9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, July 6, 2011

NASI AMBENG

Burp... ops! Excuse me hehe...


Tengahari ni tak keluar lunch, sebab ada orang bagi makan free hehe. Actually My ex-boss yang belanja coz beliau bakal meninggalkan company for better opportunity (perhaps). Boss memang kaya dengan sifat pemurah so sempena boss dah nak berhenti ni boss bagi makan free pada semua staff..;) 


So, makanan free mana boleh tolak kan. Nak nak lepas ni tak jumpa boss dah bila lagi nak dapat belanja..-.-' 
Nah! Nasi Ambeng untuk semua makhluk Tuhan di office huhu... Banyak giler nasi dia oke! Boleh habis ke den makan ni hihi... 

Oleh kerana pantry dah penuh sebab semua orang makan kat office harini makanya kami-kami yang tak mendapat tempat ni terpaksa mencari port lain untuk melantak. Heheh mana lagi yang menyempat.... workstation laaa...

Workstation My plak tu...-.-' 

dan seperti biasa haruslah bergambar kan haha..
Putri Bongsu
My pun nak jugak interprem..;D **abaikan meja y bersepah..-.-'

Whooo My dah lama giler oke tak makan nasi ambeng. Last rasanya time skolah kot tu pun makan kat rumah kawan. Kat rumah sendiri tak pernah lah plak mak buat sebab mak bukan orang jawa hehe. Nasi ambeng ni makanan orang jawa… My kan duduk Johor so ofkos la banyak orang jawa kat sana. Jiran kiri kanan depan belakang jawa malah tokey kantin sekolah pun jawa taw..-.-’… So, kalau tak kenal apa itu nasi ambeng memang menipu sangat le…
google~
Nasi Ambeng ni lebih nikmat kalau dimakan beramai-ramai dalam dulang dan beralaskan daun pisang. Tapi dulu My tak berapa reti sangat makan nasi ambeng ni rasa macam pelik pastu My tak suka makan dalam dulang sebab kena share dalam 4/5 orang… kalau tak cukup cane? SO My selalu makan laju-laju, lauk biasanya cepat habis daripada nasik haha… -.-’

Biasanya orang buat nasi ambeng ni bila ada kenduri, makan tengahari boleh malam pun boleh. Nasi ambeng ni ofkoslah ada nasi putih, lepas tu lauk dia yang biasanya ada adalah sambal jawa atau sambal goreng yang ada tempe, serunding dan ayam masak merah ke, ayam masak kicap ke hape-hapela. Nak lebih lengkap masuk sayur lodeh, ikan kering, mee atau bihun goreng. Nak tambah yang lain-lain macam rendang ke sambal belacan ke, paru ke ikut citarasa tekak tukang masak hehe. Dan! Tak lupa juga beralaskan daun pisang… ;)
Yang My makan ni dalam bungkusan dan makan dengan cara perseorangan hehe. Nyum3… Nasi banyak sangat tak larat nak mengabihkan. Ayam licin! Oklah. Sedap mabeles! Hingga menjilat daun pisang hehe.

Bila makan nasi ambeng teringat zaman sekolah dulu… makan ramai-ramai dalam dulang… Kebaikan nasi ambeng ni tu lah.. kira kata orang, boleh mengeratkan hubungan sesame keluarga mahupun kawan-kawan.. ;) Dulu kat sekolah selalu makan dalam dulang kalau ada majlis-majlis macam Maulud Nabi… Haih~ rindu plak dengan zaman sekolah..-.-’

Korang pernah makan nasi ambeng tak? hehe

footnote: perghhh kantoi diet makan nasik...-.-'

12 comments:

fa said...

fa x pernah makan nasi ambeng.. ni first time dgr nama nasi ni.. hee ^^

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

Nasi ambeng? sedap ke? tak pnh cbe lg.. hik2

saya nak mntak tlg akk blh? Tolong komen Entri saya yang ni>>
http://imedianna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

sebab saya masuk GA Contest yng memerlukan komen yg byk dr blogger2 :) tq ye.

putribongsu said...

huarggghhhh......zzzzZZZZZzzzzzz

Anum said...

anum belum pernah cuba lagi
hehehehhe,

:: Mrs.Eady :: said...

dah lame tak mkn nasi ambeng :)

ir yien 9897 said...

dulu duk umah sewa

housemate semua orang jawa,.

bawa nasi ambeng..tp yien tak berani try..huhu

"yien jadi pembaca setia di sini"

Sunah Sakura said...

suke makan dalam dulang~ sunnah Rasulullah s.a.w~~ sangat rinduuuuu suasana tu!!!

ir yien 9897 said...

dulu duk umah sewa

housemate semua orang jawa,.

bawa nasi ambeng..tp yien tak berani try..huhu

"yien jadi pembaca setia di sini"

kayrul-shah said...

sedapnya nasi ambeng...memang puas la dapat makan sorang satu..tengok gambar google tue tergoda betul la..banyak bahan plak tue..

noradzlina.kamdani said...

last mkn nasi ambang bln pose ari tu..kak lin msk sndri...

kyu delaila said...

wah!!!!
nasik ambeng mmg sedap....

dh lame x mkn ^^

msredcheesecake said...

Cik my,
Selalu dengar tapi tak pernah try...lapar....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers