekerja dari pagi. Balik kerja paling cepat pun sampai dekat-dekat maghrib atau lepas maghrib agak-agak sempat lagi nak solat maghrib. *erk bape banyak maghrib daaa… so, nak memasak? Erk~ memang terserlah lah ke‘lazy’annye kan. Yela, dah duduk membujang.. nak masak untuk seorang macam tak besh plak. Nak masak sekali untuk kakak-kakak housemate takut tak kena dengan selera diorang. (sorang penang, sorang ganu, My?? Johor mari…). Lagipun dah balik keje tu badan penat, mana nak mandi lagi, solat lagi an an.. tup-tup jam dah pukul berapa plak. Makan lewat malam? Temokkkkk woooo… Plus, My tengah cut tak berapa makan nasi (tak berapa = ada gak curik2..;P) so, kalau nak masak lauk-lauk tu tak sah kalau tanpa nasi kan? so untuk elakkan makan nasi, My tak masak!

Hehe.. banyak tak alasan sebab tak masak??

So, dipendekkan cerita yang dah berjeler, malam semalam My masak! Tapi bukan masak lauk pauk lah.. masak benda yang biasa-biasa jek. Kek Batik! Hehe… y’ols mungkin dah biasa dengar kot. n entah-entah dah selalu buat pun!  Sumpah 24 tahun hidup My tak pernah buat sendiri hahaha.. Dulu time sekolah asal ada jamuan kat sekolah mesti ada kawan yang bawa kek batik nih. Harini baru tahu nak buat dia senang je. Selama ni My pandai makan jek.. hehehehe..;P

Atas influence oleh PutriBongsu aka ofismate terchenta My yang bawa kek batik 2 kali berturut baru-baru ni, My pun terpanggil untuk buat jugak! Jom tengok macam mana nak buat! (yang dah biasa buat tu buat-buat tak biasa je lah eh takdelah nampak sangat kejakunan My ni..T_T)

Balik kerja mintak tolong bakal suami masa depan singgah supermarket terdekat, Carrefour. Dengan bantuan sms bahan-bahan diperlukan oleh PutriBongsu segera mencari di pelusuk Carrefour yang ada..

Agak lama gak mencari sebab tak jumpa kat mana serbuk koko aka tak kenal pun serbuk koko tu macam mana!. (nampak sangat jarang masuk dapur!)  suami masa depan yang pandai, dia kata ‘cari kat tempat bahan-bahan nak buat kek la…’…. Erk..T_T…. serbuk koko yang ada cap Carrefour jek! Bantai~

Sampai rumah mandi, solat Maghrib dan Isya’ then terus masuk dapur. Berabuk dapur kauuuu sebab dah lama tak jenguk agagagaga.. My tinggal sorang minggu ni yela housemate dua-dua cikgu bercuti sakan lah diorang. My jugak penunggu setia rumah bujang tu..T_T…

Oke time to cook!!

*Gaya Chef Wan
Hoke tuan-tuan puan-puan, harini My nak masak Kek Batik ye.. diulangi.. K E K  B A T I K… Haaa yang ni giler paling senang My nak ajar… Kalau y’ols tak tahu memang lah tak pandai masak… biasa dia nih..

Hoke ini dia bahan-bahan yang diperlukan..
  • Biskut Marie cap ping pong (y’ols nak beli cap golf ke, squash ke pun boleh..)
  • Serbuk Milo
  • Serbuk Koko
  • Susu Pekat
  • Buttercup
resepi....T_T
Camne cara-cara nak buat dia? Bertemankan resepi yang dikongsikan oleh PutriBongsu mula-mula kita..


Patah-patahkan sepeket biskut Marie
Pastu..
Cairkan Buttercup di dalam periuk dengan api sederhana
Next...
Bila Buttercup dah cair, masukkan milo sepacket kecik tu dengan koko secukup rasa (agak-agak je) dan kacau rata.

Dah rata, masukkan biskut Marie yang dah patah-patah tadi


Then...
Kacau kan biskut marie sehingga sebati 
Akhirnya...
Masukkan dalam loyang.. tade loyang letaklah dalam bekas macam ni..T_T
Tekan-tekan bagi dia mampat
Dan siap untuk disejukbekukan!
Selepas dua ke tiga jam dah boleh makan!!! *My tak sabar tak sampai sejam dah bedal...T_T
Hoke ye tuan-tuan dan puan-puan.. sangat senang kan? Selamat mencuba kepada yang rajen! hehehe... **My bagi jiran depan rumah dan PutriBongsu rasa hehe... pasni nak buat lagi lah!


footnote: Alamak!!! kantoi diet!!!

15 comments:

putribongsu said...

hahahahaha....mendelah isteri masa dpn ni. Cari serbuk koko pun tak pass...ok nice try nnt cube lagi.

esok sy plak post entri kek batik. harap maklum :P

Henry Zackery said...

waaahhhh !! leh try nie :)

10 Wanita Paling Disukai Lelaki Didunia

mynameismy said...

@putribongsu

muahahahaha... ;P

sila2...;P

mynameismy said...

@Henry Zackery

hehe.. jgn ckp je! buat taw..;P

Radianthijab said...

waa..bla tgk entry psal kek batik nih.teringin plak nk buat.lma dh xmkn..lapaq...!! hehehe
nice blog...~ i m newbie ..:) i fllow u..

mynameismy said...

@Radianthijab

hehe... da lame xbuat sila lah buat..;P

hello! welkam to d club! will folo u back!;)

nazirulhazwan~ said...

paling mudah dibuat.,hehe takyah gune oven pon:P

mynameismy said...

@nazirulhazwan

tawu xpe kan kan kan hehe

aleen aiden said...

kira my rajin gakla.alin pon membujang di ibu kota,jgn kata buat kek,buat sarapan pon malas.slalu trus skip ke msk tghari.ha3

Qaseh dalia adelia said...

nampak senang je nak buat hehe

Lizzie Yasmin said...

hohoho.. past nie boleh cuba.. selam nie tau mkn jer.. buat tak tau pun...

mynameismy said...

@aleen

msk?? klu msk sgt rajenla tu! my lunch dinner sume diluar hehe

dtg buang tebiat je br msk! ;P

mynameismy said...

@Qaseh

sng sgt! buatlah..;)

mynameismy said...

@lizzie

hehe my ade geng la klu mcm ni igt my sowang je tawu mkn je sblm ni hehe

so pasni bleh la wat plak..;)

Sunah Mohammad said...

wahhhhhhhhhh~ comel sekali yeee~~~ hehehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers